Jó ok, tudom... ez csak egy vicces véglet lett volna... hogy azért teljes értékű katona a kiszolgáló is.Ilyeneket azért már nem csináltatunk senkivel a 21. században.Igazából az oroszokon kívül senki sem csináltatott soha nagy számban rendszeresen.
Jó ok, tudom... ez csak egy vicces véglet lett volna... hogy azért teljes értékű katona a kiszolgáló is.Ilyeneket azért már nem csináltatunk senkivel a 21. században.Igazából az oroszokon kívül senki sem csináltatott soha nagy számban rendszeresen.
Jó ok, tudom... ez csak egy vicces véglet lett volna... hogy azért teljes értékű katona a kiszolgáló is.
Meg azért az is egy terjengő tévhit, hogy aki nem harci technikát kezel, hanem kvázi kiszolgáló egység része, ugye azok sem hikomatok. Kézifegyver használatra ki vannak képezve, és ha gebasz van ök is rohamoznának a Leokon kint ülve, Hurra, hurrá felkiálltással.
Ez igaz, kivéve, ha mindenkit ki akarsz írtani az adott körzetben, de ahoz elég valamelyik ABC fegyver. Másrészt ez egy spórolás az emberanyaggal. Minden 5 ember amely nem kell a légierőhöz, az adhat egy bevethető gyalogost.Ember akkor is kelleni fog.Ugyan az a baj a drónnal mint multirole repülővel vagy harci helikopterrel.Nem tudsz vele területet birtokbavenni még időlegesen sem.
Ez igaz, kivéve, ha mindenkit ki akarsz írtani az adott körzetben, de ahoz elég valamelyik ABC fegyver. Másrészt ez egy spórolás az emberanyaggal. Minden 5 ember amely nem kell a légierőhöz, az adhat egy bevethető gyalogost.
Látom már humorizálni sem lehet, basszus nem gondoltam hogy a tankon kint ülős hurrázós ötletemet komolyan veszitek.... de csak szólok, ha valódi nagy gebasz lenne, akkor még a nagyanyátok kezébe is fegyvert nyomnának....Alapkiképzést minden katona kap. Utána, a beosztásának megfelelő kiképzésben részesül tovább, gondolom, ma is. Régen is így volt. Ezért van az, hogy színre lép olyan ember a facebookon, emlékezve katonai múltjára, nem is kevés, aki valamilyen hátországi, vagy lokátoros, műszaki, vagy mit tudom én milyen egységnél volt és humorizál azon milyen keveset is lőtt a gépkarabélyával. Miközben, egy klasszikus lövész, bőven ezer lövés felett lőtt a sorkatonai szolgálata során, mondjuk másfél év alatt. Nem rohamozna mindenki, ahogy írod. Az más kérdés, hogy adott harcászati helyzet, adhat olyan szituációt, amikor önvédelemből, használni kell a fegyverét, akár agy szanitécnek is.
Az ő pl. lövészként való bevetésük akkor töténne meg ha minden kötél szakad, és nincs hova hátrálni... már nincs aki, és nincs akit a régi rend szerint ki kéne szolgálnia... a parancsot pedig búbánat frissen kinevezett hadnagy úr adná ki....Teljes értékű a saját "munkakörében",de nem teljesértékű lövész katona.Bár azt nem tudom,hogy ki a bűbánat fogja elvégezni a feladataikat ha elküldöd őket lövészkedni.
Márpedig ha nem csinálja senki az ő feladataikat akkor túl sokáig a lövészek sem tudják elvégezni a sajátjukat.
Az ő pl. lövészként való bevetésük akkor töténne meg ha minden kötél szakad, és nincs hova hátrálni... már nincs aki, és nincs akit a régi rend szerint ki kéne szolgálnia... a parancsot pedig búbánat frissen kinevezett hadnagy úr adná ki....
Az egész "vita" onnan indult, hogy mennyi hadrafogható magyar katona van... erre írtam hogy supporték se dísznek vannak ha arra kerülne a sor... és nyilvan nem mondtam hasonlót sem, hogy pl. egy vadászgép szerelő menjen lövésznek.
Látom már humorizálni sem lehet, basszus nem gondoltam hogy a tankon kint ülős hurrázós ötletemet komolyan veszitek.... de csak szólok, ha valódi nagy gebasz lenne, akkor még a nagyanyátok kezébe is fegyvert nyomnának....

dkes, értsd jól, akkor úgy mondom hogy az a 7000 ami felmerült ilyen téren nagyon nagyon nagyon optimista számÉn nem számolok igazából semmivel. Számol az akinek "üzemszerűen" ez a dolga. Szerinte meg ennyi ...
ATGM verzió lesz?Hová volt leírva,hogy önjáró aknavető lesz?

Amúgy csak jelzem, hogy külön jármű kell a támogató szakaszok PCT rajainak, és külön jármű a PCT zászlóaljnak.
Az világos, mert a támogató szakaszok mindenképp KF41 bázisút kell kapjanak. Csak hogy fog kinézni egy dedikált páncéltörő Lynx!Amúgy csak jelzem, hogy külön jármű kell a támogató szakaszok PCT rajainak, és külön jármű a PCT zászlóaljnak.
dkes, értsd jól, akkor úgy mondom hogy az a 7000 ami felmerült ilyen téren nagyon nagyon nagyon optimista szám
Az szerintem annyira lesz deikált páncéltörő, hogy a belső kialakításban lesz 2 helye 2 pct indító állványnak, x darab tartalék rakétával.Az világos, mert a támogató szakaszok mindenképp KF41 bázisút kell kapjanak. Csak hogy fog kinézni egy dedikált páncéltörő Lynx!
A járművek száma! Az, hogy éppen hányan vannak állományban, vagy papír szerint hányan kellene, hogy állományban legyenek irreveláns, itt leginkább az érdekelne mindenkit, hogy a 218 darab KF41 hogy fog eloszlani. Oké, úgy 90%-os pontossággal már tudjuk, de néhány részlet még nem tiszta!Ezért kéne tisztázni,hogy mi is érdekel titeket.A lövészszázadokban szolgálók+harckocsi századokban szolgálók+tüzér ütegekben+páncéltörő ütegekben szolgálók+felderítő századokban szolgálók létszáma?Vagy a lövész zászlóaljakban+harckocsizó zászlóaljban+tüzérosztályban+páncéltörő tüzér osztályban+felderítő ezredben szolgálók létszáma?
Az összes Lance tornyon van pct indító! Tehát az összes IFV és parancsnoki jármű elvben rendelkezik beépített pct rakétaindítóval!Az szerintem annyira lesz deikált páncéltörő, hogy a belső kialakításban lesz 2 helye 2 pct indító állványnak, x darab tartalék rakétával.
Az világos, mert a támogató szakaszok mindenképp KF41 bázisút kell kapjanak. Csak hogy fog kinézni egy dedikált páncéltörő Lynx!
A járművek száma! Az, hogy éppen hányan vannak állományban, vagy papír szerint hányan kellene, hogy állományban legyenek irreveláns, itt leginkább az érdekelne mindenkit, hogy a 218 darab KF41 hogy fog eloszlani. Oké, úgy 90%-os pontossággal már tudjuk, de néhány részlet még nem tiszta!
Igazából tudjuk, hogy hány páncélozott jármű van alapból egy zászlóaljban (27xIFV, 13xparancsnoki), tudjuk, hogy ehhez jön 6xSPM és 6xATGM hordozó és elvben 4xMEDEVAC papírforma szerint. Továbbá lesz három Büffel műszaki jármű is a zászlóaljban. De:
- a támogató szakasznak van e tüzérségi bemérő járműve?
- a zászlóaljtörzsnek hány híradó járműve (C4) van?
Ez utóbbira azért nem könnyű a válasz, mert lehet, hogy most nincs egy se BTR alapon, de a nehézdandárban majd lesz KF41 alapon!
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..