Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Pl. arra gondolj, hogy mi van, ha baj van. Egy sztk-ba hiába vinne be a mentő... Illetve ha nincs nagy dráma, akkor sem jó messzire menni a kórházba. Nem véletlen van ilyen sok kórház. Ez a biztonságosabb és összességében a gazdaságosabb megoldás.

Nagyon sok beteget látnak el a kisebb kórházak. A helikopter nem megoldás a kiváltásukra. Egy szülés, vagy egy sérv miatt ne kelljen a világ végére utazni. Ha komplikált az eset, akkor persze az más kérdés.

Részben igazad van. Meg tök jó lenne, ha ezt így fenn lehetne tartani. Csak nem tudom, hogy ez hosszú távon is működőképes a modell, pláne, hogy az elvándorlások miatt sokat változik a lakosság száma.
Régebben volt trauma ellátás SzTK-ban is. Ha meg bármilyen műtétre megy az emeber, akkor kb mindegy, hogy 20, vagy 40 km-re megy. Én inkább mennék olyan helyre, ahol nagyobb esetszám fordul elő, nagyobb a megszerzett tudás, mint, hogy adott esetből legyen évi pár. Jártam így a saját bajommal is, hogy tök nem értettek a problémához és tovább se küldtek. De helikoptert is emelnek már minden boldog-boldogtalan esett miatt is. Volt olyan, hogy annyira súlyos volt, hogy saját lábán ment haza a páciens, mert nem akart bemenni a helikopterrel.
Azzal se értek egyet, hogy tk. mindenki legalább a megye székhelyre be tud menni pl. vásárolni, ügyet intézni, de már egy sérvműtétre nem tud?
Szülészet meg -ha most a bábákat hagyjuk, meg az otthonszülés témáját- régen egy csomó volt, nem is kórháznak hívták, hanem szülőotthonnak. Bár több szülés volt abban az időben, meg talán lassabb közlekedés. Egyébként most is van, ami kórház néven fut, de ma kb öregotthonként, elfekvőként funkcionál, de nevében még mindig kórház.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Na jó, én nem győzködlek tovább...
Ezekkel a linkekkel csak az igazamat bizonyítottad. A szerzők le sem tagadhatják a politikai szándékot a cikkeik mögött. Azt látom, hogy ugyanazt ismételgetik, magyarázat nélkül.

Novák azt írja, hogy szerinte nem jó, ha a kis kórházból tovább küldenek néhány beteget. Nem lepődöm meg, ahogy kiforgatja és eltúlozza a helyzetet. Szerintem meg fölösleges azzal ijesztgetni, hogy néhány beteggel ping-pongoznak, amikor sok betegnek korrekt ellátási helye van a közelben, olcsón. A többi páciensnek pedig egyértelmű az ellátási útja nagyobb kórházak irányába.

A műszerek árai miatt is kár sírnia. Az mindenütt ugyanannyiba kerül, és bizony egyre olcsóbbak.
Egy monitor vagy egy lélegeztetőgép ma már mindenki számára elérhető. Ne tévesszen meg a covidos ár! Ezek egy évvel ezelőtt sem voltak drágák, jövőre pedig szinte ingyen lesznek. Egy használt, de működő pcr gép a laborba 10 évvel ezelőtt használtan került olyan 500e forintba. Tavaly talán már ingyen is tudtál volna egyet kérni az egyetemekről. Az mri és ct gépek ára is szabadesésben van. Igazad van, mindez kérdés volt a 90-es években, amikor mrd forintos üzlet volt egy radiológiai centrum gépeinek a beszerzése és privátban működtetése. Ma viszont tizedébe kerülnek, és az állam is meg tudja venni magának a legmodernebb vasakat, kiszorítva ezzel a privatizált és régi eszközökkel dolgozó, a rendszeren és a betegeken nyerészkedő cégeket...

A szívkatéterezés egy sürgős beavatkozás. Ott elemi érdeke a betegnek, hogy ne szállítsák messzire, különben kifut az időből és véglegesen károsodik a szívizom. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy szükség lenne szívsebészetre, de azt már nem bírja el a kisebb kórház, ezért messzebbre kell szállítani, de nem kell ezzel paráztatni, mert mérlegre téve a kettőt, egyértelmű, hogy mi a hasznosabb.

Kunetz is egy okoskodó barom.
Vicces, hogy képes vagy egy olyan cikket belinkelni, ahol az alacsony svéd ágyszámot hozzák fel ellenpéldának. Most mondjam?... :rolleyes:
A füredi szívkórházba is fölösleges belekötni. Az egy országos intézmény, ami az egész országból fogad rehabra betegeket. Hogy a kardio labort érdemes lenne-e áttenni a közeli Veszprémbe, vagy a rehab közben olyan magas a reop aránya, hogy (a veszprémi nyitása mellett) indokolt lenne Füreden is a megtartása, azt nem tudom, de a rehab része nagyon is jó helyen van ott. Lehet rehabilitálódni egy nyomasztó városi nagy kórház unalmas osztályán, vagy lehet egy szép környezetben is.

A másik független-objektív Népszabadságos cikk is csúsztat, amikor a fizetésekről ír. A valóság ezzel szemben az, hogy pl. Pesten magasabb bért kell fizetni a dolgozóknak (ilyen-olyan jogcímen), mint vidéken, mert kompenzálni kell a magasabb megélhetési költségeket. Illetve az is csúsztatás, hogy a klinikákon keresnek a legkevesebbet az orvosok, mert nem említi meg, hogy ott van a legtöbb fiatal orvos. Phd hallgatók, rezidensek, egy szakvizsgás fiatalok többnyire még a klinikákon dolgoznak. Sokan csak később mennek a megyei központokba dolgozni, majd onnan szivárognak át - nem ritkán akkor már 2 szakvizsgával - a kisebb vidéki kórházakba. Na ennyit arról, hogy miért keresnek relatíve(!) jobban az orvosok, és milyen az ellátás minősége vidéken.


Azt értem, hogy egy vidéki kis posta miért nem hoz annyi pénzt, mint pesti központi posták, mégis belátható, hogy miért van szükség rájuk. Itt viszont nem is élettelen csomagokról van szó, hanem emberekről, ahol az időfaktor különösen fontos. Akkor miről is beszélünk?

Nem kötözködöm, alali77, csak próbálok számokat és érveket kicsiholni belőled, mert ezekkel a cikkekkel még nem győztél meg.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Azzal se értek egyet, hogy tk. mindenki legalább a megye székhelyre be tud menni pl. vásárolni, ügyet intézni, de már egy sérvműtétre nem tud?
Az időfaktorra gondolj! Egy szülésnél, vagy egy infarktusnál ne kelljen már egy órát autózni.
Oké, a sérv talán nem a legjobb példa volt, de pl. ott van a másik leggyakoribb hasi beavatkozás, az epekő. Egyszer bekerül akutan a kórházba a létező legnagyobb fájdalommal. Már ott nem mindegy, hogy mennyi ideig rázza a mentő. Rossz belegondolni is... Az ellátás, a rutinvizsgálat, labor plusz ultrahang megy a kisebb kórházakban is. Egynapos sebészet, rutin laparoszkópos ellátás, később vagy másnap hazamehet. A kontrollra sem kell a világ végére utazgatni. Ha esetleg a kórházban kell maradni, akkor a (sokszor autó nélküli) rokonok is seperc alatt meg tudják látogatni. A sebész és a körzeti is személyesen ismerik egymást., stb, stb. Jobb ez így, szerintem.
Jártam így a saját bajommal is, hogy tök nem értettek a problémához és tovább se küldtek.
Hidd el Pesten ping-pongoznak a legtöbbet a betegekkel. Hiába területileg illetékes, de most hétvége van, meg most költözünk, felújítunk, nem tudom én csak egy rezidens vagyok a professzor a műtőben van vigyék innen a beteget, soha nem is kezeltünk ilyen betegeket, nem kezeljük, ha ivott, nem kezeljük, ha egy horzsolás van rajta stb, stb... :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Ezt inkább a humor topicba kellett volna írnod.
Viccből tettem ide. :)
Érveket írtam mellette. Írd le te is a saját érveidet, de ne a vidék kicsinálásának liberális receptjét, mert ezek a kamuszakértők is csak olyanok, mint akik gazdasági szakiknak hirdették magukat, de azért kétszer csődbe vitték az országot. Nekem ugyanattól az oldaltól származó hasonló butaságnak hangzik a kis kórházak elleni agitprop.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Az időfaktorra gondolj! Egy szülésnél, vagy egy infarktusnál ne kelljen már egy órát autózni.
Oké, a sérv talán nem a legjobb példa volt, de pl. ott van a másik leggyakoribb hasi beavatkozás, az epekő. Egyszer bekerül akutan a kórházba a létező legnagyobb fájdalommal. Már ott nem mindegy, hogy mennyi ideig rázza a mentő. Rossz belegondolni is... Az ellátás, a rutinvizsgálat, labor plusz ultrahang megy a kisebb kórházakban is. Egynapos sebészet, rutin laparoszkópos ellátás, később vagy másnap hazamehet. A kontrollra sem kell a világ végére utazgatni. Ha esetleg a kórházban kell maradni, akkor a (sokszor autó nélküli) rokonok is seperc alatt meg tudják látogatni. A sebész és a körzeti is személyesen ismerik egymást., stb, stb. Jobb ez így, szerintem.

Hidd el Pesten ping-pongoznak a legtöbbet a betegekkel. Hiába területileg illetékes, de most hétvége van, meg most költözünk, felújítunk, nem tudom én csak egy rezidens vagyok a professzor a műtőben van vigyék innen a beteget, soha nem is kezeltünk ilyen betegeket, nem kezeljük, ha ivott, nem kezeljük, ha egy horzsolás van rajta stb, stb... :rolleyes:
Nem pingpongozás volt, mert el sem küldtek, csak találtunk egy specialistát és magunktól léptünk. Épp azt mondom, hogy ha nincs eü-s ismerettség és nem ajánlottak volna mást, simán kezeltek volna egy olyan problémát, még bele nem döglik az ember, vagy ki tudja meddig, ami még a specialistánál is ritkaságszámba megy.
Egynapos kórház van SZTK szintű központban is, azt lehetne fejleszteni is; ott is be tudják adni az infúziót, meg ilyeneket. Azért az is röhej, hogy a helyi sztk-ban levett vért nem fogadják el, meg nem csinálnak vércsoportvizsgálatot. Meg menj be kétszer, mert sehol sincs orvos, csak majd jön maszekba. Aki nem helyben lakik, annak a 5-10 km bejutás is macera. Vagy nem látnak el a sebészeten töréssel, vagy varrással, ilyenekkel, mert már nincs meg a traumatológiai engedélyük, holott 10-en éve megvolt. Lehet, hogy ez spec. eset, lehet máshol máshogy van. Szóval szerintem sok terhet le lehetne venni a kórházakról, sok nem életmentő, hanem szakos ellátást is lehet, hogy célszerűbb lenne koncentrálni. Nem is feltétlen csak az anyagi, hanem a tudás oldaláról.

Lehet, hogy kettőnk véleménye közt van az igazság.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
A központi kórház "előnyeiről" csak annyit, hogy egy bokaficammal a központi megyei kórház traumatológiáján az udvaron kellett volna sorbanÁLLNI egy sima hétköznap a betegfelvételhez, ahogy felvizessedett térddel is fél órát álltam sorba, mögöttem egy olyan sráccal, akinek szög szúrta át a talpát. Mindkettőnket átküldtek a sürgősségiről, mert járóképesnek minősültünk... Egy megyényi ilyen-olyan sérültre jutott 2 ellátóhely...
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Viccből tettem ide. :)
Érveket írtam mellette. Írd le te is a saját érveidet, de ne a vidék kicsinálásának liberális receptjét, mert ezek a kamuszakértők is csak olyanok, mint akik gazdasági szakiknak hirdették magukat, de azért kétszer csődbe vitték az országot. Nekem ugyanattól az oldaltól származó hasonló butaságnak hangzik a kis kórházak elleni agitprop.

Oldalakon keresztül le lett írva több kommentben is. Amit ide írtál pedig egy értelmetlen hülyeség. Vidék kicsinálása? Liberális recept? Milyen kamuszakértő? Mi a faszom köze van ennek a témához? Mi a jobb a vidéki Mari néninek, hogy vár egy évet egy vizsgálatra, de kurva jó mert közel van a kórház, vagy hogy kivizsgálják 2 héten belül 2x-3x olyan messze lévő kórházban? Mindkét esetben ha nem tud bemenni jön-megy a szállító, neki csak a kapuig kell kimenni. Ha bármilyen oknál fogva tömegközlekedéssel megy akkor nem mindegy, hogy 30 percet ül ingyen vagy másfél órát?
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Mi a faszom köze van ennek a témához? Mi a jobb a vidéki Mari néninek, hogy vár egy évet egy vizsgálatra, de kurva jó mert közel van a kórház, vagy hogy kivizsgálják 2 héten belül 2x-3x olyan messze lévő kórházban?
Mi a faszért lenne gyorsabb az ellátás egy távolabb lévő kórházban?
akkor nem mindegy, hogy 30 percet ül ingyen vagy másfél órát?
Sok esetben nem mindegy.
 
M

molnibalage

Guest
Viccből tettem ide. :)
Érveket írtam mellette. Írd le te is a saját érveidet, de ne a vidék kicsinálásának liberális receptjét, mert ezek a kamuszakértők is csak olyanok, mint akik gazdasági szakiknak hirdették magukat, de azért kétszer csődbe vitték az országot. Nekem ugyanattól az oldaltól származó hasonló butaságnak hangzik a kis kórházak elleni agitprop.
Olyan veszettül érdekes, hogy aki nem ért egyet a NER felkent hittérítőivel és a NER-rel, az csak liberális lehet, és a liberális szót is csak szítokszóként vagytok képesek használni.

Ez kb. el is mond mindent a NER felkent lovagjainak mentalitásáról. Aki nem veletek az csakis ellenetek van. Lassan kb. a rákosi éra színvonala felé tartunk.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Olyan veszettül érdekes, hogy aki nem ért egyet a NER felkent hittérítőivel és a NER-rel, az csak liberális lehet, és a liberális szót is csak szítokszóként vagytok képesek használni.
Hanyagolj már a labanc dumáddal! Te itt vérnarancsozol minden nap, de érvelni most sem tudsz. Ha nem tűnt volna fel, ballibbant oldalakról származó cikkekre reagáltam. (Ja és az általad a napokban betett patizán videó egy nagy szar, csak nem éri meg rá pazarolni az időmet.)
Ez kb. el is mond mindent a NER felkent lovagjainak mentalitásáról. Aki nem veletek az csakis ellenetek van. Lassan kb. a rákosi éra színvonala felé tartunk.
Ennyi? Érvek meg sehol. Mondjuk a te vidékellenességet sem lep meg.
 
M

molnibalage

Guest
Hanyagolj már a labanc dumáddal! Te itt vérnarancsozol minden nap, de érvelni most sem tudsz. (Ja és az általad a napokban betett patizán videó egy nagy szar, csak nem éri meg rá pazarolni az időmet.)

Ennyi? Érvek meg sehol.
Most nem volt időm hosszabb kommentet írni, de sikerült megint nem látni a lényegete.
A libsizés, az bazdmeg az megy. Meg az előítélet. Ja értem, az csak a NER lovagoknak és híveknek lehet.

Bocs, mentem hányni.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Most nem volt időm hosszabb kommentet írni, de sikerült megint nem látni a lényegete.
A libsizés, az bazdmeg az megy. Meg az előítélet. Ja értem, az csak a NER lovagoknak és híveknek lehet.

Bocs, mentem hányni.
Jaj, már megint ez a kamu felháborodásod. Nem unod még? Hányjál akkor.
(@Kurfürst - Elloptam a videót. Köszi!)
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and Kurfürst

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 904
113
Mi a faszért lenne gyorsabb az ellátás egy távolabb lévő kórházban?

Sok esetben nem mindegy.
CTre XII.07-re (szép dátum) kaptam időpontot. Aztán utánajártam, és lett belőle ehét. Ennyi. Akinek szüksége van rá, járjon utána. Időben a két kórház kb. egy idő, az egyikhez (ami területileg hozzám tartozik) kétszer kell átszállnom, viszont azzal, hogy nem hagytam magam, hanem utánajártam, majdnem másfél hónappal előbb jutottam el CTre.
 
M

molnibalage

Guest
Jaj, már megint ez a kamu felháborodásod. Nem unod még? Hányjál akkor.
(@Kurfürst - Elloptam a videót. Köszi!)
Akkor tőmondatokban. Te simán összemosod az sztk szintű ellátás a kórházakkal. A ma kórházaknak csúfolt valamik sokszor nem tudnak igazi kórház szintű ellátást adni. Tehát arról lenne szó, hogy az szt és VALÓDI kórházak közötti egyensúlyt kellene belőni.

Egyébként valahol kurva vicces, hogy a rendszerben dolgozó orvosokkal és a kórházak vezetésével vitatkozol. Mert te mindenkinél okosabb vagy. Ezen a téren is...
Megszoktuk.

Bár, hogy te minek jársz ide, az homály. Átpörgettem a kommentkeidet.
NULLA haditechinkai témájú hozzászólás. Erősen felmerül az emberben a gyanú, hogy vagy puszta lelkesedésből vagy akár fizetve jársz ide tolni a propit. Mert az oldal témájához tartozóan a hsz-eid száma kimutathatatlan...
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 904
113
Havi egy millióból, és most kis összeget mondtam tiszaröcsöge közepére is vezényeljék ki ha szükség van rá. Nem egy bunkerben kell laknia patkányok között, a legcsóróbb települések többségének is van szolgálati lakása amit általában díjmentesen a körzeti orvos rendelkezésére bocsájtanak. Nem parancsot kapnak most, mindenkinek megvan a lehetősége nemet mondani. Akinek nem tetszik ne írja alá. Az ötlet viszont jó, nem csak katasztrófahelyzetek alatt. A mostaniak választás elé kerültek, de a későbbiekben aki ezen a pályán indul el, már tudni fogja mire számítson.
Régen nem adtak havi egy millát, bezárták az embert, nem mehetett nyugatra dolgozni, és még ki is vezényelték Tiszaröcsögére. Ez a helyzet most jobb, bár Zaharova tuti össze tudná mosni, hogy mégse.