110M EUR/2 battery.
De nem erre gondoltam.
Hanem arra, hogy ebbe ütegenként 4-4 indítót és 2-2 Sentinel radart, valamint gondolom 1-1 FDC.
Az is fontos lehet, hogy a már meglévő Giraffe radarok is be lesznek vonva a NASAMS alá, hasonlóan a hollandokhoz, és az ausztrál tervekhez.
Én a saját batteryt minimum 6 (csak nagyon végszükségből 4) indítóval tervezném, és hasonlóan minimum 2 Sentinellel. Plusz hozzá kellene fűzni még a leendő réskitöltőkből 1-1-et.
Ha tippelnem kellene most, akkor mi 2 osztályt fogunk beszerezni, 6 üteggel (3-3)
A fenti számokat és a litván beszerzést, valamint az AMRAAM rakéták kicsit csökkentett számát figyelembe véve, nagyjából ki is jön az 1Mrd USD a teljes csomagra.
A tartalékolást, és a Gripenek "átfegyverzését" Is figyelembe véve, szükség lesz még mellette egyéb (európai) AA rakéták beszerzésére.![]()
Szerintem szuperoptimista vagy.
6x6 inditó, konténerenként 6 pukkantóval az 216 db.
Most veszünk elvileg 120-at, úgyhogy én 2 batteryvel meg 10 indítóval számoltam a budget megoldást (egy üteg objektum-, egy meg csapatlégvédelemre). De ha azt mondjuk, hogy mind a 120 belemegy a légvédelembe és nem kell tartalék meg kétszeres javadalmazás - mert a konténer filléres tétel, nem úgy mint a vadász - pakoljunk mindent élesbe, akkor is csak 20 indító jön ki belöle, ami mondjuk 2 négyes, meg 2 hatos üteg.
Persze, ha bejön a tipped a Diehl biznisszel - nem zárom ki, az UA sejtésed is bejött -, akkor máris minden vidámabban fest.