na előkerestem :
csak az IDF T-72-vel való találkozásának „valószínű” alkalma fordult elő 1982. június 11-én reggel, amikor az IDF 409 ejtőernyős dandárból álló különleges tankellenes egysége elzárta az utat a Jabal el-Barouk-hegy közelében. Megfigyeltek egy szíriai harckocsioszlopot, és három irányból támadtak rá, és akár 12 harckocsit is el tudtak ütni dzsip alapú TOW rakétákkal. Az első harckocsi több találatot kapott, és felrobbant az összes többi tank, amely nehéz füsttakaró segítségével visszavonult. A szíriai harckocsi több órán át égett, és valamikor az izraeliek értesítést kaptak arról, hogy esetleg eltalálták a T-72 harckocsikat (nincs információ miért és hogyan, csak egy megjegyzés, hogy katonai hírszerzési információ volt). Június 11-én délig hatalomra került a fegyverszünet, a szírek pedig kiürítették a harckocsi részeit. Pletykák szerint az izraeli különleges egység katonáinak sikerült elérni a harckocsit és szétszerelni néhány hardvert, de a szemtanúk kétségbe vonták, különös tekintettel arra, hogy csak egy megégett ócskának kellett volna maradnia. A harctérről csak egy megbízható kép áll rendelkezésre, de ez nem használható a harckocsi azonosítására. Meg kell említenünk, hogy annak ellenére, hogy az izraeli médiában 30 évvel később a jármű azonosításáról számos állítást tettek - a résztvevők egyike sem látott és nem tanult a T-72-en. Az egyik állatorvos azt írta - nekünk elmondták, hogy T-72-esek voltak .... Meg kell említenünk, hogy annak ellenére, hogy az izraeli médiában 30 évvel később a jármű azonosításáról számos állítást tettek - a résztvevők egyike sem látott és nem tanult a T-72-en. Az egyik állatorvos azt írta - nekünk elmondták, hogy T-72-esek voltak .... Meg kell említenünk, hogy annak ellenére, hogy az izraeli médiában 30 évvel később a jármű azonosításáról számos állítást tettek - a résztvevők egyike sem látott és nem tanult a T-72-en. Az egyik állatorvos azt írta - nekünk elmondták, hogy T-72-esek voltak ....
Egy másik véleményem, amelyet nemrégiben kaptam, az az, hogy Libanonban nem használtak szíriai T-72-eseket, mivel az összes harckocsit Damaszkusz védelme érdekében áthelyezték arra az esetre, ha az izraeliek megpróbálnának továbbjutni (például 1973-ban). Mindenesetre semmi konkrét nem támogatja sem az izraeli, sem az orosz változatot. Az IDF harcelemzésért felelős Történeti Tanszéke ezt az elkötelezettséget „valószínűnek” nyilvánította.