A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 918
113
A @krisss által felsorolt funkciókat még kiegészíteném:
  • NBC felderítő
  • tüzér felderítő
  • híradó jármű
  • vezetési pont
  • légtérfelderítő radar hordozó a SHORAD rendszerekhez
  • SJORAD rakéta hordozó
  • harctéri mentő (direkt nem sebesült kihordót írtam)
  • katonai rendész
  • Meg úgy általában CSS alegységek tapsikolni fognak miatta!
  • NLOS ATGM hordozó tüzérsédi jármű
  • Drón operátor jármű

(Igen, egyes esetekben az NMS mérete az ideális, de egy csomó helyen a nagyobb jobb)

Ezekre te vajon mit alkalmaznál?
Nézd! Segítek neked egy kicsit. Egy önálló tüzér osztály valahogy így nézett ki a US Army kötelékében. Számold már meg, hogy hány 4x4-es terepjáró szerepel a képen! (ÓRIÁSI a kép maga. Jobb klick + kép megjelenítésére 11205x3083-as felbontásban böngészhető!)
file


Csak szólok, hogy felderítőnek olyannyira nem nagy, hogy pl. a németek a JFS(T) funkciót elsőre 2 darabos Fennek csoportra bízták, de úgy néz ki, hogy valószínűleg azok is Boxert kapnak, mert egyszerűen nem fért el bennük és rajtuk a kellő mennyiségű berendezés.
Nemtom,hogy nálam van csak e,de semmilyen képet nem látok.
Boxerba.Ami jóval nagyobb a Gidránnál.És ez az oroszoknál is megfigyelhető.BRDM ma egy 8x8as járgány,a BTR egy változata.Mert már annyi cucc megy egy spécibb felderitőbe,hogy ilyen nagy gép kell.
Sokmindenre jó a Gidrán,kb a Dingó kategóriája.Mire használják a németek a Dingót?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 918
113
Amit a német páncélgránátos dd jelentett, az volt a MN hadrendjében a gépesített lövész dd. Bár akkor még sztem a németeknél az ezred, hadosztály szervezés volt, amikor mi már átálltunk a dd, hadtest, szervezetre. Amit nehéznek nevezel, azt akkor nem hívták nehéznek, se itt, se ott. A Marderrel szemben nekünk ott volt a BMP-1. Azonos a két harcjármű kategóriája. ( IFV )
Majdnem.BMP és a Marder egyaránt GYHJ,de a BMP könnyű,mig a Marder egy akkori mércével HIFV.És csak a Marder volt nehéz/páncélgránátos jelölésű,az akkor még nagy számban lévő M113asokkal felszerelt egységek gépesitett gyalogságnak voltak jelölve.És ho-dd szervezet volt már náluk akkor is.Sőt,náluk már a hh alatt volt vegyes dd és zl szervezet.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 994
113
Időnként az az érzésem, hogy itt több embernél is időről időre elfogy a depresszió elleni gyógyszer. Aztán jön a sopánkodás, hogy miért nincs már holnapra (szerk.: TEGNAPRA) 2 hadosztály! Pedig milyen jó lenne visszakérni azokat a T-72-eseket. Esetleg összehegeszteni a szétvágott BMP-ket, meg Gvozdikákat. Csak hogy legyen má' valami.
Na lassan én is megyek felvágni az ereimet... :cool:
A depresszió az alapállapotunk. Tudod, Magyarországon élünk. :D Alapból a BMP-k és Gvozdikák nagyon jól ellennének szerintem raktárakban is, a friss technika ellenére is, szóval igen, követelem, hogy csinálják vissza őket az eredeti alkatrészekből, aztán modernizálják. :D:D A viccen kívül egyértelmű bűn volt a bedarabolásuk, előadásuk, de ezen nem akarok rugózni most. Inkább azon, hogy mik lesznek még. Mármint lesz egy kiváló nehézdandárunk, aminek még vannak ismeretlenek az egyenletében, lesz egy közepes, meg a könnyű/spec, amik még ködösebbek.

Ha az egész az elméletek szerint fel is áll, az is egyértelműen szűkös ill. kevés ha egynél több irányból várhatunk ellent. Egyértelmű, hogyha mi itt konfliktusba kerülünk, egynél több irányból várhatjuk az ellent. Szóval depresszió ide vagy oda, akikkel gondunk lehet, jelenleg is bírnak hasonló vagy nagyobb erővel, elavultabb vagy épp ugyanolyan modern eszközökkel, mint amikkel mi fogunk, amikor kész lesz a 3 dandár. Khmkhm... Szóval ha nem mutatunk fel egyebet, akkor tessék majd megkövetni a részelégedettség ellenére a károgókat, ha meg lesz még mennyiség is, és fenn tudjuk tartani, lesz ember, tüzérség, még tank, helyi, repülő, letárolt vasak, még tank:rolleyes:, akkor még a károgóktól várjuk ugyanezt.

Mivel szerény személyem károg is, meg el is ismeri az eredményeket és azt is felfogom, hogy jelenleg 2021 elejére van és mennyi minden lesz te jó ég, meg azt is, hogy mire ezekből lesz valami az nagyon sokára lesz te jó ég, majd mindenkitől elnézést kérek. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 935
78 186
113
Majdnem.BMP és a Marder egyaránt GYHJ,de a BMP könnyű,mig a Marder egy akkori mércével HIFV.És csak a Marder volt nehéz/páncélgránátos jelölésű,az akkor még nagy számban lévő M113asokkal felszerelt egységek gépesitett gyalogságnak voltak jelölve.És ho-dd szervezet volt már náluk akkor is.Sőt,náluk már a hh alatt volt vegyes dd és zl szervezet.
Miért mániád mindenféle új kategóriát kitalálni?A Marder meg a BMP teljesen ugyan az a kategória.Nem létezik nehéz,közepes, könbyű,ultra könnyű,extra nehez meg a fene se tudja milyen IFV.IFV van és kész.

Tényleg nem tűnik fel számodra,hogy vagy 60-70 éve a kutya sem osztályoz tömeg alapján?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 202
66 994
113
Miért mániád mindenféle új kategóriát kitalálni?A Marder meg a BMP teljesen ugyan az a kategória.Nem létezik nehéz,közepes, könbyű,ultra könnyű,extra nehez meg a fene se tudja milyen IFV.IFV van és kész.

Tényleg nem tűnik fel számodra,hogy vagy 60-70 éve a kutya sem osztályoz tömeg alapján?
Aztán meg szívják a fogukat, mikor nem megy át ugyanott. :D
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 159
12 258
113
Ezt már egyszer megbeszéltük:
http://www.combatreform.org/smokescreen.htm
És a háborúk be is bizonyították,hogy szart sem érnek mert minél magasabban van a füst vagy köd annál gyorsabban fújja szét a szél.20 méter magasan már akkora szél van,hogy ott semmi nem marad meg egyben.Nem véletlen az,hogy a harckocsik és kb minden füst alapú önvédelmi rendszer maga elé lövi a füstöt.A Dél-Koreai rendszer az ferdén fölfelé,de ha megnézed videón látod,hogy az is mahagyorsan hull lefelé.No meg azt is megnézem,hogy mi a bűbűnattal fogsz te egy támadó harckocsi zászlóajnyi területet ilyen módon befüstölni.Mert mint mondtam egy harckocsi zászlóalj kb 2000m széles és vagy 1000-1500 ménységű alakzatban támad.Rádbízhatom ennek a négyzetnek(az egyszerűség kedvéért legyen négyzet)a területének a kiszámítását?Jah és ez mozog,tehát követni kell a mozgását is.Értem én,hogy olvastál valamit tüzésrségi füst katgóriában,de azért gondolkozni szabad.
Dudi,ha valamit nem értesz meg elsőre,hát olvasd el újra.Meg újra,és újra,hátha sikerül....
Hallottál már a rétegzett ködpaplanrol?A hk fölé fejlesztik,a hk közvetlen tüzét,célkeresését nem akadályozza-de a Spike nem lát át rajta.Amit nem lát,azt meg el se találhatja.Különben nem a Spike ellen fejlesztették ki a módszert,hanem általánosan a légi veszély ellen,még akkor,amikor a Spike tervezői a madzagos vonatot húzgálták maguk után az oviban.....De jó az a Spike ellen is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 696
46 733
113
Nemtom,hogy nálam van csak e,de semmilyen képet nem látok.
Boxerba.Ami jóval nagyobb a Gidránnál.És ez az oroszoknál is megfigyelhető.BRDM ma egy 8x8as járgány,a BTR egy változata.Mert már annyi cucc megy egy spécibb felderitőbe,hogy ilyen nagy gép kell.
Sokmindenre jó a Gidrán,kb a Dingó kategóriája.Mire használják a németek a Dingót?
Linkelem is akkor a képet.

Majdnem. A török 4x4-esek fogják a nálunk váltani részben a G-Merciket (Azokat inkább az NMS), valamint az Unimogokat is részben. Meg egyes feladatoknál még kicsit belenyalhatnak a BTR-ek feladataiba is.

Az oroszoknál ne a BRDM-et figyeld (ahhoz nem sok köze van), hanem a Tigr-t.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 918
113
Mit nem értesz azon,hogy a harckocsi támadáshoz nyílt terep kell ráadásul nagy.Egy oylan ellenség ellen ami fedezék mögül lő semmit nem ér a harckocsiágyú mert nem tudsz vele fedezék mögé lőni.Ez a Spike igazi nagysága,ilyen ATGM ezelőtt nem volt,nem lehet ellene úgy harcolni mint a többi ATGM ellen,mert nem tudsz tüzetvezetni az indítóra.
No,akko keresd elő az MH harcszabályzat hk harca erdős-hegyes terepen,illetve városharcban.Meg szoljál Mainsteinnek,hogy legközelebb ne tervezzen hadműveletet az Ardenneken át...Normandiai sövények között is egész jol elvoltak a hk-k.Vietnámban is jol beváltak a hk-k.Libanon hegyei között is beváltak.Stb,itakdalse,unsoweiter,etc....
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 913
7 616
113
amúgy beszéltek itt T-55 meg T-72-őkről .... mikor egyértelműen a legolcsóbb és egyszerűbb megoldás az ha 140 mm-es kaliberek rakunk a btr-einkre . van belőle sok és még katona szállításra is jó .... kap majd szenzorokat meg drónt és lesz belőle vagy több száz

sőt ha kicsit megnyitjuk perselyünket akkor tök olcsón , lecserélhetjük a kerekeket láncra, a motort egy erősebbre , a páncélzatott felerősítjük , kap aktív protectiont meg atgm-et ... tiszta jó lesz
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Semmire. Kidobott penz lenne minden dollar, amit rgy ilyen fabol vaskarikara koltenenk azelott, mielott van 120-140 2A7HU, mielott az eddig rendelt Lynxek mind megvanak, a BTReket lecsereltuk az uj 8x8 "hyvrid Lynxre", jott masik 40-50 onjaro tuzerseg, 120as onjaro mortar, legalabb egy zl MLRS esbigy tovább. Addig ezek a toketlen kamutankok mind penzkidobas.
Vagy nem. Mi van akkor, ha mondjuk a könnyű dandár alapvetően APC-n utazna? Oda sem férne be egy kerekes 105/120 milliméteres cucc? Nyilván a könnyű dandárnak nem feladata összeakaszkodni az ellenséges harckocsikkal, ahogyan a kerekes, közvetlen irányzású, támogató gépeknek sem.
Nahát mik vannak!
steelsit01.jpg

Mia3lmfo9J1kP4HrHf3lmoi-KE8XI1fa2R7hlllTwOIsd_ky4tEo3Viu_TYzjlsJSCU847_N9qj6a-B6Gyh6NUO4PBNVSntulrcq-G1paW2UuHfJBIBHt4TH2Mti5FrCmHq7Zy1cMbBupj8YUED5Lria_inYGe8k2XtnW2w

vFDpZs19CRkU2G-iW80tKLXCfY5z4btorE4Q3KGg7zBUNjm2SKXsHR27aXup71PVBmahH_Bb_dGBMkacz-XMeJFCXGrk9cLIIXvyfNOkf3zJ380_95Z-kEndBda7A6sf8LZgbAIYVKXI4ANDTaueUyl0YrEDVaMaIRX97d0nHl3J4es
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 935
78 186
113
No,akko keresd elő az MH harcszabályzat hk harca erdős-hegyes terepen,illetve városharcban.Meg szoljál Mainsteinnek,hogy legközelebb ne tervezzen hadműveletet az Ardenneken át...Normandiai sövények között is egész jol elvoltak a hk-k.Vietnámban is jol beváltak a hk-k.Libanon hegyei között is beváltak.Stb,itakdalse,unsoweiter,etc....
Ezek voltak az üdítő kivetelek és ha megnézed az ardenneki offenzíva útvonalát(ahol a német pancélosékek haladtak)akkor ott bizony lesz nyílt terület bőven.
Arról nem is beszélve,hogy az a bizonyos szabályzat(melyik is?a raj szakasz vagy a század zaszlóalj?)ellenjavallja az ilyen alkalmazást nem véldtllenül.

Libanon?Már megint nevettetni próbálsz?
 
  • Vicces
Reactions: Negan

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 929
12 560
113
amúgy beszéltek itt T-55 meg T-72-őkről .... mikor egyértelműen a legolcsóbb és egyszerűbb megoldás az ha 140 mm-es kaliberek rakunk a btr-einkre . van belőle sok és még katona szállításra is jó .... kap majd szenzorokat meg drónt és lesz belőle vagy több száz

sőt ha kicsit megnyitjuk perselyünket akkor tök olcsón , lecserélhetjük a kerekeket láncra, a motort egy erősebbre , a páncélzatott felerősítjük , kap aktív protectiont meg atgm-et ... tiszta jó lesz
Ez mar meguti a cseh forum szinvonalat.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 913
7 616
113
Vagy nem. Mi van akkor, ha mondjuk a könnyű dandár alapvetően APC-n utazna? Oda sem férne be egy kerekes 105/120 milliméteres cucc? Nyilván a könnyű dandárnak nem feladata összeakaszkodni az ellenséges harckocsikkal, ahogyan a kerekes, közvetlen irányzású, támogató gépeknek sem.
Nahát mik vannak!
steelsit01.jpg

Mia3lmfo9J1kP4HrHf3lmoi-KE8XI1fa2R7hlllTwOIsd_ky4tEo3Viu_TYzjlsJSCU847_N9qj6a-B6Gyh6NUO4PBNVSntulrcq-G1paW2UuHfJBIBHt4TH2Mti5FrCmHq7Zy1cMbBupj8YUED5Lria_inYGe8k2XtnW2w

vFDpZs19CRkU2G-iW80tKLXCfY5z4btorE4Q3KGg7zBUNjm2SKXsHR27aXup71PVBmahH_Bb_dGBMkacz-XMeJFCXGrk9cLIIXvyfNOkf3zJ380_95Z-kEndBda7A6sf8LZgbAIYVKXI4ANDTaueUyl0YrEDVaMaIRX97d0nHl3J4es

az UN.es járművek nem jó példák , azok PR célzattal vannak ott és nem harcászati , a fotók kedvéért , papírmaséból van a torony meg az oldala , azért ilyen fehér ...
 
  • Vicces
Reactions: Pogány

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 304
93
Teljesen felesleges itt belefolyni ebbe a meddő vitába. Nem is értem miért olvasztották be a T-34-eseket is anno. Mikor tisztán látható hogy még az is versenyképes lehet a mai napig,valóságos halálosztó...
Csak kicsit tuningolni kell rajtuk,és már mehetünk is a frontra. Csak sok legyen belőle!
Ugye világos,hogy ez a gondolati sík,egy agymenés??
Ne keverjük már a szezont a fazonnal.
Korszerűsíteni törvényszerűség hogy kell,és nem az ótvar kiöregedett szar kohószökevényeket.
Nagyon is hogy jó úton járunk,és ez az irány jó!
Ezt a toldozgatást foltozgatást nem lehet a végtelenségig művelni,hagyjuk a szomszédokra.
RM termék a flak-40 is,gyártsuk újra nagy példányszámban,nekem személyes kedvencem,rakjunk arra is korszerű optikát,és nincs az a páncél amit nem üt át.. ugye nonszensz?? Ne járjuk már ezt az utat!
Na,ezt művelik a románok a tankjaikkal,SŐT,a Csehek is a T-72 sekkel is ezt tervezik. Csak elodázzák az elodázhatatlant,de előbb utóbb akkor is csere lesz a vége.
Mi meg röhögünk majd rajtuk a ultramodern Leókból,mert amit mi most megtanulunk,az még nekik eztán jön. És 10 éves hátrányból fognak indulni minimum ha nem lépnek...
Az a gondolatmenet,hogy a régi is jó csak fel kell újítani,és kurva sok legyen belőle egy zsákutca!!!! Ilyen alapon a katonai iskolákat is belehetne zárni...minek újat tanulni,a sok lúd disznót győz féligazság mantrázása óriási stratégiai hiba. A mennyiség még mindig fontos,de akkor sem az ótvar ezeréves kivénhedt technikából.
Az igazság félúton van valahol,igen erős high-tech el fűszerezve. Amit tudni kell alkalmazni és használni.
Ez az ütőképes sereg alapja.
Most a minőséggel nem lesz gond,az alapok kiválóak lehetnek.
A mennyiségeket meg nem vésték kőbe,most ennyi van,lesz,ennyire telik. De nem is akarunk egyelőre menni sehova.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 918
113
Linkelem is akkor a képet.

Majdnem. A török 4x4-esek fogják a nálunk váltani részben a G-Merciket (Azokat inkább az NMS), valamint az Unimogokat is részben. Meg egyes feladatoknál még kicsit belenyalhatnak a BTR-ek feladataiba is.

Az oroszoknál ne a BRDM-et figyeld (ahhoz nem sok köze van), hanem a Tigr-t.
Kb arra használják a ruszkik a Tigrt,mint a németek a Dingót.És az is inkább az NSM kategóriája.A manővererők állományában BTR és újabban BRM-3K meg Taifun-M felderitők vannak.Meg a szakfelderitőknél gyakoriak az MT-LB alapuak,még mindig.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 877
4 706
113
Vagy nem. Mi van akkor, ha mondjuk a könnyű dandár alapvetően APC-n utazna? Oda sem férne be egy kerekes 105/120 milliméteres cucc? Nyilván a könnyű dandárnak nem feladata összeakaszkodni az ellenséges harckocsikkal, ahogyan a kerekes, közvetlen irányzású, támogató gépeknek sem.
Nahát mik vannak!
steelsit01.jpg

Mia3lmfo9J1kP4HrHf3lmoi-KE8XI1fa2R7hlllTwOIsd_ky4tEo3Viu_TYzjlsJSCU847_N9qj6a-B6Gyh6NUO4PBNVSntulrcq-G1paW2UuHfJBIBHt4TH2Mti5FrCmHq7Zy1cMbBupj8YUED5Lria_inYGe8k2XtnW2w

vFDpZs19CRkU2G-iW80tKLXCfY5z4btorE4Q3KGg7zBUNjm2SKXsHR27aXup71PVBmahH_Bb_dGBMkacz-XMeJFCXGrk9cLIIXvyfNOkf3zJ380_95Z-kEndBda7A6sf8LZgbAIYVKXI4ANDTaueUyl0YrEDVaMaIRX97d0nHl3J4es
Honnan vetted, hogy a különlegeseknek nincs páncéltörő képességük? Mert a jelenlegi elképzelés szerint ők a könnyű dandár alapjai.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 492
31 918
113
Miért mániád mindenféle új kategóriát kitalálni?A Marder meg a BMP teljesen ugyan az a kategória.Nem létezik nehéz,közepes, könbyű,ultra könnyű,extra nehez meg a fene se tudja milyen IFV.IFV van és kész.

Tényleg nem tűnik fel számodra,hogy vagy 60-70 éve a kutya sem osztályoz tömeg alapján?
Dehogynem osztályoz.Ez a NATO nehéz/közepes/könnyű kategorizálás csak egy adminisztrativ kategórizálás.De mikor harcászati érték szerint kategorizálnak,bizony használják a gépesitett,könnyűpáncélos,stb jelzőket,és a Namer kategóriájú eszközökre a HIFV/HAPC meghatározást.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 935
78 186
113
Dehogynem osztályoz.Ez a NATO nehéz/közepes/könnyű kategorizálás csak egy adminisztrativ kategórizálás.De mikor harcászati érték szerint kategorizálnak,bizony használják a gépesitett,könnyűpáncélos,stb jelzőket,és a Namer kategóriájú eszközökre a HIFV/HAPC meghatározást.
2 napja magyarázzák,hogy hülyeséget beszélsz.Jó lenne már végre,ha feltűnne,hogy nem mindenki a hülye és csak te vagy helikopter.