Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 855
113
@molnibalage
Mennyire lehet egyáltalán (ezek szerint lehet) a földgázt keverni az hidrogénnel?
Laikusként tudom hogy mindkettő gyúlékony gáz, de azért érzésre, nagyobb arányban vajon mennyire lehet a kettőt keverni?
Vajon mennyire lehet a meglévő földgáz infrastruktúrát (tárolók, csővezetékek, szivattyú állomások, ipari/lakossági felhasználás) erre t;nylegesen felhasználni?
A kettő együtt nem problémás, a vegyipar így állítja elő a szintézisgázt az ammóniához.

Az infrastruktúránál a nyomás a kritikus. A szerkezetek 95% mezei perlites acél. A hidrogén egy bizonyos hőmérsékelet és nyomás felett reakcióba lép az acélban lévő karbonnal és az acélban metánná alakul, ami gyorsan feladja az utolsó kenetet.

Ezért vannak alapvető aggályaim a hidrogénnel. Vagy lehűtöd, de akkor ahhoz a hőmérséklethez speciális ausztenites acél lell vagy komprimálod 700bar-ra (esetleg 325bar-ra) ahol a fenti metán/acél probléma egy idő után előjön. Hogy ezt elkerüld, spéci, krómmal ötvözött anyagok kellenek.

Nálunk a 325bar-os megoldás van, alakkal zaró kötésekkel, egyedileg készített karimákkal és az X km hosszú csővezetékben gyakorlatilag alig van hegesztés.

700bar-ral végeztünk kísérleteket, ott a tömítéssel és az alapanyaggal szórakoztam sokat.

A mélyhűtés meg brutális mennyiségű szigetelést igényel, amit úgy megcsinálni km hosszúságban, hogy a cső nem kezd el rohadni a szigetelés alatt, esélytelen a jelenlegi módszerekkel...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 069
113
Nincs kedvem keresgélni, valamelyik napos írja már le, hogy mennyibe kerül ma 1kWp napelemes rendszer létrehozása, kiselőadást is írhat mellé, hogy mire alapozza azt a kb 400kHUF PV HMKE-t.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 053
113
Nekem a legjobb megoldásnak az tűnne, ha az elektrolízissel előállított hidrogénnel "hidrogéneznék" a kitermelt olaj-lepárlás végterméket(ami tudtommal elég problémás). Propán-Bután gázig, "zöld" LPG-ig is el lehetne jutni ilyen módon. Így jóval alacsonyabb Co kibocsájtáshoz lehet jutni úgy, hogy a "rosszkor-rossz helyen" lévő problémás --valójában komoly gondokat generáló "mély-zöld"-- áramot felhasználva megoldják a tárolási(felhasználási) gondot.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
W

Wilson

Guest
Bár még messze van a mindennapi alkalmazástó de azért berakom ide.


Idén nyáron tesztelik a világ első nukleáris fúziós reaktorát kép



Idén nyáron tesztelik a világ első nukleáris fúziós reaktorát​


Az ITER projekt tudósai néhány hónap múlva újabb hatalmas lépést tehetnek a villamos erőművek technológiájának fejlesztése terén.

Közel 15 éve kezdődött az International Thermonuclear Experimental Reactor (röviden ITER), vagyis a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor kutatás-fejlesztési projekt, amely célja a villamos erőművek technológiájának fejlesztése plazmafizikai ismeretek fejlesztésével. A projekt idén nyáron újabb fontos szakaszba léphet, ugyanis a kutatók tervei alapján ekkor kezdődik a világ első nukleáris fúziós reaktorának tesztelése.

Júniusban fog kezdődni az EUROfusion kutatóinak Joint European Torus (JET) kísérlete, amely eredményeit felhasználva lesznek képesek a tudósok az ITER üzemanyag-felhasználáshoz és a reakciókhoz kapcsolódó folyamatok optimalizálására. Ezután kezdődnek az ITER reaktorának tesztelései, amely alapján később indulhat majd a működés.

A jelenlegi tervek szerint a 2021-es tesztfolyamatokat követően legkorábban 2025-ben kezdődhet a reaktor alacsony energián való működtetése, amely várhatóan egy 10 éves ciklus lesz. Eközben a kutatók mesterséges intelligencia modellek alkalmazásával vizsgálják és mérik az eredményeket, hogy majd 2035-ben a reaktor hidrogén alapú energiaforrását cserélhessék deutérium és trícium alapú, több energiát termelő magokra.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 090
10 278
113
Pontosan erről beszéltem, hogy amint elkezd jelentkezni a megújulók számottevő (!) túltermelésében rejlő probléma, akkor jönni fognak az energia tárolási megoldások.
Egyszerűen, ebben üzlet van.
Múltkor be lett linkelve a már épülő hálózati akkus megoldás. Most meg ez. De jönnek majd még sorban....

A vízbontásból származó oxigént meg odaadják a szegény asztmásoknak, lélegeztető gépeseknek, ugye??
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 090
10 278
113
A hogy a link is mondja, ezt nem keverik be a földgázhálózatba, saját felhasználású lesz. Tehát az országos hálózatba nem került be.
Valószínűleg néhány százalékot esetleg elbírna a rendszer, de még ezzel sem akarnak kockáztatni, mert bármilyen hiba esetén sanszosan szénné perelnék őket, hogy a H2 tartalom miatt volt.

A gázturbina gyártók már most elkezdték marketingelni, hogy hogy hány H2 mehet a metán mellett (a földgáz 95-98%-ban metán). Néhány gyártó már 30%-os értéket ad meg. Ez szép és jó a gépet nézve, de az, hogy ez a keverék viszont hogyan jutna el oda, az vicces kérdés.

Egyesek arról fantáziálnak, hogy simán a hidrogén gazdaság használja a földgázvezetékeket és ennyi. Ami, ha engem kérdezel nettó hülyeség. Még a kevert arányt se nagyon tudom elképzelni. Nagyon nagy H2 tartalom szerintem soha nem fog földgázzal együtt menni, mert a földgázvezetéken földgázfogyasztók lógnak...


Ehhez én már nem értek. Pusztán a fogyasztók, amik a rendszeren vannak nem bírnák el egy ponton túl a túl sok H2-őt. Pl. kíváncsi vagyok, hogy a nyomásfokozó kompresszorokat hajtó turbinákat is hogyan kéne átszabályozni egy ponton túl, hogy ne károsodjon, hiszen a H2 fűtőértéke magasabb...
A 2.5 Mw-al előállitható hidrogéngáz mennyisége nem igazán veszélyeztetné a hálózatot, és a fogyasztóknál sem okozhat gondot.

Ez a megoldás valamennyire áthidalja azt az időt amikor a napenergia csucson jár, de a völgyidőket nem kompenzálja. Azt hiszem az üzemanyag cellás visszatermelés elég drága lenne...
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Nincs kedvem keresgélni, valamelyik napos írja már le, hogy mennyibe kerül ma 1kWp napelemes rendszer létrehozása, kiselőadást is írhat mellé, hogy mire alapozza azt a kb 400kHUF PV HMKE-t.
Ez csak egy viszonyszám amit visszaszámoltak egy komplett rendszerből (panelek+szerkezet+vezetékelés+inverter+DC oldal kialakítása az inverterig , AC hálózat a mérőpontig , felmérés , átadás , tervezés , mérések és jkv-k , vállalati haszon ) . Valójában pontos árat egy konkrét felmérés után kaphatsz !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
A 2.5 Mw-al előállitható hidrogéngáz mennyisége nem igazán veszélyeztetné a hálózatot, és a fogyasztóknál sem okozhat gondot.

Ez a megoldás valamennyire áthidalja azt az időt amikor a napenergia csucson jár, de a völgyidőket nem kompenzálja. Azt hiszem az üzemanyag cellás visszatermelés elég drága lenne...
A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik !
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 069
113
Ez csak egy viszonyszám amit visszaszámoltak egy komplett rendszerből (panelek+szerkezet+vezetékelés+inverter+DC oldal kialakítása az inverterig , AC hálózat a mérőpontig , felmérés , átadás , tervezés , mérések és jkv-k , vállalati haszon ) . Valójában pontos árat egy konkrét felmérés után kaphatsz !
Ja ezt tudom, hétfőre beadandóhoz kellett volna, eszméletlen, hogy 1,5misi 3-4kWp, ami nem tartalmazza se a felmérést se a felszerelést se a tartószerkezetet és még 1 pár se van benne lásd amiket fentebb leírtál. Lusta voltam beleásni magam, mert ahogy a szél, úgy a nap sem a kedvencem, 1 google után feladtam és arra vártam 1 napot, hogy valaki megoldja nekem ezt a feladatrészt, de tegnap mivel nem ugrott rá senki, kikerestem a szükséges infókat.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ja ezt tudom, hétfőre beadandóhoz kellett volna, eszméletlen, hogy 1,5misi 3-4kWp, ami nem tartalmazza se a felmérést se a felszerelést se a tartószerkezetet és még 1 pár se van benne lásd amiket fentebb leírtál. Lusta voltam beleásni magam, mert ahogy a szél, úgy a nap sem a kedvencem, 1 google után feladtam és arra vártam 1 napot, hogy valaki megoldja nekem ezt a feladatrészt, de tegnap mivel nem ugrott rá senki, kikerestem a szükséges infókat.
A 400 körüli ár már azért komplett értendő !
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 069
113
A 400 körüli ár már azért komplett értendő !
Nem feltétlenül. Találtam nettó 2,2 millióért 5kWp-t, ami azt igérte, hogy mindent megcsinál, aztán a fránya apróbetűsben meg ott fityegett, hogy helyszíni felmérés után mondanak pontos árat, a 2,2 misi valami minimumár. Meg felette, hogy 360Ft-os euróval számolták a feltüntetett árat.
Találtam konkrétan 1kWp-s rendszert ami 900kFt volt, de azt már tavaly december óta nem árulják.
Azért írtam 400k-t mert az úgy kb az átlag.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and ogretankHU

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 069
113
A németekben mára megérett a felismerés, hogy az atomenergiáról való lemondás és a megújuló energiaforrások tömeges rendszerbe állítása katasztrófához vezet. Erről tanúskodik a független openpetition.de véleményközlő portálon megjelent felhívás, amely szerint a Bundestagnak, a német parlament alsóházának sürgősen vissza kellene vonnia atomellenes döntését, amelyet néhány hónappal a fukusimai atomerőmű balesete után, 2011. június 30-án hozott meg. Miközben a németek mára belátták, hogy totális zsákutca az Energiewende és az atomstop, a magyarországi ellenzéki politikusok még mindig abból próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni, hogy a Paks II. projekt leállításával kampányolnak.
 
M

molnibalage

Guest
A németekben mára megérett a felismerés, hogy az atomenergiáról való lemondás és a megújuló energiaforrások tömeges rendszerbe állítása katasztrófához vezet. Erről tanúskodik a független openpetition.de véleményközlő portálon megjelent felhívás, amely szerint a Bundestagnak, a német parlament alsóházának sürgősen vissza kellene vonnia atomellenes döntését, amelyet néhány hónappal a fukusimai atomerőmű balesete után, 2011. június 30-án hozott meg. Miközben a németek mára belátták, hogy totális zsákutca az Energiewende és az atomstop, a magyarországi ellenzéki politikusok még mindig abból próbálnak maguknak politikai tőkét kovácsolni, hogy a Paks II. projekt leállításával kampányolnak.
Hibás a link.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 764
17 855
113
Hibás a link.
Nálunk tegnap bemondta a nagyfőnök, hogy majd a komplett krakkoló-üzem átépítik elektromos fűtésűre és majd bio- és megújulókból származó árammal fogják üzemeltetni, így akarja az évente megtermelt, jelenlegi 22 millió tonna CO2-t nálunk lecsökkenteni 2050-re nullára.

Természetes írtam a belső hálon a cikkéhez 4 hozzászólást, kivonatolva ezeket kérdeztem, illetve írtam...

Egy kérdés volt, hogy esetleg-e van arra valami számítás, hogy Németországban honnan lesz elég energia:
  • az atomerőművek utáni világban
  • hidrogénes álmokra
  • az elektromos autókra
  • lekapcsolt szenes erőművek után az épületek téli fűtésére illetve a nyári klimatizálásra.
  • az ipari áramtermelés komplett kizöldítésére
  • a zéró-emissziós áruszállításra
  • a zéró-emissziós cement/acél/alumínium gyártásra
  • a zéró-emissziós légiközlekedésre
  • a zéró-emissziós akkumulátor-gyártásra

Problémásnak érzem, hogy minden cég megígér mindent is, de valahogy ehhez az ígéretdömpinghez nem látom a hátteret. Az EU 2017-ben kb. 3500TWh villamos energiát termelt. 2035-re kiesik ebből 540TWh az időközben elöregedő atomerőművek miatt, illetve egyre több szenes erőmű lesz kivonva (ezeknek a TWh/év adatait nem tudom). Ugyancsak egyértelmű, hogy nő az elektromos autók energiaigénye is. Ha csak azt mondom, hogy a meglévő 330 millió személyautóból az EU területén 30 millió Golf-e kaliberű járgány lesz és évente 20000km-et autóznak velük és a töltési hatásfok 85%, akkor ezek az autómennyiség plusz 1100TWh/év igény - és ez akkor még csak 10%-a a mai autómennyiségnek.

Nem látom, hogy egy ilyen mértékű igénynövekedés a csökkenő kapacitások mellett hogyan és miként vezet az olcsóság irányába, ezért azt sem látom, hogy egy ilyen rendszerben és Németország területén miként lehet versenyképes így a vegyipar, ha mondjuk Kínában még mindig hagyományos módon állítják elő mondjuk a szintézisgázt?

Jelenleg 3 erőművünk van a munkahelyemen, ezek állítják elő egyrészt a gőzt, másrészt az áramot. A krakkoló-üzem a jelenlegi formájában szintén tetemes mennyiségben állít elő gőzt a veszteséghőből illetve villamos áramot. Hogyan lesz ez akkor, ha már a krakkoló-üzem az eddigi földgáz-tüzelésről villamos üzemre lesz átépítve? Hogyan és miből lesz gőz és áram előállítva ezek után?

Hogyan és miképp lesz a "karbonsemlegesség" egy terméknél lekövetve, ha folyamatosan változik a környezet, amiben gyártják? Már akkor is létezik a megtakarítás, ha a termék legyártódik, vagy csak akkor lesz az életciklusát elérve karbonsemleges, ha az egész utat nézzük? Hogyan lesz ez biztosítható mondjuk egy Németországban gyártott termék esetében, ha azt mondjuk Kínában fogják használni 5 évig, majd eladják máshová?

Miért szálltunk ki az atomerőművek fejlesztésből és miért mentünk át a szélerőművek irányába, mikor jelenleg kb. 200 reaktort üzemeltetünk, amelyek a méretüket és kialakításukat tekintve hasonlóan a GEN 3+-os reaktorokhoz, illetve a jelenlegi szabadalmaink a sóágyas reaktorok esetében hasznosíthatóak lennének a sóolvadékos GEN4-es reaktorok esetében? Nem lehetne ezt mondjuk minimálisan - egyelőre - egy kisebb munkacsoport szintjén követni? Azon kevesek közé tartozunk a világon, akiknek ezekkel a berendezésekkel a teljes életciklust lefedő tapasztalata van? Adott esetben munkaidőn kívül is foglalkoznék ezzel a témával - lévén van gyártás és tervezési tapasztalatom ezekkel az anyagokkal és berendezésekkel.

Ezek voltak a hozzászólásaim sarokpontjai...

Kíváncsi leszek a válaszra. Pár ződ (ebből 2 mérnök ráadásul), hogy gondoljak először a sugárfertőzésre és Csernobil-ra, meg az atomhulladékra, ha már az atomenergiát a számra merem venni..