Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Elméletben.Most viszont már van gyakorlati tapasztalat is.A Leo 2A4 páncélzata gyakorlatilag nem volt képes kivédeni azt a Fagotot,mi ellen tervezték.Mint a többi képnek. Internet. Érdekes módon a többi tankkal kapcsolatban nem reklamálsz pedig azok is netes képek.
Ez viszont bonyolultabb, ennek van szakirodalmi, ballisztikai tesztekkel és szimulációkkal. Én meg elfogadom, hogy ezek kb. ekkora értékek.
Az más kérdés, hogy a számolás során így kapott védelmi értékek azok elég jó fedést mutatnak a hivatalos/félhivatalos adatokkal.
Értem én , hogy két nap alatt másodszor gázolok bele a német felsőbbrendűségbe vettet hitedbe, de ez így konkrétan nem igaz.
Ha a fent betett ábra a torony páncélzatról valós, akkor a Leopárd 2 HEAT elleni védelmi világklasszis volt a maga korában.
Jóval több, mint a T-72M1-nek, ráadásul tandem fejes HEAT-ok ellen is működött. Amire kitalálták arra rendkívül jó volt!
Elméletben.Most viszont már van gyakorlati tapasztalat is.A Leo 2A4 páncélzata gyakorlatilag nem volt képes kivédeni azt a Fagotot,mi ellen tervezték.
Ha a török Leo 2A4 gondolsz akkor azért abból nem szabad mélyreható következtetéseket levonni mivel olyan elmebeteg módon alkalmazták őket Szíriában, hogy attól minden strandpapucsos Fagot és Town "művésznek" összefutott a nyál a szájában.
Ez abbol a szempontbol lényegtelen,hogy maga a páncélzat nem volt képes megfogni azt a pct rakétát,minek az elháritására tervezték.Oldalirányú találatnál ez mondjuk természetes,de van jelentés frontpáncél átütésről is.Fagottol,amit elvileg frontbol röhögve ki kellett volna birnia.Ha a török Leo 2A4 gondolsz akkor azért abból nem szabad mélyreható következtetéseket levonni mivel olyan elmebeteg módon alkalmazták őket Szíriában, hogy attól minden strandpapucsos Fagot és Town "művésznek" összefutott a nyál a szájában.
A tény az attól még tény marad a Fagot simán kilyuggatta az A4-t !Ha a török Leo 2A4 gondolsz akkor azért abból nem szabad mélyreható következtetéseket levonni mivel olyan elmebeteg módon alkalmazták őket Szíriában, hogy attól minden strandpapucsos Fagot és Town "művésznek" összefutott a nyál a szájában.
Ez igaz is,meg nem is.Olyan helyzetben se tartottak be semmilyen védelmi rendszabályt,mikor megtehették voln-legalábbis sok kilövéses videón ezt látni.Ez nem csak az állóhely kivállasztására vonatkozik.Sok esetben,ha lett volna figyelőszolgálat,a messziröl inditott rakétákat sima ködgyertyákkal kivédhették volna.Azon a terepen nem nagyon lehet elrejtőzni a kiserdőben, ha nincs. Esetleg a házak között, de településeken kívül? Max az jöhet szóba. hogy mindenhol beásod magad vagy falat emelsz magad köré (homokzsákból, előre gyártott elemekből stb.)
Én azért árnyalnám a képet mivel nem egy kiváló elemzés készült a törökök "elmebeteg" harctéri Leo alkalmazásáról,amiben részletesen leírják,hogy nagyrészt azért volt annyi Leo kilövés mert a törökök aféle mobil bunkernek használták a Leo A4-t ,sokszor kirakták egy jól látható magaslatra gyakran több napig és így pl a Fagot "művészeknek" bőven volt ideje elég közelre megközelíteni őket és senkitől sem zavartatva kilőni,őket mondanom sem kell ez mekkora előnyt jelent.Ez abbol a szempontbol lényegtelen,hogy maga a páncélzat nem volt képes megfogni azt a pct rakétát,minek az elháritására tervezték.Oldalirányú találatnál ez mondjuk természetes,de van jelentés frontpáncél átütésről is.Fagottol,amit elvileg frontbol röhögve ki kellett volna birnia.
A másik,hogy folyamatosan az Abrams fölé van pozicionálva a Leo,pedig a gyakorlati tapasztalat azt mutatja,hogy az Abramsnak jobb a sérülésállósága.Ezt döntően a löszerelhelyezés okozza.A testben tárolt lószer a Leonál ugyanúgy visszaüt,mint az orosz tankoknál.Lőszerrobbanás,és teljes megsemmisülés-sokszor ugyanúgy toronyröptetéssel..
Én azért árnyalnám a képet mivel nem egy kiváló elemzés készült a törökök "elmebeteg" harctéri Leo alkalmazásáról,amiben részletesen leírják,hogy nagyrészt azért volt annyi Leo kilövés mert a törökök aféle mobil bunkernek használták a Leo A4-t ,sokszor kirakták egy jól látható magaslatra gyakran több napig és így pl a Fagot "művészeknek" bőven volt ideje elég közelre megközelíteni őket és senkitől sem zavartatva kilőni,őket mondanom sem kell ez mekkora előnyt jelent.Azon a terepen nem nagyon lehet elrejtőzni a kiserdőben, ha nincs. Esetleg a házak között, de településeken kívül? Max az jöhet szóba. hogy mindenhol beásod magad vagy falat emelsz magad köré (homokzsákból, előre gyártott elemekből stb.)
Szorozd meg légyszíves a 350 mm-t 1,06-al!![]()
Akit érdekel itt egy jó összefoglalás a témáról.A tény az attól még tény marad a Fagot simán kilyuggatta az A4-t !
Igen,pl az IDF a 80as években sima gyorstelepitésű drotkeritést használt ilyenkor,meg kicsit hosszabb állásnál rögvest lőállást csináltak.(ezt nézve,nagyon nem rossz ötlet a T72 önbeásó szerkezete).Egy területellenörző támpont esetén meg egyszerűen "tüzérségi bunker" funkciót lát el.akármelyik tank.És a területellenörző támpontnak meg jó kilátssal és kilövéssel kell rendelkeznie,muszály a területet uraló magsletra tenni.Én azért árnyalnám a képet mivel nem egy kiváló elemzés készült a törökök "elmebeteg" harctéri Leo alkalmazásáról,amiben részletesen leírják,hogy nagyrészt azért volt annyi Leo kilövés mert a törökök aféle mobil bunkernek használták a Leo A4-t ,sokszor kirakták egy jól látható magaslatra gyakran több napig és így pl a Fagot "művészeknek" bőven volt ideje elég közelre megközelíteni őket és senkitől sem zavartatva kilőni,őket mondanom sem kell ez mekkora előnyt jelent.
A tény az attól még tény marad a Fagot simán kilyuggatta az A4-t !
Azt azért lásd be,hogy ha én senkitől sem zavartatva megközelítem pl 400 méterre a leo2a4-t ami egy teljesen alap verzió és nyugodtan annyi páncéltörő rakétát indítok rá amennyit nem szégyelek akkor annak az alap A4-k nem sok esélye, van amúgy utána nézek annak mennyire valós ez a Fagot Leo2 A4 frontpáncél átütés mert eddig átbogarászva a forrásokat én nem nagyon találtam ilyen forrást.Igen,pl az IDF a 80as években sima gyorstelepitésű drotkeritést használt ilyenkor,meg kicsit hosszabb állásnál rögvest lőállást csináltak.(ezt nézve,nagyon nem rossz ötlet a T72 önbeásó szerkezete).Egy területellenörző támpont esetén meg egyszerűen "tüzérségi bunker" funkciót lát el.akármelyik tank.És a területellenörző támpontnak meg jó kilátssal és kilövéssel kell rendelkeznie,muszály a területet uraló magsletra tenni.
És ez még mindig nem befolyásolja azt a tényt,hogy az a páncélvédelem,ami papiron röhögve ki kellett volna tudnia védenie a Fagotott (hisz konkrétan ellene is fejlesztették),gyakorlatban nem volt képes kivédeni.
![]()
Nem tudom pontosan megmondani,hogy melyik igaz,de ezt példul többen Fagot számlájára irják-de van olyan forrás is,amelyik Metisz-M találatnak jelöli.De ugyanezzel a képpel találkoztam már úgy is,hogy tüzérségi találat okozta-bár azt nemtudom,hogy miféle tüzérség csinálta volna.....Tegyétek be a képet a gugliba,és utána a kidobott történetekböl ki szerint melyik variáció az igaz?
Van jelentés szemböl való Fagot kilövésre.A legtöbb kilövés különben mindenféle rakétával oldalrol történt.Ami egyértelmű,azok a YTra felkerült videók,Abbol én csak olyat láttam,ami oldalrol vagy háttulrol vitt be találatot,mindegyik IPTR tipusra vonatkozóan.
Különben én kiváncsi lennék magára a Fagot rakétára is.Eredeti változatnak szerintem már rég lejárt az üzemideje.Szerintem a bevetett rakéták minimum egy élettartamnövelő felújitáson át kellett essenek.Az vajon mit takarhatott?Hajtóműcserét?Vagy mást is?
Aztán,a Leo 2A4ek páncélzata is változott az életük során.Török példányokéban melyik variáció lehetett?
Egyértelmű a videó.Fenti képre is van vagy 5féle verzió,hogy mi történt a cicával.És én nem tudom,hogy melyik az igaz.Nem voltam ott.Hát ugye fényképes, vagy még jobb lenne videós bizonyíték...
... anélkül ez ugye csak szóbeszéd kategória.
Egyértelmű a videó.Fenti képre is van vagy 5féle verzió,hogy mi történt a cicával.És én nem tudom,hogy melyik az igaz.Nem voltam ott.
Aztán mi autómatikusan az alap Fagotra gondolunk,mikor meghaljuk a nevét,a maga 450milis átütésével-közben azok a rakéták már rég selejtezve lettek a hajtóanyag elöregedése miatt.Új nyugati tankok megjelenésével új változatokat hozott ki a muszka a 80as években.Sziriában szerintem már azok voltak bevetve.
Szóval nekem hihetőnek tűnik a dolog.De egyértelmű bizonyitott esetet nem tudok prezentálni,csak nem főirányú találatrol láttam videófelvételt,egyébbként itt a fórumon is be volt téve 1-2 ilyen eset.Mint ez példul.
Ősszeségében nekem személy szerint úgy tűnik,hogy az iraki és sziriai harcok alapján az Abrams jobban állja a sérüléseket,mint a cica.Ennek legfőbb oka meg az,hogy nincs a testben lőszer.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..