A4 nem A1.És a vilagon mindenki úgy tudja,hogy nem azonosak.Mondjuk azért arra neked illene forrást hoznod, ha szerinted a Leo-2AV és a Leo-2A1 páncélzata eltér...
... hiszen ezt te állítod.
![]()
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A4 nem A1.És a vilagon mindenki úgy tudja,hogy nem azonosak.Mondjuk azért arra neked illene forrást hoznod, ha szerinted a Leo-2AV és a Leo-2A1 páncélzata eltér...
... hiszen ezt te állítod.
![]()
Ez igazság szerint számolható anyagjellemzőkből és makro-modellekből. Egyrészt lehet megadni egy kritikus sebességet, ami egy bizonyos anyagból ehy egy bizonyos anyagmennyiséget átüt egy bizony méretű és anyagminőségű penetrátorral.Te meg számoltál,de mi alapján is?Mert ha AV-re számolsz az rendben van,max abba tud belekötni az ember,hogy milyen alapon adtad meg a különböző anyagok védelmi képességét egymáshoz képest(de ettől tekintsünk el).De A4-re mi alapján számolsz?
Itt elvesztettem a fonalat. Nincs 860 mm vastagságú acél. Vagy mi kerülte el a figyelmem?Ezzel szemben a Leopard 2 A4 homlokpáncélja 860mm vastag tartalmaz HHS acélt(h
A Leopard 2A4 torony homlokpáncélja mivel döntött 860mm fizikai vastagsággal rendelkezik(ez nem tömör acél természetesen).Ez az az érték amit az angol LOS-nak rövidít.Ugyanez a LOS a fent tárgyalt T-72B teknő homlokpáncélnál 587mm.Így már érted?Itt elvesztettem a fonalat. Nincs 860 mm vastagságú acél. Vagy mi kerülte el a figyelmem?
Az általa bekopizott kép amin ~350KE van Leo2vel kapcsolatban nyilvánosságra hozott brit hírszerzési anyagból származik.Harmadjára kérdezem,hogy milyen alapon állítod azt amit a Leopard 2 páncéljáról?Mi a forrása annak,hogy valóban úgy néz ki a páncél ahogyan állítod?Mert egyenlőre erről mélyen hallgatsz!És arra sem adtál magyarázatot,hogy miert szórakoztak NERA pancélzattal ha HEAT ELLEN akartak védekezni?Sokkal olcsóbb,könnyebb és egyszerűbb lett volna az ERA.
Köszönjünk a számításokat, szép, részletes munka....
T-72B torony:
(A torony teljes átütési vonala 45 fok, a képen A1 vonal, az átiratnál ezt veszem figyelembe)
Tényleges: 120 mm CST + 150 (5*30) mm NERA + 45 mm RHA + 80 mm CST
Átirat: 151 mm RHA + 147 mm RHA + 63 mm RHA + 101 mm RHA
Összesen: 462 mm RHA
Ez ismét közelíti a nyílvánosan elterjedt 500 mm RHA értéket. A képen is látszik, hogy az A2 vonal magasabb védelmi értéket adna ki.
A torony formája miatt sokat számít hol éri találat.
De akkor most az A0/1 vagy A4-re végezted el?Én még mindig ott tartok ezek alapján, hogy a számolásaim nagyjából pontosak lehetnek!![]()
Nem akadékoskodásból írom, de ez az ábra már elavult, a szerző többször frissítette (ez a verzió legalább 4 éves, személyesen kérdeztem meg).Lentebb az összes ismert teknő páncélozás:
![]()
Köszönjünk a számításokat, szép, részletes munka.
Viszont kicsit belekötnék, mert nem teljesen ugyanazt hasonlítjuk össze a két esetben, ha jól értettem a dolgokat:
1. Az első képen a korábban betett Leopard 2 páncélzat-metszet található. Itt hozzáadtam egy sárga vonalat, ami azt jelzi, hogy milyen szögben érkező lövedékkel szemben történt a vastagság kiszámítása.
2. A második-harmadik képeken a T-72B metszetei találhatók. Itt egy-egy lila vonal hozzáadásával jelöltem, hogy milyen szögben érkező lövedék ellenében történt a páncélvastagság kiszámítása.
3. Ezen kívül mindkét(három) képen bejelöltem kb hol lenne az a szög, amelyet a másik harckocsi esetén történt számításnál került használatra.
Tehát: Lila: T-xx sorozathoz használt számítás, Sárga: Leo-2 számítás.
Ez azért fontos probléma, mert a Leopárd esetében 0 fokos a döntést, tehát minden vastagság azonos, míg a T-64/72/80 sorozatoknál 45 fokkal eltér ettől, ami azonos vastagság mellett ~41% -al jobb eredményt ad ki.
![]()
A rajz alapján végeztem el. A rajzon az a Leopárd 2 AV páncél verzió van, ami el lett fogadva a Leopárd 2 gyártására.De akkor most az A0/1 vagy A4-re végezted el?
Azt felejted el,hogy a T-72-nél a páncél szempontjából legoptimalisabb becsapódási szöggeel számoltál.A Leopardnál meg narhára nem.Az orosz tankoknál a lila vonallal számoltam, de ezt le is írtam.
A Leopárd 2 esetén a pontos dőlés szöget nem tudom én maximum 70 fokot látok. Az 1,06 -ös szorzót jelentene, ami lényegében semmi.
Az orosz tankoknál 1,4 a szorzó. Az már elég sokat számít.
A rajz alapján végeztem el. A rajzon az a Leopárd 2 AV páncél verzió van, ami el lett fogadva a Leopárd 2 gyártására.
A Leopárd 2A4 is ezzel készült, egészen 1988-ig, akkor növelték meg a páncél védelmet! Így van olyan Leopárd 2A4 aminek más a páncélzata.
Mivel a számításom megegyezett a dokumentumokban szereplő 350 mm-s értékkel, így a dokumentumban szereplő 420 mm-s értéket is elfogadtam amikor a végén a táblázatomat összeraktam, hogy mi mit üt át.
Később is, más forrásból igazoltam, hogy ezek reális értékek lehetnek az adott kor nyugati harckocsikról kiderült információk függvényében.
Szorozd meg légyszíves a 350 mm-t 1,06-al!Azt felejted el,hogy a T-72-nél a páncél szempontjából legoptimalisabb becsapódási szöggeel számoltál.A Leopardnál meg narhára nem.
Ne szorozz semmit!Vagy vedd mind a két páncélnál a legoptimálisabbat vagy ne, de azt ne csináld,hogy az egyinél azt veszed a masiknál meg nem.Ezért kéne F1End sárga vonalánál számolnod mert az az azonos szögű becsapódás.Szorozd meg légyszíves a 350 mm-t 1,06-al!![]()
Ne szorozz semmit!Vagy vedd mind a két páncélnál a legoptimálisabbat vagy ne, de azt ne csináld,hogy az egyinél azt veszed a masiknál meg nem.Ezért kéne F1End sárga vonalánál számolnod mert az az azonos szögű becsapódás.
A régi 80U adat németországi szétszedés utáni méregetés eredménye volt, és mindig is meg volt a lehetőség, hogy nem pontos.Avtomat
Nekem az a bajom az ábrádon bent hagyott UD-vel, hogy nem tűnik reálisnak.
Kb. 400 mm RHA-t ad ki.
Miközben a BV (új): 453 mm Régi B/BV: 440 mm
Erős kétségeim vannak a felől, hogy vissza léptek, a torony alapján pedig száműzték a textolitot.
A prototípust el tudom képzelni azzal az összeállítással, de meglepet volna ha nem használnak kerámiát a front páncélban.
Ugyanis 400 mm RHA a torony páncélzata mellet elég visszás. Az meg, hogy az U vissza lépjen a B-hez képest nem logikus.
Viszont a textolit és a korund kompozit súlya hasonló. A protón lehet vele szimulálni a korund súlyát.
Én így látom![]()
Nem azonos becsapódádi szögekkel számolsz.Figyelj drága kommenttárs!
Eddig itt én voltam aki bármit is csinált , te csak hisztiztél. Ha lenne a kezedben egy számológép és tudnál vele számolni akkor rájönnél, hogy 350*1,06 az 371. A táblázatban vizsgált lőszerek tekintetében semmilyen különbséget nem ad....
De, hogy még ezt se sikerült kiszámolnod, és ezt rajtam kéred számon azért az már több a soknál.
Amennyi infót én ide két nap alatt beraktam abból más könyvet ír, pénzért.
Szóval inkább megköszönhetnéd a munkámat, ahelyett, hogy parancsolgatni próbálsz!
Amennyire én tudom nyugatra (Egyiptom, Dél-Korea, Ciprus) csak "export" T-80U-k kerültek.A régi 80U adat németországi szétszedés utáni méregetés eredménye volt,
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..