Harckocsik harctéri alkalmazása

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
Lőttél már bármivel a gyakorlatban vagy csak a virtuális térben puffogtatsz ! 2 egyforma csövet se nagyon találsz !
Hadsereg szakutasitása,harcászati eljárásait egy iparilag biztositható átlagteljesitményre alapozva dolgozzák ki.Persze ettől még vannak eltérések az egyedi darabok között,de a harcászatilag előirt minimumot mindegyiknek hoznia kellet.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 471
66 523
113
73 egyik tapasztalata pont az volt,hogy a testfedezett lőállásbol való lövészkedés nagyon is jó elgondolás.Az IDF tankjai mind -10fokra tudták leengedni a lövegcsövet.Az orosz tankok meg csak -4fokra.A terepredők hátsó lejtőjén álló nyugati tank igy sokkal kisebb célfelületet adott mint az egyébként alacsonyabb orosz gépek.Egy újabb elnagyolt ábra
hull_down_2.png

Én ezt értem, meg olvastam az akkori harckocsi ütközetekről is.
Viszont az én magán véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy:
1. Egy adott speciális körülmény kihasználása jó dolog, de önmagában nem döntő tényező. (képzetlenebb arabok éltek volna-e ezzel a lehetőséggel?)
2. 1973-ban Izrael elvesztette a háborút. Ha nem fenyegetnek folyamatosan az atomfegyver bevetésével, és ha az USA meg az SZU nem akarta volna elkerülni ezt a helyzetet akkor ma már Izrael közel 50 éve nem létezne. Az sem véletlen, hogy a környező arab országok ezután kiegyeztek Izraellel.
(Martin Gilbert- Izrael története)

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
Joystickos rakéta ennyire pontos lett volna?
Ez egy nagyon jó ábra, és biztos vagyok benne, hogy reális is. Akkoriban még se lézer távmérő, se ballisztikus számítógép nem volt.
A legtöbb esetben az az arab lett a harckocsi parancsnok és a lövész aki tudott írni és olvasni. Az ő feladata volt a számítások elvégzése.
Szerintem itt Európában biztosan használtak valamilyen segéd eszközt, de egyszer láttam egy műsort amiben az Iraki T-55 személyzet elmesélte egy bevetésüket és ők állítólag kockás papíron ceruzával számoltak....
Ez alapján azért érthető, hogy a T-72 és a nagy sebességű nyíllövedéke miért volt akkora előrelépés nekik.
(Export T-72-s se kapott se lézer távmérőt se számítógépet)
első bllisztikai számitógép asszem M-18-ban, a az M 13.
illetve: https://www.idsabooks.com/pages/boo...m-gun-in-m48-tank-field-and-depot-maintenance
az első -rubinlézeres távmérő meg a Chiftain-on. (????)

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 706
4 260
113
1. Egy adott speciális körülmény kihasználása jó dolog, de önmagában nem döntő tényező. (képzetlenebb arabok éltek volna-e ezzel a lehetőséggel?)
2. 1973-ban Izrael elvesztette a háborút. Ha nem fenyegetnek folyamatosan az atomfegyver bevetésével, és ha az USA meg az SZU nem akarta volna elkerülni ezt a helyzetet akkor ma már Izrael közel 50 éve nem létezne. Az sem véletlen, hogy a környező arab országok ezután kiegyeztek Izraellel.
elvesztette... jabzdmeg...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
Most utána kellene néznem,de 67ben a jordániaiak a Centurionokkal használták a taktikát,és a zsidók végül légicsapásokkal tudták megtörni az ellenállást.
Szerintem 73ban az IDF megnyerte a háborút.Goláni fronton gyakorlatilag elfogyott az arab sereg hk állománya,addig rohamozott.Utána az IDF Damaszkusz elóteréig nyomult.Sinai fronton meg egy komplett egyiptomi hadsereget bekeritettek.Ha nincs a tűzszünet,az egész bekeritett hds szomjan halt volna.
Igen,a nyugati tankok tervezésénél máig kiemelt szempont ehez a terepfedezék váltogatós taktikához való alkalmasság.A dél koreai és japán tankok úgy hozzák össze ezt az alacsony sziluetre való törekvéssel,hogy a hidrophneumatikus futóművel rásegitenek a löveg függőleges mozgástartományára (ez a náluk átlagos hegyi terepen felfele kitérésnél is jol jön).Szovjet hk-kat meg kifejezetten a tömegrohamra kondicionálták.Alacsony sziluet,nagy tűzerő,vastag frontpáncélzat.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 462
113
Hadsereg szakutasitása,harcászati eljárásait egy iparilag biztositható átlagteljesitményre alapozva dolgozzák ki.Persze ettől még vannak eltérések az egyedi darabok között,de a harcászatilag előirt minimumot mindegyiknek hoznia kellet.
Hát az meg olyan amilyen csúcs teljesítményt nem várnék egy tucat gyártott csőtől ! Már pedig amikről írtok pontosság és szórás terén még válogatott összetevőktől is szép teljesítmény nemhogy egy valamilyen tűrés által gyártottnak !

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
Hát az meg olyan amilyen csúcs teljesítményt nem várnék egy tucat gyártott csőtől ! Már pedig amikről írtok pontosság és szórás terén még válogatott összetevőktől is szép teljesítmény nemhogy egy valamilyen tűrés által gyártottnak !
Mert egy 7-8milis puskát veszel összehasonlitási alapnak.Ha arányitodd ezek tejesitményét 105milire,akkor már nem olyan furcsa.Vegyél egy sorozatgyártott zárdugattyús mesterlövészpuskát alapnak.Az mondjuk 600méterig elég pontos,hogy eltaláljon egy fejalakot.Mennyi egy ilyen 308as puskának a maximális ballisztikailag elérhető lőtávolsága?6km körül?

M

molnibalage

Guest
Elvesztette? WUT?
Konkrétan Damaszkusz felé vonultak és átkeltek a Szuezi csatin is es mintha Kubot is zsákmányoltak volna.

• Tetszik
Reactions: bel
T

Törölt tag

Guest
elvesztette... jabzdmeg...
Az 1973-as háborúval az egyiptomiak (a hadseregük inkompetenciája ellenére) szinte minden kitűzött céljukat elérték. Egyenlő félként kényszerítették Izraelt a tárgyalóasztalhoz, és egy idő után a béke aláírásával teljes egészében visszakapták a Sínai-félszigetet amelyet 67-ben elvesztettek. A két ország viszonya a 80-as évek elejére normalizálódott.
,,A háború a politika folytatása más eszközökkel."

Szíria más tészta - ott túl brutális volt az inkompetencia.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
Mert egy 7-8milis puskát veszel összehasonlitási alapnak.Ha arányitodd ezek tejesitményét 105milire,akkor már nem olyan furcsa.Vegyél egy sorozatgyártott zárdugattyús mesterlövészpuskát alapnak.Az mondjuk 600méterig elég pontos,hogy eltaláljon egy fejalakot.Mennyi egy ilyen 308as puskának a maximális ballisztikailag elérhető lőtávolsága?6km körül?
Namost a (vontcsövű) hk ágyúknál ugyanigy megvan ez az arány.Egy 105milis L7 kb 1500+ méterig tud elsőlövésre eltalálni egy hk tornyot (fejalak).Ha ezt a löveget tüzérségi lövegtalpra tennéd,simán ellőnek 15-20kmre.Koreai háború állóháború időszakában konkrétan M26 hk-kat ferde rámpára állitottak,és igy messzehordó tüzérségi lövegként használták őket.Azoknak 90milis ágyújuk volt.
Szóval a hk-ágyúk az ágyúk mesterlövész puskái-ráadásul külön hozzájuk tervezett lőszerrel.

• Tetszik
Reactions: Pogány

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 709
19 508
113
A pontosságot az ürmerettethossz is befolyásolja.
A HK ágyúk 42, 44, 48, max 55 aránnyal rendelkeznek. A puskák ennél jóval többel.

• Tetszik
Reactions: Miskolci Ogre

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
Az 1973-as háborúval az egyiptomiak (a hadseregük inkompetenciája ellenére) szinte minden kitűzött céljukat elérték. Egyenlő félként kényszerítették Izraelt a tárgyalóasztalhoz, és egy idő után a béke aláírásával teljes egészében visszakapták a Sínai-félszigetet amelyet 67-ben elvesztettek. A két ország viszonya a 80-as évek elejére normalizálódott.

Hát,nagyon nem.Komlett hds-t elvesztettek.Semmiféle céljukat háborús úton nem érték el.Ennek hatására léptek a tárgyalásos útra,elismerték Izrael államot és békeszerződést irtak alá.Izrael nem élettérnek,hanem pufferzónának foglalta el a Sinai félszigetet.Mihelyst szükségtelenné vált,kivonult róla.
Ennyi a történet.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
A HK ágyúk 42, 44, 48, max 55 aránnyal rendelkeznek. A puskák ennél jóval többel.
Viszont a lövedékballisztikájuk meg rosszabb.
Persze,nagyon elnegyolt a párhuzam,de szemléletes.Hk ágyú olyan a tüzérség világában,mint egy mesterlövész puska a kézifegyverek között.

M

molnibalage

Guest

??????
Tudtommal az elvágott egyiptomi haderőt a szomjhalal fenyegette.

A szovjetekkel szakítás, a jenki fegyverszállítás és Izrael felé nyomásgyakorlás eredménye volt a Sinai visszaadása semmiféle kapcsolatban nem állt 1973 arab "eredményeivel". Ha nem számít az, hogy az egyiptomi vezetés belátta, hogy Moszkvával ez nem fog menni...

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
??????
Tudtommal az elvágott egyiptomi haderőt a szomjhalal fenyegette.

A szovjetekkel szakítás, a jenki fegyverszállítás és Izrael felé nyomásgyakorlás eredménye volt a Sinai visszaadása semmiféle kapcsolatban nem állt 1973 arab "eredményeivel". Ha nem számít az, hogy az egyiptomi vezetés belátta, hogy Moszkvával ez nem fog menni...
Nem találom azt a nyamvadt M60 manuált.L7 löveg manuál nincs fent külön valahol?

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 462
113
Hát inkább 4-5 között de ott már csak szédül a lövedék és pont mint a nehéz kő a Toldiban !

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 695
36 242
113
Hát inkább 4-5 között de ott már csak szédül a lövedék és pont mint a nehéz kő a Toldiban !
Egy távlövésre tervezett lövedékkel,ballisztikailag idális löszöggel szerintem meg több is van.M43nak AMDből 3600méter a max lötávja-mégha ott már csak egy szédelgőn hulló kavics is.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 462
113
Bár ezen sok 308-as hívő megbotránkozna ! Az űrmérethossz szvsz inkább a röppálya ívét befolyásolja főleg egy hosszabb csővel ! A HK ágyú/lőszer komponenseket nem ismerem ! De azt tudom , hogy egy 300WM (7.62x66BR) , 300 H&H(7.62x72BR) teljesítményben és ballisztikában kb ugyan azt tudja mint egy 300WSM (7.62x53) ! Tehát a lőszer jellemzői kb ugyan azok akkor mi más ? Hát a hüvely kialakítása és a beletöltött por összetétele és mennyisége !

Ilyen alapon nem tudom a HK lőszereket vizsgálni mert nem ismerem őket alaposan !

T

Törölt tag

Guest
Hát,nagyon nem.Komlett hds-t elvesztettek.Semmiféle céljukat háborús úton nem érték el.Ennek hatására léptek a tárgyalásos útra,elismerték Izrael államot és békeszerződést irtak alá.Izrael nem élettérnek,hanem pufferzónának foglalta el a Sinai félszigetet.Mihelyst szükségtelenné vált,kivonult róla.
Ennyi a történet.
A céljuk nem mély előrenyomulás, hanem a csatorna keleti partjának visszafoglalása és Izrael tárgyalóasztalhoz kényszerítése volt.
Teljesült a cél?
A Sínai-félsziget ma Egyiptom részét képezi?
Akkor miről beszélünk? A háború nem a kilőtt tankok és lelőtt repgépek számára történő recsizésről szól, hanem politika által meghatározott stratégiai célok eléréséről.
Izrael szerintetek egyenlő félként tekintett volna Egyiptomra, ha a 73-as események megtörténte nélkül ülnek asztalhoz? Úgy, hogy 67-ben rommá verte őket? Nem hinném.
Az egyiptomi hadsereg közel sem harcolt tökéletesen, de a kitűzött célját - ha nem is azonnal - de hosszútávon elérte.