A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Akkor amit kb. egy éve számolgattam a fiktív A5+ verzióra 200-250 millió körül/zlj elég reális volt úgy gondolom.
annál kevesebből is kilehetett volna hozni A5 zászlóaljat , amit kriss ír az pzh/leo2a7+ + kiszolgálók 300 misi környéke , csak az A5 pzh nélkül bőven kevesebb lett volna DE felszereltségfüggő , nagyon

• Tetszik
Reactions: Filter
A Balkáni-háborúban látott fél-katonai alakulatok/hordák, nagyon mozgékony, nem hagyományos szervezeti felépítésű, fegyverzetű, egységek, amik a városi harc/ COIN(gerillák -elleni) hadviselés felé viszik el az ellenük eredményesen folytatható harcot.

Nem véletlenül kiemelkedően fontos --szerintem-- a bármilyen T-72 modernizációban biztosítani a plusz 10-15 km/h sebességet, amire van is megfizethető technikai megoldás!
Erre Pl. felesleges a Leo kiemelkedő teljesítményű ágyújának teljesítménye, a környékben még évtizedekig jelentős mennyiségben alkalmazható kohószökevények ellen sincs rá szükség --ebben a szerepben 1 Leo harcértékét 2-3 modernizált T-72 bőven eléri, felülmúlja--, a különbözet felével az összfegyvernemi/drón képesség is összhangba hozható. A második megtakarított fele pedig --jó politikusi gazdálkodással :rolleyes: -- biztosítani tudja a társadalmi elfogadottságot.

U.I.: A hibrid(városi, ...) hadviselés sokféle --napjainkban is alakuló változó-- meghatározása még tartalmaz több elemet is, oldalakat töltene meg: prof. Dr. Google tud segíteni ebben... ;)

Akkor pár dolog nagyon összekuszálódni látszik nálad.
Azért kérdeztem rá, hogy nálad mit jelent, mert a jelenlegi érvelésed is ennek pont ellent mond. Egy sima T-72-es felújítás/modernizáció pont kevéssé alkalmas hibrid hadviselés ellen. Ahogy egy általánosságba vett A4-es is. Törökök beavatkozása Szíriában pont megmutatta, hogy egy gerillák elleni hadviselésnél szükséged van az oldalsó páncél megerősítésére.
Tudom, hogy nálad csoda számok vannak, ezt már bőven átbeszéltük, de egy T-72-ből kihozni a nekünk újonnan gyártott macskák körkörös védelmét és a súlyt ezzel felemelni 70 tonna fölé több kérdést vet fel, mint amennyire válaszol. Erről szerintem mondjunk le!

A másik nagyon érzékeny rész, hogy továbbra is csak az utolsó modernizációs csomagodnak volt része az aktív védelem. Vagyis nem arról beszélünk, hogy szerinted a Leo árának 20%-áért IS lehetne megoldani a dolgokat, hanem kölcsönös hibrid hadviselést, városi harcot, gerillákat feltételezve általában egy környékünkön előforduló T-72 modernizációs referenciák harcértéke közelít aszimmetrikus háborúban a nullához, de legalább jó drágán oldottad meg. (Vagy kérsz K+F-et 30-50 darabszámra, hogy legyen nekünk.)

Olyanokba meg nem is mennék bele, hogy az aszimmetrikus hadviselésnek lesznek plusz követelményei. Azok nem az erdőben nőnek eső után, mint a gombák.

annál kevesebből is kilehetett volna hozni A5 zászlóaljat , amit kriss ír az pzh/leo2a7+ + kiszolgálók 300 misi környéke , csak az A5 pzh nélkül bőven kevesebb lett volna DE felszereltségfüggő , nagyon
Viszont ha 400M korul uj 2A7HU jon dupla lifecycle hosszal, akkor ertelmetlen az egesz felujitosdi (hacsak nem tor ki egy haboru, de az valószínűtlen.)

Egy becslést is dobhatnátok ,ár végre, hogy Magyarországnak, sok szerető, és tőle "további sok mindent" kívánó/szerető szomszéddal mennyi Leo harckocsira lenne kb. szüksége(min./max.) ???

Kis segítség: a csehek 200+ mennyiséget mondtak a békés 2010-15 körüli években!

Gyanús, nagyon gyanús.... ;)
En az elso naptol kezdve mondom, hogy lesz meg minimum 1 zl 2A7HU, meg ha valamikor 2026 utan is erkezik, varhatoan a nehez dd 2028-as kiallitasanak hatarideje korul. Optimalis esetben meg 2zl kellene, azt sem zarom ki, ha lesz ra penz, mert az kb a minimum az orszag meretehez (120-140 csucstechnikat kepviselo hk.)

Egy becslést is dobhatnátok ,ár végre, hogy Magyarországnak, sok szerető, és tőle "további sok mindent" kívánó/szerető szomszéddal mennyi Leo harckocsira lenne kb. szüksége(min./max.) ???

Ahogy irtam, mivel a 2A7HU messze utokepesebb, mint pl a csehek, plane a romanok hekkelt szirszarjai, ezert szerintem 120-140 korul bekeidoben megall ank a labunkon. Ha van melle masik 50-60 regebbi A4-A6 lezsirozva, azzal kb le is lenne tudva szerintem a hk tema.

En az elso naptol kezdve mondom, hogy lesz meg minimum 1 zl 2A7HU, meg ha valamikor 2026 utan is erkezik, varhatoan a nehez dd 2028-as kiallitasanak hatarideje korul. Optimalis esetben meg 2zl kellene, azt sem zarom ki, ha lesz ra penz, mert az kb a minimum az orszag meretehez (120-140 csucstechnikat kepviselo hk.)
Na például ez nekem a sokára! Egyébként egyetértek.

88x A7 + 60x A4, ami két feltöltött dandár a gyalogsághoz beosztott századokkal. A háromdandáros hadosztály (2x nehéz + közepes) minden szomszédot elgondolkodtatna.

3 zászlóalj plusz 20 tartalék.

88x A7 + 60x A4, ami két feltöltött dandár a gyalogsághoz beosztott századokkal. A háromdandáros hadosztály (2x nehéz + közepes) minden szomszédot elgondolkodtatna.
Ez a szerenyebb kiadasa annak, amit en javaslok, 3-4zl 2A7HU plusz 50-60 A4-A6 letarolva, ha cirkusz lenne.
A szervezeti struktura tokmindegy, nem attol ijednek meg, hanem a 2A7HU+KF41HU+PzH/AGM kombo egyuttes szamatol.

Plane, ha teszunk mellejuk egy-egy MLRS avagy PULS uteget - utobbitol a romanok hidegrazast kapnanak, foleg ha egybol vennenk ill gyartanank hozza a zsido tactical BM miatt (ami nalam az ATACMSnal valamivel fejlettebb is perpillanat.) :)

Hosszabb tavon viszont en cirka 60 ezres sereg mellett ket hdot tartok idealisnak, mondjuk 6 dd mindenestul, ha nehezre gyurunk, akkor az egyikben lehet 2/1 nehez/kozepes, a masikban 1/1/1 nehez/kozepes/mobil, egyet del-delkelet fele, egyet eszak-eszakkelet fele 'forditva', csak hogy erezzek a torodest keleti szomszedaink. Nopersze ehhez mar nem eleg a fenti 2A7HU meg a Lynx sem, de ez mar egy masik tavlat, mondjuk 10-20 ev kozotti es idealis gazdasagi novekedest feltetelezve. :cool:

Mi a feladat?
3-400 hk lenne szerintem optimális hogy egy állandó 150-200 gépes állományt a frontban tudjunk tartani.
150-200 javításon, hadműveleti tartalékban ellenlökések, megelőző támadások végrehajtására.
Plusz,ez a mennyiség fedezné valameddig a "Javíthatatlan" és a " Megsemmisült" mennyiséget.

Mi a feladat?
3-400 hk lenne szerintem optimális hogy egy állandó 150-200 gépes állományt a frontban tudjunk tartani.
150-200 javításon, hadműveleti tartalékban ellenlökések, megelőző támadások végrehajtására.
Plusz,ez a mennyiség fedezné valameddig a "Javíthatatlan" és a " Megsemmisült" mennyiséget.
Ha T-72-vel számolsz akkor persze,hogy a fele javítasban van....

Ha T-72-vel számolsz akkor persze,hogy a fele javítasban van....
?
Honnan jön hogy a fele javításon?
"150-200 javításon, hadműveleti tartalékban ellenlökések, megelőző támadások végrehajtására."- ezt írtam le.
"Plusz,ez a mennyiség fedezné valameddig a "Javíthatatlan" és a " Megsemmisült" mennyiséget." -és ezt....
Hol olvastad hogy 50 %- ék javításon?

Csak a wikipediaig kellett volna eljutnod. :)

Elvileg a 122mm Accular baloldalon, jobboldalon standard 227mm MLRS, egy izraeli M270 inditon:

M270-MLRS-latrun-2016-3.jpg
Ne keverjük: az izraeli M270 sorozatvetőkbe integrálták a Grad/LAR/Accular-t, viszont a Lynx/PULS nem tudja kezelni a 227mm-es rakétákat.

Gyors összegzés:
  1. legkevesebb 200 db aktív Leo
  2. + 50 -70 db tartalék/javítás alatt/...

Még ha van közte felújított, akkor is átlagban legkevesebb 12m €(=15 m$) árral lehet számolni.

250 x 15m $(Leopard 2A6V, vagy erre a szintre modernizált), összesen= 3.750 millió $ (reálisan becsülve legkevesebb 15 és alatt, benne van a Z2025-ból a 600m $)

Szerintem az ittt felsorolt hasonló ütőerőt/képességet jelent:
  1. 50-100 db. közötti Leopard 2A7V(75-öt számolok),
  2. 150 db. erősen modernizált(1,5m $/db) T-72Xtra/Hu
  3. 100 db modernizált T-72B5/Hu a közepes dd.-okba, +tartalék,
  4. 100 db T-72B: javító-anyag, karbantartás-/modernizálás alatt, (a tartalék tartaléka státusz) a 100-150e $-ért beszerzettekből !

Itt is összegzés:
75 x 15m $(Leopard 2A6V, vagy erre a szintre modernizált)= (1.125m $ a Z2026 600millió $-ja benne van),
+150 x 1,5m $(T-72Xtra/HU, összesen=675m $), +100 x 1m $ T-72B5/Hu (100m $),
+100 db alap T-72(B) (15m $, +25 m $ a feltételezett, folyamatban lévő modernizálás költsége),
összesen = 1.840 m $

250 bevethető harckocsi: Leopard 2A7V harckocsi +50 tartalék/modernizálás-/javítás-alatt = 3͟.͟7͟5͟0͟m͟ ͟$͟

325 bevethető harckocsi:

75 Leopard 2A7V
+ 150 T-72Xtra/Hu(Leo-body-guard/-"csapat-tag"),
+100 T-72B5/Hu közepes dd-k,
+100 T-72 tartalék/modernizálás-/javítás-alatt
=1͟.͟8͟4͟0͟m͟ ͟$͟

2 milliárd $ a különbség
, úgy, hogy:
a Leo-létszám fejlesztése(vétel) darabáron 12-15m $-ért lehetséges,
a T-72 a számunkra szükséges szintre is fejleszthető --jelenlegi áron becsülve-- 1-1,5m $-ért/darab.

Erről szoktam beszélni: legkevesebb 1 milliárd $ költhető --végre-- összfegyvernemi fejlesztésre, és végre nem görgetnénk tovább súlyos aránytalanságot, mit a Gripen vásárláskor.
...és marad 1 milliárd $ bármi másra, akár meghagyni a civil gazdaságban!!!