Az elég nagy baj.Szerintem nem, csak a "nem harcoló" csapatokról még kevesebb információm van. Őket jelöltem "vízfej"-nek.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az elég nagy baj.Szerintem nem, csak a "nem harcoló" csapatokról még kevesebb információm van. Őket jelöltem "vízfej"-nek.
Eleve nem lehet igy számolni.Pl egy zl lehet 450 fős,meg 1050 fős is.A dd lehet 3-5(+1,ha felderitő osztály van) manőver zl,és plusz a támogató ellátó alakulatok.És ezek mérete is változó a dd jellege,mérete és hadrendi besorolása szerint is.Szerintem nem, csak a "nem harcoló" csapatokról még kevesebb információm van. Őket jelöltem "vízfej"-nek.
Nem harcászatról beszéltem. A térkép tetszik. Mindenki jó helyen van.Hogy lenne már jó?Nezd már meg mekkora savot adott a tartalékosoknak és mekkorát a gépesített erőknek.
Ezenkívül el kéne felejteni a hadosztályt!Mi max zászlóalj harccsoportokban gondolkozhatunk ahogy ezt már leírták.
Szerintem nem, csak a "nem harcoló" csapatokról még kevesebb információm van. Őket jelöltem "vízfej"-nek.
Tapolca igen jó adottságokkal rendelkezett, hiszen két alakulatot, majd a kiképző központot is ellátta minden földi jóval. A lőtér közvetlen a laktanya mellett volt, ahol végre lehetett hajtani a gk, gpu stb egyéni lőfegyverrel a lőgyakorlatokat, kézigránát dobópálya, VV pálya és műszaki (robbantás) feladatoknak is megfelelt. A harckocsiknak a vez gyak pálya is a lőtér a közelében, Újdörögd pedig pár km.Én még ezekre az új alakulatokra azért visszakacsintanék.
Segítsetek nekem!
Régiónként mi lehet a lehetséges szinhely ezekre.
Most elsősorban lövész alegységekre gondolok, de akinek van ötlete szakcsapati szinhelyre, az se tartsa vissza!
Egyetlen biztos tippem lenne csupán, egy lehetséges tüzérezred létrehozásara, mégpedig a Bakonyba, és a hagyományok szerint Hajmáskérre.
Ott a gyakorlótér, ott a Várpalotai lőszergyár. Nem nagyon van ideálisabb színhely.
De a lehetséges új lövészzászlóaljakkal bajban vagyok. Mert ideális hely nagyon kevés van. Gondolok itt optimális feltöltésre esélyes helyre, valamint olyan, hogy legyen is gyak. tér a közvetlen közelben.
Pl. Borsodban - ami a Benkő szavai mentén azonnal beköszön - nem nagyon tudnék ilyet.
Mert egy laktanyát gyakorlatilag bárhol fel lehet húzni, de a gyakorló térhez hely kell.
Az az igazság, hogy Szentendre 1 (de akár 2) zászlóaljnak minimum alkalmas lenne, da akkor az Altiszti Akadémiát költöztetni kellene. Ez mondjuk lehet, hogy nem is lenne ördögtől való. Mert ugye az "acélkocka" képzés eléggé szerteágazó, és lehet, hogy erre alkalmasabb helyet is lehetne találni a Bakonyban. (Arról nem is beszélve, hogy az itt terjedő infók szerint maga az acélkocka képzés is problémás, és lehetséges, hogy fejlesztett koncepció mentén, új arcokkal, új helyszínen jobb lenne.
Egy (2) könnyű lövész zászlóalj Szentendrén lazán elférne. Ebben a kategóriában az izbégi lőtér, rendben van. Harcászkodni meg lehet Csobánkán.
A feltöltésben segítene Budapest.
A @Szittya által rendszeresen emlegetett Kalocsa az infra miatt lehetne nehezebb technikás zl.-ak otthona. De a feltöltési lehetőségeiben nem vagyok biztos.
Debrecen státuszával kicsit bajban vagyok. Nem tudom , hogy mennyire gyökerezett ott meg a felderítő ezred, de helye lenne minimum 1 további zászlóaljnak. Egy esetleges egri visszaköltöztetést nem tudom, hogy mennyire bírna el a felderítő ezred.
Nyíregyen ugye szétcsapták a régi laktanyát. Ott teljesen újat kellene építeni. Hajdúhadház mint gyak. tér segíthetne. De egyik város sem felel meg kimondottan a Benkő által felsorolt kritériumoknak.
Pécsnek lenne értelme, ha tudnák hasznosítani a régi laktanya területét, de egyéb infrát ott én nem is tudnék felsorolni. Teljesen újat kellene építeni.
Pécs esetén lehet hogy lenne értelme drónos csapatok telepítése, mert a közelben több reptér is alkalmas lehet a kiszolgálásra.
Kaposvár további bővítése, és Taszár hasznosítása is kézenfekvő lenne. De ugye a kavosvári laktanya most kapott egy további műszaki századot. Egy lövész zászlóaljat valószínűleg el tudnának paterolni, ha nagyon kellene, de nem tudom, hogy lenne-e a közelben gyakorló tér. Meg ahogy kivettem a cél pont az lenne, hogy bővítsék a helyőrségek számát, hogy bővülhessen a toborzási látókör.
Észak-Dunántúl nagyjából kilőve. Tata jelenleg is feltöltési gondokkal küzd. Elég lesz, ha végre fel lesz töltve rendesen.
És én itt most el is fogytam az opciókkal.
Ezek természetesen nem konkrét dolgok, csak a lehetőségek számbavétele. És ha valakinek vannak ötletei, azt kérem, hogy úgy dobja be, hogy ne csak az legyen a fő szempont, hogy onnan származik, és jó lenne oda laktanya, hanem hogy konkrét infrastruktúrális hátteret is dobja be a közösbe! Mert egy Honvédségi bővülésnél az is igen komoly szempont lehet, hogy mennyi pénzt és időt kell a feltételek megteremtésére fordítani.
Ennek a Hype and hyper magazinnak van online kiadása? Rá akartam keresni, de marhára nem találom.
Én még ezekre az új alakulatokra azért visszakacsintanék.
Segítsetek nekem!
Most elsősorban lövész alegységekre gondolok, de akinek van ötlete szakcsapati szinhelyre, az se tartsa vissza!
Egyetlen biztos tippem lenne csupán, egy lehetséges tüzérezred létrehozásara, mégpedig a Bakonyba, és a hagyományok szerint Hajmáskérre.
Ott a gyakorlótér, ott a Várpalotai lőszergyár. Nem nagyon van ideálisabb színhely.
De a lehetséges új lövészzászlóaljakkal bajban vagyok. Mert ideális hely nagyon kevés van. Gondolok itt optimális feltöltésre esélyes helyre, valamint olyan, hogy legyen is gyak. tér a közvetlen közelben.
Pl. Borsodban - ami a Benkő szavai mentén azonnal beköszön - nem nagyon tudnék ilyet.
Mert egy laktanyát gyakorlatilag bárhol fel lehet húzni, de a gyakorló térhez hely kell.
Az az igazság, hogy Szentendre 1 (de akár 2) zászlóaljnak minimum alkalmas lenne, da akkor az Altiszti Akadémiát költöztetni kellene. Ez mondjuk lehet, hogy nem is lenne ördögtől való. Mert ugye az "acélkocka" képzés eléggé szerteágazó, és lehet, hogy erre alkalmasabb helyet is lehetne találni a Bakonyban. (Arról nem is beszélve, hogy az itt terjedő infók szerint maga az acélkocka képzés is problémás, és lehetséges, hogy fejlesztett koncepció mentén, új arcokkal, új helyszínen jobb lenne.
Egy (2) könnyű lövész zászlóalj Szentendrén lazán elférne. Ebben a kategóriában az izbégi lőtér, rendben van. Harcászkodni meg lehet Csobánkán.
A @Szittya által rendszeresen emlegetett Kalocsa az infra miatt lehetne nehezebb technikás zl.-ak otthona. De a feltöltési lehetőségeiben nem vagyok biztos.
Debrecen státuszával kicsit bajban vagyok. Nem tudom , hogy mennyire gyökerezett ott meg a felderítő ezred, de helye lenne minimum 1 további zászlóaljnak. Egy esetleges egri visszaköltöztetést nem tudom, hogy mennyire bírna el a felderítő ezred.
Nyíregyen ugye szétcsapták a régi laktanyát. Ott teljesen újat kellene építeni. Hajdúhadház mint gyak. tér segíthetne. De egyik város sem felel meg kimondottan a Benkő által felsorolt kritériumoknak.
Pécsnek lenne értelme, ha tudnák hasznosítani a régi laktanya területét, de egyéb infrát ott én nem is tudnék felsorolni. Teljesen újat kellene építeni.
Pécs esetén lehet hogy lenne értelme drónos csapatok telepítése, mert a közelben több reptér is alkalmas lehet a kiszolgálásra.
Kaposvár további bővítése, és Taszár hasznosítása is kézenfekvő lenne. De ugye a kavosvári laktanya most kapott egy további műszaki századot. Egy lövész zászlóaljat valószínűleg el tudnának paterolni, ha nagyon kellene, de nem tudom, hogy lenne-e a közelben gyakorló tér. Meg ahogy kivettem a cél pont az lenne, hogy bővítsék a helyőrségek számát, hogy bővülhessen a toborzási látókör.
Észak-Dunántúl nagyjából kilőve. Tata jelenleg is feltöltési gondokkal küzd. Elég lesz, ha végre fel lesz töltve rendesen.
Ezek természetesen nem konkrét dolgok, csak a lehetőségek számbavétele. És ha valakinek vannak ötletei, azt kérem, hogy úgy dobja be, hogy ne csak az legyen a fő szempont, hogy onnan származik, és jó lenne oda laktanya, hanem hogy konkrét infrastruktúrális hátteret is dobja be a közösbe! Mert egy Honvédségi bővülésnél az is igen komoly szempont lehet, hogy mennyi pénzt és időt kell a feltételek megteremtésére fordítani.
Főleg munkaerő nincs.Vas és Zala megye teljesen Honvédség mentes, leszámítva az éledező területvédelmi tartalékos alegységeket. Vasban nagyon távol vagyunk, a kívánatos járásonkénti század erőtől. Megyei szinten van kb 200 fő. Bázisnak úgy gondolom, a körmendi egykori határőr laktanya jöhet szóba. Abban most, de csak kis részében működik a rendőr technikum. Több száz fő befogadására alkalmas legénységi épület áll üresen, ami a 70-es évek elején épült, nem olyan nagyon régi, sok más bázishoz mérten. A laktanyához talán 5 km távolságban van a lőtér, ami maroklőfegyver gépkarabély, géppuska, lövészetekre jó. De nem nagy lőtér, harcászattal egybekötött szakasz élest már nem lehet ott lőni. Határőröknek készült egykoron, arra volt jó. Körmendhez közel van még az a terület, ami az egykori zalaegerszegi dandár lőtere volt. 8-10 km kb. Nem tudom ma kié, mié. A szombathelyi dolgok kilőve, bázisként, mert a Honvédség legszuperebb, legnagyobb laktanyáját átadták a büntetésvégrehajtásnak, hogy luxus börtön legyen. Az is lett. Zalára nincs tippem, nem tudom ott mi a helyzet, azon kívül hogy a tartalékosokon kívül ott sincs semmi. Azért az elég erős, hogy két szomszédos megyében semmi nincs.
Én még ezekre az új alakulatokra azért visszakacsintanék.
Segítsetek nekem!
Az új bakonyi bázis, csak a lőtér állandó személyzetét fogja "elszállásolni". Csak kiszolgáló bázis lesz az érkező vendég alakulatoknak.A Bakonyba szerintem is kellenek tüzérek, de az én tippem Gyulafirátót lenne rá, nemrég volt hír, hogy a gonosz MH fel akarja számolni a csélcsapfüzikék természetes költőhelyeit ott a civil lakosság beleegyezése nélkül. Ha jól értettem, nem a régi szovjet laktanyát újítják, hanem a hozzá tartozó területeket kezdik rekultiválni (amolyan barnászöldes mezős beruházás). Amúgy Tapolca is adná magát, de szerintem ott nagyobb a turisztikai potenciál, Rasi oda nem javasolja a pukkantósokat.
Latom, ez gyakori konteo itt, de magasrol szarik Amerika rank, higyjetek el.
Valoszinubbnek tartom, hogy a szolgalatoktol sugnak neki, valakinek valami nagyon nem tetszik.
A fluktuáció a tiszteknél 5% alatti, az altiszteknél egyszámjegyű, a legénységnél kétszámjegyű.
Ez meg az optimális magyar valóság (a térkép tájékoztató jellegű, csak a léptéket mutatja):
![]()
Az miért van, hogy mindig kiszámoljátok, hogy nekünk baromi kevés katonánk van, de bezzeg minden potenciális ellenfél viszont a 2. Ukrán front számosságának megfelelő haderő? Az miért nem tiszta, hogy nem csak nekünk van kevés katonánk?
Pontosan erre gondoltam a "golyó" megindulási körletekkel!Mármint hazai szolgálatokról, vagy mire gondolsz?
A 99 is kétszámjegyű.
<iframe src='https://gfycat.com/ifr/CloseInfiniteDiscus' frameborder='0' scrolling='no' allowfullscreen width='640' height='516'></iframe><p><a href="https://gfycat.com/discover/dick-gifs">from Dick GIFs</a> <a href="https://gfycat.com/closeinfinitediscus-buldge">via Gfycat</a></p>
Balgaság lenne arra készülni, hogy úgysem támadnak.
Lehet, hogy igazad van és az általam csikótojásnak nézett valami csak egy tök.Az új bakonyi bázis, csak a lőtér állandó személyzetét fogja "elszállásolni". Csak kiszolgáló bázis lesz az érkező vendég alakulatoknak.
3-4 épület lesz ott meg rengeteg sátorhely.Lehet, hogy igazad van és az általam csikótojásnak nézett valami csak egy tök.
De ha a béláim rágyúrnak, még bármi is lehet belőle.
Idei botrány volt Debrecenben....Ezt nem lehetne kihagyni, hogy a katonai kollégiumban milyen anális meg orális élményeid voltak? Engem ez nem érdekel, akkor sem ha IDF, akkor sem, ha MH. Ezt máshol légyszi.
"A békét, a biztonságot vagy az emberéletet pénzben mérni nem szabad""Benkő Tibor beszélt a HVG szexuális zaklatásról szóló cikkéről is, melyben azt írták, hogy büntetőfeljelentés van érvényben egy alezredes ellen, aki abuzálta egyik beosztottják. Az ügyet azért nem méltatlansági eljárás keretében vizsgálják, mert több emberről szól, több ember felelősségét is vizsgálják az ügyben – mondta el Benkő Tibor. A miniszter azt mondta: nem igaz, hogy Ruszin-Szendi Romolusz megszüntette a vizsgálatot a zaklatási ügyben."
![]()
MegerÅsÃtette BenkÅ Tibor: visszatérhetnek a magyar katonák Afganisztánba
Bár a NATO-misszió véget ért, elképzelhetÅ, hogy a közeljövÅben úgy alakul a politikai helyzet, hogy visszatérnek a magyar katonák Afganisztánba â mondta el BenkÅ Tibor honvédelmi miniszter egy csütörtöki sajtóeseményen. A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország...www.portfolio.hu
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..