Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
Egy hirtelen ötlettől vezérelve gondoltam egyet és némi munkával lefordítottam a Checkmate cikkemet angolra. Viszont az igazi kérdés innentől jön, ugyanis ha már készen van érdemes lenne valamerre megosztogatni is. Nincsen tippetek merre lenne érdemes?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Egy hirtelen ötlettől vezérelve gondoltam egyet és némi munkával lefordítottam a Checkmate cikkemet angolra. Viszont az igazi kérdés innentől jön, ugyanis ha már készen van érdemes lenne valamerre megosztogatni is. Nincsen tippetek merre lenne érdemes?
n+1 témába vágó angol FB csoportban, fórumokban. Vagy tedd be YT videók alá.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
El kell szomorítsalak, a katolikus egyház is kőkemény biznisz (volt már akkor is).
Az egyház vagyona és jövedelmei nem a semmiből lettek és ab ovo léteznek, és nem a hívek önkéntes adakozásából lett akkora a vagyon, amekkora lett. Nem, nem kell felsorolnod, mennyi jót cselekedett a katolikus egyház ezekért cserébe.
De valahogy már a kora újkori állapotok is messze voltak a krisztusi szegénységtől; nem véletlenül voltak folyamatosan belső megújulást óhajtó mozgalmak.

Viszont az az 500 év a magyarság sikertörténete volt, a következő 500 meg konstans szopás.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 720
113
Katonák és parancsokat teljesítenek. Ott ha jól tudom megtiltották nekik a beavatkozást.
Mert elraboltak közülük egy párat, akiket túszul tartottak a szerbek. A parancsnokuk meg azt hitte, hogy a szerbekkel lehet európai módon egyezkedni. Aztán már késő volt.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 720
113

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Ők is hősök, legalább akkorák mint egy olimpikon, ha nem nagyobbak.
És gondolom lófaszt kapnak érte a világtól.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
Ők is hősök, legalább akkorák mint egy olimpikon, ha nem nagyobbak.
És gondolom lófaszt kapnak érte a világtól.
A kulcsmondat az benne, amikor azt mondja, hogy "sokan mondják, hogy ez náci módszer, hogy kiemeljük őket és kollégiumba visszük, de leszarom. " Nagyon-nagyon régen, még az átkosban dolgoztam egy rövid ideig lányok gyermekotthonában, természetesen 95% cigány volt. Gyakorlatilag gyermekmegörzőként működött 16 éves korukig. Akkor megjelentek a szülők és vitték őket, mert akkor már dolgozhattak. Addig is folyamatos volt a szökés, a balhék. A többsége végül valahol a Rákócin kötött ki (akinek ez még mond valamit). Ha megtaláltad velük a hangot, akkor iszonyatosan kötődtek hozzád, ha nem akkor öt másodperc alatt kicsináltak. És egyáltalán nem az volt a megoldás, hogy folyamatosan hízelegsz nekik, vagy "jófej" vagy. Inkább az, hogy meghallgattad őket. Én elég szigorú voltam velük, de valamiért nekem elfogadták, rám hallgattak. Ettől még baromi reménytelen helyzet volt, mert tudtuk, hogy amint elérik a kort, eltünnek valahol prostiként. Én nem emlékszem egyre sem aki onnan bármire vitte volna. Olyan volt, aki a Rákócin utánam kiabált évek múlva, hogy "Tanár úr...." Néztek is rám a népek ferde szemmel. :) Sajnos máshogy nem megy, ha nem emeled ki őket abból a környezetből, akkor ott is ragadnak. Náci, vagy nem náci a módszer, ez van.

A másik amit érdemes lenne megfontolni, az az a rész, hogy azért nem megy suliba, vagy azért nem öltözik át, mert látja, hogy a t9bbieknbek milyen új ruhája, ceruzája, stb. van. Na az volt az SZDSZ egyik nagy hibája, hogy a rendszerváltás után, amikor ez fel is merült, akkor hevesen tiltakoztak az egyenruha ellen. Itt kint, Angliában (meg a fél világon még) van kötelező egyenruha és semmit (0 dolgot) kell vinni az iskolába. Nincs füzet, illatos radír, szivárványos unikornisos tolltartó, Nike jogging. Mindent kapnak az iskolában, az egyenruha meg olcsó a tescoban, a tornacucc is. Sőt, lehet rá kapni támogatást, ha a család tényleg szegény, sőt át is adják a kinőtt egyenruhát a többieknek. Na nincs is ilyen, hogy Pistike gazdag aztán ez látszik is rajta a suliban. Mi a drágább az államnak? Ha támogatja az iskolákat a felszereléssel, és a családokat - ha szükséges - az egyenruhával, vagy ha szórjuk a pénzt "családtámogatásra" és a gyerek még el sem megy az iskolába? Megjegyzem, az is érdekes kérdés, hogy mi a jobb, ha a suliban van x ceruza pl. és abból mindenki tud használni, igény szerint, vagy ha mindenki megveszi a teljes készletet (2H, HB, 2B, szines, radír, toll, stb.)? Környezetvédelem, aha... De ezt elmondhatnánk a füzetekről, a műanyag fözetborítóról a bekötött füzetre, stb. Még mielőtt valaki előadná, hogy de ezek az iskolák gazdagok. Nem nem azok, a tanárok itt is alullfizetettek (a sulis tanárok - kezdő 21-23 k/év körül keresnek, ez később felmehet 30 körülre, egy gyári sor vezetője 24-25, egy szinttel feljebb egy supervisor 26-30, egy department manager (ez nem egy hajde magas rang) 32-34.), a suliban rengeteg anyagot újrahasznosítanak, sokszor kérik a szólőket pl, hogy kartondoboz, ha van hozzák be, vagy műanyag flkonokat, szóval itt is spórolnak ahol tudnak. A könyvek szintén "közösek", gyerek hazahozz, elolvassa, visszaviszi... A rendszer működik. Van iskolai alapítvány, a hátrányos helyzetű családoknak, ha akarsz befizetsz, de vannak rendezvények, ahova van beugró, vagy például iskola bingo (itt persze a bingo amugy is népszerű..) aminek a bevétele megy az alapítványnak. Szóval lehet ezt nem gazdagon is csinálni.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
A kulcsmondat az benne, amikor azt mondja, hogy "sokan mondják, hogy ez náci módszer, hogy kiemeljük őket és kollégiumba visszük, de leszarom. " Nagyon-nagyon régen, még az átkosban dolgoztam egy rövid ideig lányok gyermekotthonában, természetesen 95% cigány volt. Gyakorlatilag gyermekmegörzőként működött 16 éves korukig. Akkor megjelentek a szülők és vitték őket, mert akkor már dolgozhattak. Addig is folyamatos volt a szökés, a balhék. A többsége végül valahol a Rákócin kötött ki (akinek ez még mond valamit). Ha megtaláltad velük a hangot, akkor iszonyatosan kötődtek hozzád, ha nem akkor öt másodperc alatt kicsináltak. És egyáltalán nem az volt a megoldás, hogy folyamatosan hízelegsz nekik, vagy "jófej" vagy. Inkább az, hogy meghallgattad őket. Én elég szigorú voltam velük, de valamiért nekem elfogadták, rám hallgattak. Ettől még baromi reménytelen helyzet volt, mert tudtuk, hogy amint elérik a kort, eltünnek valahol prostiként. Én nem emlékszem egyre sem aki onnan bármire vitte volna. Olyan volt, aki a Rákócin utánam kiabált évek múlva, hogy "Tanár úr...." Néztek is rám a népek ferde szemmel. :) Sajnos máshogy nem megy, ha nem emeled ki őket abból a környezetből, akkor ott is ragadnak. Náci, vagy nem náci a módszer, ez van.

A másik amit érdemes lenne megfontolni, az az a rész, hogy azért nem megy suliba, vagy azért nem öltözik át, mert látja, hogy a t9bbieknbek milyen új ruhája, ceruzája, stb. van. Na az volt az SZDSZ egyik nagy hibája, hogy a rendszerváltás után, amikor ez fel is merült, akkor hevesen tiltakoztak az egyenruha ellen. Itt kint, Angliában (meg a fél világon még) van kötelező egyenruha és semmit (0 dolgot) kell vinni az iskolába. Nincs füzet, illatos radír, szivárványos unikornisos tolltartó, Nike jogging. Mindent kapnak az iskolában, az egyenruha meg olcsó a tescoban, a tornacucc is. Sőt, lehet rá kapni támogatást, ha a család tényleg szegény, sőt át is adják a kinőtt egyenruhát a többieknek. Na nincs is ilyen, hogy Pistike gazdag aztán ez látszik is rajta a suliban. Mi a drágább az államnak? Ha támogatja az iskolákat a felszereléssel, és a családokat - ha szükséges - az egyenruhával, vagy ha szórjuk a pénzt "családtámogatásra" és a gyerek még el sem megy az iskolába? Megjegyzem, az is érdekes kérdés, hogy mi a jobb, ha a suliban van x ceruza pl. és abból mindenki tud használni, igény szerint, vagy ha mindenki megveszi a teljes készletet (2H, HB, 2B, szines, radír, toll, stb.)? Környezetvédelem, aha... De ezt elmondhatnánk a füzetekről, a műanyag fözetborítóról a bekötött füzetre, stb. Még mielőtt valaki előadná, hogy de ezek az iskolák gazdagok. Nem nem azok, a tanárok itt is alullfizetettek (a sulis tanárok - kezdő 21-23 k/év körül keresnek, ez később felmehet 30 körülre, egy gyári sor vezetője 24-25, egy szinttel feljebb egy supervisor 26-30, egy department manager (ez nem egy hajde magas rang) 32-34.), a suliban rengeteg anyagot újrahasznosítanak, sokszor kérik a szólőket pl, hogy kartondoboz, ha van hozzák be, vagy műanyag flkonokat, szóval itt is spórolnak ahol tudnak. A könyvek szintén "közösek", gyerek hazahozz, elolvassa, visszaviszi... A rendszer működik. Van iskolai alapítvány, a hátrányos helyzetű családoknak, ha akarsz befizetsz, de vannak rendezvények, ahova van beugró, vagy például iskola bingo (itt persze a bingo amugy is népszerű..) aminek a bevétele megy az alapítványnak. Szóval lehet ezt nem gazdagon is csinálni.

A te kulcsmobdatod az, hogy " inkább meghallgattam őket"!
Azaz figyeltél rájuk! Másszóval elismerted a létezésüket.
Ők pont figyelmet nem kapnak, ezért is olyan hangosak, hogy vegye már észre őket valakiiii!

De ez a figyelem hiány nem csak cigány sajátosság.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 902
113
A te kulcsmobdatod az, hogy " inkább meghallgattam őket"!
Azaz figyeltél rájuk! Másszóval elismerted a létezésüket.
Ők pont figyelmet nem kapnak, ezért is olyan hangosak, hogy vegye már észre őket valakiiii!

De ez a figyelem hiány nem csak cigány sajátosság.
Ebben igazad van, de az nem csak a figyelemhiányból következik, hanem a szocializációjuk része is. A család hangos, nincsenek tekintettel sem a szomszédokra, sem a gyerekeikre. Ehhez jön még az a probléma, ami most már több generációs náluk, hogy nem látják a szülőket dolgozni, nincs "rendje" a napnak, nincs reggel felkelek, mosdás, fogmosás, munka (iskola), délután haza, tanulás (esetleg). Az van, hogy a szülők szarnak a gyerekre, van és kész, azok meg egész nap "valamerre" vannak, bandáznak, bekerülnek a stricik és kábszer ereskedők világába már fiatalon, aztán ez a modell amit követnek. Bandinak mercije van -> Bandi gazdag (faszt) -> Én is olyan akarok lennimint Bandi -> Bandi herbált terít, meg van négy lány akiket futtat (meg néha a szart is kiveri belőlük), Bandi gyúr egész nap, jó az alakja (faszt, felfújt egybenyakú) -> nekem is kell pár bige, meg én is teríteni akarom a herbált -> én is gazdag leszek. Ennyi a terv. Amit meg a srác is elmondott: baromi nehéz bármit is elérni, mert a szülők sem akarják azt a modellt követni, az egész környezet visszahúzza őket.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Ebben igazad van, de az nem csak a figyelemhiányból következik, hanem a szocializációjuk része is. A család hangos, nincsenek tekintettel sem a szomszédokra, sem a gyerekeikre. Ehhez jön még az a probléma, ami most már több generációs náluk, hogy nem látják a szülőket dolgozni, nincs "rendje" a napnak, nincs reggel felkelek, mosdás, fogmosás, munka (iskola), délután haza, tanulás (esetleg). Az van, hogy a szülők szarnak a gyerekre, van és kész, azok meg egész nap "valamerre" vannak, bandáznak, bekerülnek a stricik és kábszer ereskedők világába már fiatalon, aztán ez a modell amit követnek. Bandinak mercije van -> Bandi gazdag (faszt) -> Én is olyan akarok lennimint Bandi -> Bandi herbált terít, meg van négy lány akiket futtat (meg néha a szart is kiveri belőlük), Bandi gyúr egész nap, jó az alakja (faszt, felfújt egybenyakú) -> nekem is kell pár bige, meg én is teríteni akarom a herbált -> én is gazdag leszek. Ennyi a terv. Amit meg a srác is elmondott: baromi nehéz bármit is elérni, mert a szülők sem akarják azt a modellt követni, az egész környezet visszahúzza őket.

Igen. A figyelemhiány egy eleme az okonak, a többit jól összefoglaltad.

Ennek a liberÁL f...nak látványosan meg kell buknia, hogy v.mi változás megindulhasson.
Csak nagyon fogy az idő....

A cigányproblémát maguknak kell- ene megoldani, járjon rendesen iskolába, tanuljon meg viselkedni, dolgozzon rendesen....

...
(sci-fi.)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Igen. A figyelemhiány egy eleme az okonak, a többit jól összefoglaltad.

Ennek a liberÁL f...nak látványosan meg kell buknia, hogy v.mi változás megindulhasson.
Csak nagyon fogy az idő....

A cigányproblémát maguknak kell- ene megoldani, járjon rendesen iskolába, tanuljon meg viselkedni, dolgozzon rendesen....

...
(sci-fi.)
Hát, mivel láthatóan magukat nem tudják kihúzni 1millióan, vagy kapnak segítséget vagy a probléma eszkalálódik.
DE lehet hözöngeni, meg rendőrségért kiabálni, az maxiumum ideig-óráig rejti a problémát.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0