Én nagyon keveset és rendszertelenül veszek takarmányt, megtermelem (termeltetem magamnak), viszonylag sok szálas takarmányt tudok ingyen beszerezni, de mivel most kellett vennem így vagy nagy mennyiség, vagy más miatt tudtam olcsón lucernaszénát venni. Ezek terén nem éreztem áremelkedést.Felénk sajnos nagyon erre mennek a dolgok. Pont mostanában szörnyülködtem magamban egy sort, mert most realizáltam, hogy tavaly tavaszhoz képest 60-120%-kal emelkedtek egyes takarmányok árai. És hát szerintem egy lélektani határ után senkinek sem mindegy, hogy mennyiért állít elő egységnyi mennyiségű húst/tojást/stb. Ha nem számítom bele a munkám, akkor nekem még megéri a háztáji állattartás, de ha jövőre megint ugrunk egy 70-80%-ot, akkor már végképp értelmetlen lesz.
Nekem ami probléma, hogy nem vagyok támogatásra jogosult (így persze, hogy nem úgy jön ki a matek, mint ha lenne); vagy az emberi hülyeség, hogy huszonötször kell szólni, hogy aztán csak ne érjen ide az ember akár bérmunkában, akár vásárolni.
De nem is gondolom úgy, hogy feltétlen mondjuk a legolcsóbb tömegáruval és a 6 hét alatt készre nevelt bloiler csirkével vagy ketreces tojásgyárral kell a minőséget egy polcra, egy árkategóriába rakni.
Én azt számoltam ki pár éve, hogy tulajdonképen már a kolbász értéke kihozta nullára a disznótartást -és nyilván nem csak az lett a röfiből. De ha van néhány tyúk, nyúl, néhány birka, legalább saját fogyasztásra, az arra fordított energia és költség is elég alacsonyan van.