Szerintem minden olyan ötlet ami vegyes flottát eredményezne túlzottan költséges lenne, ezért kerülendő.
A 2040 es évek elejéig - az új 5+ generációs gépek tényleges szolgálatba állásáig - a legjobb megoldás Gripen C/D gépek korszerűsítése lenne, további 1-2 századnyi használt (és a meglévőkkel együtt felújított) Svéd gépekkel kiegészítve a meglévő flottát.
Persze a korszerűsítés és további gépek beszerzése mit sem ér az AA és AG fegyverzet bővítése és a repült óraszámok növelése nélkül, ezért erre is megoldást kell találni.
A korszerűsített C/D szerintem is jó ötlet, mert így az E/F-hez képest sokkal jobb áron jutunk közel azonos szinthez(1 felfüggesztőt kell felhasználni az E/F-hez képest a modernizált C/D-nek) és a becsülve kb. a harmadába kerülne, és azonos lenne a géppark!
A svédek örülnének is, hogy nem marad a nyakukon, így szerintem 2 század lenne megfizethető és még maradna is másra!!!
...másra: drónokra. fegyverhordozóra(a'la Loyal Wingman !!!), elvégre mintha mégis lenn/lesz Aero Vodochody-nk!
Gyakorlatilag minden fegyvernem drónokkal kiegészülve tudja a korábbi technikáit és személyzetét kiemelkedő hatékonysággal használni az ezen a területen lemaradt ellenfelek ellen.
Ez lenne a "Kárpát-medence vezető katonai ereje" fejlesztés valódi útja.
...mindegyik haderőnemnél!