K
kamm
Guest
Aaaa... ha a regi marad, de Benko az uj Gripenrol beszel, az hany szazad lenne...?Ezt olvastam, de ebből sem következik egy új század.

Jezus... en ertem, hogy nem olvasol vissza az3ert sem, de azert erted, mi megy Ukrajnaban? Avagy del fele? Netan a Fekete-tengeren? Eszrevetted, hogy hova jarnak a magyar gepek missziozni?Ezt a "14 gép nem légierő" ezt mantrázod itt egy ideje - viszont 15 éve sem volt légierő, mégis máig így van a légierőnk és nem történt olyan jelentős biztonság politikai változás, ami miatt ez ne maradhatna így továbbra is - senkinek nem lett több vagy jobb gépe a környéken. Románoknak ukránoknak és szerbeknek van több gépük ugyan, de minőségileg gyengébbek - pláne ha meglesz a Gripen upgrade IRIS-T és Meteor fegyverekkel.
Ami egy hulyeseg, igen. Semmi koze ahhoz, amire tartjuk a Gripeneket - lasd fenn, hacsak nem javasolod a NASAMSot avagy a tuzereket kikuldeni a Baltikumba, a Gripenek helyett...Ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam, akkor végig CAS szerepkörről beszéltem - te sem olvasol, csak vagdalkozol.
Fogalmatlan trollkodas. Semmi koze a legieronk jelenlegi funkcioihoz, max egy lehet a sok masodlagos kozul.Ezt a feladatkört drónok és tüzérség is elláthatja, kiválthatja. Mi fenének kell CAS-t 400 km-ről adni?!?
Ha szárazfölsieknek segítség kell, akkor a lövegek és MRLS rakéták 10 percen belül megszórják a leadott koordinátákat 30-40km-ről. Vadászgépről ez nehezebb és veszélyesebb művelet.
Egyébként ha egy fontosabb célpontot kell kilőni, akkor arra az SRBM is alkalmas "400 km-ről" - ráadásul nem kockáztatjuk a nehezen pótolható képzett pilóta életét. Esetleg érdemes erre Taurust venni, ami saját légtérből is indítható - ha már nagyon messzire akarunk "csapkodni".
Ez meg a szokasos buta klise, merjunk kicsik lenni, ha ezt veszunk, akkor arra nincs es hasonlo.A földi technikára annyi pénz megy el és fog még elmenni, hogy egy "nem létkérdés" gép számbővítésre nem jut. Tök jó, hogy leszerződtünk egy csomó lánctalpast, de még töredéke van kifzietve, ez évekig fogja terhelni a büdzsét. A fizukon is kell tolni egy nagyobbat, mert nem lesz aki működtesse a technikát.
Vadászgépeket nem csak megvenni, de üzemeltetni is drága: annyi minden másra kell a pénzt, hogy nem hiszem hogy a költségvetésük jelentős százalékát még egy század működtetésére akarják elfolyatni. Talán az évtized végén merülhet ez fel ha a már a szárazföldiek ki vannak stafírozva...
Szazszor vegigmentunk rajta, ha nem vagy hajlando visszaolvasni, akkor trollkodj tovabb egyedul, en azert sem vagyok hajlando 101x is elmagyarazni neked, hogy miert hulyeseg az egesz amit itt irsz, ugy ahogy, van.