[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 200
10 976
113
A vadászflotta bővítésénél meg egyszerűen sokkal logikusabb lépés,ha a jelenlegi Gripenek kivonásakor bővítenénk mondjuk két századra,mert ilyen kis mennyiségnél muszáj lenne törekedni egy homogén flotta létrehozására. 24-28 vadászgép esetében szerintem baromi elcseszett lépés lenne 2 különböző típus üzemeltetése(mert még a Gripen E is jelentősen eltér a mostani gépeinktől,a C/D-ket az eredeti tervekkel ellentétben ugye át se lehet építeni az új verzióra...). Plusz megint ott tartanánk,hogy van egy századunk ami még 30 évig üzemel,a másik századot meg 15 év múlva cserélhetjük,megint egy új típusra,mert addigra már Gripen E/F se lesz gyártásban... De ez részemről is már csak konspiráció,aztán,hogy pontosan mi lesz majd meglátjuk. Ami eddig hivatalos,hogy a mostani Gripenek maradnak,típusváltás egyelőre nem lesz,modernizáció és új fegyverzet viszont igen.

Ha arról lenne szó, kétülésest szerezhetünk Dél-Afrikából, C-t meg vagy szintén onnan, vagy a svédektől.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 980
113
felvázolok én is egy scenariot.
a repüllőszázadok 12 gépes állományra redukálódnak.
van 10 db C nk ehhez kellee még (+2 dbC) (ezzel meglenne a Puma vadász század)
4 (D) átkerülne a Dongóhoz (kiképző csapásmérő század) Ide kellene még (4 db D(C) és kellene (4 db hangsebesség alatti kiképző ami bizonyos függesztmények hordozására is képes nem csak fegyverzet ez lehet pl lidar vagy EW felderítő konténer valami kisebb vagy olcsó török fegyverzet)

Tehát összesen kellene 6db (C-D ?-? Gripen) és kellene 4 db sugárhajtású kiképzőgép.

hogy ez a felállás miért lenne előrremutató és már a következő generáció felvezetője?

5 genes gépekből nincs és várhatóan nem is lessz 2ülléses változat. Tehát a pilóták hangsebbesség felletti valamilyen szintűképzéséhez szükséges lessz egy 4 genes 2 ülléses típus.

Miért van a grippen ebbe előnybe a többvel szemben? Mert mind az egyik európai 5gen mint az amerikai (5 genre kiképzőgép) műszerezettségébe benne lessz a keze.
Tehát a késöbbiekben a D változatok kabinja bőven kialakítható lessz legalább 2 db 5 genes típus könnyített kiképzésére.

tehát ha cserére kerül a sor a C k vonódnának ki elsőnek míg a dongók még jó darabig repkedhetnének.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 633
113
Hát,itt a térségünkben a következő 10-15 évben még mindig csak a lengyel F-35 lesz fejlettebb a Gripeneknél. Modernizációt követően,Meteor-ral és Iris-T-vel(meg remélhetőleg AG téren is lesz fejlődés),a fegyverterhelhetőséget leszámítva mindenben minimum pariban leszünk a horvát Rafale-okkal,meg a szlovák Viperekkel is... A többiek vadászgépei meg elég messze vannak ettől a szinttől.Valahogy a teljesen legatyásodott szárazföldiek rendbetétele sokkal fontosabb lenne a 20-as években. Nem azt mondom,hogy nem kellene hosszabb távon még egy század,de részemről értelmét akkor látnám,ha majd a 30-as évek közepe felé cseréljük a Gripen C/D gépeket,és akkor létre tudnánk hozni egy kibővített,homogén vadászflottát. Kecskemétén amire rövidtávon szükség lenne,az az,amit @molnibalage is már többször leírt,fedezékek+légvédelem kiépítése.
Pontosan. És pontosan emiatt van szükség több gépre. Mert annak idején a Gripennel legalább a technológiai fölényt birtokolhattuk, ha már a mennyiségihez nem volt elég pénzünk. Jelenleg a mostani konfigban a Gripenek már nincsenek egy szinten a környező országok (megrendelt) technikáival. Ehhez minimum az kell, hogy modernizáljuk őket C+/D+ szintekre. És akkor még mindig nem beszélhetünk tiszta fölényről, mert ha egy minimális fölényre szert is tennénk egy ilyen konfiggal, a mennyiségben minimum egy szinten lennénk, de a legtöbb esetben súlyosan alul lenne méretezve a flottánk.
A 14 gép épphogy elegendő a békeidős feladatokra, elvegetálni. És ha őszinte lennék, akkor minimum a 3 század lenne az, amivel el kellene kezdeni foglalkozni. És az csak a Gripen. Emellett szükség lehetne minimum 1 század kiképző gépre.
Nem véletlen, hogy a finnek is 54-60 gépben határozták meg a HX program céljait. Egyszerűen egy háborús helyzetben az első 2 nap elveszíted az állomány 40-50%-át, akkor gyakorlatilag le lehet húzni a 14 gép esetén a rolót.
 
M

molnibalage

Guest
Nem véletlen, hogy a finnek is 54-60 gépben határozták meg a HX program céljait.
Kérlek nézzed már meg, hogy Finnország mekkora és kivel határos...
338 ezer km2 vs 93 ezer.
Ők Oroszországgal határosak, mi a semleges Ausztria, a szegény Szerbia és a nagy Romániához képest az 24 F-16 nem túl sok.

24 db vadászgép is eszement tűzerő lenne magyar szemmel nézve a környező országokat csekkolva.
Egyszerűen egy háborús helyzetben az első 2 nap elveszíted az állomány 40-50%-át, akkor gyakorlatilag le lehet húzni a 14 gép esetén a rolót.
Ne túlozznuk már erre még a legdurvább helyi háborúban sem került sor. Ostobán fejjel kell rohanni a falnak, hogy erre sor kerüljön.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ezen vegigmentunk korabban, egyreszt hulyeseg am ez a legiero draga - nem sokkal dragabb, mint a Lynxek pl, csak a Gripeneket raadasul 10-20 ev alatt fizeted ki, nem 3-4-5 alatt -, masreszt idoben meg kell azt is rendelned, hogy megkapd idoben, harmadreszt de igen, muszaj, mert eleg gep nelkul celba lovoldoznek a foldi erokre.

Nem az a gondja a Gripen új századodnak, hogy drága, hanem az, hogy a Lynx és a Leo már meg van rendelve. Ahogy a NASAMS és a többi. Miközben a közepes dd-nek a tüzérsége még nincs példának okának. Ki állította azt, hogy ma is kapunk egy E/F új századra olyat, hogy 20 évig kell kifizetni? Ezzel van nekem a gond, hogy koránt sem látom realitásnak, hogy megint eljátszhatnánk, hogy ma nem kell fizetni, majd 20 év múlva. (Egészen pontosan van ilyen, csak amit ma kínálnánk, az 20 éves hitel, az meg most pont nem jönne jól, ha már csökkenteni akarjuk 80%-ról.)
Továbbra is azt állítom, hogy ha reális veszélynek érzik Orbánék, hogy 2026-ban ti elszabadítjátok a III. vh-t, akkor használtan vesz újabb C/D-ket a svédektől. De ha nincs kézzel fogható veszély, csak fenyegetettség, akkor új gépekre fog költeni, de azt 2026 után.

Papíron van 14 db MiG-29 meg 17 db J-22 - mennyi bevethető nem tudom, de ezk közül egyik sem igazán veszélyes a Meteoros upgradelt Gripennek.

Akkor jól tudtam a szerb légiflotta méretét. Csak én az Oraot nem számítom harcértékkel bíró vadászrepülőnek. Idéznék a wikipédiából.

"A J–22 Orao (sas) az 1970-es évek jugoszláv-román fejlesztésű transzszonikus csapásmérő és felderítő repülőgépe, melyet a mostari SOKO repülőgépgyár gyártott. Exportja a nemzetközi érdeklődés hiánya miatt elmaradt, a román repülőgépek az 1990-es évek végéig álltak rendszerben, a Szerb Légierőben néhány példánya még hadrendben áll."


Szerintem ők sem tekintik ezt bevethető vadászgépnek, ha létezik az a feltételesen pár darab, akkor kiképző szerepben lehetnek talán. (Meglepne, ha bármi modern fegyvert vagy radart integrálnának rá, EW pláne nem, szóval kicsit nehezebb csak ellene harcolni egy svéd madárnak, mintha egy luxus jet lenne.)
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 033
36 439
113
Akkor jól tudtam a szerb légiflotta méretét. Csak én az Oraot nem számítom harcértékkel bíró vadászrepülőnek.
Ha csak MIG-ekkel számolunk, akkor azok ellen a mostani Gripenek is állják a sarat. Upgrade után még inkább így lesz.
(Dogfightban talán jobb lehet a MiG, de azt egyébként is érdemes elkerülni, pláne ha sokkal jobb a BVR képessége a Gripennek...)
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 980
113
Nem az a gondja a Gripen új századodnak, hogy drága, hanem az, hogy a Lynx és a Leo már meg van rendelve. Ahogy a NASAMS és a többi. Miközben a közepes dd-nek a tüzérsége még nincs példának okának. Ki állította azt, hogy ma is kapunk egy E/F új századra olyat, hogy 20 évig kell kifizetni? Ezzel van nekem a gond, hogy koránt sem látom realitásnak, hogy megint eljátszhatnánk, hogy ma nem kell fizetni, majd 20 év múlva. (Egészen pontosan van ilyen, csak amit ma kínálnánk, az 20 éves hitel, az meg most pont nem jönne jól, ha már csökkenteni akarjuk 80%-ról.)
Továbbra is azt állítom, hogy ha reális veszélynek érzik Orbánék, hogy 2026-ban ti elszabadítjátok a III. vh-t, akkor használtan vesz újabb C/D-ket a svédektől. De ha nincs kézzel fogható veszély, csak fenyegetettség, akkor új gépekre fog költeni, de azt 2026 után.



Akkor jól tudtam a szerb légiflotta méretét. Csak én az Oraot nem számítom harcértékkel bíró vadászrepülőnek. Idéznék a wikipédiából.

"A J–22 Orao (sas) az 1970-es évek jugoszláv-román fejlesztésű transzszonikus csapásmérő és felderítő repülőgépe, melyet a mostari SOKO repülőgépgyár gyártott. Exportja a nemzetközi érdeklődés hiánya miatt elmaradt, a román repülőgépek az 1990-es évek végéig álltak rendszerben, a Szerb Légierőben néhány példánya még hadrendben áll."


Szerintem ők sem tekintik ezt bevethető vadászgépnek, ha létezik az a feltételesen pár darab, akkor kiképző szerepben lehetnek talán. (Meglepne, ha bármi modern fegyvert vagy radart integrálnának rá, EW pláne nem, szóval kicsit nehezebb csak ellene harcolni egy svéd madárnak, mintha egy luxus jet lenne.)
J22 ugyan az majdnem mint a roman IAR ok (kiképző és könnyű bombázók.)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 578
46 633
113
Kérlek nézzed már meg, hogy Finnország mekkora és kivel határos...
338 ezer km2 vs 93 ezer.
Ők Oroszországgal határosak, mi a semleges Ausztria, a szegény Szerbia és a nagy Romániához képest az 24 F-16 nem túl sok.

24 db vadászgép is eszement tűzerő lenne magyar szemmel nézve a környező országokat csekkolva.

Ne túlozznuk már erre még a legdurvább helyi háborúban sem került sor. Ostobán fejjel kell rohanni a falnak, hogy erre sor kerüljön.
Ezért írtam csak 3 századot, és nem - a finnekhez hasonlóan - 54-60 gépet.
A lényeg azon van, hogy egy 40%-os veszteség után is egy működő méretű "flottánk" legyen.
40-42 gépből megmaradna 2 századnyi gép, egy ilyen súlyos veszteség ellenére is.
Ezen felül, az hogy megveszel 3 századnyi gépet, nem jelenti azt, hogy mindegyiket aktív használatban is kell tartanod.
Én simán 10-12 gépet kapásból letárolnék.
Egyrészt mivel új már nem igazán készül belőlük, így az esetleges veszteséget saját készletből kellene pótolni. Sajnos boritékolható 1-2 baleset az elkövetkező 15-20 évben is.
Ráadásul ezzel komoly pénz is megspórolható, miközben nagyon jól jönnek majd a letárolt gépek éles helyzetben, mivel a veszteségek vasban mindig nagyobbak, mint élőerőben. Egy szerencsés gépvesztés esetén egy katapultálás után nem lenne már mibe ültetni az egységéhez visszatért pilótát.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Kérlek nézzed már meg, hogy Finnország mekkora és kivel határos...
338 ezer km2 vs 93 ezer.
Ők Oroszországgal határosak, mi a semleges Ausztria, a szegény Szerbia és a nagy Romániához képest az 24 F-16 nem túl sok.

24 db vadászgép is eszement tűzerő lenne magyar szemmel nézve a környező országokat csekkolva.

Ne túlozznuk már erre még a legdurvább helyi háborúban sem került sor. Ostobán fejjel kell rohanni a falnak, hogy erre sor kerüljön.
Én úgy tudom a románok 36 F16-t terveznek, ha az megvan akkor 1 wing F35 az álom. A mostani román gépek (17db) 1983-as gyártásúak, mire feláll a 3 század F16 az első gépeik min 41-42 évesek lesznek, kizárt, hogy magas hadrafogahatósággal valós 3 századként legyenek képesek a harcértéküket biztosítani.
Nem kell lelőni a gépeket egy konfliktus első heteiben, azok az intenzív használat és az üzemeltetési nehézségek miatt szépen sorban egyre több időt töltenek a földön, ezért nem alkalmasak a környék 1 százados légierői a háborúkban szerepelni és idézett is a vezérkarunkból valaki itt , hogy "konfliktus esetén nem számolunk a Grippenek túlélésével". Az 1 százados légierőnk arra jók amire annak idején vettük, a légi rendészetre.
Szerintem amíg a környék légierői nem fejlődnek tovább és a képletből most vegyük ki az Ukránokat mert velük kizárt hogy 1/1-ben lennénk konfliktusban, addig nekünk is bőven elég az 1 század. Én nem is várok bővítést, maximum - ezt már említettem - az E-k elnyújtott idejű beszerzésével, amit szerintem nem úszunk meg, mert a pl a Tempest mire valójában elérhető lesz (nem gondolom, hogy az első szériából pont mi kapunk) addigra a C-D-k már túlságosan benne lesznek a korban, az F-35-ön kívül a koreai lopakodó a leginkább előrehaladott, de az meg 2 hatóműves és csak később tervezik a belső fegyvertér kialakítását, anélkül meg egy drága Gripen lesz kb, szóval szerintem nem a környék légierői kényszerítenek bele a Gripen kiváltásába - más nem is lehet mint az Emil - hanem az idő. A román légierő a nagy kérdés, hogy a 36 F16 az mennyi is valójában mert mondtak ők már sok mindent, meg egyáltalán a túlkoros gépekből mennyi lesz majd röpképes. De a 36 sem sok, egy konfliktus esetén abból is sok földre kényszerül már az első héten és a mennyiséggel egy ki-ki küzdelemben nehezen sem fenntartható egy folyamatos légi lefogás, erős légvédelem boldogulhat olcsóbban mint +1-2 század Gripen.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ha csak MIG-ekkel számolunk, akkor azok ellen a mostani Gripenek is állják a sarat. Upgrade után még inkább így lesz.
(Dogfightban talán jobb lehet a MiG, de azt egyébként is érdemes elkerülni, pláne ha sokkal jobb a BVR képessége a Gripennek...)
Nem, 14 Gripen semmi ellen nem állja a sarat...
Erről itt volt szó:
https://forum.htka.hu/threads/hun-saab-jas-39ebs-hu-gripen.203/page-426#post-963284
Beígérték - és úgy tűnik komolyan is gondolják - hogy a magyar lesz a k.eu. térség egyik meghatározó hadereje, ennek pedig az alapja és a garanciája egy olyan magyar légi haderő amely valamennyi szomszéd légierejével szemben minimum egy súlycsoportban van és jó eséllyel képes egy konfliktusban legalább saját terület fölött megtartani a légi fölényt ÉS, ezzel egyidőben, támogatni a szárazföldi csapatokat.
Ez a felismerés szülte a korszerűsítési döntést és a darabszám növelését is.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 033
36 439
113
Nem, 14 Gripen semmi ellen nem állja a sarat...
14 elavult MiG-29 ellen, amikből talán nem is mind bevethető - elég a 14 Gripen + a földi légvédelem.
Eleve senki nem kezd háborúba 14 gépes "légierőkkel" - ezenkívül NATO szövetségesek vagyunk (tudom: ezt itt sokan lesz@rják és bármikor bekövetkező kisanatat inváziót vizionálnak) és háborúval fenyegető konfliktusok sincsenek a szomszédainkkal. Ukrajnával megy néha a szájkarate, de nem lesz velük semmiféle háború. Van elég bajuk enélkül is. A többiekkel jól elvagyunk.
Az egész térségben a lengyeleknek van komoly légiereje, bár ők határosak Európa egyik legjobban militarizált térségével (Kalinyingrád). Amíg mindenki csak "légi rendőrséget" tart fenn a környéken, addig nekünk sincs igazán többre szükségünk - egyelőre.
A F-16V gépekkel a szlovákoknak lesz a legkorszerűbb légiereje a szomszédságban - szintén csak 14 géppel. Az upgrade után a mi Gripenjeink is lesznek nagyjából azonos műszaki színvonalon. (Az upgrade pontos tartalma sem egyértelmű még, mondjuk...)
Majd ha a '80-as évek szintjén ragadt szárazföldi erőket kistafírozták nagyrészt, akkor talán lesz keret egy második századra - de egyelőre a földi cuccok is alig vannak kifizetve és fizetések is szarok, emberhiány van.
A GDP arányos államadósság rekordon van és a kínai ingatlan-balhé miatt még jöhet globális recesszió - Magyarország pénztárcája sem végtelen és azért van még pár terület, amire lehetne még pénzt költeni.

Ez a felismerés szülte a korszerűsítési döntést és a darabszám növelését is.

Egyelőre korszerűsítés az bizonyos, a darabszám növelésről nincs konkrétum - csak találgatás.
Javíts ki nyugodtan: a mennyiség növelés mikor és kitől hangzott el konkrétan, egyértelműen és vitathatatlanul?
 
K

kamm

Guest
14 elavult MiG-29 ellen, amikből talán nem is mind bevethető - elég a 14 Gripen + a földi légvédelem.
Eleve senki nem kezd háborúba 14 gépes "légierőkkel" - ezenkívül NATO szövetségesek vagyunk (tudom: ezt itt sokan lesz@rják és bármikor bekövetkező kisanatat inváziót vizionálnak) és háborúval fenyegető konfliktusok sincsenek a szomszédainkkal. Ukrajnával megy néha a szájkarate, de nem lesz velük semmiféle háború. Van elég bajuk enélkül is. A többiekkel jól elvagyunk.
Az egész térségben a lengyeleknek van komoly légiereje, bár ők határosak Európa egyik legjobban militarizált térségével (Kalinyingrád). Amíg mindenki csak "légi rendőrséget" tart fenn a környéken, addig nekünk sincs igazán többre szükségünk - egyelőre.
A F-16V gépekkel a szlovákoknak lesz a legkorszerűbb légiereje a szomszédságban - szintén csak 14 géppel. Az upgrade után a mi Gripenjeink is lesznek nagyjából azonos műszaki színvonalon. (Az upgrade pontos tartalma sem egyértelmű még, mondjuk...)
Majd ha a '80-as évek szintjén ragadt szárazföldi erőket kistafírozták nagyrészt, akkor talán lesz keret egy második századra - de egyelőre a földi cuccok is alig vannak kifizetve és fizetések is szarok, emberhiány van.
A GDP arányos államadósság rekordon van és a kínai ingatlan-balhé miatt még jöhet globális recesszió - Magyarország pénztárcája sem végtelen és azért van még pár terület, amire lehetne még pénzt költeni.



Egyelőre korszerűsítés az bizonyos, a darabszám növelésről nincs konkrétum - csak találgatás.
Javíts ki nyugodtan: a mennyiség növelés mikor és kitől hangzott el konkrétan, egyértelműen és vitathatatlanul?

Csak ismetelni tudom magunkat: olvass vissza, ne kelljen mar neked egyedul ujra es ujra mindent elmagyarazni, mert teged az szorakoztat...

Az hagyjan, de nemcsak @rudi itt, de @pöcshuszár @Deidonicus stb feljebb mar elmagyaraztak, hogy miert teljesen remenytelen meg elavultnak szamito 35-40 F-16 ellen is 14 geppel erolkodni. :rolleyes:
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 767
113
Csak ismetelni tudom magunkat: olvass vissza, ne kelljen mar neked egyedul ujra es ujra mindent elmagyarazni, mert teged az szorakoztat...

Az hagyjan, de nemcsak @rudi itt, de @pöcshuszár @Deidonicus stb feljebb mar elmagyaraztak, hogy miert teljesen remenytelen meg elavultnak szamito 35-40 F-16 ellen is 14 geppel erolkodni. :rolleyes:
Szerintem a környéken senkinek sincs 35-40 f16 gépe.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and Chima3ra

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 033
36 439
113
Csak ismetelni tudom magunkat: olvass vissza, ne kelljen mar neked egyedul ujra es ujra mindent elmagyarazni, mert teged az szorakoztat...

Az hagyjan, de nemcsak @rudi itt, de @pöcshuszár @Deidonicus stb feljebb mar elmagyaraztak, hogy miert teljesen remenytelen meg elavultnak szamito 35-40 F-16 ellen is 14 geppel erolkodni. :rolleyes:
Nem érted.
Biztos tök jó lenne 2x vagy 5x gép, de jelenleg senki nem mondja biztosra a vezetésből, hogy lesz gépbővítés.
A biztonságpolitikai helyzet nem indokolja, különben ezt vennék előre a fejlesztésben.
Még csak komolyabb vitáink sincsenek a szomszédainkkal - nem hogy háborús helyzet és nekik is csak "légi rendőrségük" van kb.
Románoknak több, de elavultabb gépeik lesznek két és félszer akkora védendő terület - már ha egyáltalán van értelme az összehasonlításnak egy NATO szövetséges esetén. Kormány többet "hadakozik" Brüsszellel, mint bármelyik szomszédunkkal...

Nekem csak annyi a gondom, hogy emberek tényként állítanak olyat, ami egyelőre nem az.
Legalább annyian gondolják itt velem együtt, hogy nem is várható mennyiségi növelés ebben az évtizedben, mint ahányan biztosra veszik. Ha '22-ben váltás jön (most hagyjuk, hogy mi ennek a valószínűsége meg ennek ki örülne, ki nem), akkor meg örüljünk, ha Zrínyi mostani formájában lefut - nem, hogy második Gripen század...
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra
K

kamm

Guest
Szerintem a környéken senkinek sincs 35-40 f16 gépe.
A romanoknal az a bejelentett cel. Igaz, eddig mindegyik 49 eves, frlujitott F-16 lett, de 4 szazaddal az siman lenyom egyetlen szazad modernizalt C/D-t, mese nincs, ott egyszerűen nincs tartalékod semmire, par oran belul megsemmisul a legierod.
 
K

kamm

Guest
Nem érted.
Biztos tök jó lenne 2x vagy 5x gép, de jelenleg senki nem mondja biztosra a vezetésből, hogy lesz gépbővítés.
A biztonságpolitikai helyzet nem indokolja, különben ezt vennék előre a fejlesztésben.
Még csak komolyabb vitáink sincsenek a szomszédainkkal - nem hogy háborús helyzet és nekik is csak "légi rendőrségük" van kb.
Románoknak több, de elavultabb gépeik lesznek két és félszer akkora védendő terület - már ha egyáltalán van értelme az összehasonlításnak egy NATO szövetséges esetén. Kormány többet "hadakozik" Brüsszellel, mint bármelyik szomszédunkkal...

Nekem csak annyi a gondom, hogy emberek tényként állítanak olyat, ami egyelőre nem az.
Legalább annyian gondolják itt velem együtt, hogy nem is várható mennyiségi növelés ebben az évtizedben, mint ahányan biztosra veszik. Ha '22-ben váltás jön (most hagyjuk, hogy mi ennek a valószínűsége meg ennek ki örülne, ki nem), akkor meg örüljünk, ha Zrínyi mostani formájában lefut - nem, hogy második Gripen század...
Olvass vissza. 100x vegigbeszeltuk. Naiv hülyeség ez így, hidd el. Nem mostanra vasarolsz, hanem előre, minimum 20 evre és qrvara nem úgy néz ki, hogy az orok békesség felé halad KKE. A Tempestbol semmi nem lesz nekunk 2035-40 előtt, az meg qrva messze van ahhoz, hogy egyetlen szazad modernizalt C/Dvel egeresszunk addig, a @rudi altal is emlitett új doktrina követelményeiről mar nem is beszélve.
Mondomz olvass vissza, rengetegszer vegigmentunk mar ezen.