A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
A baltiaknak jobban megérné egy közös haderőt összerakni: pl. a 3 ország csak össze tudna rakni egy-két századnyi vadászgépet és akkor nem kellene másoktól várni ezt. Az "eltévedt" orosz repülők kisérgetésére nem is kell több.
Pontosan ezt ajanljak a svedek a finneknek a 64 Gripen E + 2 GlobalEye csomag melle opcionak, osszedolgozni a muszka veszely ellen, ugyanazon rendszerekkel.
Mindekozben a norvegok meg a danok melle a svedek is bejelentettek a meg szorosabb egyuttmukodesuket:

WWII utan volt egy sikertelen kiserlet Scandinavian Defence Union neven, vegul nem jott ossze (novergok es danok a NATOban kotottek ki, a svedek es finnek nem), viszont azota van a NORDEFCO vedelmi egyuttmukodes koztuk (korabban mindenfele mas neven volt egyuttmudkoes, itt van egy 1969 tanulmany a temarol.)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
2022 nyarán ez a Menczer Tamás és csapata lehet, hogy már nem lesz a helyén - tavasszal eldönti a nép, hogy mi lesz.
(Nem akarok belpolitizálni, de ez egy valós forgatókönyv lehet.)

És mégis mindig milyen jól sikerül neked! :)

Amúgy az jutott az eszembe,hogyha ezen a gyakorlaton (ahogy a nap folyamán megjegyezted) a T-72-ek "játszották" a TR-85 Bölényeket akkor ez egy nagyon rövid gyakorlat lehetett mivel amint meglátták a Leokat egyből átálltak:).Már persze cak akkor ha az volt a cél,hogy minék valóságosabb,élethűbb legyen a gyakorlat.:)

A képek alapján ez nekem egyértelmű volt. A Leo2-esek haladnak keleti irányba, már a Bölényekből átállt a java. A cicák tornya hátra van fordítva, mert ami bölény elölről érkezik, az majd úgy is oldalt cserél. Figyelni csak hátra felé kell.

Meg azért a lengyelek F-35 beszerzése az elég nagy lépés azon a környéken.
A baltiaknak jobban megérné egy közös haderőt összerakni: pl. a 3 ország csak össze tudna rakni egy-két századnyi vadászgépet és akkor nem kellene másoktól várni ezt. Az "eltévedt" orosz repülők kisérgetésére nem is kell több. Ha feszültebb a helyzet, akkor úgy is odatelepül a NATO erősítés. Egy közös légvédelmi rakéta képesség sem ártana. A litvánoknak van NASAMS - közösen megfinanszírozva talán ki lehetne terjeszteni az ernyőt a szomszédokra is.

Ebből az egyik szervezeti probléma számomra. Az a légierő milyen elkötelezettségű lenne? NATO, nemzeti vagy a három ország Prime Lordja lenne a főnöke együtt?
Béke időben meg lehetne csinálni és nem lenne ilyenből gáz. Megegyeznének. És lehetne spórolni is valamennyit vele, ebben biztos vagyok. Ahogy már azzal is közvetlenül tudnának spórolni, ha pusztán nem mennének 2% fölé még néhány tizeddel sem.
A gond a spórolással háború idején lenne. Ha olasz, magyar, stb. légierő adja a védelmet, azt vissza lehet húzni egy nagyobb konfliktus esetén dinamikusan, mert Róma megengedné a Lengyelországba költözést pillanatok alatt, majd ha az is rosszul áll, akkor Németország vagy ahová kell. (Jó, hát a német határt max. 10 évvel ezelőtt érték volna el egy sprint esetén a ruszkik, ma azért nem jutnának át a lengyel légtéren meg szárazföldi erőkön!)
Remélem érhető, hogy mire akarok kilyukadni. Ha Litvánia állítja fel a saját századát, vagy akár csak a három védelmi miniszter együtt, akkor addig vitatkoznak egy LengyelHonba településről, amíg a peronon aknavetővel szétlövik a gépeket vagy elfoglalják a légibázissal együtt. És a magát megadó három balti kormánnyal együtt ezek is a Föderáció erejét erősítenék.
Nekem úgy tűnik, hogy tudatos a munkamegosztás. Logikus a felvetésed, de inkább tényleg csak a légvédelmi ütegek terén van értelme. Az ő szerepük inkább csak a feltartóztatás az első napokban. Ne Berlin és a ki nem mondott fontosabb NATO fővárosok legyenek a cél egy kiszélesedő konfliktusban. Mindenkinek vannak kétsége afelől, hogy tudnának-e legalább 1:1 arányban veszteséget okozni a támadó csapatoknak. (Szerintem nem. Egy hadsereg összeomlásához általában elég mondjuk egy 20%-os veszteség, a front összeomlásával már a bekerített 80%-os csapatrészek megadnák magukat. Pillanatok alatt szétesne az aránytalanul kisebb védekező fél szerkezete. Még a lövészek zöme meg sem halt volna, egy balti misszió nélkül simán csak lesöpörnék az egy század légierőt és légvédelmet és szét lennének bombázva a tüzérségi állások.)
Hosszúra nyúlt a reagom, de náluk alap gond, hogy az első 24 órában nem tudnád még GDP3%-ból sem megvédeni őket.
 
K

kamm

Guest
Visszakérdezek: Szerinted hogy tudja az MH "az elszakított nemzetrészeket megvédeni"?
Mar sokszor leirtam, de itt egy pelda: Ukrajna jelenlegi allapotaban max 5-6 evig huzza, nemi nyugati segelyezgetessel max 8-10 evig, mert minden mas opciohoz szanalni kellene ill gatyaba razni, amire meg a Nyugat nem hajlando es plane nem ugy, hogy az orszagot mafiak iranyitjak.
Namarmost, ha a medve ugy dont' hogy bedonti es kaoszba fordul az orszag, akkor be kell gurulnia 1 zl Lynxnek meg mondjuk egy szazad hk, 4x4 stb es pacifikalni kell legalabb a Karpatokig a nyugati reszt, ahol el 100+ ezer magyarul beszelo.
 
W

Wilson

Guest
Visszakérdezek: Szerinted hogy tudja az MH "az elszakított nemzetrészeket megvédeni"?
Látva a romániai energiahordozók àrainak elszabadulását én azt mondanám, hogy Erdély estén a leghatékonyabb módszer az lenne, hogy ha Németh Sziszit újraaktiválnánk mint rezsibiztost. Mivel kapott rezsibiztosi kiképzést és már dolgozott is ezen a területen, nem lenne más dolgunk minthogy egy titkos katonai akció keretében Németh Sziszit a megfelelő "fegyverzettel"(bogrács,merőkanál stb) és input anyagokkal (pacal,csülök,paprika, paradicsom stb) átdobnánk Erdélybe a műveleti területre.És ott ő lakossàgi fórumokkal egybekötött bográcsos csülkös pacal főzéseken, nemzetiszínű a fedőlapján nagy Magyarországot ábrázoló mapákból gázszámlákat (és róla mintázott sószórókat osztogatna lásd kép lejjebb) osztogatna amelyeken rajta van ,hogy 2013-óta mennyivel is kevesebbet kellett fizetnie egy anyaországi magyarnak.Szerintem nagyon sikeres hadművelet lenne, csak az okozna fejfájást számunkra, hogy mit csináljunk a sikeres katonai akció hatására a Magyarországhoz csatlakozni akaró regáti részekkel:):)



1259016.jpg



:):)
 
K

kamm

Guest
Látva a romániai energiahordozók àrainak elszabadulását én azt mondanám, hogy Erdély estén a leghatékonyabb módszer az lenne, hogy ha Németh Sziszit újraaktiválnánk mint rezsibiztost. Mivel kapott rezsibiztosi kiképzést és már dolgozott is ezen a területen, nem lenne más dolgunk minthogy egy titkos katonai akció keretében Németh Sziszit a megfelelő "fegyverzettel"(bogrács,merőkanál stb) és input anyagokkal (pacal,csülök,paprika, paradicsom stb) átdobnánk Erdélybe a műveleti területre.És ott ő lakossàgi fórumokkal egybekötött bográcsos csülkös pacal főzéseken, nemzetiszínű a fedőlapján nagy Magyarországot ábrázoló mapákból gázszámlákat (és róla mintázott sószórókat osztogatna lásd kép lejjebb) osztogatna amelyeken rajta van ,hogy 2013-óta mennyivel is kevesebbet kellett fizetnie egy anyaországi magyarnak.Szerintem nagyon sikeres hadművelet lenne, csak az okozna fejfájást számunkra, hogy mit csináljunk a sikeres katonai akció hatására a Magyarországhoz csatlakozni akaró regáti részekkel:):)



1259016.jpg



:):)
Erre mondtak regen otthon a balatoni strandokon, hogy "micsoda csocsok"...
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Bocsi de bruttó IDIÓTA a kuruc.info szerkesztőségével együtt aki leírta együtt mindenki aki komolyan vesz bármi ilyesmit. Horthyék amikor teljes titoktartás alatt az épp most ujjáépülő vöröskereszt épület pincéjében szervezték ugyanezt, és kiderült, akkor inkább rákenték az ezt bevállaló ex-Rongyosgárda vezérre, Héjjasra, és ez volt sokáig a történelemkönyvekben a "Rongyosgárda a Felvidéken", azt, hogy mindez így történt pedig alig pár éve lehet leírva látni, csak azok tudtak róla, hogy így történt, akik ott voltak, de akik ott voltak, ők biztos nem csinálnának ilyet megint, mert úgy sikerült... Szóval hogy ilyet nyilvánosan kinyilatkoztatnak már jelzi az egész "komolyságát".
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Ezen a hátréen jól néz ki illetve egész jól rejt a Leók festése - kicsit lehetne több a sárga.
Szépnek továbbra se szép szerintem, de működik. :)

Egyszerűen imádom azt az antracitszürkét :):)
Sárga nem kell több bele szerintem (sőt, kicsit lehetne sötétebb, de nem az a fenyőerdőbe való gagyi vörösessárga-narancs, mint ami a Gidránon van), hanem a többi 3 szín közül lehetne valamelyik (vagy valamelyik 2, kivéve az antracitot) kicsit világosabb.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 923
7 631
113
.
Látva a romániai energiahordozók àrainak elszabadulását én azt mondanám, hogy Erdély estén a leghatékonyabb módszer az lenne, hogy ha Németh Sziszit újraaktiválnánk mint rezsibiztost. Mivel kapott rezsibiztosi kiképzést és már dolgozott is ezen a területen, nem lenne más dolgunk minthogy egy titkos katonai akció keretében Németh Sziszit a megfelelő "fegyverzettel"(bogrács,merőkanál stb) és input anyagokkal (pacal,csülök,paprika, paradicsom stb) átdobnánk Erdélybe a műveleti területre.És ott ő lakossàgi fórumokkal egybekötött bográcsos csülkös pacal főzéseken, nemzetiszínű a fedőlapján nagy Magyarországot ábrázoló mapákból gázszámlákat (és róla mintázott sószórókat osztogatna lásd kép lejjebb) osztogatna amelyeken rajta van ,hogy 2013-óta mennyivel is kevesebbet kellett fizetnie egy anyaországi magyarnak.Szerintem nagyon sikeres hadművelet lenne, csak az okozna fejfájást számunkra, hogy mit csináljunk a sikeres katonai akció hatására a Magyarországhoz csatlakozni akaró regáti részekkel:):)



1259016.jpg



:):)

túl veszélyes , a legjobbakra ide haza van szükség
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 596
8 213
113
Nagyon komoly riport volt!

Ha visszaemlékeztek a pár évvel ezelőtti közéleti szerepléseire, nyilatkozataira, azok sokkal kötöttebbek, tájékoztatás jellegűbbek voltak, ezt vettük azt vettük amazt vettük…. irányvonal kijelölés… stb

Itt azért nagyon komoly társadalom politikai szociológia kiszólásai és társadalmi összefüggések rávilágításai voltak. Úgy tűnik mintha, ezt talán kezdenék is neki a háttérből engedni. Nagyon sokat nyert vele a honvédelem ez tény, meg van benne az a többlet ami túl emeli a szakbarbarizmuson, globális látásmód, gördülékenyen érthetően tisztán ki tudja magát fejezni. Egy-egy mondata hetekig vitatéma egy netes közösségnek :)

Egy nemzetállam leépítésére tett törekvés mindig a honvédség leépítésével kezdődik ez nagyon szépen látható volt 2010 előtt. Ahogy Maróth is mondta a piacok megszerzése mindig a cél, eddig ez így nem nagyon lett kimondva honvédelmi összefüggésekben egy felelős vezetőtől, minden a profitról szól a profit maximalizálásról. Nem kell itt már fegyverekkel lerohanni egy országot, hogy a piacát megszerezd. 2022-es év nagy vízválasztó lesz, mert már látható 2015 óta, hogy politikai folyamatokkal hogyan lehet visszafordíthatatlanul tönkretenni országokat akár 2-3 év alatt is. Aki ide egyszer beteszi a lábát az már nehezen lesz hazatoloncolható.

(Az biztos, hogy egy 2022-es politikai irányvonal váltás legnagyobb vesztese ez a terület lenne, láthattuk, látjuk a baloldal hozzáállását a honvédelemhez. Haderő nemek megszüntetése honvédség morális leépítése. )

Jót tesz ez a paradigmaváltás, nyitás a társadalom felé, a nyitott kommunikáció nyílt napok, rendezvények szervezése, riportok. Egyre több ember számára jut el az üzenet a honvédelem fontosságáról. Nagyon szépen fel lett szerintem építve a kommunikáció az utóbbi években, újra tisztelete és becsülete lett az egyenruhának és ez többek között Maróth érdeme is!


..és ahogy Koleszkaja fogalmazta fentebb "Maróth több mint csak egy fegyver beszerző pasas". :oops:
Jól mondod, brada!
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Látva a romániai energiahordozók àrainak elszabadulását én azt mondanám, hogy Erdély estén a leghatékonyabb módszer az lenne, hogy ha Németh Sziszit újraaktiválnánk mint rezsibiztost. Mivel kapott rezsibiztosi kiképzést és már dolgozott is ezen a területen, nem lenne más dolgunk minthogy egy titkos katonai akció keretében Németh Sziszit a megfelelő "fegyverzettel"(bogrács,merőkanál stb) és input anyagokkal (pacal,csülök,paprika, paradicsom stb) átdobnánk Erdélybe a műveleti területre.És ott ő lakossàgi fórumokkal egybekötött bográcsos csülkös pacal főzéseken, nemzetiszínű a fedőlapján nagy Magyarországot ábrázoló mapákból gázszámlákat (és róla mintázott sószórókat osztogatna lásd kép lejjebb) osztogatna amelyeken rajta van ,hogy 2013-óta mennyivel is kevesebbet kellett fizetnie egy anyaországi magyarnak.Szerintem nagyon sikeres hadművelet lenne, csak az okozna fejfájást számunkra, hogy mit csináljunk a sikeres katonai akció hatására a Magyarországhoz csatlakozni akaró regáti részekkel:):)



1259016.jpg



:):)
Nagyon jó mondatra hívnám fel a figyelmet ebből az írásból : "Magyarországhoz csatlakozni akaró ...".

Koszovó, a Krím, Donbasz, Dél Oszétia, Abházia amivel riogatnak MIND menni akart, ez volt a casus belli, aztán a szakadni akarásukhoz segített "valaki" kívülről, kizárt hogy manapság lehet megszállni aztán pacifikálni egy olyan területet ami nem akar elszakadni ez pláne Európában elképzelhetetlen, lehetetlen, never ever kategória. Pontosan emiatt egyáltalán nem kell tartanunk attól hogy minket csak úgy megszállna bárki is mert utána nem tud mit kezdeni a helyzettel, a nyilvánossággal, a világ elutasításával, szankciókkal stb, arra viszont készülnünk kell, hogy a környező államok távolról is jól látható tömegű magyar kisebbsége konfliktusba kerül és a szakadni akarásához már csak "valaki" kell aki ezt kívülről megsegíti, a területen élő nép akaratát könnyebb elfogadtatni a világgal is egy katonai konfliktus után. Jó példa erre Bosznia ahol mind a három nép megkapta a maga kis szemétdombját, az már egy másik kérdés, hogy feloszlatni nem hagyják az államot
Minden katonai fejlesztés - kijavítanak a többiek majd - de azt hiszem abból kell kiinduljon mire is kell készülni. Nekünk a környezetünkben lévő konfliktusokra, azok hegyvidéki viszonyaira, gyorsan reagálni képes, korlátozott területen de elhúzódó konfliktusra kell készülni. Ebből a geopolitikai környezetből amiben élünk ez látszik, érdemes leegyszerűsíteni a dolgokat.
Csak vélemény de én belelátom a fejlesztéseink fő csapásirányába ezt , nagyon potens de számossága miatt korlátozott területen aktív, ott viszont elsöprő erőt felvonultatni képes technika építése kezdődött el. A viszonylag nagy számú helikopter, pláne a hegyvidéki terepen nélkülözhetetlen, a lőszergyárak, a kézifegyver gyárak, az alap járművek összeszerelése és karbantartásának a megteremtése mind a koncepcióba illeszkedő elhúzódó konfliktusban is nélkülözhetetlen elem.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 973
36 304
113
És mégis mindig milyen jól sikerül neked! :)



A képek alapján ez nekem egyértelmű volt. A Leo2-esek haladnak keleti irányba, már a Bölényekből átállt a java. A cicák tornya hátra van fordítva, mert ami bölény elölről érkezik, az majd úgy is oldalt cserél. Figyelni csak hátra felé kell.



Ebből az egyik szervezeti probléma számomra. Az a légierő milyen elkötelezettségű lenne? NATO, nemzeti vagy a három ország Prime Lordja lenne a főnöke együtt?
Béke időben meg lehetne csinálni és nem lenne ilyenből gáz. Megegyeznének. És lehetne spórolni is valamennyit vele, ebben biztos vagyok. Ahogy már azzal is közvetlenül tudnának spórolni, ha pusztán nem mennének 2% fölé még néhány tizeddel sem.
A gond a spórolással háború idején lenne. Ha olasz, magyar, stb. légierő adja a védelmet, azt vissza lehet húzni egy nagyobb konfliktus esetén dinamikusan, mert Róma megengedné a Lengyelországba költözést pillanatok alatt, majd ha az is rosszul áll, akkor Németország vagy ahová kell. (Jó, hát a német határt max. 10 évvel ezelőtt érték volna el egy sprint esetén a ruszkik, ma azért nem jutnának át a lengyel légtéren meg szárazföldi erőkön!)
Remélem érhető, hogy mire akarok kilyukadni. Ha Litvánia állítja fel a saját századát, vagy akár csak a három védelmi miniszter együtt, akkor addig vitatkoznak egy LengyelHonba településről, amíg a peronon aknavetővel szétlövik a gépeket vagy elfoglalják a légibázissal együtt. És a magát megadó három balti kormánnyal együtt ezek is a Föderáció erejét erősítenék.
Nekem úgy tűnik, hogy tudatos a munkamegosztás. Logikus a felvetésed, de inkább tényleg csak a légvédelmi ütegek terén van értelme. Az ő szerepük inkább csak a feltartóztatás az első napokban. Ne Berlin és a ki nem mondott fontosabb NATO fővárosok legyenek a cél egy kiszélesedő konfliktusban. Mindenkinek vannak kétsége afelől, hogy tudnának-e legalább 1:1 arányban veszteséget okozni a támadó csapatoknak. (Szerintem nem. Egy hadsereg összeomlásához általában elég mondjuk egy 20%-os veszteség, a front összeomlásával már a bekerített 80%-os csapatrészek megadnák magukat. Pillanatok alatt szétesne az aránytalanul kisebb védekező fél szerkezete. Még a lövészek zöme meg sem halt volna, egy balti misszió nélkül simán csak lesöpörnék az egy század légierőt és légvédelmet és szét lennének bombázva a tüzérségi állások.)
Hosszúra nyúlt a reagom, de náluk alap gond, hogy az első 24 órában nem tudnád még GDP3%-ból sem megvédeni őket.
Szegény baltiaknak nagyon szar a földrajza védelmi szempontból: kb. semmi folyó vagy hegy nem védi őket, erdők vannak, bár azért az nem ugyanaz mint az Alpok vagy a Kárpátok. Ha jönnek az oroszok, akkor szerintem újra kell alapítani az "erdei tesókat" amíg a NATO kitalálja mi legyen.
Lengyelek ki tudnának tartani szerintem (nem nukleáris háború esetén), amíg jön segítség, de a Baltiak nem hiszem - őket újra fel kellene "szabadítani"...

Pár éve láttam egy Bundeswher riportot, ami arról szólt, hogy tesztelték, milyen gyorsan tudnak egy gépesített brigádot átdobni Lengyelortszágba vasúton. Azt hiszem 48 óra volt az előírt szint idő. Ha jól emlékszem igen csak bajosan tudták összehozni, mert jó néhány járművet (pl. PZH-t - ha jól emlékszem) egy másik alakulattól kellett gyorsan szerezniük, mert az övéik nem működtek éppen. Szóval ahhoz képest, hogy Németországé az EU és NATO egyik legnagyobb hadereje, a BW elég szar állapotban van vagy volt. A hidegháború utáni lerohasztás náluk is ment rendesen.
Nyilván Magyarország ezt "kimaxolta", aminek az az előnye, hogy mindenből a legjobbat tudjuk most venni nem pedig barkácsolunk mint a románok a TR-85-össel. Ha most hátrányban is vagyunk az évtized végére már nem leszünk - legalábbis műszaki színvonalban semmiképp. Nyilván sosem lesz akkora haderőnk mint a románoknak vagy az ukránoknak.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nyilván sosem lesz akkora haderőnk mint a románoknak vagy az ukránoknak.

OFF

Erre viszont ne fogadj nagy tétekben! Romániát az évtized végére én is még nagyobb haderőnek várom, mint amilyen mi vagyunk. De Ukrajna nem fogja tudni megújítani a flottáját olyan szinten, mint mi. És a meglévőket meg el kell kezdenie kidobálni vagy a csatatér fogja nekik leselejtezni.

ON
 
  • Tetszik
Reactions: polyfag and honved

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 973
36 304
113
OFF

Erre viszont ne fogadj nagy tétekben! Romániát az évtized végére én is még nagyobb haderőnek várom, mint amilyen mi vagyunk. De Ukrajna nem fogja tudni megújítani a flottáját olyan szinten, mint mi. És a meglévőket meg el kell kezdenie kidobálni vagy a csatatér fogja nekik leselejtezni.

ON
OFF
Én abba sem vagyok biztos, hogy lesz Ukrajna az évtized végén!
Egyébként annyira a szakadék illetve az összeomlás szélén táncol Ukrajna egyfolytában, hogy Magyarországra nem jelentenek veszélyt: örülnek ha magukat egyben tartják. Ebben nem is várható nagy változás, amíg Oroszországban Putyin van hatalmon.

Néha elgondolkodom azon, hogy ki kellene egyezni az oroszokkal: övék lehet Kelet-Ukrajna meg a Krím elismerten, cserébe hagyják Nyugat-Ukrajnát nyugat felé orientálódni. (Nem is tagság, de valamilyen kiemelt társulás a NATO-ban és EU-ban) Dnyeper lenne nagyjából a határfolyó - mondjuk Kiev és környéke menne még Ukrajnához.
Most hogy Kína van a fókuszban, az USA-nak sem ártana megbékíteni az oroszokat és egyezséget kötni hogy hol legyen "Kelet és Nyugat határa". Kína 2020-ban szájkarate szintjén bejelentkezett az orosz-távol keletre (mondjuk hova nem?! :D), szóval Putyin annyira nem örülne ha Kína tovább erősödne, mert neki is fenyegetést jelent. Ha sikerül az USA-t kijjebb szorítania Kínának a térségből, akkor lehet hogy gyéren lakott ám nyersanyagban gazdag Szibéria lenne a következő. Beszivárgós taktikával, "kis zöld emberkézéssel" pár évtized alatt ki is nyomhatná onnan az oroszokat. Ha már többségben vannak a kínaiak, akkor csinálnak egy népszavazást - és kész! (Krími módszer)

Nyilván ez elég nehezen vagy leginkább semennyire nem kivitelezhető ez jelenleg ez a kiegyezés, de szerintem lenne ráció ebben a koncepcióban. Mindenesetre mi szívesen vigyázunk Kárpátaljára, ha esetleg szétesne Ukrajna! :D
Talán nekik sem lenne ellenükre egy hozzájuk képest gazdagabb és stabilabb EU országhoz csatlakozni - akár még autonómiát is kaphatnak. Nagy részük egyébként is nálunk dolgozik már... :D
ON
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and Negan

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
OFF
Én abba sem vagyok biztos, hogy lesz Ukrajna az évtized végén!
Egyébként annyira a szakadék illetve az összeomlás szélén táncol Ukrajna egyfolytában, hogy Magyarországra nem jelentenek veszélyt: örülnek ha magukat egyben tartják. Ebben nem is várható nagy változás, amíg Oroszországban Putyin van hatalmon.

Néha elgondolkodom azon, hogy ki kellene egyezni az oroszokkal: övék lehet Kelet-Ukrajna meg a Krím elismerten, cserébe hagyják Nyugat-Ukrajnát nyugat felé orientálódni. (Nem is tagság, de valamilyen kiemelt társulás a NATO-ban és EU-ban) Dnyeper lenne nagyjából a határfolyó - mondjuk Kiev és környéke menne még Ukrajnához.
Most hogy Kína van a fókuszban, az USA-nak sem ártana megbékíteni az oroszokat és egyezséget kötni hogy hol legyen "Kelet és Nyugat határa". Kína 2020-ban szájkarate szintjén bejelentkezett az orosz-távol keletre (mondjuk hova nem?! :D), szóval Putyin annyira nem örülne ha Kína tovább erősödne, mert neki is fenyegetést jelent. Ha sikerül az USA-t kijjebb szorítania Kínának a térségből, akkor lehet hogy gyéren lakott ám nyersanyagban gazdag Szibéria lenne a következő. Beszivárgós taktikával, "kis zöld emberkézéssel" pár évtized alatt ki is nyomhatná onnan az oroszokat. Ha már többségben vannak a kínaiak, akkor csinálnak egy népszavazást - és kész! (Krími módszer)

Nyilván ez elég nehezen vagy leginkább semennyire nem kivitelezhető ez jelenleg ez a kiegyezés, de szerintem lenne ráció ebben a koncepcióban. Mindenesetre mi szívesen vigyázunk Kárpátaljára, ha esetleg szétesne Ukrajna! :D
Talán nekik sem lenne ellenükre egy hozzájuk képest gazdagabb és stabilabb EU országhoz csatlakozni - akár még autonómiát is kaphatnak. Nagy részük egyébként is nálunk dolgozik már... :D
ON
Tetszik emlékezni a NATO felajánlásra a hidegháború után? Nem megy közelebb az Orosz honhoz. Ezen mit nem lehet megérteni?