A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Úgy belegondolva v.színű az se lenne sokkal rosszabb annál mint ami most van, amikor Nógrádi György a katonai szakértő és Német Szilárd a miniszter helyettes :D

Nógrádi -bizonyos emberekkel ellentétben- sosem volt tüzér tiszt. És ennek jegyében nem is szokott előadásokat tartani a technikáról és az egyes típusok harctéri alkalmazásáról. Ami a szakterülete, a biztonság politika, abból pedig naprakész.
Ez a nem mindegy! Azt meg tudom bocsátani, ha egy pék hülyébb a haditechnikához, mint @krisss vagy @dudi , de ha lerak elém egy betonná sült kődarabot, azt nem. Viszont az említett két fórumozót sem fogom basztatni, ha kiderül róluk, hogy egyébként szarul főznek.
Jó lenne nem keverni a műfajokat!

Magyarul csinálnál egy Hungaryen TAM-harckocsit,light Merkavát.....Vagyis szerinted is kell hk.
Én csak azt mondom hogy 50 tank meg 24 PZH 2000 viccesen kevés ahhoz hogy a klasszikus értelemben vett páncélos hadműveletekben gondolkozz.
Ha meg nem önállóan veted be őket adja magát hogy a gyalogság tűzerejét erősítsd vele.
Erre a célra pedig egy TAM szerű jármű APS sel és egy L/44 es 120 mm sel, modern EO /IR eszközökkel pont olyan hatékony mint egy Leo2

• Tetszik
Reactions: éber and Aladeen
Én csak azt mondom hogy 50 tank meg 24 PZH 2000 viccesen kevés ahhoz hogy a klasszikus értelemben vett páncélos hadműveletekben gondolkozz.
Ha meg nem önállóan veted be őket adja magát hogy a gyalogság tűzerejét erősítsd vele.
Erre a célra pedig egy TAM szerű jármű APS sel és egy L/44 es 120 mm sel, modern EO /IR eszközökkel pont olyan hatékony mint egy Leo2
Valószínűleg nem gondolkodnak önálló páncélos hadműveletben...
Két-három zászlóaljnyi Leopard-2 is simán beleférne a büdzsébe, de úgy tűnik ez nem szempont most. Inkább csak a NATO nehéz dandárt akarták kipipálni ezzel a beszerzéssel.

• Tetszik
Reactions: Loken
Untitled.png

Ami azt illeti,nem igazán számitok Kurszk 2.0-ra.Gyalogsági kisérő hk szerepre meg megfelelne egy Lynx alapu hk.Pontosan erre a szerepre tartanám meg a T72-eket is,mint tescogazdaságos megoldás.
Egy igencsak karcsú "nehéz" (gépesitett) dd semmiféle komoly páncélos műveletre nem alkalmas.
Csak azt nem tudom,hogy maga a Lynx mennyire lesz jó és alkalmatos.Az igért 1450 lóerőből már leesett 300 paci.Az egész gép gyengébb lesz,mint az igéret volt az elején.És marha nagy kérdés,hogy mibe fájna a kasszánál egy ilyen Lynx hk/AGS.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Pontosan erre a szerepre tartanám meg a T72-eket is,mint tescogazdaságos megoldás.
A logisztikát bonyolítja a keleti technika + T-72 harcértéke és korából adódó hadrafoghatósága is kérdéses. Pl. a Lynxhez képest "vakegér" lenne a mostani optikáival. 30-40 éves tankok átszabására meg már inkább már ne költsünk!

A logisztikát bonyolítja a keleti technika + T-72 harcértéke és korából adódó hadrafoghatósága is kérdéses. Pl. a Lynxhez képest "vakegér" lenne a mostani optikáival. 30-40 éves tankok átszabására meg már inkább már ne költsünk!
Ha megéri,dehogynem.Alapbol védettebb egy Lynxnél,és hk.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Surplus Leo-2 modernizálva is jöhet.... :)
Bár gondolom ha több harckocsira lenne szüksége a honvédségnek akkor többet vesznek...
Behatárolja erősen, hogy rövid távon mekkora alegységet tudsz felölteni és kiképezni, kialakítani az infrastruktúrát stb stb stb.
És most újfent geci leszek :D Olvass vissza a magyar leopard 2 vagy t-72 topikban.

Behatárolja erősen, hogy rövid távon mekkora alegységet tudsz felölteni és kiképezni, kialakítani az infrastruktúrát stb stb stb.
És most újfent geci leszek :D Olvass vissza a magyar leopard 2 vagy t-72 topikban.
Azt elismerem, hogy Leo témában nem mélyedtem el... :)

Ha megéri,dehogynem.Alapbol védettebb egy Lynxnél,és hk.

Mi ér meg neked 30 db-on? 1000 db kell egy hk típusból, hogy visszahozza az árát. És egy kisebb modernizációs csomag is a miénkhez képest 15-20-szoros darabszám. Meg kéne már érteni, hogy nem fogjuk olcsón kikutatni azt a 50 évet, amivel például az oroszok előttünk járnak a típussal!
Mindig ide lyukadunk ki, hogy ja, hát ha vaksi az optika, meg nincs APS, BMS, stabi, akkor költsünk rá egy F-35 árának megfelelő összeget és kutassuk ki azt, ami már létezik a világban.

• Tetszik
Reactions: krisss
Mi ér meg neked 30 db-on? 1000 db kell egy hk típusból, hogy visszahozza az árát. És egy kisebb modernizációs csomag is a miénkhez képest 15-20-szoros darabszám. Meg kéne már érteni, hogy nem fogjuk olcsón kikutatni azt a 50 évet, amivel például az oroszok előttünk járnak a típussal!
Mindig ide lyukadunk ki, hogy ja, hát ha vaksi az optika, meg nincs APS, BMS, stabi, akkor költsünk rá egy F-35 árának megfelelő összeget és kutassuk ki azt, ami már létezik a világban.
Mondjuk nyilván nem magunk modernizálnánk, henem keresnénk olyat upgradet, ami létezik. (pl. lengyel)
Ettől függetlenül szerintem el kell felejteni a T-72-öt ha már beérkezett a nyugati technika és van rá elég kiképzett ember.