Szerintem egy T-80U (a jobb felső szinte biztosan az irányzó búvója hátulról).Érdekes képek:
Nyíllövedék vs. Fa:
![]()
Ez, hogy sikerült nem tudom:
![]()
Ez kemény kép, csak nem tudom milyen típusú tankot lőttek át:
![]()
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szerintem egy T-80U (a jobb felső szinte biztosan az irányzó búvója hátulról).Érdekes képek:
Nyíllövedék vs. Fa:
![]()
Ez, hogy sikerült nem tudom:
![]()
Ez kemény kép, csak nem tudom milyen típusú tankot lőttek át:
![]()
Ukránoknál csak UD van.Szerintem egy T-80U (a jobb felső szinte biztosan az irányzó búvója hátulról).
A torony szempontjából mind. Azért nem gondolom T-6-nek mert "szögletes" a torony.Ukránoknál csak UD van.
De T-64B is lehet. Nem tudom eldönteni.
Az 1985 júniusában a Bergen-Hohne lőtéren megrendezett CAT 85 éleslövészeten régebbi generációs harckocsik, mint a Chieftain és az M60A3, és olyan újabb generációs harckocsik, mint az M-1 és a Leopard-2 vegyesen vettek részt.
A használt céltáblák 1,90 m szélesek és 1,60 m magasak voltak, úgy tervezték őket, hogy szimulálják a részben fedetlen harckocsi tornyának frontját, álló helyzetből és mozgásból tüzeltek 800 és 2.000 m között váltakozó távolságból.
A leggyorsabb találatot egy M-1 érte el, amely a célpont felbukkanásától a megsemmisítésig mindössze 6,2 másodperc telt el.
Az összesített átlag szerint is az M-1 Abrams volt a leggyorsabb, 10,2 másodperces tüzelési idővel, míg a legidősebb Leopard is a leglassabb, 16,2 másodperces átlaggal rendelkezett.
Ami a pontosságot illeti.
A holland Leopard 2-k 48 célpontból 46-ot találtak el, míg a legalacsonyabb pontszámot egy kanadai Leopard C1-es csapat érte el, 48-ból 34 találattal.
Az alábbi táblázat összefoglalót ad az eredményekről.
![]()
És itt ugye nem lőttek vissza...
Meg hát azért kíváncsi lennék, hogy a 800 és 2000 méter közötti tüzelések aránya mennyi volt...Az 1985 júniusában a Bergen-Hohne lőtéren megrendezett CAT 85 éleslövészeten régebbi generációs harckocsik, mint a Chieftain és az M60A3, és olyan újabb generációs harckocsik, mint az M-1 és a Leopard-2 vegyesen vettek részt.
A használt céltáblák 1,90 m szélesek és 1,60 m magasak voltak, úgy tervezték őket, hogy szimulálják a részben fedetlen harckocsi tornyának frontját, álló helyzetből és mozgásból tüzeltek 800 és 2.000 m között váltakozó távolságból.
A leggyorsabb találatot egy M-1 érte el, amely a célpont felbukkanásától a megsemmisítésig mindössze 6,2 másodperc telt el.
Az összesített átlag szerint is az M-1 Abrams volt a leggyorsabb, 10,2 másodperces tüzelési idővel, míg a legidősebb Leopard is a leglassabb, 16,2 másodperces átlaggal rendelkezett.
A holland Leopard 2-k 48 célpontból 46-ot találtak el, míg a legalacsonyabb pontszámot egy kanadai Leopard C1-es csapat érte el, 48-ból 34 találattal.
![]()
A 800-2000 méter az egy totálisan reális harctávolság. Ha nem az elméleti számokat keresed ebben, hanem a harcászati hatékonyságot, akkor ez bődületes pusztítási képesség.Meg hát azért kíváncsi lennék, hogy a 800 és 2000 méter közötti tüzelések aránya mennyi volt...
A keret 30mm-es első és 35mm-es hátsó lapja is? A NERA 30mm-es lapjai és a két NERA blokk közti 12 és 25mm-es lapok is?*egy kis érdekesség:
https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/13744/Memòria.pdf?sequence=1&isAllowed=y
ezek szerint az L2A4 tornya ati_500-mil hhs-ből készült, ami 500 bhn körüli keménység
egy kis érdekesség:
https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/13744/Memòria.pdf?sequence=1&isAllowed=y
ezek szerint az L2A4 tornya ati_500-mil hhs-ből készült, ami 500 bhn körüli keménység
Az 1985 júniusában a Bergen-Hohne lőtéren megrendezett CAT 85 éleslövészeten régebbi generációs harckocsik, mint a Chieftain és az M60A3, és olyan újabb generációs harckocsik, mint az M-1 és a Leopard-2 vegyesen vettek részt.
![]()
Egyébként még 2 érdekesség ezzel a lövészettel kapcsolatban:
1) ezek a célméretek kisebbek voltak a standard-nál (sőt egy hk felületénél is)
2) a német Leopard-on 1985-ben még egészen biztosan optikai távmérő volt és nem volt még hőkamerája (csak PZB 200-sa). Az összes többi típus - Leo2, M1, Chieftan, M60A3 - már lézer távmérős volt. (jó kérdés, hogy a belga Leopard milyen volt. Szerintem lézeres mert 1980-től már megkapták a Sabca FCS csomagot, de lehet, hgy 1985-re még nem kapta meg minden Leopard...)
azért így nem rossz az a 93%-os találati valószínűség...
továbbá egy másik fontos dologra is rávilágít, amiről a nagy szögméricslékések meg milliméter számítások közepette elfelejtkezünk...
azt, hogy mennyit számít a kiképzés...és ez az 1960-as években amikor a kezelőknek kvázi mindent manuálisan kellett csinálni még sokkal többet számított mint mostanság
@Hpasp egyébként erőrl a CAT85-ről nincsen valami doksi, amiből kicsit pontosabban kiderülhetnének az eredmények, illetve, hogy pontosan milyen típusok vettek részt
(a cél leküzdési idő szemmel láthatóan típusonként van kiátlagolva, nem pedig csapatonként)
Keresem ebben a @Hpasp féle táblát, de azt nem találom, ellenben amit találtam a 107. oldalon az nagyon mást mutat
Keresem ebben a @Hpasp féle táblát, de azt nem találom, ellenben amit találtam a 107. oldalon az nagyon mást mutat
Ez rendben is van…csak ennek nem sok köze van ahhoz a táblához amit betettél
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..