[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 953
19 249
113
Igen az lehet,hogy fontosabb volt neki az üzlet mint az ideológiai vonalasság,csak,hogy ő az USA elnöke volt a föld egyik vezető gazdasági és első számú katonai hatalmának vezetője, és ha Trump az USA elnökeként a külpolitika vonatkozásában úgy viselkedik mint egy Detroit-i Cadillac kereskedő,akkor abból káosz és nagy fokú bizonytalanság lesz a világban.
Ha az USA rossz szerkezetű gazdaságát nem alakítják át, akkor a belső feszültségek nőnek, ráadásul a külker hiány miatt a Dollár elveszti vezető szerepét, és az is katasztrofális következményekkel jár a birodalom számára. Attól milyen káosz és bizonytalanság lesz?
 
W

Wilson

Guest
Ezt sem állítanám. Rendezett egy jó adag kérdést a közel-keleti térségben Izrael mint területi bástya szempontjából. Jópár ellenfelet így leszerelt és a fegyverbizniszek meglebegtetésével elkezdett a saját táborba vonni. Megküzdött az örökölt szíriai helyzettel, bár a Golán 'elajándékozásának' később még lesz szerepe. Minket, az úniót részben becsicskított, ellenben az oroszokkal sokkal nyugodtabb volt a helyzet minden esemény ellenére, tárgyalni képes volt a feszültség fokozása helyett, ellenben azzal a félelmetes tempójú eszkalációval, amit a váltás óta eltelt nagyon rövid idő alatt végignézhettél. Megnézte, hol mi a lehetőségek határa, igyekezett lefogni ÉK paranoijáját, szerintem igen helyesen. Közben még koreai megbéklési szándék is mutatkozott. Kínával szemben viszont minden területen fellépett.A nagy balfogása az iráni atomalku lépései voltak, azzal mondjuk egyből elbaszott mindent.
A szíriai helytettel nem küzdött meg,hanem teljesen agyatlan módon otthagyott csapot-papot, cserben hagyva, koncként odavetve a törököknek a kurdokat aljas módon hátba szúrva őket,.
Az EU-t nem "becsicskította" hanem az idióta gazdasági háború lebegtetésével gazdasági és politikai bizonytalanságban tartotta és ezzel elkezdte erodálni az USA európai szövetségi rendszerét ehhez jött még a Németek durva vegzálása az É.Á 2.0 miatt.
Az oroszokkal való viszonya csak mostani helyzet tükrében tűnik nyugodtnak,valójában az elnöksége alatt nem,hogy enyhült hanem egyre inkább feszülté vált az orosz amerikai viszony,Észak-Korea tekintetében volt némi közeledési kísérlet de semmilyen áttörést nem sikerült elérnie.Kínával kapcsolatban igazad van ,de egyrészt republikánus elnökként nem volt más választása, ráadásul mind a demokraták mind a republikánusok egyhangúlag támogatták a Kína elleni fellépést.
 
  • Tetszik
Reactions: szzsolt81 and omae

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Sántít, mert NATO államok vannak Ukrajna után és ha az USA nem védi meg őket irtó nagy arcvesztés lesz a részére. Na meg a NSTO is kuka.

Nem sántít. Ha NATO tagállamok támadnak elsőként. Lengyelország például. Baltikum esetében pedig az oroszok most dolgoznak azon, hogy jogilag bebizonyítsák, hogy a Szovjetunió illegálisan szűnt meg, ha ezt az USA elfogadja, akkor a 3 Balti állam, Észtország, Lettország, Litvánia nem is NATO tagok.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Újabb támadás az oroszok ellen, időzítés se véletlen. Veszélyben az ÉÁ-2 és a Sputnik engedélyeztetése is.

18 orosz diplomatát utasítanak ki a jenki vazallus csehek! Petrovot és Boshirovot gyanúsítják egy cseh lőszerraktár felrobbantásával még 2014-ben.


Újból beindul az orosz ellenes hisztéria , gyülöleti kampány. Atommal kéne már rendezni a hegemóniára törekvőket!

"Atommal kéne már rendezni a hegemóniára törekvőket!"

Basszus, ezt a mondatodat nem is vettem észre rögtön. Ne legyél hülye! Paktum kell, nem atomháború!
 
W

Wilson

Guest
Kína elképesztő felemelkedése a Szovjetunió összeomlásának is köszönhető. Ezért fordult meg amerikai stratégiai gondolkodók fejében az a gondolat, hogy Kína további térnyerése visszaszorítható azáltal, hogy amerikai segítséggel létrehozzák ismét a Szovjetuniót.
Valamilyen mértékben igen,de Kína felemelkedése egy normális természetes folyamat illetve állapot helyreállása,teljesen természetellenes dolog volt, hogy a Nyugat két évszázadon keresztül ennyire vissza tudta szorítani,leigázni és uralni Kínát.
 
W

Wilson

Guest
Ha az USA rossz szerkezetű gazdaságát nem alakítják át, akkor a belső feszültségek nőnek, ráadásul a külker hiány miatt a Dollár elveszti vezető szerepét, és az is katasztrofális következményekkel jár a birodalom számára. Attól milyen káosz és bizonytalanság lesz?
Éppen ez a lényeg,hogy ezzel nem ért el semmit,mondok neked erre egy példát Trump barátunk egy nap felkelt és úgy döntött,hogy az EU-t megfenyegeti és nagyon komoly vámok kilátásba helyezésével akarta ki csikarni az állítólagos EU-s (USA ) kereskedelmi többlet megszüntetését,mivel erre senki sem volt felkészülve mindenki bepánikolt,láttam én olyan minisztériumi kimutatást,hogy ha ezt tényleg bevezetik akkor hány magyarországi (elsősorban autóipari) munkahely szűnik meg illetve kerül veszélybe, nem kevés munkahelyről volt szó.És ez csak egy példa a sok közül.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Igen, persze, csak az nem érv, hogy azért nem lehetséges valami, mert az xy most a halak jegyében van.

Miért, szerinted ez érv? Mert a Halak jegyében van valami, azért igaz?
Valamit tisztázzunk!
Semmi olyat nem írtam, hogy valami lenne a Halak jegyében, s emiatt nem volna lehetséges valami. Hol látsz ilyet? o_O
..
Szerintem alapvetően félreérted az asztrálmitológiát. Semmilyen bolygók, csillagok, konstellációk NEM HATNAK a földi eseményekre, és a geopolitikai változásokra sem. Pont!
..
Többször hangsúlyoztam már (de ezek szerint elsikkadt), hogy analógialátásról szól a mundánasztrológia, vagyis szinkronicitásokról. S nem pedig ok-okozati összefüggésekről, azaz kauzalitásokról. Rettenetesen gyermekded elképzelés lenne azt gondolni, hogy valamely bolygó épp tartózkodik valahol, és ez valamit okozna idelent a földi létben. :D
..
Ezt hinni, körülbelül akkora hatökörség, mint azt mondani, hogy azért hagyod el a télikabátod és váltasz át rövidujjúra tavasszal, mert a naptár átváltott áprilisról májusra! :) Holott valóban vékonyabb ruhára váltasz, de nem a naptárral való oksági összefüggés miatt, hanem a saját bioritmusod ezt követeli meg, mivel hosszabb, melegebb nappalok jönnek és jellemzően erősen izzadni kezd a tested, ha egy vastagabb bundában maradsz. Eközben persze a naptár saját "bioritmusa" is megvan, az pedig, hogy "lapozódik" szépen naponként, és ha elfogynak az áprilisi napok, akkor májusra vált! De a te ruhacserédet nem okozza a naptár átpördülése! Mint ahogy fordítva sincs oksági kapcsolat, hiszen nem @haubagoi kabátledobása lendíti át április utolsó napja után májust.
Viszont hosszasan szemlélve a két eseményt, elmondható, hogy azok nagyjából szinkronicitásban vannak! (Remélem ezen a kis példán keresztül sikerült átvinnem a lényeget úgy, hogy az érthető.)
..
Az egyes népeknek, háborúknak, kataklizmáknak pedig ugyanúgy megvan a "bioritmusuk" - jobb szót nem tudok erre. Az állatövi jegyek jellemzékei pedig tulajdonság-sűrítmények, amelyek használatával koncentráltan lehet leírni egy viselkedéstípust. S e tulajdonságok egyes népekre jobban, dominánsan, míg másokra kevésbé jellemzőek. Hiszen látható, hogy elég különböző mentalitásúak, szokásúak a népek.
..
Annyit írtam csak hogy ebben a kiélezett geopolitikai helyzetben az érzelemvezérelt gondolkodásmód (ami láthatóan ukrán barátainknak erőssége, s egyszersmind Halak-jellemzék), meglehetősen rossz kifejletet eredményezhet a szempontjukból! Látva az erőviszonyokat és ismerve a bioritmusukat. Szóval nem túl célravezető a kakaskodásuk, amit előadnak! /Olvasd el az éghajlatváltozás topikban, amit írtam a világkorszakokról!/
..
OFF amúgy, és bocsánat attól, akinek felkavarodott...
 
Last edited:

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 099
113
Szerintem rendezzünk egy tippjátékot:
Szerintetek melyik európai ország fog következőnek orosz diplomatákat kiutasítani, vagy szankciókat elfogadni?

Én a britekre tippelnék, ők csak nem akarnak kimaradni a buliból.

Az angolok esélyesek. De azért a norvégok is lehetnek befutók. A lengyelek kiestek mert ők már 2 napja megtalálták az ellenséget. A románok viszont lehet, hogy nem akarnak lemaradni a nyelvcsapásokban. Belgák, esetleg hollandok?
Bár nyilván a fő cél a németek beugrazsztása a diplomáciai adok - kapokba.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Mire számítasz velünk kapcsolatban? Lesz-e szerepünk a történetben, és ha igen, akkor mi?

Gyorsan mondom, csak vázlat:

1) Kárpátalja. Ha Ukrajna mint állam elkezd megszűnni, akkor Kárpátalján helyzet lesz. Lehetőségek:

  • Kárpátalját is elfoglalja Oroszo.
  • Kárpátalját nem foglalja el Oroszo., hanem úgymond "leesik" nekünk, mint elvihető terület. Ekkor kérdés, hogy NATO kötelékben melyik országnak engedélyezi a NATO, hogy Kárpátaljára bevonuljon. Magyaro., Szlovákia, Cseho., Románia jöhetnek szóba. Akármelyik országhoz is fog tartozni Kárpátalja, mindenhogy vita lesz belőle...

2) Románia - Romániát most a keleti terjeszkedés érdekli. Moldova, Észak-Bukovina. Ez az oka Románia feltétlen USA-hűségének. Viszont Románia nem buta, nem szabad őket alábecsülni. A történelem során már sokszor váltottak oldalt, most is megteszik, ha a román állam léte ezen múlik. Ekkor Magyarországnak készen kell állnia arra a váratlan helyzetre, hogy román-orosz szövetséges haderő támadhat az Alföldre.

3) Szerbia - Oroszo. szövetségese. Fenn kell velük tartani a stratégiai szövetséget. Felhívnám a figyelmet egy lényeges nézetbeli különbségre. A Fidesz ill. Szíjjártó elképzelése a magyar-szerb stratégiai szövetségről más, mint amit a szerb fél gondol. Szíjjártó célja Szerbia EU-ba/NATO-ba való felvétele a mi segítségünkkel. Szerbia célja viszont az, hogy Magyarországot Oroszo. segítségével a saját oldalukra, orosz oldalra kiléptesse az EU-ból és a NATO-ból.

4) Felhívnám a figyelmet egy lényeges pontra: Magyarország legsérülékenyebb pontja az Alföld. Két olyan szomszédunk is van az Alföldön, amelyek potenciálisan veszélyessé válhatnak: Románia és Szerbia.

A tézisem az, hogy ezek az országok külön-külön is veszélyt jelenthetnek a magyar államiságra nézve, ezért Magyarországnak mindenképp olyan stratégiát kell folytatnia, amelyben Románia és Szerbia soha nem lehetnek ellenségeink egyszerre.

Mivel Románia nem megbízható - a történelem során sorszor váltott oldalt -, ezért évek óta azt javaslom, hogy Szerbiát kezeljük kivételesen baráti módon, és szerencsére ezt a stratégiát a Fidesz-kormány át is vette és eddig a gyakorlatban sikerrel alkalmazta. Kérem, hogy tegyük ezt a továbbiakban is.

Aggodalmamnak szeretnék viszont hangot adni olyan tekintetben, hogy mint mondtam, alapvető tévedés van aközött, hogy mit akar a magyar fél ill. a szerb fél elérni ezzel a magyar-szerb stratégiai szövetséggel.
Mindkét ország a másik - NATO vs. orosz - térfelére szeretné áthúzni a másik felet. Ennek egyszer majd el kell dőlnie, hogy Szerbia jön át hozzánk az EU-ba/NATO-ba, vagy mi lépünk ki Szerbia mellé orosz oldalra. Ha ebben nem lesz akkor egyetértés Szerbia és Magyaro. között, hogy ki megy át kinek a térfelére, akkor ennek a szövetségnek vége fog szakadni.
Ekkor ez azt jelenti, hogy az Alföld román-orosz és szerb-orosz támadásnak is ki lesz téve. Nagyon vigyázni tehát a szerb kapcsolatra, maradjon minél jobb állapotban. Amennyiben Magyarország szövetségi rendszert szeretne váltani, ahhoz Szerbia a kulcs.

Röviden most ennyi. Sok részlet vagy kevésbé részlet lehet még, amelyek így hirtelen nem jutottak eszembe, vagy nem is tudok róluk. Most én ezeket tartom a legfontosabbnak, amiket leírtam.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Az angolok esélyesek. De azért a norvégok is lehetnek befutók. A lengyelek kiestek mert ők már 2 napja megtalálták az ellenséget. A románok viszont lehet, hogy nem akarnak lemaradni a nyelvcsapásokban. Belgák, esetleg hollandok?
Bár nyilván a fő cél a németek beugrazsztása a diplomáciai adok - kapokba.
A szlovákok a Szputnyik-botránnyal szintén nagy csalódást okozhattak a Medvének. 2018. március 15. óta olyan mintha "Amerika" költözött volna be Pozsonyba! Néha legalább is... (Szóval nem lennék meglepve, ha...)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 840
65 493
113
Ja hogy o nem akar enni, azt hittem mar nem adnak neki... Hat o tudja, vegtere is zsakutcaba jutott a dolgaival, ha ugy dont meghal akkor legalabb egy ideig meg emlekeznek ra.
Bar lehet arra szamit megint kiadjak nyugatra... Ehh szerintem semmi komoly, lehet csak a sargarepat nem eszi meg, lehet xarabbul foznek mint az asszony... bar ki tudja... Az az ukran Sevcsenko hadnagy se halt valahogyan ehen... bezzeg oregapam, o tuti megevett mindent csak hogy hazajohessen...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 194
113
Most olvastam a cseh Respekt írását, amelyben azt írják, hogy nincs bizonyítékuk Bosirov és Petrov ellen, hogy ott voltak a lőszerraktár területén fizikailag. De mivel abban az időben Csehországban tartózkodtak azt feltételezik, hogy ők voltak. Szép világban élünk, ahol feltételezések alapján vádolnak valakit.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 194
113
A szlovákok a Szputnyik-botránnyal szintén nagy csalódást okozhattak a Medvének. 2018. március 15. óta olyan mintha "Amerika" költözött volna be Pozsonyba! Néha legalább is... (Szóval nem lennék meglepve, ha...)
Szlovákok biztos kiutasítanak, hiszen az új külügym. neoliberális atlantista, oroszgyülölő .
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Gyorsan mondom, csak vázlat:

1) Kárpátalja. Ha Ukrajna mint állam elkezd megszűnni, akkor Kárpátalján helyzet lesz. Lehetőségek:

  • Kárpátalját is elfoglalja Oroszo.
  • Kárpátalját nem foglalja el Oroszo., hanem úgymond "leesik" nekünk, mint elvihető terület. Ekkor kérdés, hogy NATO kötelékben melyik országnak engedélyezi a NATO, hogy Kárpátaljára bevonuljon. Magyaro., Szlovákia, Cseho., Románia jöhetnek szóba. Akármelyik országhoz is fog tartozni Kárpátalja, mindenhogy vita lesz belőle...

2) Románia - Romániát most a keleti terjeszkedés érdekli. Moldova, Észak-Bukovina. Ez az oka Románia feltétlen USA-hűségének. Viszont Románia nem buta, nem szabad őket alábecsülni. A történelem során már sokszor váltottak oldalt, most is megteszik, ha a román állam léte ezen múlik. Ekkor Magyarországnak készen kell állnia arra a váratlan helyzetre, hogy román-orosz szövetséges haderő támadhat az Alföldre.

3) Szerbia - Oroszo. szövetségese. Fenn kell velük tartani a stratégiai szövetséget. Felhívnám a figyelmet egy lényeges nézetbeli különbségre. A Fidesz ill. Szíjjártó elképzelése a magyar-szerb stratégiai szövetségről más, mint amit a szerb fél gondol. Szíjjártó célja Szerbia EU-ba/NATO-ba való felvétele a mi segítségünkkel. Szerbia célja viszont az, hogy Magyarországot Oroszo. segítségével a saját oldalukra, orosz oldalra kiléptesse az EU-ból és a NATO-ból.

4) Felhívnám a figyelmet egy lényeges pontra: Magyarország legsérülékenyebb pontja az Alföld. Két olyan szomszédunk is van az Alföldön, amelyek potenciálisan veszélyessé válhatnak: Románia és Szerbia.

A tézisem az, hogy ezek az országok külön-külön is veszélyt jelenthetnek a magyar államiságra nézve, ezért Magyarországnak mindenképp olyan stratégiát kell folytatnia, amelyben Románia és Szerbia soha nem lehetnek ellenségeink egyszerre.

Mivel Románia nem megbízható - a történelem során sorszor váltott oldalt -, ezért évek óta azt javaslom, hogy Szerbiát kezeljük kivételesen baráti módon, és szerencsére ezt a stratégiát a Fidesz-kormány át is vette és eddig a gyakorlatban sikerrel alkalmazta. Kérem, hogy tegyük ezt a továbbiakban is.

Aggodalmamnak szeretnék viszont hangot adni olyan tekintetben, hogy mint mondtam, alapvető tévedés van aközött, hogy mit akar a magyar fél ill. a szerb fél elérni ezzel a magyar-szerb stratégiai szövetséggel.
Mindkét ország a másik - NATO vs. orosz - térfelére szeretné áthúzni a másik felet. Ennek egyszer majd el kell dőlnie, hogy Szerbia jön át hozzánk az EU-ba/NATO-ba, vagy mi lépünk ki Szerbia mellé orosz oldalra. Ha ebben nem lesz akkor egyetértés Szerbia és Magyaro. között, hogy ki megy át kinek a térfelére, akkor ennek a szövetségnek vége fog szakadni.
Ekkor ez azt jelenti, hogy az Alföld román-orosz és szerb-orosz támadásnak is ki lesz téve. Nagyon vigyázni tehát a szerb kapcsolatra, maradjon minél jobb állapotban. Amennyiben Magyarország szövetségi rendszert szeretne váltani, ahhoz Szerbia a kulcs.

Röviden most ennyi. Sok részlet vagy kevésbé részlet lehet még, amelyek így hirtelen nem jutottak eszembe, vagy nem is tudok róluk. Most én ezeket tartom a legfontosabbnak, amiket leírtam.
Függetlenedő Kárpátalja, mint ruszin-ukrán-magyar államocska, erőteljes budapesti "vonzással"!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
999
1 570
93
Nem sántít. Ha NATO tagállamok támadnak elsőként. Lengyelország például. Baltikum esetében pedig az oroszok most dolgoznak azon, hogy jogilag bebizonyítsák, hogy a Szovjetunió illegálisan szűnt meg, ha ezt az USA elfogadja, akkor a 3 Balti állam, Észtország, Lettország, Litvánia nem is NATO tagok.
Azt azért megnézném. Még a Krimmel kapcsolatos hasonló okfejtést sem fogadta el senki, nemhogy 3 Nato és Eu tag állam 30 éves tevékenységét tegyék semmisé, mert nem törvényesen lettek függetlenek. A baltiak ezt nem nyelnék le, sőt az EU sem nyelné le ezt, szerintem. Ilyen alapon ukrajna egésze és léte sem jogszerű.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 347
113
Most olvastam a cseh Respekt írását, amelyben azt írják, hogy nincs bizonyítékuk Bosirov és Petrov ellen, hogy ott voltak a lőszerraktár területén fizikailag. De mivel abban az időben Csehországban tartózkodtak azt feltételezik, hogy ők voltak. Szép világban élünk, ahol feltételezések alapján vádolnak valakit.

És miért robbantottak volna? Ukriknak szállítottak a csehek lőszert?
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Egyetértek, de a következő kiegészítéssel, és valójában véve, lehet, hogy ugyanazt a történetet látjuk, csak más hangsúlyokkal.

Véleményem szerint, az USA nem szándékosan hozta létre az Oroszo.-Kína szövetséget, hanem a következő történt, időbeli sorrendben, lépésenként:

1) A SZU felbomlása után poénnak tűnt az USA számára, hogy Kínát felerősítsék, és Oroszo. -ot még tovább alázzák azzal, hogy a megerősödő Kína majd szemet vet Szibériára. Ezért minden tőkét megadtak Kína számára a gyors gazdasági fejlődéshez. Ezenkívül ez a nyugati pénzügyi körök, befektetők részére is hatalmas üzlet volt.

2) Oroszo. ezt idejében észrevette és emelte a tétet: katonai techológiákkal kezdte támogatni Kínát, mivel Kínának a gyors gazdasági növekedés, a gazdasági erő mellől hiányzott a katonai erő ahhoz, hogy az USA riválisa, közvetlen kihívója legyen. (Ekkor még az USA/Nyugat számára elképzelhetetlen volt, hogy Kína egyszer majd katonai fenyegetést jelenthet!)

Oroszo. feltételezése a következő volt: ha Kína csak gazdaságilag növekszik, de katonailag nem, akkor gazdaságilag elbirtokolja a szomszédos Szibériát, viszont, ha megadja nekik a katonai technológiákat, akkor Kína nagyobb célt tűz ki maga elé Szibéria meghódításánál, mégpedig az USA legyőzését.

3) Így is lett. Oroszo. segítségével Kína most már Szibériánál nagyobb prédára vadászhat: magára az USA-ra. Ezért most pillanatnyilag Kína számára Szibéria elfoglalása másodlagos lett - gondolják, majd ráér akkor, ha az USA-t legyőzték. Így Kína, mint fenyegetés vissza lett adva a "feladónak", az USA-nak.

Itt tartunk most. Tehát az Oroszo.-Kína szövetséget nem az USA hozta létre, hanem Oroszo. ezzel - ideiglenesen - semlegesítette Kína közvetlen fenyegetését Szibéria ellen azáltal, hogy Kínát az USA legyőzében támogatni kezdte. Így most Kínát leköti az USA legyőzése, kevésbé ér rá Szibériával foglalkozni.

Most jön a lényeg: Oroszo. a Kínával való szövetséget arra használja, hogy az USA-ból kicsikarja azt a paktumot, amiről beszélni szoktam.

Ilyen szempontból, amikor azt írod "Ha Oroszország Kelet-Európát szeretné, akkor most Kínát kell támogatnia", akkor ugyanarról beszélünk, mert ez így igaz.

A mondatod másik fele vitatható: "mert Kína még további gazdasági/pénzügyi/katonai erősödése fog olyan globális helyzetet teremteni, aminek az árnyékában Európa is jobban mer majd mozdulni a saját természetes érdekei felé", mégpedig két okból:

1) a gyakorlatban nem látszik, hogy Európa egyátalán tudná mi a saját érdeke
2) az USA-nak pedig nem érdeke, hogy Európa egyesüljön Oroszo.-gal, mert akkor egy Kínánál még veszélyesebb unió jönne létre.

Ezért az USA a gyakorlatban engedni fog Oroszo.-nak, és paktumozni fog vele. Ennek megvan az az előnye az USA számára, hogy mivel ez a paktum háborús feszültségekkel jár Közép-Kelet-Európában, az EU ebben megsemmisül és így az USA gazdasági teret (piacot) is nyer.

Emlékeztetnék minden olvasót arra, hogy Kína csak addig nem jelent fenyegetést Szibériára, így Oroszo.-ra, amíg Kínát leköti az USA legyőzése. Ezért Oroszo.-nak nem érdeke, hogy Kína legyőzze az USA-t.

Tehát Oroszo.-nak nem érdeke, hogy Kína legyőzze az USA-t, hanem "mindössze" az az érdeke, hogy az USA-ból kicsikarja a paktumot. Ez az USA érdeke is, mert Oroszo.-gal együtt legyőzhetik - gazdaságilag, nem háborúval! - Kínát.

Megj.: fiatalabb olvasóinknak felhívnám a figyelmüket arra, hogy amilyen szerepe, súlya Kínának van a mai világban, olyan szerepe, súlya volt a Kétpólusú Világrend idején a Szovjetuniónak.
Kína elképesztő felemelkedése a Szovjetunió összeomlásának is köszönhető. Ezért fordult meg amerikai stratégiai gondolkodók fejében az a gondolat, hogy Kína további térnyerése visszaszorítható azáltal, hogy amerikai segítséggel létrehozzák ismét a Szovjetuniót.

Mindezek, amelyeket leírtam, jelentik az amerikai-orosz paktum hátterét.

Ami pedig a debilségeket illeti, hogy ehhez Európának és Kínának abszolút debilnek kell lenniük, két megjegyzésem van:

1) Európa valóban ennyire debil. A paktum terv ezenkívül gonoszabb, mint amilyennek elsőre látszik. Ugyanis, ha Németország ezt megneszeli, és az USA Oroszo.-gal való paktum-terve ellen fegyverkezni kezd, akkor Németország szembefordul az USA-val. Ennek két kimenetele lehet 1) győz az USA ellen 2) veszít az USA ellen. MIndkét esetben Oroszo.-nak egy ellenféllel kevesebb.

2) Kína tud róla, de amíg - rövidtávon - ennek hasznát húzza, értsd: amíg Oroszo. Kínát támogatja rövid távon, addig Kínának ez így is megéri.
Utána persze veszélyt fog Kínára jelenteni, de Kínát - tengeren - le fogja kötni az USA, és így Kína sokmindent nem fog tudni tenni, mint amit amúgy most is tesz: koncentrál a Dél-Kínai-tenger térségére.
Mivel azért az ördög nem alszik, Oroszo. az utóbbi időszakban feltűnűen sok hadgyakorlatot rendez a keleti katonai körzetben, az orosz Távol-Keleten. Most, áprilisban is így van ez. Ez Kínának szól, természetesen.
Az USA persze, hogy nem szándékosan akar orosz-kínai szövetséget, ez szimplán a geopolitikájuk egyenes következménye. Ami számomra meglepő, hogy voltaképpen mi tartott eddig nekik – vagy csak a nyilvánosság felé történő deklarációval vártak.

A Szovjetunió felbomlásakor megjelent egy tanulmány – ezt már többször is írtam volt – ami arról szólt, hogy az orosz geopolitika a belátható jövőben amerikai-kínai összeütközésre játszik. Ebből kiindulva – elvileg – az amerikai is játszhatott volna egy orosz-kínai összezördülésre, de ezt a patront Kissinger és Nixon már ellőtte korábban. Mivel Kínát „felkarolták”, így a szovjet-kínai háború helyett inkább a kínai gazdaságba invesztáltak hosszú távú busás haszonért cserébe. Kína nélkül nem lett volna amerikai globalizáció. A Szovjetunió bedőlésével pedig megszűnt az a lehetőség, hogy Kína próbálja meg kihasználni az orosz-amerikai ellentéteket, pláne a Jelcini időkben.

Európa nagyon is tudná, hogy mi a valós érdeke, ha az EU ma is olyan alapelvek szerint működne, amit induláskor propagáltak. Ebből is látszik, hogy papíron az EU azért jött létre, hogy Európa egy szervezett, önálló hatalmi centrummá váljon, de valójában az egész mechanizmusát alárendelték az amerikai globális érdekek kiszolgálásának. A brit kilépés sem véletlen, ráadásul Nagy-Britannia növelni készül a nukleáris fegyvereinek a számát is, aminek van egy hivatalos indoklása, de sejtésem szerint kicsit más is van itt a háttérben, ezt most hagyjuk.

Ha az amerikai hegemónia meggyengül, az úgy van propagálva, hogy micsoda világtragédia is lenne, főleg Európának. A valóság viszont az, hogy ez egyáltalán nem igaz, sőt, ez kimondottan jól is elsülhetne Európa szempontjából. Az tény, hogy a jelenlegi európai hatalmi elit egy része valszeg kukázva lenne – egyébként pont ők kiabálnak a fentiek miatt a legjobban, - de most őszintén…., kinek hiányoznának valójában?

Azt gondolom, hogy sem Oroszország, sem Kína nem háborúkban gondolkodnak, ugyanis a kínai egy övezet – egy út projekt, valamint az ezzel összekapcsolt EÁU hatalmas lehetőséget és hosszútávú prosperálás lehetőségét rejti a számukra, ami alapvetően, számukra kedvezően változtathatja meg az egész geopolitikai/geoökonómiai erőteret. Itt, aki a háborúban érdekelt, azok nem a felemelkedő és egy újfajta globalizáción akár nyertessé válható keleti nagyhatalmak, hanem az, aki éppen az eddig elért pozícióját látja veszélyben.

Azt gondolom, hogy Oroszország így vagy úgy, de nagy eséllyel „rendezni fogja” Ukrajna sorsát, mivel ez számára konkrétan egzisztenciális veszély, viszont nem érdekelt további katonai terjeszkedésben. Titkos orosz-USA paktum Kína ellen, cserébe háború és megszállás Kelet-Európában…, nos, ha Moszkvának egy csepp esze is van (márpedig van), nem fog felülni ilyen szirénhangoknak, ha egyáltalán voltak rá próbálkozások.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 953
19 249
113
Éppen ez a lényeg,hogy ezzel nem ért el semmit,mondok neked erre egy példát Trump barátunk egy nap felkelt és úgy döntött,hogy az EU-t megfenyegeti és nagyon komoly vámok kilátásba helyezésével akarta ki csikarni az állítólagos EU-s (USA ) kereskedelmi többlet megszüntetését,mivel erre senki sem volt felkészülve mindenki bepánikolt,láttam én olyan minisztériumi kimutatást,hogy ha ezt tényleg bevezetik akkor hány magyarországi (elsősorban autóipari) munkahely szűnik meg illetve kerül veszélybe, nem kevés munkahelyről volt szó.És ez csak egy példa a sok közül.
Ez egy tárgyalási technika. Mondani kell valamit amiből lehet alkudni.