1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összfegyvernemi harc, a harccal kapcsolatos fogalmak és kifejezések

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - ghostrider által indítva @ 2015. március 1..

 1. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Az USMC relevanciáját és létezésének alapját az adja, hogy bevetéséhez nem szükséges kongresszusi és szenátusi felhatalmazás, hanem az elnök közvetlenül rendelkezhet vele.
  Ezért nem is fog megszűnni.
  Gyakorlatilag a mindenkori elnök magánhadserege.
   
  Veér István and Kurfürst like this.
 2. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Az oroszoknak is van tengerészgyalogságuk, de a haditengerészetük rendszerébe integrálva. Az USA-nak is megvannak a maga légiszállítású erői, de az Army alárendeltségében. Az oroszoknál a VDV lett önálló haderőnem, az amerikaiaknál a MC, nyilván nem véletlenül, hanem történelmi, geopolitikai és stratégiai tényezők nyomán. A britek is önálló haderőnemként működtetik a Royal Marines-t, holott az jóval szerényebb testület, mint a USMC, viszont a kínaiaknál nem lett önálló haderőnem sem a légiszállítású csapatokból, sem a tengerészgyalogságból. Szerintem nem annyira gyakorlati, sokkal inkább elméleti (esetleg érzelmi) kérdés, hogy mikor melyik hadszervezeti rendszer a megfelelőbb, hatékonyabb. Mindegy, hogy oroszokról vagy amerikaiakról, ejtőernyősökről vagy tengerészgyalogosokról van-e szó, az, hogy sikeresen el tudják-e látni offenzív feladataikat, az alkalmazott harceljárásokon és a rendszeresített haditechnikán múlik, nem a hadszervezetben elfoglalt helyükön. A harckocsik kivonása pedig egy fontos képesség elveszítése, ami gyengíteni fogja a USMC-t, függetlenül attól, hogy megmarad-e önálló haderőnemnek.

  Ez is arra utal, hogy az USMC akart lenni az bárhol, bármikor, bármire bevethető "lándzsahegy" amely mindenhez (is) ért. Az elit haderőnem. Az USAF csapást mér, a NAVY leszállít és előkészíti a terepet, az USMC elvégzi az áttörést és megnyeri a csatát, az ARMY pedig bevégzi a munkát, elfoglalja és megszállja a célterületet. Ehhez a lándzsahegy-szerephez azonban hatalmas önálló költségvetés szükséges, akkora, amekkorát már a kormányzat sem feltétlenül szeretne biztosítani, arról nem is beszélve, hogy a többi haderőnem sem akar az USMC kiszolgálójának szerepébe szorulni. És úgy tűnik, ezt a USMC is kezdi belátni, legalábbis erre utal, hogy önként lemondtak tűzerejük egyik legfontosabb komponenséről. Tankok nélkül csak puha célokat fog átszúrni az a lándzsahegy.

  Bármelyik feladatot el tudják látni a hadsereg erői is. Sőt, ha az USMC elveszíti a tankjait, akkor sanszos, hogy a keményebb feladatokra csak a hadsereg alakulatai lesznek majd jók, a csendes-óceáni térségben éppúgy, mint a Közel-Keleten.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez ebben a formában költő túlzás, mert akkor az elnök kvázi de facto szabadon kezdhetne háborúba.
   
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Arrafelé nagyon nagy mozgástere van az elnöknek.
   
 5. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Ez ha jól tudom, meg is történt. Irak második inváziójára a kezdetén nwm volt szenátusi felhatalmazás, Bush élt a jogával miszerint 2 (? vagy1) hónapig háborút folytathat a Szanátus nélkül.
   
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Anno fel lett osztva: Atlanti-óceán (Európa és Észak-Afrika) -> US ARMY, Csendes-óceán (Japán és az általa elfoglalt területek) -> USMC.
  A probléma az lett, hogy miután Németország elesett, az US ARMY szerette volna áthelyezni az egységeit a Csendes-óceánra. Amire első körben némi rosszallással nézet a MARINES és részben a NAVY. A MARINES-t teljes egészében erre a célra kondicionálták, tehát úgy érezték az eddigi erőfeszítéseiket az ARMY aláássa...

  A X. hadsereg azért jött létre 1944-ben, mert az ARMY mellett a MARINES nem hagyta magát elnyomni. A haderők közötti rivalizálás nem ment áldozatok nélkül, de az ARMY nem tudott máshogy érvényesülni, csak ha közösködik a MARINES-al. Amikor Okinaván a X. parancsnoka, Simon B. Buckner tábornok meghalt egy tüzérségi támadásban, a helyettese, Roy Geiger tengerészgyalogos tábornok vette át a parancsnokságot. Az ARMY-n belül rosszallást okozott, hogy az X. hadsereg parancsokságát nem az ő kötelékükben lévő viszi, ezért gyorsan elintézték, hogy Joseph Sitwellt nevezze ki az elnök végleges parancsoknak, noha ő ekkor még az államokban volt.

  Amúgy ezzel az erővel a Normandiai partraszállás meg az MARINES felségterületét sértette, hiszen az US ARMY hajtotta végre (meg a britek, kanadaiak, stb.)...

  Szóval especiel a II.Vh alatt ez annyira nem volt érthető kritika...

  Azért csendben megjegyzem, hogy ennek ellenére minden nagyobb államnak vannak partraszálló erői.
  Oroszország, Kína, Japán, Dél-Korea, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Brazília, Tajvan, stb...
  Szóval a tengeri partraszállás képessége a mai napig meghatározó minden komolyabb haditengerészet ill. tengerészgyalogos erő kapcsán.

  Az USMC részben politikai hátszéllel él és virul, éljen a politikai lobby és a mindenható ereje...

  Okinaván ott voltak az USMC mellett. Brutális veszteségeket is hoztak össze...
   
  fishbed and Negan like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  azt azért ne felejtsd el,hogy minden más államban nem külön haderőnem(főleg nem összfegyvernemi haderőnem) a tengerészgyalogság!Még az orosz VDV sem haderőnem(ahogy az egyik kolléga mondta)hanem csak fegyvernem.
   
  fip7 likes this.
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tulajdonképpen már nem is önálló.
  Ugyebár már a Navy alá tartoznak, nem? Innentől pedig inkább azt mondhatjuk, hogy a Navy az ami önálló összfegyvernemi haderőnem. A Marines meg pont most válik sima fegyvernemmé. No nem egyik pillanatról a másikra...:rolleyes:
   
 9. Negan

  Negan Well-Known Member

  USMC egy specializált csapattest,akárcsak a VDV.Mindkettő a lándzsa hegye szerepre lett kondicionálva.A VDV ugyamúgy tele van csak a számára fejlesztett drága harcezközökkel,mint az USMC.Mindkettő speciális deszanterő,és mindkettőre szükség van a feladatkörében.
  És mindkettőt bevetik a speciális feladatkörükön kivűl is.Mert jol képzettek,magas harcértékűek,rugalmasak,és mert állandó készültségi erőként egyszerűen kéznél vannak.
  US Armynak vannak deszanthajói?Speciálisan tengeri deszantra kiképzett és felszerelt csapatai?Ja,nincsenek.Gyors csapat és hadianyagszállitó hajói vannak,hogy a Mariner által elfoglalt hidfőbe gyorsan nehéz egységeket tudjanak kirakni.Mert az alapvetően könnyűpáncélos USMC a védők beérkező nehéz csapataival szemben sokáig nem tud helytállni.És ez ugyanúgy igaz a VDVre is.Deszanterők,nem hk gárdahadosztályok.

  Szóval egy tengeri hatalomnak kell a tengerészgyalogság.Nem az USMC léte a faxság,hanem az amerikai hadszervezeten belüli idióta faszméregetó rivalizálás.A hadszervezetnek mindenféle képességre szüksége van,és koherens módon.
  Az USMC hk állománya eddig sem volt jelentős.Kb olyan szintű,mint a IIvh-s ami gyaloghadosztály hk állománya.A Dél Kinai tenger apró szigetbázisain meg az égadta világon semmi hasznuk.Aki át tud törni az F35B és a rakéták védőzónáján,annak egy szakasz/század hk már nem oszt,nem szoroz.Manőverterük se lenne egy 1-2km-es kis bázison.
   
  fishbed, Masztiff and Kurfürst like this.
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mert az ARMY vagy az orosz hadsereg egyik alakulata miért is nem tud bekerítve harcolni?
   
  fip7 likes this.
 11. Negan

  Negan Well-Known Member

  ????
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt írtad,hogy"Mert az alapvetően könnyűpáncélos USMC a védők beérkező nehéz csapataival szemben sokáig nem tud helytállni"
  Ez nem bekerítés bocsi,de miért is nem képes erre pl az ARMY?
   
 13. Negan

  Negan Well-Known Member

  Az Army nehéz erőire van szükség,hogy az USMC által foglalt szárazföldi hidfőt meg tudják tartani,és abbol ki tudjanak törni.Legalábbis egy komoly hadsereggel rendelkező ellenféllel szemben,akinek vannak rendes gépesitett manővererői.Mert ha csak dzsihádmobiljuk van,a Mariner is elég.Apró szigetbázisok meg kifejezetten a tengerészgyalogság terepe.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  De mi az amit meg tud csinálni a tengerészgyalogos katona abból amit az ARMY katona nem tud?
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont ezt magyarázza molni!Semmi olyat nem tud az ég adte egy világon a MARINE amit az ARMY a NAVY vagy az AI FORCE ne tudna megcsiálni.
   
  fip7 likes this.
 16. Negan

  Negan Well-Known Member

  Partraszállni.A deszantképesség az,ami miatt az USMCre és a VDVre is szükség van.
  Persze ki lehet alakitani egy partraszálló Army csapategységet,de akkor az ugyanúgy tengerészgyalogságként fog funkcionálni mint a jelenlegi.Ugyanúgy tele lesz speciális fegyverigényekkel,kiképzési szükségletekkel.US Army tengerészgyalogos hadtest.
   
  pöcshuszár likes this.
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Minden ARMY hadosztálynak van helikopter dandárja,azaz minden ARMY hadosztály képes helikopterrel az ellenség mélységébe csapatokat kirakni,tehát ugyan azt tudja mint a VDV(szerintem ma már nincs létjogosultsága az ejtőernyőzésnek,egész egyszerűen feleslegessé vált a helikopter megjelenésével)csak nehéztehnika nélkül.Nagyon egyszerűre lefordítva csupán eszköze nincs az ARMY-nak a partraszálláshoz mert nincsenek deszanthajói,bár ez a VH-ban sem volt akadálya annak,hogy adjanak nekik amennyi kell.
   
  fip7 likes this.
 18. Negan

  Negan Well-Known Member

  Persze.Meg Koreában is száltak partra Army katonák.De azok jóval nagyobb szabású előkészűleteket igényelnek,mint a direkt erre specializált tengerészgyalogosok.
  Ejtőernyős deszant nagyobb hatótávú mint a helikopteres.Mindkettőnek megvan a maga feladata.
  Az én véleményem az,hogy nem az USMC léte a probléma,hanem az US hadszervezet elemeinek egymás közötti torzsalkodása.Emiatt van hol felesleges párhuzamos képesség,hol meg képesség hiány.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az oroszok sem 1000km-re akarnak ejtőernyős deszantot kirakni mert mire odeérnek hozzájuk már csak halottakat találnának.
   
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Tehát ha a Debreceni dandár kapna helikoptereket, meg homokfutókat, meg amerikai fegyvereket akkor Ő lenne a KRD? :rolleyes:
   

Ezen oldal megosztása