A II. világháború (1939 - 1945)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 847
61 504
113
Szerintem nem is irtam sehol, hogy o tervezte. Valami olyasmit irtam, hogy nagyon vagany cuccokat hordtak a nemetek.

Azert a nagyobb szabosagnal kicsit tobb voltak. 36-37-ig ez igaz lehetett, de miutan mar 38-tol szinte minden kapacitasukkal egyenruhat gyartottak 1940-re 1 millio birodalmi marka felett volt a beveteluk. Ez ma 4.5-4,6 millio Euro.
Én csak azt tudom, hogy nem a legnagyobb konfekciós cég volt akkoriban. Igen a náci egyenruhák jól néztek ki. Van is valahol eg angol nyelvű video a "gonosz eleganciájáról". Ha megtalálom megint, hozom.

• Tetszik
Reactions: reich_und_roll
T

Törölt tag 1711

Guest
Amúgy Fip7, valami történt veled is az elmúlt években. 2116-17 körül még tudtunk értelmesen beszélgetni. Munkáról is... Most meg a végsők után is véded a védhetetlent.

A németek hadviselése mozgáscentrikus volt, nagy harcértékű eszközökkel. Amíg több volt az benzin a tankok részére, át tudtak időben csoportosítani.... Képzett tiszti és altiszti állománnyal, eléggé sokáig... Megfelelő rádiókommunikációs irányítással...

Az amik a mérhetetlen hadianyag fölényükre tudtak támaszkodni, ami vitathatatlanul sikeres volt 43-45 között...Ott háborúztak, ahol megolt az anyagi erőfölényük...... Meg is olt az eredménye, nagyságrendileg kevesebb amerikai halt meg, mint szovjet...

A szovjetek tömeghadsereget építettek, képzetlen csapattisztekkel, altisztekkel... Az eszközeik egyszerűek voltak, a minőségük és a harcértékük alacsonyabb olt, mint a németeknél. Nem olt megelelő rádiókommunikációs rendszerük, ezért rugalmatlan tömegtámadásokkal operáltak, hatalmas eszteség mellett. A T-34 is csak a szovjet filmekben olt csodafegyver, úgy hullottak, mint az őszi falevél... Sokáig nem, aztán meg a szakaszparancsnoki hk-ban volt rossz minőségű rádió, ósdi célzókészülék, meg sokáig csak két fős toronyszemélyzet mellett... (a T-34/85-ösig..)

"Mellékes, de az amerikaiak elektronikában nagyon durván lehagytak mindenkit a világháborúban, pl. a Shermanban is használt SCR 508-as rádió hatótávja 2-4 szerese (11 km) volt a Panzer IV-ben is használt FuG 5-ösnek (5 km álló helyzetben, 3 km mozgásban).

Szintén apróság, de a közhiedelemmel ellentétben '41-ben a szovjet tankok jobban el voltak látva rádiókkal, mint a németek (legtöbb német tankban csak vevőkészülék volt), csak aztán a légierő prioritást élvezett a háború során a meglehetősen szűk gyártókapacitásért való tülekedésben.
Ettől függetlenül a háborús gyártási kényszer és képzetlen munkaerő együttese katasztrofális minőségű produktumot eredményezett a szovjeteknél szinte minden fegyvernemnél.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 592
25 723
113
"Mellékes, de az amerikaiak elektronikában nagyon durván lehagytak mindenkit a világháborúban, pl. a Shermanban is használt SCR 508-as rádió hatótávja 2-4 szerese (11 km) volt a Panzer IV-ben is használt FuG 5-ösnek (5 km álló helyzetben, 3 km mozgásban).

Szintén apróság, de a közhiedelemmel ellentétben '41-ben a szovjet tankok jobban el voltak látva rádiókkal, mint a németek (legtöbb német tankban csak vevőkészülék volt), csak aztán a légierő prioritást élvezett a háború során a meglehetősen szűk gyártókapacitásért való tülekedésben.
Ettől függetlenül a háborús gyártási kényszer és képzetlen munkaerő együttese katasztrofális minőségű produktumot eredményezett a szovjeteknél szinte minden fegyvernemnél.

Ne viccelj mar. A haboru elejen az orosz tankokban loszar sem volt nem tobb radio, mint a nemet harckocsikban. Az orosz szakasz parancsnokok zaszlokkal integettek a tobb hk parancsnoknak, a nemetek meg celba lovoldoztek rajuk. Amugy is bitang egeszseges volt harc kozben derekig kint lenni egy tankbol…

Pl:

Bt2 -2 fos szemelyzet-vezeto, parancsnok es tolto, tuzer egyben
Bt5 -3 fos szemelyzet-vezeto, tuzer, parancsnok es tolto egyben

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
T

Törölt tag 1711

Guest
Ne viccelj mar. A haboru elejen az orosz tankokban loszar sem volt nem tobb radio, mint a nemet harckocsikban. Az orosz szakasz parancsnokok zaszlokkal integettek a tobb hk parancsnoknak, a nemetek meg celba lovoldoztek rajuk. Amugy is bitang egeszseges volt harc kozben derekig kint lenni egy tankbol…

Barbarossa megindulásakor minden 3. T-34-esben volt rádió, könnyű tankoknál viszont mindegyikben, mivel eredetileg felderítésre szánták őket (márpedig azokból sokkal több volt, mint a gyártósorról éppen csak legördülő T-34-esből). Az már más kérdés ezekből mennyi volt ténylegesen használható.
Később ez az arány drasztikusan leromlott, csak '44-től jelent meg ismét a rádió tömegesen (főleg nehéz harckocsiknál).

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 592
25 723
113
Barbarossa megindulásakor minden 3. T-34-esben volt rádió, könnyű tankoknál viszont mindegyikben, mivel eredetileg felderítésre szánták őket (márpedig azokból sokkal több volt, mint a gyártósorról éppen csak legördülő T-34-esből). Az már más kérdés ezekből mennyi volt ténylegesen használható.
Később ez az arány drasztikusan leromlott, csak '44-től jelent meg ismét a rádió tömegesen (főleg nehéz harckocsiknál).

Nemmaaaar, dehogy. Az elobb azt irtad tobb radiojuk volt, mint a nemeteknek. Most azt minden harmadik T34-ben volt. Dehogy volt.
118858d65e52620ce46196a7064a851a.jpg

d0688334646ecb2e355e84085294ce44.jpg

• Tetszik
T

Törölt tag 1711

Guest
Nemmaaaar, dehogy. Az elobb azt irtad tobb radiojuk volt, mint a nemeteknek. Most azt minden harmadik T34-ben volt. Dehogy volt.
118858d65e52620ce46196a7064a851a.jpg

d0688334646ecb2e355e84085294ce44.jpg

És hol írtam, hogy pont a T-34 esekben volt több rádió (ami ráadásul elenyésző számban volt jelen a fronton a német támadás megindulásakor)?

'41-ben a német haderő egy kényszerből felduzzasztott cucc volt (még a "hírhedt" Panzergrenadier-ok egy része is civilektől rekvirált teherautókon vonult), tele külföldi zsákmány tankokkal amikben ugyanúgy vagy volt vagy nem volt rádió.

Azt elismerem, hogy pongyolán fogalmaztam, '41 alatt a német támadás kezdetét értettem. Utána a frontra dobott cuccokból már minden hiányzott ami nem állt éppen a gyárban rendelkezésre és nem volt létfontosságú (első helyen a drága és nehézkesen gyártható rádióval).

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 592
25 723
113
És hol írtam, hogy pont a T-34 esekben volt több rádió (ami ráadásul elenyésző számban volt jelen a fronton a német támadás megindulásakor)?

'41-ben a német haderő egy kényszerből felduzzasztott cucc volt (még a "hírhedt" Panzergrenadier-ok egy része is civilektől rekvirált teherautókon vonult), tele külföldi zsákmány tankokkal amikben ugyanúgy vagy volt vagy nem volt rádió.

Azt elismerem, hogy pongyolán fogalmaztam, '41 alatt a német támadás kezdetét értettem. Utána a frontra dobott cuccokból már minden hiányzott ami nem állt éppen a gyárban rendelkezésre és nem volt létfontosságú (első helyen a drága és nehézkesen gyártható rádióval).

Tovabbra sem ertunk egyet. A „tele kulfoldi zsakmany tankok“… a konkret pancelos hadosztalyok es ezredek ilyen harckocsikat nem hasznaltak. A rendor ezredek/hadosztalyok igen. Teszek egy linket, itt a panzerworld felsorolja mind a 3398 tank tipusat es azt melyik Pz. Div es Pz. Regiment mivel kezdte a Barbarossat.

Lathatod, hogy nemet gyartasu harckocsikkal indultak, illetve a 35 (T) es 38 (T) cseh harckocsikkal. Ezekben mind volt radio, Fu5 es Fu2.

• Tetszik
Reactions: aquarell
T

Törölt tag 1711

Guest
Hát nem tudom. Random rákerestem képekre azzal hogy Barbarossa Panzers, és gyakorlatilag bármilyen német járművön ott fityeg az antenna. A kilőtteken-elhagyottakon van, hogy hiányzik, gondolom azokból elvitték.

Antenna, de nem rádió, csak vevőkészülék. Adó-vevő rádió csak a szakasz parancsnokának volt.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Antenna, de nem rádió, csak vevőkészülék. Adó-vevő rádió csak a szakasz parancsnokának volt.

Nem szoktam de erre azért kérnék valami hihető forrást. Mármint hogy csak vevőkészülék volt a kocsik nagy részében. Hihetetlennek hangzik.

Az lehet, hogy nagytávolságú rádió adó vevő csak a parancsnokikban volt, de az más.

• Tetszik
T

Törölt tag 1711

Guest
Nem szoktam de erre azért kérnék valami hihető forrást. Mármint hogy csak vevőkészülék volt a kocsik nagy részében. Hihetetlennek hangzik.

Az lehet, hogy nagytávolságú rádió adó vevő csak a parancsnokikban volt, de az más.

Mea Culpa, orosz propaganda áldozata lettem, mivel akire támaszkodtam "Studied at St.Petersburg State University", aminek kompletten ellentmondanak ezek:

• Tetszik
Reactions: Fundin

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 079
85 922
113

Ez konkrétan hülyeség. A német harckocsikban rádió adó-vevő volt. Az oroszoknál volt az, hogy a szakaszparancsnok kocsijában ad-vevő és a két másikban meg csak adó volt vagy még az sem.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 671
26 897
113
Micsoda frappáns, tényekkel és adatokkal alátámasztott állítás.
Ja, nem.
Patton-el nem véletlenül vetélkedtek.
A siker meg akkor jön, ha van önbizalom is.
Az ejtőernyősöknek nem biztos, hogy ez volt a véleménye a Market Garden hadműveletnél, hogy ennyire erőltette a vetélkedést.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 493
26 489
113
Azon gondolkodom, hogy ez vajon olyan okítóanyag, amit az áthajózandó állománynak
vetítettek?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

T

Törölt tag 1711

Guest
Azon gondolkodom, hogy ez vajon olyan okítóanyag, amit az áthajózandó állománynak
vetítettek?
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Nekem ez a szórólap a kedvencem, olyan rasszista, hogy még Himmler is elégedetten csettintett volna rá :D

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 493
26 489
113
Nekem ez a szórólap a kedvencem, olyan rasszista, hogy még Himmler is elégedetten csettintett volna rá :D

Hát, az biztos, hogy a Csendes-óceáni /és a Keleti/ hadszíntér a legrosszabbat hozta ki a résztvevőkből :/