1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Egyébként az biztos, hogy a T-72-k nálunk modernizálva lesznek - a régebben ide belinkelt Magyar idők cikk szerint, amiben a Benkő nyilatkozott - csak azt nem tudjuk, hogy mit értenek ez alatt. Lehet ez akar egy sima festéstől kezdve akár a Kontakt-5-ig, majd meglátjuk.
  Az biztos, hogy hadrendben marad, kb. 1 zászlóalnyi mennyiség maximum, mert ennyi még van.
  Nem is kell kidobnunk, mert ez a realitás.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  blitzkrieg likes this.
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Az egy butított koreai K2.
   
 4. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Értem mire gondolsz már. A lengyeleknek abban az időben volt kb. 600 T-72-es és ezekből modernizálták Twardy színtre a malájoknak azt a 48 darabot. Én így tudom.
  Hogy esetleg nekünk is megcsinálnák-e ezt?? Erre vagy kíváncsi??? Ilyet is eltudok képzelni, de úgy tudom, hogy nem egy minőségi gép. De ezt a harckocsizók jobban letudják majd neked írni.
   
 5. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Ott a pont.

  Mist hogy kiderult hogy elofordulhat peer to peer azaz nagyhatalmak kizotti konfliktus hirtelen a US Army is elkezdett olyan korulmenyek kozott gyakorlatozni ahol nincs GPS meg informacios foleny meg stb.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Arról beszélünk,hogy a támadó ékek mozgását lehet lassítani az üzemanyagszállítók pusztításával és mert az Abrams sokat fogyaszt ez jobban hat rá.
  Azért mind1,hogy 50 vagy 300km-re van az üzemanyag raktár mert a hk zászlóalj vagy ezred ellátópontról kapja a támadó ék az üzemanyagot nem pedig közvetlen a raktárból.Támadni az ellenség ezeknek az ellátópontoknak a környékén fog nem pedig a központi raktárnál(az a légierő dolga).
  Nagyon leegyszerűsítve ha "A" a központi raktár "B" az ezred ellátó pont és "C" a harcoló század akkor az ellenség nem az A és B közti szállítást blokkolja hanem a B és a C közöttit azaz tök mind1,hogy 500 vagy 50 km-re van az A pont a B pontól.
   
  fishbed, fip7, therob and 1 other person like this.
 7. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  A lengyel tank szerintem kilőve mert a legújabb PT 17 változatot az ukránokkal közösen fejlesztették, mi meg ugye nagyon jóban vagyunk a poros jankóékkal.
   
 8. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  A PT 16 ra gondolsz nem?
   
 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Azóta már kihoztak egy újabb változatot PT 17 néven ukrán gyártású löveggel meg páncélzat is ukrán.
   
 10. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Attol meg, hogy a legujabb modernizacios csomagjuk ukran, meg nem muszaj azt rendelni. V4-en belul csehek, szlovakok tudnak szinten modernizalni, de hosszutavon a lengyeleknek vannak a legszerteagazobb elkepzeleseik szerintem ilyen teren (leo upgradek stb.).

  En arra teszem le a voksom, hogy ok modernizaljak majd olyan reszelemekkel amik tisztan lengyel ipar.

  Azt is siman el tudnam kepzelni, hogy megint Feheroroszorszagbol a lengyelek athoznanak vonaton meg egy nagyobb adagot, azt feljavitanak, majd eladnak nekunk feltolteni a keszleteket lengyel termekkent :p

  Majd meglatjuk, mi lesz, de jo lenne majd kesobb visszakeresgelni kinek a tippje jott be :D
   
 11. öreg járőr

  öreg járőr Active Member

  Értem én azért maradnék a német lövegnél lehet hogy az ukrán olcsó de valószínűleg szarabb is
   
 12. Clove_HUN

  Clove_HUN New Member

  Az AMX-56 eladó, a nexter megrendelésre beindítja a gyárat. Csak hát 40-50 darabra nem hiszem, hogy túl gazdaságos lenne. Mondjuk, ha a románokat akik a franciák puszipajtásai is rendelnének, vagy v4 országok és vagy nagyobb számban vásárolnánk mi, akkor már jó vétel lenne.
  A T-90ms nekem nincsen gondom vele, csak drága. Olyan áron van mint az amx-56, Merkava4. Akkor már inkább az utóbbi kettő.

  Ha lehetne az oroszoktól vásárolni, akkor én T-72b3m et vennék. Aztán ha több pénz lenne, sokkal több mint most honvédelemre, akkor Merkava négyet.
  Ahogy írtad a merkava mellé jöhet szépen a namer.
   
 13. Clove_HUN

  Clove_HUN New Member

  Lehet, hogy a vadi új T-72b3m olyan áron lenne, vagy kevéssel lenne drágább mint a cseh, lengyel T-72 felújítás.
   
  yangwenli likes this.
 14. honved

  honved Well-Known Member

  Értekezés megy itt ,hogy mit hogyan lehetne modernizálni azokon a 40 éves vasakon. Szerintem nem érdemes. Illetve, gondoljátok meg, az állítólagos hazai hadiipar mit tudna besegíteni ? Semmit, az a nagy szomorú igazság ugyanis, hogy a V-4 országok közül mi nem tudunk semmit sem modernizálni. Napokban került itt szóba, a Currus miféle modernizációt is csinált a BTR harcjárműveken. Ugye, elég komolytalant. Valójában ,a Rába tud mai értelemben vett katonai terepjáró teherautókat gyártani. Illetve, most már megy a kézifegyvergyártás, ha hinni lehet a híreknek. Nagyjából ez megy sorozatgyártásba. Vannak még kisebb kisszériás próbálkozások, aztán lényegében ennyi, amit mi tudunk. Tehát ha megvennénk egy modernizációs csomagot a T-72 harckocsikhoz, azt is külföldi céggel kell feltehetően megcsináltatni. Meglévő öreg nehézfegyverzetünkkel, önmagunk semmit nem tudunk kezdeni. Ileltve dehogynem, ócskavas áron jól tudjuk eladni, valamint kiválóan tudjuk lángvágóval szétvágni őket. Eddig ezt láttuk. Még mindíg nincs új a nap alatt. Mert még most sem vettünk semmit, ami nehéz vas és nem is újíttattunk fel semmit, ami nehéz vas. Majd ha bármiről hivatalos infó lesz, akkor éredemes lesz értekezni, hogy mit miért, kivel, kitől, mennyiért, stb.
   
  Nagy Csaba, fip7, alfa74 and 2 others like this.
 15. beta

  beta Well-Known Member

  Milyen már hogy nincs a piacon rendes harckocsi :) Tán a Leo2 a kivétel, de az is horror költségekkel.

  Nekünk kb a T-72-esek felújítása marad. Tudjanak mozogni, lőni, kommunikálni nappal és éjjel. Könnyű harckocsiknak jók lennének. A csatamezőn persze nem lehetne velük arcoskodni, de még így is királynak érezhetnénk magukat, hogy van valami ami működik a hadseregben :)

  Páncélozott személyszállítót meg tervezhetnénk magunknak.
   
 16. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Pl. az oroszoknal a T-72B...verziok meg siman hadrendben lesznek egy darabig. Hazai berkekben mivel ilyen tevekenyseg nincs, igy mindenkeppen techtranszferben kell gondolkodni. Ha pl. vmely V4-tol van a mod. csomag, akkor pl. a vasak 60%-at modernizaljak ok, a maradek 40% meg techtranszfer utan mar itthon. Ez amolyan zoldmezos projekt szeru. Megvalosithato ugyanugy, ahogy a kezifegyvereknel is.

  En meg olyat is el tudok kepzelni, hogy addig akarjak kihuzni a T-72-vel amig a nemetek meg a franciak nem rendszeresitik az uj osszeuropai MBT-t. Akkor megint hirtelen felszabadulnak a leo 6-7-ek mint hasznalt jarmu, de szerintem ez a hozzaallas most nem lenne szerencses.

  Az is szamit amit sokan leirtak mar elotte is. Az is lenyeges mi elen kellenenek. Es altalaban korulottunk mindenhol modositgatott T-55, T-72 stb.van.

  Engem meg az is erdekelne a temaban tolunk kuldtek-e szemelyzetet egyaltalan kiprobalni egyes nyugati tipusokat, hogy melyik volna nekik a mindennapi hasznalat szempontjabol szimpatikus. Tud errol valaki valami publikusat? (bar nem tudom ez miert ne lenne az)

  A gorogoknel volt anno. rendes osszehasonlitas loveszettel meg mindennel.
   
 17. beta

  beta Well-Known Member

  Épp azt írtam, hogy kb MBT-re azonnal szükség lenne, mert a T-72-k csak könnyű harckocsiként lennének alkalmazva, nem MBT-ként. Gyakorlatilag tűztámogatásra.
   
 18. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  A honvédelem iránt az elmúlt 28 évben tanúsított teljes POLITIKAI érdektelenség és nemtörődömség árát valamikor meg kell fizetni. A szakma hiába visított a POLITIKUSOK becsukták a szemüket és a fülüket és inkább vadásztak meg csajoztak.

  Amikor meg volt szándék akkor a többi POLITIKUS inkább azzal volt elfoglalva, hogy nehogy már valaki más pénzt nyúlhasson le. Talán most hogy a szakma vezet, így lesz belőle valami, de azért nekik meg politikai súlyuk nincs.

  Egyébiránt az ősrégi kard és pajzs vitában most a kard tűnik úgy hogy vezet. Modern rakéta elhárító rendszerek és/vagy extra védelem ld. szegényített urán nélkül tök mindegy mekkora vasban ülsz. Ha meg van védelmed és/vagy béna a támadó akkor meg szinte mindegy 45 tonna felett mi van a feneked alatt. Persze ha én ülnek benne minél vastagabb vasat szeretnék, de a régi mondás szerint a katona nem azzal megy harcolni amivel szeretne, hanem amit az országa ki tud fizetni neki.

  Azt mesélik hogy 2000 környékén a németek felajánlották hogy 1 EUR / darabért kaphatunk Leo2-t, ha minden mást mi állunk (szállítás, szerviz stb.). Akkor at infrastruktúra átalakításának költségei miatt lett lemondva. És itt nem csak a katonai, hanem a civil költségek is felmerültek. Pl. űrszelvény módosítás (alagutak, hidak), hidak terhelhetőségének megnövelése stb. Azt ez is vagy igaz vagy nem.

  Én úgy gondolom hogy errefelé nincs reális esélye egy kelet európai állam által végrehajtott mélységi hadműveletnek a költségei miatt (szükséges hk + pszh létszám, légifölény, logisztika stb.). Ha háború lesz akkor Szíriához hasonló feladata lesz a hk.-knak azaz gyalogsági tűztámogatás. Arra meg bármilyen MODERN cucc alkalmas.

  Ha meg egy nagyhatalom jön erre pont úgy járunk mint 1941-45-ben. Úgy mennek át rajtunk mint fos a libán. Az egy legenda hogy a 2. hds. ne lett volna jól felszerelve. Még páncél elhárítása is viszonylag erős volt. 2 nagy probléma volt
  1. a könnyű hadosztályok 2 ezreddel akkora területet védtek mint a német 3 ezredes rendes hadosztályok ergo kevesebb katona volt védelemben arányaiban.
  2. az oroszok kitűnően harcoltak összfegyvernemileg, azaz be volt gyakorolva az együttműködés.

  A fenti két tényező a mai napig nem változott.
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Egy komplett páncélos dandárt ajánlottak fel, 120 db harckocsit. Visszautasítottuk. Az okokat nem tudom, de gondolom akkor még annyit sem akartuk költeni, amennyibe a rendszeresítésük került volna, az üzemeltetéssel.
   
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ajánlottak M109-es tarackokat is, az sem kellett...
   

Ezen oldal megosztása