1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. K.Atti63

  K.Atti63 Active Member

  Ezeket is elbírnám nálunk képzelni. Úgy látom elég széles a rakéta palettájuk. Gondolom a rakétát is ők gyártják hozzájuk. Ideális esetben mennyi ilyenre lenne szükségünk? Ahogy írtad, viszonylagosan jó árban van, csak ennek az etetése, mennyibe kerülhet? Úgy tudom, a Himars sem drága, csak a hozzávaló rakéták. A lengyelek 24 db-ot, a románok 16 db Himarsot szereznek be, azért nálunk is elférne ilyen cucc mindenféle rakétával. Azt kötve hiszem, hogy a braziloktól egyszerre ennyit szerezzünk be. Példa: KC-390-es meg ez a rakéta tüzérség. Sajnos szerintem ez lesz az utolsó dolog, amit be fogunk szerezni.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kicsit furcsán írtad ki a s számot.
  2017
  GPD 140 mrd USD
  Védelmi kiadás 2% = 2,8 mrd USD
  Ennek 20%-a = 560M USD = 162 mrd HUF

  A Gripen árát nem világos, hogy honnan veszed, mert mindig csomagként és vagy lízingként adták el, tehát hogy mennyiért adnának 2024-ben C/D Gripen-t EBS HU-ra alakítva azt most meg nem mondja senki. Az elveszett kétüléses gép pótlása volt asszem 9 mrd, ami 31M USD tája. 5 év múlva még kevesebbet ér egy C/D gép De akkor C/D-ket venni kb. értelmetlen.

  Az E/F Gripen meg tutira nem jön ki ennyiből. Egész egyszerűen a gép avionikai rendszerei kb. többe kerülnek ennyinél. A sokkal nagyobb sorozatban gyártott jenki AESA radarok is 10 misis tételek alsó hangon. És akkor van még n+1 rendszere a Griffnek..
   
  HAndrás likes this.
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  kíváncsi voltam mikor fogja valaki bedobni az Astrost :D , eltudnám amúgy képzelni itthon de csak mint utolsó lehetőség , előbb vennék HIMARS-t vagy valami Izraeli csodát ha van rá lehetőség
  nyilván a semminél kb minden jobb :D
  nem számolhattál ilyeneket mert se a 2024-es GDP-t nem tudjuk pontosan se pedig egy Grif árát, csomag függő ezek max durva becslések (és kicsit furán írtad ki de az 160 milliárd HUF ami ahhoz képest kevés hogy a német vasak kb ennyiért jönnek és akkor másra nem szántál semmit az ég világon pedig hajaj mennyi minden kéne még mindig ugye)
   
 4. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  hogy mennyi ilyen kéne ha ezt választjuk vagy mennyi ATACMS kéne ? :D egyszerű a válasz , minél több ha egy mód van rá mondjuk tüzérosztályonként én odaraknék 8-at, lesz 3 dandárunk , jó esetben 2 kap tüzérosztályt , tehát 16db (mondom ezt úgy hogy hivatalosan ugye nem tudom hogy fognak kinézni a dandárok felépítése)
   
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Kezdésnek én szívesebben látnék valami bm rendszerű rakétás tűzérséget.
  Lehet hogy hülyeséget írok. A szerbeknek ott van a friss sumadija rakétás rendszerük. Ha nato kompatibilitást nézném akkor a izraeliektől nem e lehetne külön rakétát és a hozzá szükséges egyébb rendszereket beszerezni azokba az inditó csövekbe il alvázra. Tudom magyarosan hangzik :). Vagy Pl a dél afrikaiaktol is lehetne szerintem rakétát licencelni. Csak kérdés hogy egy kisebb szériát megérne e itthon összelegozni.
  Egyébként egyszer tényleg szétnézhetnénk az izraeli portékákban is.
   
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Az a feneség,hogy a PzH2000 eredetileg a hadosztály,avagy támogató tüzérség eszköze.Dd tüzérségnek,avagy kisérő tüzérségnek az M109G-L39est szánta a német,csak a hh végével kidobtak mindent,ami csak a kezük ügyébe akadt.Az ASTROS II egy jol bevált eszköz,az eredetit modernizálták a félbemaradt ASTROS III elemeivel.A III-as egy MLRS/ATACMS szintű támogató (rakéta)tüzérségi eszköz lett volna.A modernizált Astros II egy rugalmas sorozatvető,ami egyáltalán nem rossz.Protó szinten készült hozzá 122milis csőköteg is,azt is lehet rendelni hozzá.A lengyel upgradelt Gradnál sokkal jobb a brazil
   
 7. Hummen23

  Hummen23 Active Member

  Egy kérdés. Hogy fognak az új Leok a Leguan fesztávjánál nagyobb vizeken átkelni?
   
 8. Star Trek86

  Star Trek86 Member


  Akkor Te már valamit tudsz!
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Úszva a meder alján légzőcsővel :D
   
 10. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy BM-21 ből is lehet precíziós fegyvert faragni csak meg kell venni hozzá a megfelelő irányító fejrészt (pár ezer $/db)
  Ha elég pár méteres pontosság akkor létezik GPS vezérléssel is. Nem csak Izrael gyárt ilyesmit hanem pl. a Törökök is.
   
  Luthero, antigonosz and tonyo like this.
 11. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Rába alvázzon. Szerb indító csövekkel, (vagy lengyel cseh) izraeli rakétákkal. (Esetleg török) :)
   
  borisz likes this.
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Vagy önjáró hadikomal,ha nagy a wasser.Lényegében úszókées teherautók,ha jol rémlik a nemet változatbol 4db-t kell összekaccsolni,hogy elbirjon egy Leot
   
 13. Hummen23

  Hummen23 Active Member


  Másik kérdés:

  Lesz-e Hódmezővásárhelyen harckocsi?
  Valaha volt. Sok ottani katona volt harckocsizó, és az infrastruktúra egy része is megvan még.
  Stratégiailag is indokolt volna a keleti országrészen is tartani belőlük.
   
  borisz likes this.
 14. krisss

  krisss Well-Known Member

  Jó kérdés, amúgy.
   
 15. Hummen23

  Hummen23 Active Member


  Ti hova tennétek egy második nehézdandárt? Debrecen, Hódmezővásárhelyen, esetleg teljesen más helység?
   
  borisz likes this.
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Vásárhely régen dandár volt, hely is van, szóval oda inkább.
   
  HAndrás, Masztiff and Hummen23 like this.
 17. Hummen23

  Hummen23 Active Member

  Akkor ez el is dőlt. :)
   
 18. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Nem tudom hogy lenne e értelme egy második nehéz dandárnak? Inkább egy jól felszerelt közepes dandárt jobban el tudnék képzelni. Erre meg még jöhetne két könnyű dandár. Egy aktív és egy tartalékos ha addigra kiépülne a rendszer.
  Pluszba egy nehéz dandár? Akkor hova nem fog jutni forrás? Annyira azért szerintem mi sem vagyunk eleresztve. Meg honnét akasztanak le hozzá 2-3 ezer fiatal életerős motivált embert?
   
  Nagy Csaba likes this.
 19. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  lehet :rolleyes::rolleyes::oops::oops:
  hát , jó , adjuk meg nehéz dandárnak azt amit mi szeretnénk itthon Tatára bár a német nehéz dandár struktúra jobban tetszik kiegészítésekkel
  én pl Tatára raknám a közepest dandár , Debrecenbe és Hódmezőre meg 1-1 nehéz dandárt (harckocsi az alföldre kell , nem a hegyekbe) a könnyűt meg egerszegre , ezen felül lenne ugye a KRD Szolnokon meg a légvédelmisek Győrben de hát ... na mindegy , kevés ez nekem , nesze semmi fogd meg jól kategória , oké hogy nincs rá ember (mert éhbérért senki se fog katona/rendőr/stb lenni amúgy...de , mindegy) de semmire nem elég , lenne értelme egy második nehéz dandárnak de a mostani 3+1 re sincs ember és szerintem akarat se , szóval lényegtelen
   
  Nagy Csaba and HAndrás like this.
 20. borisz

  borisz Well-Known Member

  Én amúgy rárepülnék az árvaházakra.
  Azt gondolom, hogy ahogy érkezik majd a normális felszerelés, úgy nőni fog a vonzerő. Ezért is lett volna jobb, ha mondjuk a Leopardokból mihamarabb érkezik néhány darab mutatóba.
   

Ezen oldal megosztása