1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. kamm

  kamm Well-Known Member

  Ket uj E/F szazadot adtam az en listamhoz, plusz a meglevo 14 gepet felhozni az E/F elektronikajara. :)
   
 2. Anti

  Anti Well-Known Member

  That's ambitious :p:D

  Mondjuk ha tenyleg lenne penz es akarat 42 gepet etetni akkor gondolom az F-35 -on is el lehetne gondolkodni - persze csak majd ugy 10 ev mulva.
   
 3. kamm

  kamm Well-Known Member

  Jaj el ne kezdjuk ezt az F-35-os okorseget ujra...
   
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az egyetlen harci gép, amit értelme van vásárolni. Semmilyen alternatíva nincs, mert minden más számunkra elérhető gép alapvetően elavult ehhez a típushoz képest! Ráadásul itt az idő. Lényegében mindenki elkötelezte magát valamilyen elavult negyedik generációs rendszer mellett a térségben azok közül, akiknek van/volt pénze (volt, mert évtizedekre elköltötték ezt a keretüket ezáltal), úgyhogy mi jövünk, mert a Gripennel nincs többé semmilyen minőségi fölényünk. A meglévő egy század Gripen és egy század F-35. Ezt a jövőképet látom a magyar légierő előtt, ha nem akarunk lemaradni. Esetleg növelni a századok gépszámát is tizenhatra (2x8-as félszázad, avagy 4x4-es rajok), Tehát valahonnan venni még két típusazonos kétüléses Gripent és eleve tizenhat F-35-öt újítani!

  Ez esetben a magyar Gripen század állhatna három C változatú rajból és egy D változatú rajból.
   
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Tényleg minőségi ugrásnak látszik az F-35, de a Gripen tapasztalatokat szélnek ereszteni sem logikus... A vegyes üzemeltetésről meg sokan azt írják marhaság... Hát nem tudom.
   
  LMzek 2.0 and Parapitecus like this.
 6. dkes

  dkes Well-Known Member

  Tényleg javaslom szánjuk rá azt a minimum 2 másodpercet, hogy átgondoljuk a dolgot. Amennyiben el akarták volna adni, akkor már eladták volna ...

  + a törökök és Izrel "országos cimborák". Gyakorlatilag ezen két ország viszonya a legjobb majdhogynem a Közel-Keleten.

  Az F-35 eleve egy nem olcsó és nem olcsón üzemeltethető típus. Viszont az, hogy két teljesen eltérő logisztikájú külön "elsővonalas" gépet üzemeltessünk egyszerre az maga a nagybetűs luxus lenne. Sok nálunk nagyobb/gazdagabb országnak sem megy (persze nem is akarják) ...
   
  tindalos, kamm, tonyo and 1 other person like this.
 7. ibanez de bobadilla

  ibanez de bobadilla Well-Known Member

  végre más is megírja! KIZÁRÓLAG olyan gépnek van értelme, amelyik technikai fölényben van a szomszéddal szemben.
   
  blogen likes this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  Kettő vagy többtípusos kisebb légierők:

  Két elsővonalbeli típussal:
  Indonéz Légierő: 5+11db Szu-27SK/Szu-30MK és 33db F-16A/B/C/D
  Maláj Királyi Légierő: 18db Szu-30 és 8db F/A-18D
  Mianmari Légierő: 9db Szu-30SME és 31db Mig-29SM
  Thai Királyi Légierő: 7db Jas-39C, 30db F-5E és 38db F-16

  Egy első és egy másodvonalbeli típussal:
  Chilei Légierő: 11db F-5E/F és 46db F-16A/B/C/D
  Cseh Légierő: 12db Jas-39C és 16db L-159A
  Svájci Légierő: 25db F/A-18C és 29db F-5E
  Marokkói Légierő: 23db F-16C/D, 24db Mirage F1 és 26db F-5E

  Nekem nem úgy tűnik, hogy a Föld leggazdagabb országai lennének ezek többségükben!

  Az igazság az, hogy ilyen darabszámok mellett nem lesz olcsóbb, ha tizennégy helyett huszonnyolc gépet rendszeresít valaki, lényegében mindegy, hogy egyszer huszonnyolc, vagy kétszer tizennégy gépünk van, az árak között csak a típusspecifikumok fognak eltérést okozni! Az USA kivételével jelenleg senki nem rendel olyan darabszámokat, amik lényegi árcsökkenést jelentenének a megrendelőnek, úgyhogy fölösleges dömpingáruhoz hasonlítani a korszerű vadászgépeket és úgy kezelni, mintha tízzel több az olcsóbb lenne. Ezek kisszériás, majdhogynem manufakturális szinten produkált egyedi termékek, amely szériák olykor csak pár tucat gépet jelentenek. Utoljára igazából a hidegháború idején zajlott komoly sorozatgyártás a katonai repülőgépiparban, azóta csak a darabszámok zuhannak és az árak emelkednek egyformán drasztikusan, nem véletlenül.

  A magyar légierő nyugodtan lehet kéttípusos, nincs jelentősége.
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  A
  Ez nem teljesen így van...

  Mindig figyelmen kívül hagyjátok hogy maga a harci repülőgép egy sok elemből álló fegyver rendszernek csak az egyik eleme.
  A szomszédok technikájával összehasonlítva a harci gép technikai színvonala mellett legalább ennyire fontos:
  - a gépek száma,
  - a fegyverzet minősége,
  - a támogató eszközök száma és minősége (tankerek, AEW és SIGINT gépek)
  - a pilóták képzettsége és gyakorlata (értsd: repült órák száma)
  - az előzőekhez szorosan kapcsolódva az üzemeltetés költsége és autonómiája

  Ezekkel a szempontokkal kiegészítve az F35 nem az egyetlen alternatíva számunkra.
  Két század felújított Gripen, korszerű fegyverekkel, tanker és AEW támogatással, évi 150-200 órát repülő pilcsikkel legalább akkora fölényt jelent a szomszédokkal szemben mint egy tucat F35
   
  tong djagbu, Blitz97, ZeiG and 5 others like this.
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Hja de nagy ugrás lenne az az előny úgy hogy ha nem lenne teljes annak a gépnek a képessége. Magyarán "fapados" géppel semivel se lennél előrébb ha a gép képességeit nem tudnád kihasználni. Az F-35 öt én meg úgy látom hogy a szép nagy lengyeleknél a terület miatt is jobban elfér ott mint itt. Igen és ők biztosan jobban ki is tudnák használni a képességeit mint mi itt. Értve ez alatt hogy ők igen mélyre nyúlnának a zsebeikben. Kerüljön bármibe.
   
 11. kamm

  kamm Well-Known Member

  Az egyetlen gép, aminek SEMMI ÉRTELME Magyarországon.

  A többi úgy hülyeség, ahogy leírtad, nem is megyek bele ebbe a halom zöldségbe - nem bantasbol mondom, de ordit, hogy sosem voltál döntési pozícióban, ahol üzemeltetés es fejlesztes w/ ROI lett volna az asztalodon.

  Az F-35 totalis pénzkidobas lenne minden szinten, a szamunkra limitalt hasznarol nem is beszélve.

  Egy okorseg lenne, roviden.

   
  Fennek likes this.
 12. kamm

  kamm Well-Known Member

  Dol a hülyeség.
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  Blahblahblah.

  Csak a lényeg: nem limitált haszon az, hogy többé nem kétesélyes egy légiharc, hanem újra döntő fölényünk van, mint volt miután nekünk már volt Gripenünk de még mielőtt elkezdtek volna a szomszédaink használt vagy új nyugati gépeket venni!
   
  ibanez de bobadilla likes this.
 14. kamm

  kamm Well-Known Member

  Milyen szomszeddal, amelyikkel kozos gyarunk van? Mert a cseheken kivul mindenkinek csak kivenhedt cuccai vannak, a romanok mostanaban beszerzett leharcolt F-16-osait, ha egyszer vegre elerik az operational levelt, nemcsak az uj Gripen vidaman lenyomja mar BVR, de szerintem meg a mostanink is, ha rendesen fel van fegyverezve es mukodik a network link kozottuk, van fenn pl GlobalEye stb.
   
  Wilson, tonyo and pöcshuszár like this.
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Persze 8-16 db mennyiségektől fogják ők megváltani a világot. Ha meg több hasznaltat vesznek akkor mennyi is lesz ott a tényleges hadrafogható gép ha egy reszüket kannibalizálják mert nincs pénzük a logisztikrára és a körítésre. Egy F-35 öt csak úgy érdemes vásárolnod ha mindenét ki tudnád használni. Akkor viszont az az árcédula nem egy fapados gépnél kezdődne hanem jóval fentébb. Csak azért basznánk el több milliárd dollart hogy legyen egy csili vili századunk amivel a szomszédok előtt felvágnánk. Hát ja. Közben meg a szomszédok olcsóbb modern dronokkal meg rakétakkal csapást mérhetnek rájuk. Még azáltal is hogy modern légvédelmed lenne. Persze majd ők is ülni fognak ölbetett kézzel és megfognak ijedni egy századnyi F-35-öl meg légvédelemtől. Csak ők okosban és olcsóbban fogják keresni azt az utat hogy az a légi előny elveszen v jelentős mértékben lecsökkenjen.
   
  LMzek 2.0, Wilson and Anti like this.
 16. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  "Tényleg javaslom szánjuk rá azt a minimum 2 másodpercet, hogy átgondoljuk a dolgot. Amennyiben el akarták volna adni, akkor már eladták volna ..."

  Nézd én rászánok akár két percet is de attól az még tény marad,hogy a Nasams gyártója már rég eladta volna nekünk a Nasamsot Viktor izmozik a norvég kormánnyal 40-50 millió forinton hozzáteszem teljesen értelmetlenül.
   
  Gaudi, Masztiff and kamm like this.
 17. Anti

  Anti Well-Known Member

  Att lett dobva a cseh forumra, de azt irja hogy Eurofightert veszunk :p:D
   
 18. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hova? Dobsz egy linket.
   
 19. Anti

  Anti Well-Known Member

  A cseh ujsagra, a kommentek alatt - keresd a kebabos kocsit.
   
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  2026 után a saját tulajdonunkba kerülnek a Gripenek amelyekbe vígan lesz még minimum 10 év üzemidő,tehát vétek lenne eldobni őket,fel kell hozni őket az E szintjére és lehetőleg venni kell még egy század E szintű Gripent és 2035-2040-g csókolom.Utána el lehet gondolkozni mit akarunk venni.Ezt a vegyes üzemeltetést meg el kell felejteni ezt a nálunk jóval gazdagabb országok sem teszik meg.Csak egy példa a most zajló finn vadászgép tenderen résztvevő F35 üzemeltetési költségeitől még a finnek is húzzák a szájukat pedig ők egy cseppet gazdagabbak mint mi.Egy vegyes üzemeltetésu Grippen,F35 magyar légierő nekünk egyszerűen túl sokba kerülne.
   
  kamm and vilmoci like this.

Ezen oldal megosztása