Nem felszítva a vitát csak a tények kedvéért. Ez azt jelenti 2024-25-ig a T-72 mindenképpen marad. Ha van is szakmai javaslat, a döntés még nyitott. Szal akár 2025-től 86 tankunk is lehet. 12 Leo A4, 44 Leo A7+ és 30 T-72. Ez utóbbit rendesen fel kellene újítani és tuningolni, ha az a döntés születik, hogy marad.
Itt érdekes kerdes, hogy a csehek és a szlovákok is T-72 felújításban gondolkodnak. Lehet ezért módosult a magyar elképzelés is. De az is lehet, egy nyikatkozatba többet látok bele, mint ami benne van.
Két dolog - az egyik, hogy az A7+ -ok 2025 Q3 -ra jönnek be, ha nincs bármilyen okból csúszás (miért lenne). A másik, hogy itt azt szükséges értenünk még, hogy amikor bejönnek az eszközök az nem úgy működik, hogy "készen vagyunk - hátradőlünk". Tulajdonképpen ekkor jön még a "munka dandárja" (kis képzavarral élve).
Pont itt a HTKA -n olvastam valamelyik topikban, hogy a németek pl. egy dandár új PUMA -kkal történő felszerelésekor 8 évvel számolnak amíg az eléri a kívánt képességeket. Ez nem a "combat ready" státuszról szól, hanem amíg az egység az új eszközökkel kapcsolatban kellő mélységben magáévá teszi az elméleti részét a dolognak, gyakorlati oldalról kellő jártasságot szerez a raj, szakasz, század stb. szintű valamint pl. összfegyvernemi harcászkodásban is (kellő számú éleslövészettel és gyakorlatokkal), de akár abban is, hogy sokat sőförködnek (gyakorlatban is látja/tapasztalja hol megy el, hol nem, hogy lehet vele forgolódni stb.). Egész egyszerűen kitapasztalják gyakorlatban is, hogy hol a technika határai, de azt minél teljesebb mértékben ki is tudják használni. Humán oldalról - az állomány részéről (a természetes fluktuációval is kalkulálva) kialakul olyan átlag 4-5 éves tapasztalattal rendelkező állomány, mely már valamilyen szinten szelektálódott is. Esetleg némi tartalékot is tudnak már hozzárendelni. Természetesen a típusüzemeltetés kapcsán az ellátási- és logisztikai lánc kiépült és kellő gyakorlat abban is. Szerelők gyakorlottak - gyakorlatilag minden felmerülhető feladatot műhely- és tábori körülmények között is ismernek valamint a gyakorlatban azt kellő magabiztossággal (és persze szaktudással) művelni is tudják. Parancsnoki állomány - a fentebbiek dettó. Plussz a kellő taktikai és egyéb tervezési feladatokban a kellő színvonal elérése ...
Namost ez a németeknél, ahol eleve a Bundeswehr igényei alapján fejlesztettek, ahol üzemeltetik már típust, ahol ezen fentebb említett feladatok terén a konkrét típussal is vannak tapasztalatok, ahol gyártják a típust és alapvetően létezik az ellátási lánc stb. - sőt még az sem elképzelhetetlen, hogy más alegységekből is kapnak némi parancsnoki, kezelői- illetve üzemeltetői állományt is (azaz nem "töknulláról" indul a mutatvány).
Nálunk a "tikk-takk" ugye 2025 Q3 -tól indul a Leo -kkal kapcsolatban - szerintem az IFV -k és egyéb eszközökkel kapcsolatban sem sokkal korábban, így akár ez az egész (nehéz)dandárra igaz lesz. Nálunk a fentebbieken felül még újdonság lesz maga az "új technika" is. Mind harcászatilag (annak elméleti és gyakorlati ódiumával) - mind az üzemeltetési kultúrát is az alapoktól kell felépíteni (teljesen más igényei vannak ezen új technikáknak). Aztán majd ezután mehetnek a fentebb leírtak is.
Az én véleményem az, hogy ezért van egyelőre ezen eszközök alapján mindenből
egy (
egy zl. Leo,
egy nehézdandár,
egy közepes dandár stb. de ez igaz a PzH 2000 -re mindenre is). Ezek "fullosan" reálisan kb. 2035 -re fognak felállni (a "combat ready" státusz meglesz sokkal hamarabb). Aztán félidőben (kicsivel korábban figyelembevéve a gyártási időket is) el lehet gondolkodni mindenből egy másodikon akár - persze a politika illetve anyagiak függvényében is - a meglévő tapasztalatok alapján. Itt már be lehet tervezni, hogy a technikával kellő elméleti- és gyakorlati háttérrel rendelkező parancsnoki, kezelői- és üzemeltetői állományból is néhányan átirányíthatóak (akár előléptetésekkel magasabb pozicíóba) az új zl -be, dandárba stb. Ez így lenne hatékony.
A T72 -t a képbe véve ezen én is gondolkodtam, hogy lenne hatékony a dolog (kivonás). Majd a katonák elmondják mennyire marhaság:
-
minimum : az első A7+
teljes század (14 db A7+) felállásáig semmiképpen nem kukáznám a T72 -t. Komoly képességcsökkenés lenne. Addig az új állomány elméleti- és gyakorlati alapkiképzését az A4 -ek segítségével meg lehet ejteni. Azaz nem "zavarnám" el a teljes T72 állományt
A4 -re egyből.
-
a szerintem optimális : az utolsó A7+
teljes század (14 db A7+) felállásáig. Amikor a zl szervezete (3*14 + 2 db hk.) teljes minimum technikai oldalról. Ekkor ugye már van némi tapasztalat azért az A4 -ekkel meg két századdal (2*14 db) és a kettő db zl parancsnoki hk. üzemeltetésével (ellátási lánc is működik már valamilyen szinten) és harcászatoskodásával kapcsolatban.
-
a maximalista (szerintem nem reális): a teljes zl. (3*14 + 2 db hk.) felállását követően + pár év. Ekkor már dandár szinten is lehet némi gyakorlat és persze a hk. zl. terén is már megvan az a minimálisan elvárt szint, hogy "teljesen nyugodtan" engedjük el a T72 -k kezét.
Miért is gondolom ezt? T72 -vel többévtizednyi üzemeltetési/harcászati elméleti- és gyakorlati tapasztalat. Ezt a képességet idő előtt nem tenném a kukába - bármennyivel is jobbak a Leo -k. Pont azért, mert ehhez a "jósághoz" kellenek az állományi (ideértve a parancsnoki- és üzemeltetésit is) tapasztalatok.