1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Diskurzus a(z) 'Magyar vonatkozású hírek, elemzések' témában - desertfox által indítva @ 2013. január 21..

 1. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Mindenki irja a itt szuperebbnél szuperebb listákat,aztán a katonáknak csak 1 garnitúra ruhája van,nincs normális mellényük,nincs semmi normális a fejükön,csak az elavult bocskai,a beszerzett szupi sisakok egy része nem kompatibilis a nyugati nvg mount-okkal,és még sorolhatnám...
  De tényleg,ne foglalkozzunk a sereg legfontosabb alapkövével,a katonával,az uj teknika majd biztos bevonzza az uj katonákat...meg meg is tartja őket...ja,nem...
   
  silurusglanis, tonyo, Sulaco and 10 others like this.
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Azert ennyire azert nem kell :) vannak gondok de van meg ido boven. Halad a dolog
   
  Hegylakó and krisss like this.
 3. Hummen23

  Hummen23 Active Member


  Remélhetőleg van aki gondolt ezekre, és dolgoznak rajta.
  Biztosra veszem, hogy párhuzamosan több projekt is tud futni.
  Meg gyorsabban le lehet varrni 35000 új sapkát, mint összerakni egy nagymacskát.
   
  krisss likes this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Semmiről, arról sír az elején, hogy az egyik szerződés 10 évre szól, aztán folyamatosan sírja 3000 milliárdot, van benne egy olyasvalami kérdése is a hazaárulónak, hogy milyen miniszter az aki 3000 milliárdot el költ a seregre? (nem szószerint idézem, de ennél a résznél már keserédes volt a hangulatom, egyrészt örültem, hogy sír a kis hazaáruló, másrészt elszörnyedtem, hogy az ilyenek akarnak kormányra kerülni), azután felhoszta, hogy Németh Szilárd nem volt ott, az is fáj nekik, hogy a fidesz úgy vásárol, hogy mindent közbeszerzés alól kivon.
  Törvénytelenek szerinte a beszerzések....
  Korrupt a kormány...
  Semmi konkrét csak elment sírni, nem baj, hogy nem nézted meg mert okosabbak nem lettünk
   
  BiancoGasto, arcas and kaktusz like this.
 5. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Az 1000 miliárdos tétel az összes laktanya felújítása és fejlesztése koppra az országban, az utolsó szögig, vagy az IVF beszerzés lesz az.
  Bár IVF esetében ez 350 db-ot jelentene annyi meg eléggé valószínűtlen.
  Gripen E esetén ez 30-40db-ot jelentene így ez még valószínűtlenebb.
  A lövészek felszerelésének teljes cseréje sem valószínű az 150.000 főre lenne akkor méretezve. (Ilyen létszám már nem lesz az tuti)
  Egy nagyobb gyár az lehetne még. Bár ilyet meg kérdéses miért érné meg.

  Ez az összeg igazából olyan nagy 1 tételre, hogy feladja a leckét mi lehet valójában.

  Már ha tényleg 1 tétel és nem (Mondjuk a légvédelem, a bázisfejlesztés, és légierő fejlesztését egy kalap alá véve 1 tételnek tekintik)
   
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ja és azért van 10 évre eltolva, mert a hadsereg egyszerre csak 1 várost és 10 falut tud asszimilálni, és fél évente haladnak egy-egy szakaszt :)
   
 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Álljunk már meg parasztleheletnyit bajtárs!
  Eddig én Benkő papát csak támogatni tudtam mindenben, de ezt alaposan elkúrták.
  Harangozónak ebben az ügyben 80%-ig igazat lehet adni.
  Te most komolyan mondod, hogy az úgy rendben van, hogy úgy kellett volna tapsikolva igennel szavaznia mindenkinek egy 3000Mrd Forintos többelemű beszerzés kapcsán (ami a jelenlegi HM költségvetésének 5x-öse), hogy titkos anyag lévén ott helyben ismerték meg a gyűlés tényleges tárgyát? Minderre 1 órás időintervallumot kapnak, és ha valami ordas nagy csalásra bólintanak rá, akkor mehetnek Kósával egy zárkába?
  Mindezt úgy, hogy a rendkívüli gyűlés egyedüli érintettje a Honvédelmi Minisztérium, ami még egy államtitkár erejéig sem képviseltette magát, de a Honvéd vezérkar sem, akitől esetleg érdemben kérdezni lehet?
  Teljesen elgurult itt mindenki gyógyszere?
  Még ha formalitás is az egész, és a kormánypárti bizottsági tagok úgy is átpaskolják az ügyet, akkor is legalább minimális mértékig csináljunk már úgy, mintha parlamentáris rendszerben működne az ország. Aztán utána meg lehet megsértődni, hogy az EU-ban kifogásolják az autoriter módszerek.
  "Ejnye, összekevertem! Ez itt az ítélet volt..."
  Elkerülhetetlen, hogy paprikajancsi reakciót kapjanak az ellenzéki tagoktól, de ebből akár utólag még politikai hasznot is lehetett volna húzniuk.
  Ténylegesen nem az összeg nagyságrendjén volt kiakadva (az másodlagos), pusztán azt az arcpirító eljárást, ahogy előadták.
   
 8. Spartan.asfv

  Spartan.asfv Well-Known Member

  Nem-e? Már egy ideje olvasom a fórumot,mert van itt jó pár olyan téma,ahol ragad rám más is,nem csak kosz.
  De nem emlékszem hogy bárki is irt volna arról,hogy milyen mértékű tudás kiáramlás volt (van) a honvédségnél,vagy akár a rendőrségnél... és ez évről évre egyre siralmasabb.És ez a tudás nem pótolható sok esetben...
   
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Tudtommal eddig minden nagyobb üzlet közbeszerzési eljárás nélkül lett végigjáratva, de rendben nekem teljesen 8, hogy akkor kiírják az eljárást és húzzák mint a taknyot 2-3 évig, azután jön a választás és jön a várt kormányváltás, a kormányváltás után törlik/módosítják az eljárást és kezdődik megint egy rövidke huzavona.
  Ha ez így lett volna akkor talán most járnánk ott, hogy mindenki rányomta az OK pecsétet a leo2 üzletre és várhatnánk 1,5-2 évet még az első leo2a4-re.
  Én személy szerint várom már a kormányváltást, aztán keserédes mosollyal az arcomon figyelem az itt lévők véleményváltozását (jó nem a külföldön dolgozókra gondolok, mert nekik kb mind1, hogy ki van itt hatalmon)
   
  LMzek 2.0, Gyurma and kaktusz like this.
 10. Anti

  Anti Well-Known Member

  WTF?:eek: 3.5 milliard USD-bol nem kapsz negyven Gripent. Nezd meg Kanadanak mennyiert kinalnak 88 darabot.

  3.5 milliard lehet valami kozos IFV, APC beszerzes is.
   
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Az a baj,hogy annyira arogánsak lettek a fiúk,hogy az már árt a haderőreform közvélemény általi megítélésének,erre ékes példa ahogy ezt a 3000MRD keresztül nyomták,kicsit vissza kellene venni az arcból mert ez nagyon nem jó irány.
   
  endre, silurusglanis, tonyo and 10 others like this.
 12. Negan

  Negan Well-Known Member

  A szomszédunkban vannak a szerbek.Miért törekszenek,amennyire tudnak önellátásra?Az embargó miatt.
  Ha mi összebalhézunk valamelyik szomszédunkkal,főleg ha az NATOtag,nagyon könnyen kaphatunk egy fegyverembargót.És mint fentebb irtam,egy hét alatt le lehet amortizálni egy csövet.Gp csövet meg akár 5perc alatt(extrém,de előfordul).
  Hazai fegyvergyártásról szólt az agitprop.Csőgyártás nélkül nincs fegyvergyártás.
  Továbbra is azt mondom,hogy a szervezeti rendszer helyretételével kéne kezdeni a dolgot.Hogy ne lehessen suskusolni,hazudozni,parasztvakitani,mint jelenleg.Éshogy legyen már legalább annyi bevethető szakaszunk,mint ahány tábornok van....
  Mellesleg a tokot hol gyártják?Az sem sima fröccsöntés....Bár ami azt illeti,én idegenkedem a műanyak toktol.Nem bizom a tartósságában.Mennyi idő alatt öregszik el az a plasztik?
   
  LMzek 2.0, KoviUbi, tarzaan and 2 others like this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Alapvetően igazad van és azt mondta korábban pl. heli beszerzéseknél a kormány nem igy csinálta, hanem normálisan megtárgyalta bizottságban és úgy döntött.

  De most nézzük a másik oldalról, vajon miért változtattak? A bizalom teljes hiánya, fölösleges botránykeltéssel ne hangoljanak a beszerzések ellen. Illetve ami hangsúlyosabb, néhány kepviselőnél felmerül a gyanú (Demeter totál ilyen volt, de van Afganisztánt amcsi "civil" szervezetek által megjárt képviselő is), hogy baráti országok szerveivel együttműködnek. Fegyverbeszerzéseknél meg alap a sajtóbotrányok általi befolyásolás, ha nem kedvezően alakulnak vkinek a dolgok.

  Eddig a Z2026 kapcsán semmilyen konstruktív ellenzéki kritika nem hangzott el. Vadai, mint bizottsági tag legnagyobb aktivitása abban merül ki, hogy módosító javaslatokkal, mennyit csoportosítsanak el a honvédelmi tarcától más ügyekre.
  A sajtójukban folyamatosan megy a hangulatkeltés a Z2026 ellen levitézlett katonai szakértők által.

  Az a műdráma meg hogy nem akar úgy járni mint Demeter Marta, akit kitettek a bizottságból, mert elmondta az igazat, egy nagy hazugság volt. Nem nyilvanos iratok alapján hazudozott, hogy Orbán a lányát utaztatja honvédségi gépen. Benézett egy névazonosságot, egy Orbán nevű katonával.

  Harangozó inkább kiment, mert a a döntése nyomán nem akar börtönbe vonulni.... Jajajj. Melyik politikus vonult börtönbe az elmúlt 30 évben Mo-n egy bizottsági szavazás miatt??
  Ez kifejezetten röhejes volt...közbeszerzés alól ad mentesítést, nem korrupciós pénzeket fogad el. Ha ebből vki börizhetne, azok a döntéshozók, nem ez a pojáca.

  Volt igazsága, unortodox eljárás volt, erőből átnyonva, a többi politikai bullshit volt. Csinaltak 1-2 címlapot, Orbán 3.000 milliárdos titkos beszerzése, a facen szépen mki kitombolta magát a szokásos körök szerint, de itt ezen sztem lépjünk túl. Mármint a politikai részén!!

  Még annyi. Benkő bírálata ez ügyben baromság. Egy ügy politikai lebonyolítása, nem az ő kompetenciája, ő nem politikus.
  Az EU-s bírálatok meg politikai alapúak. Ha az ország vezetése belesimulna a brüsszeli közegbe, 0 bírálat lenne.

  2 kézzel lopják a 100%-ig demokrata politikusok is a pénzt, ha elítélik őket jogerősen, meg utána is lehetnek IMF elnökök (lásd a mostanit), vagy német Európai Bizottsági elnökök is, mégha eltűnnek a perdöntő hivatali mobiladatai egy százmillió eurós tanácsadói csalási ügyben....
   
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A közvélemény többségének szemében minden egyes haderőre költött Ft. pazarlás. Úgyse lesz háború vagy a magyar haderő 5 perc után úgyis kapitulál.

  Egy bizottsági ülés mínuszos hír, nem oszt nem szoroz. Max a luxuskormánygépezés.
   
  vata, LMzek 2.0 and zeal like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Neked tényleg ez jött le, hogy itt az volt a tét, hogy közbeszerzésre kerüljön az ügy? Harangozó is kiemelte, hogy ez egy teljesen normális eljárás a honvédelmi beszerzések esetén. De ha eléd tesznek politikai ellenfeleid (vagy neadjisten a jóbarátaid) egy 11db többszáz oldalas szerződésből álló ügycsomagot 3000Mrd forint összértékben, és kapsz rá 1 órát, hogy dönts róla, hogy biankó csekket adj rá, vagy sem, akkor aláírod? Mert ha igen, akkor - ilyet itt a fórumon eddig senkire nem mondtam - hülye vagy. Én a lakáshitel szerződésemet is 2 órán át tanulmányoztam. Pedig ott picit kisebb volt a volumen.
   
  endre, LMzek 2.0, KoviUbi and 2 others like this.
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Aztán felvetted a devizahitelt. :p:p:p
   
  BiancoGasto, vata, LMzek 2.0 and 3 others like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem is terveztem, sőt kiszúrtam, hogy a végleges szerződésbe véletlenül az 5 éves kamatperiódus helyett 1 éves került. Ezzen később kb. 100.000-es tételben buktam volna...:rolleyes:
   
 18. Ocses

  Ocses Well-Known Member


  Hanyadjára van ez a baromság leírva, hogy a Benkő nem politikus.
  Egy miniszter!
  De ő politikus.

  Amúgy ma megkérdeztem 5 kollégámat mit gondolnak az ügyről.
  Egyrészt mindössze 1 hallott róla.
  Másrészt amikor kimondtam, hogy 3000 milliárd mind azt kérdezte pont most?
  Még akkor is húzták a szájukat amikor mondtam ez 10-15 év. Úgyhogy évente kb 250 milliárd, ráadásul lehet van gazdasági haszna is.
  Amit ugyancsak nem tudunk.

  Az meg, hogy az ellenzék félbolond idiótákból áll, akik szakmailag nullák, nem mentesíti Vityeszéket.
   
  endre, fishbed, KoviUbi and 2 others like this.
 19. krisss

  krisss Well-Known Member

  Még szerencse, hogy a tok alumínium és csak a tárajak rész műanyag. illetve, elég sok most már 30 évet közelítő (vagy éppen meghaladó) műanyag tokos fegyver van a haderők kezén és láss csodát még nem estek szét.
   
  endre, BiancoGasto, LMzek 2.0 and 3 others like this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ha most konkrétan meggyanúsítasz valakit hazaárulással, azt csak óvatosan! o_O
  Biztos vagyok benne, hogy a Szolgálatok ezerrel vadásznak az ilyen jellegű külföldi kapcsolatokra. Senki nem kockáztatna ilyen jellegű minősített adatot nyilvánosságra hozni!
  A beszerzések ellen pedig sokkal jobban lehet a mostani helyzettel hangulatot kelteni. Csak ezt az, aki ezt az 1 órás bizottsági ülést szervezte - igen ostobán - nem gondolta végig...

  Azt felejtitek el, hogy egy ilyen 3000Mrd-os csomag már történelmi léptékű (a Gripen döntés ennél lényegesen kisebb volumen volt!!!). Akármennyire is kutyakomédia is ez az egész bizottságosdi, de erről a kutyakomédiáról jegyzőkönyv készül. Az elhangzó ellenvetésekkel, javaslatokkal együtt. És bár jóidőre titkosítják, de előbb utóbb ezek nyilvánosságra kerülnek, és mindenki szerepe kiderül....
  Te mit tettél volna??? MINDEN épeszű ember (nem csak politikus) kivonult volna.
  Benkőnek hogyne lenne felelőssége. A beszerzéseket az őáltala felügyelt minisztérium kéri!
  Ez még akkor is áll, ha a tudta nélküli partizánakció is volt mondjuk Kósa - mint elnök - szervezésében. Mondjuk ezen kevésbé is lepődnék meg...;)
   
  endre, KoviUbi, kamm and 1 other person like this.

Ezen oldal megosztása