Ha már a BTR-csere (ami most már nagyon időszerű lenne amúgy) és a "milyen APC-t/IFV-t helyette?" a téma, akkor továbbra is tartom magam az eddigi véleményemhez, vagyis szerintem a Patria AMV lenne talán a legjobb. Nagyon jó lenne valamilyen, a lengyelhez hasonló licencgyártásféleségben, hogy kiépülhessen itthon a know-how is, de azért mégse a nulláról kelljen kezdeni, mert onnan valószínűleg a büdös életben nem jutnánk még a fél egyig sem, bármennyire is csábító lenne egy teljesen magyar kútfőből tervezett és magyar cégek által legyártott, igazán saját harcjármű.
És, hogy miért pont a Patria? Mert más példákból látszik, hogy belemennek a licencgyártásba és, mivel legalább 200-300 darabra szükség lenne, ezért szerintem meg is érné kiépíteni a kapacitást. Persze, ha mégsem érné meg az itthoni gyártás, még akkor is vannak ugyancsak előnyös tulajdonságai a típusnak, hisz új és korszerű, direkt modulárisra tervezve, gyakorlatilag bármit ki lehet hozni belőle, IFV-t, APC-t, parancsnokit, mentőt, tankvadászt, stb. szóval amit csak akar a megrendelő. 10 katona belefér, plusz a jármű személyzete, ami szerintem megfelelő. A páncélvédelmét a kategóriájában brutálisan fel lehet fejleszteni, aknavédelme szintén nagyon jó. Úszóképes is alapból (bár nyilván a szénné páncélozott, lövegestoronyórásláncos változatok már nem lesznek azok, pusztán a tömegük miatt), ez nem tudom mennyire lehet fontos nekünk, de szerintem azért elég sokat számít, ha pl. egy APC verzió bármelyik hazai folyón simán át tud kelni bárhol, ahol lehetővé teszi a partfal, ha mondjuk már nincsenek hidak, vagy csak egyszerűen túl hosszú idő lenne eljutni valamelyikig.
Hát igen, annyi, hogy nem lánctalpas, hanem gumikerekes, annak minden előnyével, úgymint nagyobb sebesség úton, a talán kisebb karbantartásigény és nagyobb harctéri üzembiztonság (mert, ha egy akna lerobbantja egy-két kerekét, még mozgásképes marad, míg egy lánctalpasnál, ha egy helyen elszakad a lánc, akkor az leesik és onnantól már maximum is csak vánszorogni tud) és hátrányával, mint a rosszabb terepjáróképesség (bár, mostanában jópár kép, meg videó volt itt sárba ragadt lánctalpasokról, szóval azért a lánctalp sem mindenható).
Vagy, vehetünk valami olcsóbb cuccot, sőt, akár könyöradományként elfogadhatunk valami tehetősebb ország által nyilván nem ok nélkül levedlett járműveket (sőt, az lenne olyan igazán magyarosch, ha minimum 2-3 típusból kukáznánk össze a szükséges, párszáz darabos mennyiséget, hadd dolgozzon majd a logisztika is kicsit, vagy csak simán megérkezés után hagyjuk őket szép lassan szétrohadni, mert a megfelelő üzemeltetésükre, pláne a fejlesztésükre már sajnáljuk a pénzt, ebben a hozzáállásban pedig úgy is van már komoly "hagyományunk"...
), de akkor megint 30 éves lemaradásban leszünk, úgy, mint most a BTR-ekkel...
Patria AMV most: http://patria.mediabank.fi/en/material/download/8964
És a közeli jövőben: http://patria.mediabank.fi/en/material/download/9001
És egy jó kis oldal, ha gyorsan össze akarok hasonlítani APC-ket, IFV-ket, akkor itt szoktam kezdeni: http://www.military-today.com/apc.htm