Na lenne 1 kérdésem: A KBH mennyire független a HM-től?! Na ugye... akkor mit is akarunk?
Szerintem a KBH-nak alapból nem csak a kiskatonákat, hanem a főtiszteket és mindenkit figyelnie kéne,mint a kommunizmusban, jelentéseket írogatni. Most lesz jajj nekem,de igenis figyeljék csak a döntéshozók (nem csak politikusok) döntéseit, bankszámláit.. stb. Akár egy ilyen elem is hatalmas biztonságpolitikai fenyegetést jelent, a tapasztalatok alapján pedig nem egy ilyen volt. Az ilyen szervezetek,mint a KBH vagy a NVSZ a kiskatonákat,rendőröket akik 100ezer forintos fizetést kapnak, hatalmuk meg nincs, könnyű azokat sz*patni mivel nincs kockázat,csak buksisimogatás.
Azért nézze már meg a KBH,hogy milyen döntéseket hoz és a hozzáállását is.
Nem érdekli a katonaság? - Kuka
Nem érdeklik a problémák? - Kuka
Nem érdeklik a megoldások? - Kuka
Nem érdeklik a fejlesztések? - Kuka
Jelentős haderőgyengítés - Katonai ügyészség.
Beszerzések után jelentős vagyongyarapodás (KBH+ NAV esetleg NNI/NVSZ) - Vagyon elkobzás, hadbíróság.
Elsősorban szerintem a felsővezetés és a szűrőrendszer a szar. Nézzük már meg,hogy milyen emberek voltak fontos pozícióban.
Orfk,Okf,hm?! Bankondi úgy militarizálja a katonaságot,hogy az önkéntes tűzoltókhoz szükséges 40 órás alapképzése sincs meg.. Gondolom,hogy a honvédelmi miniszterek közül hányan voltak sorkatonák.. vagy éppen mennyire érdekli őket a technika.
Elsőnek hozzanak már feltételeket a felső vezetőkhöz, például ne lehessen miniszter, aki nem volt terepen 4-5 évig, de talán a 10 jobb lenne. Talán lesz némi tapasztalata. Persze lehet,mondani,hogy az NKE-n megtanulja,hogy Andreau Czulakai szereti a páncélosokat meg kiket nem bír, míg Stefen Wozlau meg a repülőket szereti meg a németeket. De ezzel mit is tud? Semmit, a parancsnokok esetében meg a ranglétrát kötelezően mássza már végig. Valaki azért nem lehet tiszt,mert nem végezte el az egyetemet? Vicc.. akár a tűzoltóságnál,akár a rendőrségnél, de a honvédségnél is. Ezekből az emberekből lesznek a legjobb parancsnokok és kiképzők. Láttak,éreztek, tapasztaltak már jó pár dolgot. Jobban tudják,hogy mire hogy kell reagálni.
Azért gondoljuk már el a hadvezetés olyan részét, akik "csak ki ne rúgjanak!!" elmélet miatt mutatja a profizmust. Megfuttat pár BTR-t ugrasztja a nyuszikat és utána,hát mi nagyon jók vagyunk, a 30as gépágyúú váá átüt mindent, csak éppen 1 óra után a lövész már nem tud pontosan lőni a fáradtság miatt. Aztán a főnök, áhh ezek ilyen potensek, vááóóó az a BTR tök szuper. De azért egy golyószóró előtt nem mernék átküldeni a BTR-ben.. vajon miért?!
Nem feltétlen a csávókat hibája.. hiszen neki bemutatták,hogy milyen ütős a BTR...
A másik, a költségvetés: Minden cseréje, potens felszerelésre pár-ezer milliárd. Ezeket nem lehet egyszerre. Az,hogy a HM költségvetése 200 milliárd lenne, meg sem közelíti az 5 éves beszerzési beszerzést, ugyanis az alapköltségek mindig meglesznek, erre jönnek a váratlan események. Ezen felül meg valószínű,hogy csúszna zsebbe és megpróbálnának reális szinten tartást, de lehet,hogy csak a szakszerű karbantartásra lenne elég a pénz.
"A szegény ember vízzel főz." - Nem tudom, de mifelénk a nagyon szegény is vízzel főz, ha teheti hogy főz, ugyanúgy ahogy a gazdag is.
Attól,hogy nekünk nem német költségvetésünk van,ne a levedlett sz*rokban gondolkozzunk már. A kornak megfelelő potens gépekben. Mert lehet,hogy öt M113-at ráküldesz az ellenfélre amit esetleg 1 Patria belő. Akkor lehet magyarázni,hogy erre volt pénz. Az elavult az elavult. Lehet,hogy önmagában nem rossz cucc, csak nem ennek a kornak és nem ennek a terepnek a kihívásaira tervezték. Modernizálni pedig ugyanúgy kéne, szóval akkor inkább újat.
Én személyszerint az APC és az IFV közti különbséget annyira nem értem. Szerintem minden csapatszállító eszközön legyen legalább 1 géppuska élőerő ellen és mellé 4 spikeot azokra a járművekre amik páncélossal találkozhatnak.
Valaki azt mondta,hogy azért apc vagy IFV,mert erősen páncélozott, ezáltal nehéz és nem úszóképes. Nos erre azt mondanám,hogy a súlynak ehhez semmi köze, ugyanis az óceánjáró hajók több száz esetleg ezerszerese súlyban, de még a repülők is leverik. Szóval ehhez semmi köze, olyan kialakítás kéne, illetve hajtás és megvan oldva.
A normális haderőfejlesztésnél szerintem elkezdenék a személyi felszerelések kialakítására. Ezután jönni a tüzérség felállítása,majd a légvédelem(+ légierő). Szerintem sem a BTR-ek a legfontosabbak ugyanis még mozgathatók ha sz*rok is. Legyen 3d radar, mobil(kézi,járműves) és fix telepítésű légvédelmi rendszerek például Paks vagy Százhalombattánál nehogy már ne lehessen 1-1 fixtelepítésű légvédelmi rakétakomplexum 4-8 rakétával, távvezérlésről, akár a Neutronkommandósok figyelhetnék ezeket.
Természetesen az államérdek fogalom visszahozatala,hogy 1 város sírása miatt ne csökkenjen az ország védelme (pl.: Pécs).
A lőszert és hasonló dolgokat nem ártana itthon gyártani, a csaligépek, víztisztító szép és "jó",mert nem baj ha vannak ,de ne ezeket tekintsük már hadiiparnak. Csaligépből olyat kéne, amire a Gripent is rá lehetne vezetni. A pisztolyokkal kapcsolatban, ne mondjuk már,hogy olyan rohadt nehéz tervezni, de akár licensben Glock 17-est vagy P226-ot.
A szárazföldieknél pedig igenis fontos az úszóképesség. (Magyarország vízrajzi térképét tessék megnézni, mert a hidakat hamar lezúzzák.)
A tüzérségnél sem ártana 2 űrméret.
Ha pedig nincs pénz elegendő harckocsira, akkor páncélvadászokat kell venni, (gondolom olcsóbbak).
Az,hogy kéne ipari háttér meg szakemberek, hát én kimerem jelenti,hogy az ipari háttér bőven meglenne hozzá, a szakemberekről meg nem is beszélnék, Németországba,Egyesült Királyságba..stb meg a nemzetközi versenyekre jók a mérnökök, szakiskolások? Idehaza meg nem?! Hogy van ez? Mellesleg a mérnök az mérnök, nem csak a pénz számít, ugyanis lehet ha 1000 euró helyett, 500-600-at megkeresne itthon és olyan feladatkörben dolgozna amit tanult és érdekli, akkor itthon maradna, mivel a mérnökök jelentős része szereti a kihívást, az néha sokkal jobban megmozgatja mint az egyszerű dolgok. A hadiiparban pedig van pénz, maga az alapanyag beszerzésével lenne probléma,ugyanis nincs bányánk.