Mondjuk a jelenlegi állapotokból kiindulva (minden sz@r, kivéve a Gripent) én ebben a sorrendben fejlesztenék:
<b>1. Harckocsik:</b>
Én legalább 2 zászlóalj harckocsit vennék (2*41 vagy 2*58, kinek melyik rendszer tetszik).
Szerintem ez fényévekkel növelné meg az ország védelmi képességeit, nyílt terepen bárkit és bármit szétlőnénk a modern MBT-inkkel.
Két ellenfele van nyílt terepen az MBT-nek. Egy másik MBT és a repülők. Mivel jelenleg légi fölényünk van így a megfelelő MBT-k vásárlása esetén teljesen uralnánk a harctereket. Mobilitás, tűzerő, védelem ott és akkor amikor mi akarjuk. Szerintem ez lenne mindennek az alapja.
<b>2. Bázisok rendbetétele, ha szükséges újak létrehozása:</b>
Mit ér a technikánk ha hagyjuk szétrohadni? Ez a pont szerintem értelemszerű, megfelelő színvonalú bázis és laktanyarendszer elengedhetetlen alapja egy sikeres hadseregnek.
<b>3. Katonák személyi felszerelése és bérezése:</b>
E pont is egyértelmű. Elsősorban szerintem a morállal függ össze, nem is a modern technikával. Ha meg vagy fizetve, és jók a körülmények egy szervezetben, akkor nem akarsz onnan elmenni. Háborúban pedig megnyugtat a tudat, hogy nem 40 éves AK-val és más régi vagy gagyi felszereléssel mész harcba, hanem egy elfogadható minőségű korszerű fegyverrel és olyan ruhával ami tényleg rejt terepen és kényelmes viselni. stb...
Ezek mind fontosak a morál szempontjából, hiszen mikor harcba mennek a katonák hisznek a győzelemben. Ős régi felszereléssel, normális fizetés nélkül az ellenség vélt technikai fölénye mellet senki sem szeret háborúba menni. Ez tény. (Ha eleve úgy megyünk, hogy kudarc lesz, kudarcot is vallunk.)
<b>4. Szállítóhelikopterek:</b>
A gyors logisztikai támogatás létszükséglet lehet a harctéren, az elszigetelt csapataink egyetlen esélye az utánpótlásra.
Illetve a szállító helik megnövelik a "könnyű" csapatok mobilitását, + taktikai szabadságot biztosít a stratégák számára.
(Sebesült kihordás szempontjából is fontos lehet.)
<b>5. Tüzérség:</b>
Én a vontatott tüzérség pártján vagyok ,mert egyszerű és olcsó, mégis nagy lőtávolságot és romboló erőt lehet vele elérni. Modern precíziós lövedékekkel és tüzérségi felderítők alkalmazásával nagyon komoly sebeket ejthetünk az ellenség testén.
Ráadásul én olyan vontatott tüzérséget vennék amit elbírnak a szállító helikoptereink! Így lesz a "körülményes" vontatott technikából egy hihetetlen mobilitású csapásmérő eszköz.
<b>6. Légvédelem:</b>
Csapatlégvédelem és stratégiai objektumvédelem. Két elengedhetetlen pont. Ezen technikák azért fontosak mert 0-24 órás állandó védelmet képesek biztosítani stratégiailag fontos objektumaink számára.
A csapat légvédelem pedig részben tehermentesítheti a vadászgépeinket. Illetve állandó oltalmat biztosítanak a helikopterekkel szemben.
<b>7. APC/IFV:</b>
Mindig számítani kell az ellenség nagy fokú tüzérségi támadására, de ez nem akadályozhatja meg gyalogos csapataink mozgását. Területet védeni és elfoglalni csak gyalogsággal lehet, de hiába a jó felszerelés ha a gyalogság puha célpont a tüzérség erői számára. Ezen járművek beszerzése ezért is lenne fontos.
A másik indok pedig a gyalogság mobilitása. Egy gyalogos katona egy nap alatt gyalog kb. 15-25 km-t képes megtenni terepviszonyoktól függően. Egy APC/IFV akár 400-600 km-t is. Ez sem elhanyagolható tényező.
A harmadik indok pedig az MBT-kkel való együtt mozgás, és a gyalogság harcának tűztámogatása. Ezen járművek ezt is képesek végre hajtani.
Most pedig minden ponthoz rendeljünk <b>1 költségvetési évet</b> ( A 7. ponthoz 2 költségvetési évet) és <b>kb. 150-200 milliárd forintot szükség szerint.</b> Lényegében meg is van oldva a haderőnk modernizálása. Szerintem ez lenne a fontossági sorrend.
És akkor mondok pár típust is ami beleférne az 200 milliárdos évi keretbe (pontonként 1 típus):
1. MBT: T-90MS (Más értelmes többe kerül, de K2 vagy Leo2)
2. A mostani rendszer helyet, kevesebb, de nagyobb bázis, új modern épületek.
3. Flektarn mintás egyenruha, A-91 gépkarabély, GS-18 pisztoly, ECH sisak, Black Hawk OPS bakancs, Panzerfaust-3 IT600 pct. , Igla-S (SA-24) "Manpad", Gepárd GM6 romboló puska, SVU-AS távcsöves puska, Pecheneg géppuska, Metis-M1 ATGM, AI AX338 mesterlövész puska, Stb...
4. Mi-171SH/ UH-60
5. M777/ Tampella K98
6. Pancir-S1/ NASAMS
7. BMP-3M/K21