Ezt nem mondtam. Amit felhoztál, a "rakjunk légvédelmi rakétát gyalogsági harcjárműre" egyértelmű kudarc, fentebb egy tájékozottabb kollega írta hogy mi lett a sorsuk az amcsi haderőben.
Azt tegyük rögtön hozzá hogy Izrael évtizedek óta gerillák ellen harcol, az alapján fejleszt, a ruszkik külön történet(mint régebben írtam egyszerűen azért 57mm-el próbálkoznak mert nincs ennél kisebb de 30-nál nagyobb űrméret náluk), Dél-Afrika meg teljesen más éghajlat. Azt nem hiszem hogy mondjuk a Rheinmetall vagy más cég nem harci tapasztalatok alapján fejleszt.
Véleményem szerint nekünk továbbra is elsősorban az ukrán konfliktus a fő támpont, az ottani konfliktusból kell kiindulnunk.
Rendben megteszem, te pedig tanulmányozd az ukrán topikot amíg még elérhető.
Én meg megirtam,hogy miért lett az a sorsa.Eredetileg sima átalakitó készleteknek indult,hogy bármelik Bradly hordozhassa.A mai datalink rendszerek meg már megoldják a célfelderités roblémáját.
Oroszok már Afganisztánban kevésnek találták a 30milit.Igy került a 100milis 2A70 a BMP-3ra.És kisérleteztek a 37 és 45milis lőszerekkel is.
Az éghajlat korántsem olyan nagy korlátozó tényező.A növényzeti viszonyok már inkább.Pl az esőerdei harcok tapasztalatai nekünk kevésbé fontosak,de még azok sem lényegtelenek.Kazakok kemény telekkel búszkélkedhetnek,és a Mbombe családot választották.Dél Angola nagy része meg erdős szavanna,ami jellegében nagyon is hasonlatos egy európai kultúrtájhoz.Csak szántóföldek helyett füves térségeket szakit meg az erdő,bozót.Az elefántfű meg van olyan magas,mint a kukorica.De nem minden tapasztalat releváns ma már.Pl az a 90milis F1 lóveg,amivel a Ratel90 kilőtte 2km-röl a kubai T55öket,a mai modern/modernizált hk-kal szemben tehetetlen.
Ukrajnai harcok nagyon is relevánsak.De az sem minden szempontbol.Nálunk nincsennek meg azok az elfekvő fegyverkészletek,és főleg azok a kiképzett embertömegek,amik ott megvoltak.Számomra,szerintem a nekünk leginkább releváns tanulság,hogy továbbra is a tüzérség a csataterek királya-ha nincs hatalmas és modern légierőd.Ami nekünk nem lesz.Hogy fontos a tüzérség csöves és rakétás ága egyaránt-meg a kiegészitő eszkzök.Felderitő/célmegjelölő drónok,radarok,stb-és a REH.A gyalogságnak kell olyan ppc-törő eszköz,ami a korszerű hk-k ellen is hatásos.Meg hogy szükségünk lenne egy jolszervezett Nemzetörségre.(Éshogy egy 80as évek szintjén lévő Mihu semmirevaló,használhatatlan eu-i harctéren)
Különben az ottani harcokra a Mbombe 6 ifv változata sokkal jobban megfelelt volna,mint a BTR/BMP járgányok,amik ott harcoltak.
Emlitettem a zsidó reesz-kumulativ pct/légvédelmi lőszert.Neten semmit nem találtam róla.Gondolom már kivonták.Még a 82es háború után csinálták,105milis volt,amilyen löveges hk-juk már rég nincs.Szir Gazelle páncélvadász helik mély benyomást tettek rájuk,azért fejlesztették.De mai,120mm-es APAM-MP-T többcélú löszer egyik funkciója a helik leszedése,és a LAHAT rakéta is alkalmas helivadászatra.De az orosz csőböl inditott ATGMek is alkalmasak heli elleni harcra.