A modernizált AK 6,5 kg töltve opikával és red dottal.
Az komoly! Kicsit mintha kontraproduktívra sikeredett volna így ez a "modernizáció"...
Néhány gondolat a helikopter flotta fejlesztésével kapcsolatban:
Itt elhangzott korábban, hogy van egy kupac javítható Mi-17.
Nem lenne logikus ezekből felújítani, lehetnének az itt emlegetett "hátországi" transzport helik és mellé venni egy századnyi kisebb gépet? Gondolok itt pl. az EC645-re. Ezekbe már befér pár ember (a megadott 9-10 katona gondolom cipőskanállal csak), kicsi, mozgékony, deszantolni is jó lehet talán és szerényebben de felfegyverezhető. Szerintem a harci helikopter képességet ilyen szinten kellene megőrizni. Pl. egy 6-8 db dedikáltan harci verzió lenne valami hasonló felszereléssel mint az új AH-6I kopter.
Az új irányított 70mm-es rakétákkal a 7db-os kisblokk sem elhanyagolható + 1-2 Hellfire vagy "csöves" konténer vagy Mistral/Stinger. Szúrós kis tüske lenne egy ilyen kis gép.
A lényeg a harceljárások ismeretének fenntartása, fejlesztése lenne. Egy ily módon folyamatosan képzett állománnyal - ha baj van - sokkal hamarabb lehetne igazi harciheli típust rendszeresíteni. Később csereprogramban lehetne kiképezni személyzeteket idegen típusokra is pl. T129 v. Tiger.
Így amíg kifutnának a Mil-ek, fel lehetne készülni egy potens típus beszerzésére (EC725, Blackhawk stb.).
Az EC645-ök mellé jöhetne a mentőknek, rendőröknek az EC135/145 is. Megvalósulna a kvázi egy típusos beszerzés is
Az EC145/645(T2)-t én is nagyon jó ötletnek tartanám mind a katonaságnak "könnyű"helinek, mind az összes polgári szervnek, akiknek heli kell. A EC135-ről (azokat ugye csak béreljük) azt olvastam (talán itt), hogy panaszkodtak a mentősök, hogy kicsi a hely belül, na ide is pont jó lenne váltótípusnak az EC145. És igen, viszonylag jól fel is fegyverezhető http://www.airbushelicopters.com/site/en/ref/Missions_898.html , de amellett nem nagy, emiatt pedig nyilván meglehetősen gazdaságos is üzemeltetni, szóval nagyon szimpi. Ez a típus lehetne a "nagy nemzeti helikopterbeszerzés" közös alanya, a nagyobb szállítótípus beszerzésénél (és esetleg a valódi harcinál, ha lesz tervben valaha olyan típus beszerzése is) pedig már csakis a hadsereg igényeit és a katonai követelményeket kell figyelembe venni.
Két opció van jelenleg a fejemben:
A;
Hagyom az egészet mert annyira abszurd az ötlet,az valami elképzelhetetlen.
B;
Szombat este ha hazaértem
akkor válaszolok a kérdésekre és leírom ezredjére,hogy mekkora hülyeség az alap felvetés.
Inkább a "B" verziót, ha lesz rá időd. Jobb az szerintem, ha egy szakmabeli inkább elmagyarázza, mert abból lehet tanulni.