A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 548
113
Igazábol kellene egy ágyús kerekes járgány,a mozgékonyság miatt.De nem a Stryker 105, mintájára,az biztos.
Azonkivűl ágyús jármű is lehet többféle.90milis alacsony nyomású löveges járgány betölthet éppen olyan tűztámogató feladatot,mint a Ratel90,vagy mint a BMP-3 100milis ágyúja.Egy nehezzebb jármű meg elbirhatja a magas nyomású 90milist,vagy a 105/120milis hk-ágyúkat.
Még halvány lila gőzünk sincs,hogy milyen PSZH(k) lesz.Ha tényleg a Boxer lesz a kiindulópont,az simán elbirhatja a nagyobb hk lövegeket.Ha meg elég rugalmas lesz a konstrukció,lehet belőle farmotoros is,egy kvázi kerekes hk.Mint a Radpanzer terv volt anno,meg a Rooikat105
aa03y63kiju21.jpg
105-640x438.jpg

Utóbbinak elkészült a 120as protója is

F

Filter

Guest
Nos nézzük:
Törökország aktív háborút vív minimum 2 helyen, meg még párat fedetten. Igen komoly gazdasági támogatással. (Hja meg őket nem is hiszem hogy érdemes európai NATO haderőnek venni)
Svájc esetében is 130+ harckocsi számit aktívnak ezeket upgrade-del el is különítették. Nem igazán csereszabatosak az alap A4-esekkel. (Nem NATO tagok)
A spanyolok majdnem ugyan ez. Az A4-eseik tragikus állapotban vannak a tényleges bevetésük 0 valószínüségű.
Lengyelország a top1 harckocsi alakulatok számában és méretében.
Hollandia megszüntette 1 századon kívül az összes harckocsiját (a finnek vették meg az utolsó szaban A6-osaikat). Azokat is a közös német-holland dandárba szervezték.
A görögök szintén aktív készültségben élnek a törökök miatt. Majdnem a GDP 2,6%-át költik a hadseregre. Sokmindent elmond, hogy aktívan használják a Leo1-eseiket. :rolleyes: Ezzel együtt csak 170db A6-os szintű járművük van.

Pontosan az ilyen-olyan forma a nem mindegy.
300 aktív Leo2A7+-szal a lengyel és a német haderő mögött sorakoznánk - nagyvidáman. Jelzem, hogy ez egy 10 milliós ország 2%-os GDP-jével erősen röhejes ötlet.
@LMzek 2.0 nagyon vicces elképzelései vannak leginkább 0 gazdasági realitású háttérrel.
Jelzem nem volt fixálva az A7+.
De mint fentebb kifejtettem Kriss-nek. Muszály lennie mennyiségnek is hardver szinten.
Folyamatos üzemhez nélkülözhetetlen.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 258
113
Igazábol kellene egy ágyús kerekes járgány,a mozgékonyság miatt.De nem a Stryker 105, mintájára,az biztos.
Azonkivűl ágyús jármű is lehet többféle.90milis alacsony nyomású löveges járgány betölthet éppen olyan tűztámogató feladatot,mint a Ratel90,vagy mint a BMP-3 100milis ágyúja.Egy nehezzebb jármű meg elbirhatja a magas nyomású 90milist,vagy a 105/120milis hk-ágyúkat.
Még halvány lila gőzünk sincs,hogy milyen PSZH(k) lesz.Ha tényleg a Boxer lesz a kiindulópont,az simán elbirhatja a nagyobb hk lövegeket.Ha meg elég rugalmas lesz a konstrukció,lehet belőle farmotoros is,egy kvázi kerekes hk.Mint a Radpanzer terv volt anno,meg a Rooikat105
aa03y63kiju21.jpg
105-640x438.jpg

Utóbbinak elkészült a 120as protója is
John_Cockerill_unveils_new_105mm_fire_support_vehicle_based_on_Boxer_8x8_armored_925_001.jpg

Boxer 8x8 armored vehicle fitted with a Belgian Cockerill Defense 3000 series turret armed with one 105mm NATO-standard tank gun

• Tetszik
Reactions: éber

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
781
2 301
93
Megbeszélték ezt a Rheinmetallal?
Nem tudom.
De szíriában volt veszteség,hogy miért hogyan az más kérdés. De szükségét éreztétek hogy upgrade legyen.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 190
14 433
113
A felvetés az volt, hogy JELENLEG ha eléd raknak 500M USD-t, akkor mire költenéd.
A Magyar Honvédség a jelenleg berendelt, és megkapott összesen 56db harckocsival egész jól elkaristolhat még évekig. Nem ideális, de nem is tragikus. Ahova kell, ott ez az elégséges minimum szint.
A 24db PZH viszont gyakorlatilag egy spórolós aperitifnek is gyenge. A közepes és könnyű dandár meg tüzérség nélkül "villog". OK, van/lesz némi aknavetős támogatás, de az nem dandárszint.
A 300db hk. meg a szokásos agyrém a kartárstól.
A felvetett kérdésemre ( : Hány harckocsi lenne jó nekünk kb., --annak ismeretében, hogy a csehek a 2010-15 körüli "béke-időkben" 200(+) darabot gondoltak legkevesebb aktív állománynak?), a válaszokból közelítő átlagot számolva "dobta a gép" a 200 körülire becsült szükséges aktív Leo 27V állományt, a "szerető" szomszédi rajongást is figyelembe véve földjeink iránt.
Ezennel vegyék tudomásul az érintett hozzászólók, hogy "agyrémeik" vannak, velem együtt!!!
Kedves kis @pöcshuszár tagtárs, köszönjük a tájékoztatást!

Csak a miheztartás végett. A finnek 100db A6-ot tartanak aktív szolgálatban, meg ennél kicsivel több A4-et letárolva. Franciaországnak van összesen kicsivel több mint 400db harckocsija, amiből majdnem a fele le van tárolva.

@krisss kb 3 zászlóalj x 40 Leo, +40 műszaki "Nagy-macs", +40 Leo tartalékot (összesen szintén kb. 200 darab Leo-t) tart jó mennyiségnek 15 éves távlatban, 3 milliárd $ körüli tételként(benne van a Z2026 600 millió $-os csomagja).

Én a 325 darabos hibrid összetételű állományt tartom a legjobb Ár/Érték arányos összetételnek 75 Leo +250 (főleg védelemre, csapatmunkára, és mozgékonyságra) modernizált T-72-es összetételben, 1,8 milliárd $ értékben (amiben szintén benne van a Z2026 600 milló $-os csomagja).

300db aktív harckocsival ott lennénk a dobogón az európai NATO erők között. :rolleyes:

Ez a hadra-fogható mennyiség, aminek harmadára elég, ha állandó ("profi") legénység, a többinek "csak" a gyorsan mozgósítható állománykénti rendelkezésre állást kellene tudni megvalósítani.
Ami, ha meghaladja egy kormány képességeit 5-8 ezer közötti személy kiképzését, a becsült 15 éves időtartamban, akkor,... (ez itt egy csúnya üzenet helye a "kocsmából"...)

Jut eszembe: Miért is lenne baj, ha Mátyás óta először képesek lennénk megvédeni magunkat???
...azt értem, hogy minden szomszédnak b@szná a csőrét, jelenleg HIMARS-sal, Scud-dal, rakéta-tüzérséggel, százas darabszámú aktíválható technikákkal.
A külföldi elvárásoknak kellene megfelelni, vagy a sajátoknak???
...valójában!
Mert látszat szerint igen, valójában a hazai érdeknek!
...ez a politikus dolga: hazudjon, lopjon, csaljon, értünk!!! ...főleg, ha ezt ígérte!

U.I.: a "kocsmából" meg üzenik, hogy ezt a "Fizetünk, hogy a németnek, hogy lesz0phassuk..." üzemmódot meg abba lehetne hagyni, miután 10 éve harmadáron szerelünk össze, és már a hazai TESCO-gazdaságos energia-árakért/-biztonságért, telekért, infra-struktúráért is idejönnek!

"Kicsit" túlzásnak tartják "a kocsmában" (@krisss ;) ), hogy a harmadolt fizetésekből is "tejelni kell(a katonai cuccokon keresztül) a magyar marhának"!!!

Nos nézzük:
Törökország aktív háborút vív minimum 2 helyen, meg még párat fedetten. Igen komoly gazdasági támogatással. (Hja meg őket nem is hiszem hogy érdemes európai NATO haderőnek venni)
Svájc esetében is 130+ harckocsi számit aktívnak ezeket upgrade-del el is különítették. Nem igazán csereszabatosak az alap A4-esekkel. (Nem NATO tagok)
A spanyolok majdnem ugyan ez. Az A4-eseik tragikus állapotban vannak a tényleges bevetésük 0 valószínüségű.
Lengyelország a top1 harckocsi alakulatok számában és méretében.
Hollandia megszüntette 1 századon kívül az összes harckocsiját (a finnek vették meg az utolsó szaban A6-osaikat). Azokat is a közös német-holland dandárba szervezték.
A görögök szintén aktív készültségben élnek a törökök miatt. Majdnem a GDP 2,6%-át költik a hadseregre. Sokmindent elmond, hogy aktívan használják a Leo1-eseiket. :rolleyes: Ezzel együtt csak 170db A6-os szintű járművük van.

Pontosan az ilyen-olyan forma a nem mindegy.
300 aktív Leo2A7+-szal a lengyel és a német haderő mögött sorakoznánk - nagyvidáman. Jelzem, hogy ez egy 10 milliós ország 2%-os GDP-jével erősen röhejes ötlet.
@LMzek 2.0 nagyon vicces elképzelései vannak leginkább 0 gazdasági realitású háttérrel.

Mint fentebb írtam, többek véleményéből átlagoltam a 200 körüli Leopard 2A7V állományt!

...amit én 325 aktív darabra javasoltam hibrid állománnyal felezve az árat!
...és a többség említette, hogy béke-időben kb. harmad állomány/személyzet elegendő.

Bövebben fentebb...

• Tetszik
Reactions: Pogány

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 924
7 314
113
Nem tudom.
De szíriában volt veszteség,hogy miért hogyan az más kérdés. De szükségét éreztétek hogy upgrade legyen.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Mondom, hogy te se érezd

F

Filter

Guest
Jah csak ezek a számok eléggé horribilisek.
Tudom.
Ha megnézed az utóbbi időszak konvencionális,összfegyvernemi harcot felmutató konfliktusait, akkor láthatod hogy nem elrugaszkodottak.
Ahol kb mindenki,mindennel aprította a másikat: Szíria, Kelet UA, Líbia,Kaukázus.
Láthattad hogy degradálták egymás erőit nullára,pillanatok alatt.

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
781
2 301
93
John_Cockerill_unveils_new_105mm_fire_support_vehicle_based_on_Boxer_8x8_armored_925_001.jpg

Boxer 8x8 armored vehicle fitted with a Belgian Cockerill Defense 3000 series turret armed with one 105mm NATO-standard tank gun
Erre a toronyra utaltam fentebb. Ez egy Belga Francia projectnek indult,de beleszált az RM és a KMW-is... Ez a torony szerintem nekünk is sanszos!

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 658
84 137
113

A múltkor linkeltem a nemzetközi Leopard topikban egy elég részletes görög írást arról, hogy ők is használt Leo2-t vennének ha lenne valahol eladó...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 258
113
A felvetett kérdésemre ( : Hány harckocsi lenne jó nekünk kb., --annak ismeretében, hogy a csehek a 2010-15 körüli "béke-időkben" 200(+) darabot gondoltak legkevesebb aktív állománynak?), a válaszokból közelítő átlagot számolva "dobta a gép" a 200 körülire becsült szükséges aktív Leo 27V állományt, a "szerető" szomszédi rajongást is figyelembe véve földjeink iránt.
Ezennel vegyék tudomásul az érintett hozzászólók, hogy "agyrémeik" vannak, velem együtt!!!
Kedves kis @pöcshuszár tagtárs, köszönjük a tájékoztatást!

@krisss kb 3 zászlóalj x 40 Leo, +40 műszaki "Nagy-macs", +40 Leo tartalékot (összesen szintén kb. 200 darab Leo-t) tart jó mennyiségnek 15 éves távlatban, 3 milliárd $ körüli tételként(benne van a Z2026 600 millió $-os csomagja).

Én a 325 darabos hibrid összetételű állományt tartom a legjobb Ár/Érték arányos összetételnek 75 Leo +250 (főleg védelemre, csapatmunkára, és mozgékonyságra) modernizált T-72-es összetételben, 1,8 milliárd $ értékben (amiben szintén benne van a Z2026 600 milló $-os csomagja).

Ez a hadra-fogható mennyiség, aminek harmadára elég, ha állandó ("profi") legénység, a többinek "csak" a gyorsan mozgósítható állománykénti rendelkezésre állást kellene tudni megvalósítani.
Ami, ha meghaladja egy kormány képességeit 5-8 ezer közötti személy kiképzését, a becsült 15 éves időtartamban, akkor,... (ez itt egy csúnya üzenet helye a "kocsmából"...)

Jut eszembe: Miért is lenne baj, ha Mátyás óta először képesek lennénk megvédeni magunkat???
...azt értem, hogy minden szomszédnak b@szná a csőrét, jelenleg HIMARS-sal, Scud-dal, rakéta-tüzérséggel, százas darabszámú aktíválható technikákkal.
A külföldi elvárásoknak kellene megfelelni, vagy a sajátoknak???
...valójában!
Mert látszat szerint igen, valójában a hazai érdeknek!
...ez a politikus dolga: hazudjon, lopjon, csaljon, értünk!!! ...főleg, ha ezt ígérte!

U.I.: a "kocsmából" meg üzenik, hogy ezt a "Fizetünk, hogy a németnek, hogy lesz0phassuk..." üzemmódot meg abba lehetne hagyni, miután 10 éve harmadáron szerelünk össze, és már a hazai TESCO-gazdaságos energia-árakért/-biztonságért, telekért, infra-struktúráért is idejönnek!

"Kicsit" túlzásnak tartják "a kocsmában" (@krisss ;) ), hogy a harmadolt fizetésekből is "tejelni kell(a katonai cuccokon keresztül) a magyar marhának"!!!

Mint fentebb írtam, többek véleményéből átlagoltam a 200 körüli Leopard 2A7V állományt!

...amit én 325 aktív darabra javasoltam hibrid állománnyal felezve az árat!
...és a többség említette, hogy béke-időben kb. harmad állomány/személyzet elegendő.

Bövebben fentebb...
A kocsmában maradjanak az ivásnál akkor csak ott fogynak az agysejtek legalább a fórumé megmarad.

Amit mondasz még mindig csak az a gondom vele, hogy nem létezik :oops:

• Tetszik
Reactions: Chima3ra and Catles

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
A múltkor linkeltem a nemzetközi Leopard topikban egy elég részletes görög írást arról, hogy ők is használt Leo2-t vennének ha lenne valahol eladó...
Van eladó, csak pénzük nincs...
Mindezt úgy, hogy maguk is tudnák gyártani a testet az A7-hez.
Ez egy újságíró külsős véleménye. Mi az, hogy nem jó a 180db svájci? Azért, mert nem német kommunikáció van benne, meg a torony géppuska nem "olyan"... :cool:

• Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 845
134 258
113
Van eladó, csak pénzük nincs...
Mindezt úgy, hogy maguk is tudnák gyártani a testet az A7-hez.
Ez egy újságíró külsős véleménye. Mi az, hogy nem jó a 180db svájci? Azért, mert nem német kommunikáció van benne, meg a torony géppuska nem "olyan"... :cool:
Hát nagyon sok kisebb részegység meg alkatrész van benne ami csak azokba van. Szóval belezés és csere vagy pedig szerződés a RUAG-al. Szerinted mi miért drágállottuk?