A Saabot meghivtak a Tempestbe, legyen az integrator stb, ha abbol lesz valami, akkor jo sansszal lesz kétféle kiszerelésű, a brit-olasz stb es a sved Tempest, mindkettő very low observ - ha lesz belőlük valami mondjuk 10 even belül.
Ha igen, akkor jó sansszal a svéd lesz az első stealth gépünk 2032 után, ha nem, akkor FCAS v F-35...
Ez az infó nálam hiányzott, de nem véletlen, nem vagyok nagy szakértője a légi harcnak.
Viszont így már van értelme. A magyar beszerzések fókusza európai gyártmányok. De elsődleges ok, amiért képtelenek voltak megszülni egy 5th gen masinát, mert még "hazai pályán" is három gyártó ad be ajánlatot lényegében egy csúcs kategóriát gyártó amerikaival szemben. (Tudom, hogy nem egy, mert a S Hornetet is indították Svájcban és Finnországban és minden versenyez mindennel, de az USA-ban egyértelműen F-35-ös a prior és európai terepen a kontinens sok kis gyártója szintén elvérzik vele szemben. Mert eddig nem voltak képesek amerikai mintára összeállni több cég egy típus fejlesztésére. Úgy tudom F-15 block 50/52-nél is két különböző hajtómű két különböző gyár, de megoldották egy típusban.)
Ha a svédek legalább egy lépést tettek, hogy elmozduljanak egy Tempest közös munka felé, akkor ez egészen biztosan élvezni fogja a magyar kormány támogatását is. És nekünk a költséges gyártó váltással sem kellene bajlódnunk. Megjegyzem, hogy a gripik és az F-35-ös is nagyon hasonló dolgokkal hirdetik magukat, mint ami a magyar prioritásokban van. Zavaró technológiát -a maga szintjén- nem csak a repülőre, de az összes értékesebb eszközre bejelentetten rakni fogunk. (Leo vagy egy Lynx esetén nyilván nem az F-35 megzavarása a cél, hanem ott a besugárzás észlelés és ellenintézkedések egy ellenséges tankkal szemben.) Ezen kívül a környező országoknál -állítólag- sokkal határozottabban jelenik majd meg a csatairányítási rendszer, amiben mi K+F-et is akarunk. Itt azért biztosan nem csak bekérik, de erősen vizsgálni fogják a minősített adatokat és ha Kammnak igaza van, hogy az F-35-ös kevésbé alkalmas... De a gyártó LM meg pont azzal reklámozza, hogy tökéletesen alkalmas és mennyire jól együtt tud működni bármilyen földi egységgel, akár mint felderítő gép is. Összegezve: Az európai típus mellett egészen biztosan fontos szempont lesz az MLU várható költsége, gripen esetén mennyire tud 5. genre váltani a későbbiekben, EW és Battle Manager System.
Másfelől nem csodálkoznék azon, ha megvárnánk az F-et is egy új század beszerzésénél. Az együlésesek továbbra is a század gerincét alkotnák, de a kiképző funkción túl a második pilótának lenne bőven munkája néhány darab esetén ha háborúra kerülne sor, azt gondolom.
Más:
Nem értem, hogy miért számoltok szlovákok részéről Sz-300-zal, mikor én úgy tudtam, hogy ezt még ők sem teszik. Igen, olvastam az Azonnali cikksorozatát. Egy akkor időszerű elemzés. Már ott is jelezte, hogy akkor még csak bejelentés szintjén létező Z26 elemei ha megvalósulnak, akkor gyökeres változás fog történni a régió biztonságpolitikai helyzetében. Amit akkor egy egészséges szkeptikussággal kezeltek a más országoknál is szokásos bedőlő meg elhúzódó haderő átalakítások kapcsán, az ma már nálunk realitás.
Hová telepítem az egy szem tót radart, amivel számoltok? És ami mindent belát, mindent counterel. Ott teljesen reális, hogy a legideálisabb helyre, amit D20-szal nem érek el. És elkeseredetten írhatták a magyar stratégák, hogy ha a szolnokiak berepülnek helivel és kiiktatják...
Amint lesz MH-nak PZH2000-ese, nem fogják lepakolni sem az elavuló-félben lévő orosz, sem a beszerezni kívánt nyugati radarokat sem ugyan arra a helyre! Deikált maximális lőtávolsága 45 km, hatékony 15 km-re. Nem rakom olyan helyre, ahol Tata cicái lerohanhatják és főleg úgy nem helyezem el, hogy esetleg a frontot előre sem kell tolnom, csak
1, bemérem honnan jön a radarjel
2, műholdról ellenőrzöm
3, ha nem is precíziós csapást tudok bemérni -mert mondjuk nem vagyok effektív olyan messzire, mert nem tudok méter pontosan mondani semmit az űrből-, akkor is teljes tűzerővel egy három sorozatos lövést leadok és húzok onnan a válaszcsapás megérkezése előtt.
Nem állítanám, hogy majd senki semmit nem fog látni a háborúban, de pont azért fejlesztünk most már mást is, mert mindenki fejleszt. És mert nem két gép fogja vívni a légi párbajokat, hanem összhaderőnemben... próbálunk valamit megoldani. Állapodjunk meg abban a megfogalmazásban, hogy meg fogjuk próbálni. (Ahogy a szomszédok sem Sz-300-sal fognak hátra dőlni, hanem ők is próbálkoznak.)
Másik, hogy miért a tótokra hegyezitek ki, hogy mit akarunk a légierőben fejleszteni? A stratégia egyértelműen déli és keleti irányt határoz meg a nagyobb fenyegetettségre. Olyan építkezésben fognak gondolkodni, ami nem hagy ordító lyukakat a többi szomszéd felé sem. De a választ a meglévő keleti és déli nagyobb fenyegetettségi irányra akarja megadni.