A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 549
8 359
113
Jol mondja @Szittya, a 8x8 biztosan elkeszul idore, mert tulnyomo tobbsege keszen van, viszont a gyartas szerintem szep omotosan fog menni, eloszor csak 200-300 lesz rendelve, majd ahogy jon be penz mar Zalabol, ugy fognak tovabbi Lynxet meg 8x8 rendelgetni folyamatosan...

...mert uraim abban a fantasztikus helyzetben leszunk utana evtizedekig, hogy szep komotosan magunknak gyartathatjuk otthon a vilag legmodernebb harcjarmuveit, akar obszcen mennyisegben is, ha lesz ra penz es ember. :D

Es igen, vigyek csak a romanok a levedlett-elavult nyugati cuccokat, az nekik pont megfelel. :cool:
Az utolsó mondatot én megkérdőjelezném. A Románok legalább 8-10 évet nyernek azokkal a levedlet cuccokkal a környező országokhoz képest. Itthon meg nem elég lesz legyártani az újat hanem rendszerbe is kéne állítani. Az meg idő. Években mérhető. Mert nem csak eszköz függő, hanem összetett folyamatok sokasága.
Ezért is jó lenne ha pár századra való btr-et felújítani. Legalább átmenetileg.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Az utolsó mondatot én megkérdőjelezném. A Románok legalább 8-10 évet nyernek azokkal a levedlet cuccokkal a környező országokhoz képest.

Ezt most nem igazán értem. Miben nyernek 8-10 év előnyt? És mi a célom?
Tegyük fel, hogy meg fogják vásárolni! Az eddig elhangzottak alapján ezt úgy kell kezelni, hogy az évtized végén megvásárolható. Nem azonnal. Én nagyon remélem, hogy ebben az időben mi -és valószínűleg nagyon sok környező ország- már lépett valamit ezen a területen.
Én nem sajnálom tőlük azokat a gépeket. Ez számomra azt jelentené, hogy létrehoztak egy infrastruktúrát a Pirák összeszerelésére -mert alkatrészgyártásról és fejlesztésről ők sem hallanak sok dolgot- és utána ezt megbasszák azzal, hogy occón használt gépet felvásárolnak és felújítanak.
Én szurkolok nekik. Ez növelné a harcértéküket, ami mint NATO tagország számunkra jó. És olyasmi lenne, mint a lengyeleknél az Abrams megrendelése a K2-es program mellett. Lehet tényleg lesz valami a keleti szárny két oszlopa koncepcióból.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 019
14 015
113
Áthoztam ide, mert az általános T-72-nél tovább(kb. ide) mutató a beszélgetés!

Melyik része nem világos annak, hogy mit nyilatkozott a Honvédseg a T-72-vel kapcsolatban? Feketén fehéren leírták, hogy mi az elgondolás velük.

Ami attól függetlenül, hogy leírták/kimondták, még lehet --akár alapvetően téves döntés--, vagy dezinformáció :oops: :oops: :oops:

...mert ha igaz, akkor súlyos szakmai hiba és hosszútávú folyamatokat befolyásoló politikai tévedés!

Amit leírtál az nagyon jó, csak az a baj vele, hogy nem harckocsi. A harckocsinak az a lényege, hogy van jó mozgékonysága és páncélja emiatt egy olyan ágyút raknak bele ami közvetlen irányzással a leghatékonyabb használni. Tehát a harckocsi elöl megy, mert mindene erre van kihegyezve. Ha nem így használod, akkor feleslegesen van harckocsid. Ha nem tudod elavultság okán így használni a harckocsid, akkor feleslegesen van harckocsid. Tökéletesen látod, hogy egy elavult szar amit bűn előre engedni! Abban viszont óriási a tévedésed, hogy ennek ellenére próbálsz neki helyet találni, mert ezzel rengeteg pénzt és embert rabolsz el más területektől ahol égető szükség lenne rá.
Ki kell baszni az összeset a picsába és ha csak az egy évben így megspórolt pénzen lőszert veszel és ellöveted a katonával a PzH-val meg a Leoparddal a másikfelet meg ellopják akkor is sokkal értelmesebben használtad fel a pénzt mintha a 72-esekre költötted volna.

Továbbra is "megemlíteném", hogy SOHA, SENKI, SEMMI megoldást nem tudott még mondani, ami a magyar gazdasági valóságban lehetséges mennyiséget valóban elérhetővé teszi amit a Trianoni valóság által létrejött helyzet megkövetel!!!

TE SEM.

A "Legjobb megoldás" meghatározásánál --a Z2026 beszerzésekkor-- pedig durván hiányzik, hogy KINEK a legjobb??? ...milyen szempontból??? ...milyen jövőbeni változásokat figyelembe véve???

Soha senki nem merte a LEO-hívők közül megbecsülni sem, hogy össz-harcértéket tekintve a 44 Leo-val mennyi/milyen harcértékű T-72 egyenértékű???
....mert a vadon királya/oroszlán rendszeresen éhen hal, mert a nagy hiéna falkáktól nem tudja megvédeni a kemény munkával elejtett zsákmányt!!!

Pl: egy az az 1 vadi-új Leo árából 100-150 üzemképes, bevethető alap T-72-t lehetett venni a Covid előtt. Melyiknek nagyobb a harcértéke???
...összesítve!!!

Mire fogunk menni a varázs-44-es darabbal, ha a "szokásos" keleti szövetségesünk barátságot köt Horvátországgal a fél-Dunántúl jegyében?
A 44 darab hogyan lesz 2-3 helyen egyszerre???
...a sógorok pedig --természetesen humanitárius okokból-- megmentik a nyugat-Dunántúlt, mint történelmünk során többször. Oooopsz!

A dübörgő marketing "kicsit" vakká tesz sokakat: a 44 Leo olyan kevés, hogy biztos koporsó egy konfliktus esetén!
A valós --150+ körüli mennyiség pedig a mi gazdasági helyzetünkben belátható évtizedeken belül esélytelen.
Sokkal többre pedig --mint a 44 körüli mennyiség-- nincs sem pénz, sem Eu-s/német szándék(segítség), hisz a rángatható/táncoltatható Magyarország a legjobb nekik.

A Leo-vásárlás csak korábbi --kormányváltást lehetővé tévő-- német politikai támogatás miatti visszatérítés, ebben a mennyiségben a Leo 2-knek, magukban nevetséges katonai ereje van.

Értem, hogy a klasszikus szerint "Meg kell adni a Királynak, ami királyé, a császárnak, ami a császáré...", de hogy közben a valós honvédelem szánalmas kiszolgáltatottsággá válik mennyiségi és támogatottsági szempontból, az kiábrándító.

Ezeken a tényeken a Z2026 1-2 százalékából lehetne változtatni, és a német/USA kényszar/adót is megfizettük, de a hazai képességnek újjáépülne az elvesztett tartalék technikai háttere, magasabb szinten, mint amit elvesztettünk, magasabb szinten, mint ami a szomszédoknak rendelkezésre áll!!!

Ezt az alap megőrzést, fenntartás, még a sokat szidott románok is --a valós helyzetet nézve-- még mindig/ismét jobban csinálják nálunk, a szerbekről nem is beszélve.

Ez pedig bizony, a jelenlegi hazai politikai és (szak-)vezetést tekintve --minden más területen elért jelentős eredményétől függetlenül-- szégyen!!!
Az összképet tekintve: amit nyertünk a vámon (civil gazdaság eredményei) azt "éppen" elveszítjük a réven (túlárazott, nagyon rossz hatékonysággal elköltött 10+20+30 milliárd € !!!-- és megmaradó zsarolhatóság!!!

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 359
84 194
113

Ami attól függetlenül, hogy leírták/kimondták, még lehet --akár alapvetően téves döntés--, vagy dezinformáció :oops: :oops: :oops:

...mert ha igaz, akkor súlyos szakmai hiba és hosszútávú folyamatokat befolyásoló politikai tévedés!

Továbbra is "megemlíteném", hogy SOHA, SENKI, SEMMI megoldást nem tudott még mondani, ami a magyar gazdasági valóságban lehetséges mennyiséget valóban elérhetővé teszi amit a Trianoni valóság által létrejött helyzet megkövetel!!!

TE SEM.

A "Legjobb megoldás" meghatározásánál --a Z2026 beszerzésekkor-- pedig durván hiányzik, hogy KINEK a legjobb??? ...milyen szempontból??? ...milyen jövőbeni változásokat figyelembe véve???

Soha senki nem merte a LEO-hívők közül megbecsülni sem, hogy össz-harcértéket tekintve a 44 Leo-val mennyi/milyen harcértékű T-72 egyenértékű???
....mert a vadon királya/oroszlán rendszeresen éhen hal, mert a nagy hiéna falkáktól nem tudja megvédeni a kemény munkával elejtett zsákmányt!!!

Pl: egy az az 1 vadi-új Leo árából 100-150 üzemképes, bevethető alap T-72-t lehetett venni a Covid előtt. Melyiknek nagyobb a harcértéke???
...összesítve!!!

Mire fogunk menni a varázs-44-es darabbal, ha a "szokásos" keleti szövetségesünk barátságot köt Horvátországgal a fél-Dunántúl jegyében?
A 44 darab hogyan lesz 2-3 helyen egyszerre???
...a sógorok pedig --természetesen humanitárius okokból-- megmentik a nyugat-Dunántúlt, mint történelmünk során többször. Oooopsz!

A dübörgő marketing "kicsit" vakká tesz sokakat: a 44 Leo olyan kevés, hogy biztos koporsó egy konfliktus esetén!
A valós --150+ körüli mennyiség pedig a mi gazdasági helyzetünkben belátható évtizedeken belül esélytelen.
Sokkal többre pedig --mint a 44 körüli mennyiség-- nincs sem pénz, sem Eu-s/német szándék(segítség), hisz a rángatható/táncoltatható Magyarország a legjobb nekik.

A Leo-vásárlás csak korábbi --kormányváltást lehetővé tévő-- német politikai támogatás miatti visszatérítés, ebben a mennyiségben a Leo 2-knek, magukban nevetséges katonai ereje van.

Értem, hogy a klasszikus szerint "Meg kell adni a Királynak, ami királyé, a császárnak, ami a császáré...", de hogy közben a valós honvédelem szánalmas kiszolgáltatottsággá válik mennyiségi és támogatottsági szempontból, az kiábrándító.

Ezeken a tényeken a Z2026 1-2 százalékából lehetne változtatni, és a német/USA kényszar/adót is megfizettük, de a hazai képességnek újjáépülne az elvesztett tartalék technikai háttere, magasabb szinten, mint amit elvesztettünk, magasabb szinten, mint ami a szomszédoknak rendelkezésre áll!!!

Ezt az alap megőrzést, fenntartás, még a sokat szidott románok is --a valós helyzetet nézve-- még mindig/ismét jobban csinálják nálunk, a szerbekről nem is beszélve.

Ez pedig bizony, a jelenlegi hazai politikai és (szak-)vezetést tekintve --minden más területen elért jelentős eredményétől függetlenül-- szégyen!!!
Az összképet tekintve: amit nyertünk a vámon (civil gazdaság eredményei) azt "éppen" elveszítjük a réven (túlárazott, nagyon rossz hatékonysággal elköltött 10+20+30 milliárd € !!!-- és megmaradó zsarolhatóság!!!
Ja, ha te az álomvilágba kapaszkodsz, hogy de ettől még lehet akkor azt magaddal beszéld meg vagy egy ezoterikus fórumon a jóslás topikban.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 019
14 015
113
Ja, ha te az álomvilágba kapaszkodsz, hogy de ettől még lehet akkor azt magaddal beszéld meg vagy egy ezoterikus fórumon a jóslás topikban.

Ha katona lennék --mint te is--, én is hasonlót írnék!

Nem vagyok az, megírhatom a valós véleményem!

Én sem tettem mindig, többségében más sem szokta tele kiabálni a világot azzal, ha --a fizetést adó-- Főnökség kib@szottul hülye döntést hoz!

Semmi gond!

U.I: A két távozott vezető sem ok nélkül döntött így!
A Z2026-ot a megváltozott világhoz kell igazítani, vagy kidobott pénz!!! Jó döntés(Z2026), jól kell megvalósítani!!!

.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113

Tetszik, amit írsz. Nem féled a HALÁLt!

Horvátok helyében nem ugranék bele egy Trianon remakebe. Ha épp reggel van, akkor Szerbia felől süt rájuk a Nap. Ha már lassan vége a napnak, akkor Szlovénia felől. Mind a három ország -szerintem- csodálatosan szép. Nincs értelme háborúzni, ha ennyi gyönyörű dolog vesz minket körbe.

Jó szándékúan kérném, hogy a T-72-t ne hozzuk át a saját topicjából!

• Tetszik
Reactions: rappali_

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 079
130 139
113

Én sem tettem mindig, többségében más sem szokta tele kiabálni a világot azzal, ha --a fizetést adó-- Főnökség kib@szottul hülye döntést hoz!

Semmi gond!

A Z2026-ot a megváltozott világhoz kell igazítani, vagy kidobott pénz!!! Jó döntés(Z2026), jól kell megvalósítani!!!

.
Nem, még mindig úgy gondoljuk, hogy kattant vagy. Sorry.

"
A Z2026-ot a megváltozott világhoz kell igazítani, vagy kidobott pénz!!! Jó döntés(Z2026), jól kell megvalósítani!!!"

Amiről meg fingod sincs szerintem inkább ne feszegesd.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 690
15 228
113

Semmi gond!

.
Konkrétan írd már le miért távoztak.
Nem sejtést.
Tényt.
Ha nem tudod akkor ne a te gondolataidat plántáld beléjük.

Spec azt sem tudjuk ők akartak e menni, vagy kirakták őket.
De ha te tudod és nem vagy katona írd meg. o_O

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 019
14 015
113
Nem, még mindig úgy gondoljuk, hogy kattant vagy. Sorry.

"
A Z2026-ot a megváltozott világhoz kell igazítani, vagy kidobott pénz!!! Jó döntés(Z2026), jól kell megvalósítani!!!"

Amiről meg fingod sincs szerintem inkább ne feszegesd.

Einsteinre is sokan mondták, hogy kattant.
...még tudományos körökben is.
...és még sokakra, különösen akiknek nem egyezett a véleménye a hivatalossal. Néha egyébként igazuk is volt "idézek": katt, katt :D :D :D

Komolyra (vissza-)fordítva:

U.I.: attól még ebben a kérdésben igazam van. Egyikőtök sem adott választ továbbra sem: "Ki fizeti a szükséges(kb. 150+) mennyiséget Leo-ból ???"
SŐT: Még SENKI nem mondott "jót" erre az egyszerű kérdésre!
...a mantrázott "sz@r/kohószökévény T-72!" véleménnyel sikeresen lehet közeljövőbeli háborút veszíteni !!!
... + sorozatosan háttéralkukat!!! ...nekem már kezd belőle sok lenni!!!

.

K

kamm

Guest
Einsteinre is sokan mondták, hogy kattant.
...még tudományos körökben is.
...és még sokakra, különösen akiknek nem egyezett a véleménye a hivatalossal. Néha egyébként igazuk is volt "idézek": katt, katt :D :D :D

Komolyra (vissza-)fordítva:

U.I.: attól még ebben a kérdésben igazam van. Egyikőtök sem adott választ továbbra sem: "Ki fizeti a szükséges(kb. 150+) mennyiséget Leo-ból ???"
SŐT: Még SENKI nem mondott "jót" erre az egyszerű kérdésre!
...a mantrázott "sz@r/kohószökévény T-72!" véleménnyel sikeresen lehet közeljövőbeli háborút veszíteni !!!
... + sorozatosan háttéralkukat!!! ...nekem már kezd belőle sok lenni!!!

.
Visszavinned ezt a T72 tema ala?
OKkösszépen!

• Tetszik
Reactions: rappali_ and Ocses

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 019
14 015
113
Visszavinned ezt a T72 tema ala?
OKkösszépen!

NEM.

Ezért:
  1. Nem általános, hanem magyar haderőt érintő téma,
  2. ...ezen belül pedig nem (csak) a magyar T-72-ket érintő technikai/egyéb eszköz-specifikus terület,
  3. hanem a haderő teljes harcértékét befolyásoló kérdés,
  4. a kedvező ár/érték arány miatt pedig a többi haderő jövőbeni fejlesztési lehetőségeit is jelentősen érintő általános téma!!!

.

• Tetszik
Reactions: Pogány

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 079
130 139
113
Egyikőtök sem adott választ továbbra sem: "Ki fizeti a szükséges(kb. 150+) mennyiséget Leo-ból ???"
KONKRÉTEAN kb 4X írtam le, hogy a következőkben a kiéptt infrastruktúra kiképzési rendszer és meglévő logisztikai alapok miatt az ár nem keveset csökkenne. (Nagyjából a jelenleg megvásárolt csomag 60% ára) Csak ezt urasan figyelmen kívül hagytad mindegyik alkalommal, és igazándiból az nem egy észveszejtő összeg.

A felújított T-72 véleménnyel meg konkrétan kurva könnyen lehet közép és hosszú távon. (rövid távon meg édesmindegy hány t-72-őnk van)

Azt a böszmeséget kérlek felejtsd már el, hogy mi Dudival öncenzúrázzuk magunkat ha kritizálni kell.

Dudi folyamatosan vajdázik ha nem tűnt volna fel az évek során és bőven szidja a honvédségi dolgokat.

• én pedig kerek perec beszéltem nektek személyi felszerelési problémákról
  • elhibázott humánpolitikáról
  • lerongyolódott infrastruktúráról
  • csaló szar munkát végző haditechnikai cégekről
  • elhibázott sorrendről a haderőfejlesztés tervezésekor (fejére állított piramis)

A T-72 felújítási fantazmagóriáddal az a bajom, hogy a jármű amiről álmodozol kb a fizikai (de a rentábilis megvalósíthatóságit tuti) képtelenség határait súrolja. Főleg amikor előadod a kocsmai mérnök team csodamegoldásait (motorpimp pl, amivel a szerbek akik gyártják és fejlesztették azt a motort évek óta küszködnek, hogy az amúgy egész értelmesen összedobott fejlesztési pakkjukba tudjanak valami értelmes motort tenni és még további évek mire sikerül nekik) nekem ott veszti el a mondanivalód teljes mértékben a valóságalapját és a komolyan vehetősége maradékát is.

Ezzel ellentétben a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika harcterein heverő külnböző csodajó ár/érték arányos megoldásokkal felpimpelt T-72-esek (és egyéb szovjet vasak) roncsai és a számolatlanul bennük égett halottak megadják az összes ellenérvet amihez szükség van a mondanivalód cáfolására.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 686
71 946
113
KONKRÉTEAN kb 4X írtam le, hogy a következőkben a kiéptt infrastruktúra kiképzési rendszer és meglévő logisztikai alapok miatt az ár nem keveset csökkenne. (Nagyjából a jelenleg megvásárolt csomag 60% ára) Csak ezt urasan figyelmen kívül hagytad mindegyik alkalommal, és igazándiból az nem egy észveszejtő összeg.

A felújított T-72 véleménnyel meg konkrétan kurva könnyen lehet közép és hosszú távon. (rövid távon meg édesmindegy hány t-72-őnk van)

Azt a böszmeséget kérlek felejtsd már el, hogy mi Dudival öncenzúrázzuk magunkat ha kritizálni kell.

Dudi folyamatosan vajdázik ha nem tűnt volna fel az évek során és bőven szidja a honvédségi dolgokat.

• én pedig kerek perec beszéltem nektek személyi felszerelési problémákról
  • elhibázott humánpolitikáról
  • lerongyolódott infrastruktúráról
  • csaló szar munkát végző haditechnikai cégekről
  • elhibázott sorrendről a haderőfejlesztés tervezésekor (fejére állított piramis)

A T-72 felújítási fantazmagóriáddal az a bajom, hogy a jármű amiről álmodozol kb a fizikai (de a rentábilis megvalósíthatóságit tuti) képtelenség határait súrolja. Főleg amikor előadod a kocsmai mérnök team csodamegoldásait (motorpimp pl, amivel a szerbek akik gyártják és fejlesztették azt a motort évek óta küszködnek, hogy az amúgy egész értelmesen összedobott fejlesztési pakkjukba tudjanak valami értelmes motort tenni és még további évek mire sikerül nekik) nekem ott veszti el a mondanivalód teljes mértékben a valóságalapját és a komolyan vehetősége maradékát is.

Ezzel ellentétben a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika harcterein heverő külnböző csodajó ár/érték arányos megoldásokkal felpimpelt T-72-esek (és egyéb szovjet vasak) roncsai és a számolatlanul bennük égett halottak megadják az összes ellenérvet amihez szükség van a mondanivalód cáfolására.
Annyit szólnék a védelmében, hogy Leo 2A4-ben ugyanez alapján szintén nem öröm halálra égni a jelen felszereltségükkel.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
T

Törölt tag 2577

Guest
Tetszik, amit írsz. Nem féled a HALÁLt!

Horvátok helyében nem ugranék bele egy Trianon remakebe. Ha épp reggel van, akkor Szerbia felől süt rájuk a Nap. Ha már lassan vége a napnak, akkor Szlovénia felől. Mind a három ország -szerintem- csodálatosan szép. Nincs értelme háborúzni, ha ennyi gyönyörű dolog vesz minket körbe.

Jó szándékúan kérném, hogy a T-72-t ne hozzuk át a saját topicjából!
Te most szívtál el egy gandzsát? Ha már unikornist is látsz akkor, túltoltad. :D