Értem én ezt.Csakhogy ennek semmi köze ahoz,hogy az alakulatot dd-nak,vagy összfegyvernemi ezrednek hivjuk.Mert ha egyezredet úgy felszerelsz,hogy az alkalmas legyen egy önálló hadmozdulatra-egy dd-t kaptál,csak nem úgy hivod.Mert manapság elvileg az a különbség a dd és az ered között,hogy a dd szervezetszerűen rendelkezik a harchoz szükséges támogató és kiszolgáló elemekkel.(de csak elvileg,mert a világban annyi a kivétel e elvi szabály alol,hogy csak elvileg van igy.).És a problémáink nem fognak ettől megváltozni.Az aránytalanságok akkor is megmaradnak,ha bandériumnak kereszteled át a dd-okat.Ez sokkal mélyebb probléma.kezdve azzal,hogy az életpálya model ne a hűséget és a hosszú nyelvet jutalmazza,hanem a teljesitményt.Nevezheted és szervezheted össze vissza a rendszert,attol még a tintahuszár és tábornokmelegedő megmarad.Sokszor mondogattam,hogy egy baromi jó rendszerszervezőre lenne szükségünk,ki célirányosan teljesitménycentrikus rendszert alakitana ki.Ne fölfele bukjon,hanem hulljon a férgese.-Tisztelt xy akármiszarzsis úr,ön nem felel meg a kivánalmaknak.Arra vannak a leszerelő papirjai,vigyázzon,hogy kifele menet ne álljon a seggébe az ajtókilincs.-Röviden,alkalmatlanságért ki van rugva.Én értem, hogy mit akar mondani @mindenen kívül .
Ha az egész Honvédség egy hadosztály méretű erő, és várhatóan nem is lesz sokkal nagyobb, akkor felesleges dandárokba szervezni a haderőt, Soha a büdös életben nem fogunk egyszerre bevetni egy dandárnyi erőt egy helyen. Ok, hogy ennyit ajánlottunk fel a NATO-nak, meg a NATOban ez az alapegység, de ha nem "áll be" jelentős bővülés - mondjuk 50-60.000főre, akkor nem valószínű hogy van értelme akár a 2 dandár vezetését is megtartani.
Ha viszont nem vetjük be az erőket dandárként, akkor miért tartunk fenn ilyen szervezeti elemeket (dandártörzs), amikor a harc az alacsonyabb szinten fogja megkövetelni a komolyabb törzs meglétét. (komoly párhuzamosság)
És az a probléma, hogy az alá és felérendelési viszonyok miatt nem teheted meg, hogy a vezérkarban egy bizonyos szint alá adjad a rendfokozatokat. Illetve megteheted, csak ehhez szemléletváltás is kell.
Vegyünk egy példát a jóval alacsonyabb szintről.
Drummond bácsi felvázolt egy elméleti egységesítő gyalogsági zászlóalj struktúrát. Abból van ez a kép. Ide teszem, hogy látszódjon, miről beszélek:
Pl. a támogató század mesterlövész szakaszában nincs tiszt. Pedig szakasznak hívják, de csak 16 fő alkotja.
Érdemes végigmenni a Magyar Honvédség jelenlegi felépítésén és észre lehet venni, hogy úgy repkednek a csillagok, mint az égen egy langymeleg augusztusi napon.
Már alapvetően azt nem értem, hogy a Különleges Műveleteknek miért kell szemlélőség. Van az országnak egyetlen különleges dandárja, ráadásul egyetlen helyőrségben, és nem igazán értem, hogy miért kell külön egy szemlélőséget fenntartani ennek (Az eleje vezérőrnagy).
A Kibervédelem esetén még ennyire sem értem (az eleje dd.tábornok).Értem a szándékot, a különleges erők megbecsülésére, és helyzetünkből adódó fontosságára, de szerintem nem biztos, hogy az USSOCOM mintájára egy "magasabbegységet" kellene létrehozni belőlük. Csakhogy náluk az USSOCOM rendelkezik saját légierővel (merev és forgószárnyassal is), meg némi tengerészeti egységekkel is.
Van itt még:
Személyzeti csoportfőnökség (dd. tábornok)
Kiképzési csoportfőnökség (dd. tábornok)
Parancsnoki iroda (ezredes az eleje )
Repülésbiztonsági főnökség (ezredessel)
Biztonságtechnikai főnökség (ezredes)
Szeretném tisztázni, hogy itt nem az egyes parancsnoksági elemek létjogosultságát, és legfőképpen nem az ott szolgáló emberek rátermettségét szeretném megkérdőjelezni, inkább azt, hogy biztosan jók az alá-, felé-, mellérendelési viszonyok? Illetve az ezekhez tartozó rendfokozatok.
Mert sajnos ha a régi beidegződések szerint szervezzük meg a Honvédséget, akkor bárki hajlamos létrehozni egy ehhez hasonló aránytalan rendszert.
Sajnos az sem segít, ha rendfokozatok egyben fizetési osztályok is, mert akkor
Persze a kis hadsereget arányaiban mindig drágább fenntartani, mint a nagyot, mert az államnak, és a hadseregnek is vannak olyan funkciói, amit minimális létszámmal fenn kell tartani. Ezeken nem nagyon lehet spórolni.
Elvileg Benkő már beszélt róla hogy most elkezdenek egy a korábbinál is nagyobb átszervezési folyamatot. Nagyon kíváncsian várom, hogy mi lesz a vége.
Hogy hogyan lehetne megszabadulni a kontraprodugtiv rendszertől?fogalomam sincs.De a világban vannak rendszerszervezők,ki tudják.A világban vannak hadseregek,mik jol működnek.Meg kell nézni,hogy azok miért múködnek jol?Na,nem nekem,mert ehez én kevés vagyok,mint mackósajtban a brummogás.
Szóval ez egy szervezeti rendszer probléma,de nem annak a problémája,hogy egy alakulatot dd-nak,vagy összfegyvernemi ezrednek hivunk.Mert ez csak szemantika.Mert ha egy ilyen ezred rendelkezik minden harcához szükséges támogató és kiszolgáló elemmel,akkor az ugyan az,mint egy dd,csak nem annak hivjuk.Hogy milyen a jogállása,meg milyen szarzsi kell a vezetéséhez,az meg szabályozási kérdés.
Az más kérdés,hogy nálunk a magyarosch rögvalóságban minden klozetpk pizsamás,mert annyi a parkettásunk,hogy Dunát lehetne rekeszteni velük.Meghogy a 2 dd-unkbol az egyik csak ezred,a másik is olyan karcsú,hogy egy jobb sereg zlhcs harccsoportja körberöhögi.De ez megintcsak nem fog változni a szemantikátol.
Önálló zl meg komplikáltabb,mint egy kötelékbe szervezett.És azt meg tudomásul kell venni,hogy a mai kor kihivásainak egy olyan rendszer felel meg,ami az alegységek önálló és kötelékben való alkalmazásának képességeit is megköveteli.Ez van,ezt kell szeretni.
Ami azt illeti,én minden gépesitett szakaszhoz raknák egy hadtápos járművet,ami legalább 1x után tudja tölteni a szakasz járműveit minimum üzemanyaggal és lőszerrel,és a járműnek minimum önvédelmi fegyverzete és páncélzata van (legjobb,ha a szakasz alapjárművének specializált változata).És kifejezetten nehezményezem,hogy a PZh-hoz nincs harci utántöltő jármű.Pedig az egy plusz elem,ha lenne,akkor sem lehetne lesporolni az utánpótlást szállitó teherautót.
Szóval értem a problémát,de nem ebben látom a megoldást.A tábornokmelegedőt meg kell szüntetni,de nem igy.És hozzátenném,hogy úgy kell a tintahuszárokat kiszórni,hogy közben nem szabad elfeledkezni róla,a jó adminisztrátorokra,kiváló és hasznos tintavirtuóz huszárokra a seregnek igenis szüksége van.Jol múködő és hatékony adminisztráció nélkül a sereg összeomlik.
Különben úgy néz ki,jelen infók alapján,hogy a szittyák önálló zl-ak lesznek.