Ha nem benne robban akkor minden zárt hely amit nem pusztít el a robbanás az biztonságos.Egy IFV-ben ülők túl élhetik a theromobarikus fegyver hatásait, nem?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha nem benne robban akkor minden zárt hely amit nem pusztít el a robbanás az biztonságos.Egy IFV-ben ülők túl élhetik a theromobarikus fegyver hatásait, nem?
Hát erről azért azok az ukrán gépesitett zl-ak katonái,kiket thermobar fejjel szerelt sorozatvető csapás ért,nagyon mást mondanának.....harcjárműbvekkel szemben egyébként nem olyan hatékonyak mint a repesz vagy a gyúlytó fegyverek.
Mibe halnak meg az emberek ilyen robbanásnal? Hő ? Légnyomás ? ?Bár azt hozzátenném, hogy én kint voltam a szabadban amikor az az oroszok ilyen fegyvereket használtak és kutya bajom sem lett. Szóval a távolság az igen jól reukálja a robbanás erejét.
Hőgutát kapnak!Mibe halnak meg az emberek ilyen robbanásnal? Hő ? Légnyomás ? ?
Ha nem a hőtől, akkor abba, hogy tűzvihar elszívja az oxigént a környezetből. Pl. ha egy bunkerban vagy pincében lapulnak, akkor megfulladnak.Mibe halnak meg az emberek ilyen robbanásnal? Hő ? Légnyomás ? ?
És a vákum amit már említettek.Mibe halnak meg az emberek ilyen robbanásnal? Hő ? Légnyomás ? ?
fulladás: a tüdőből is kiszívja levegőt. Pláne részben zárt térben müködik: épületek, pincék, bunkerek. A vákum kiszívja a levegőt, oxigént, de vissza áramlás lassabb, így nem lesz elég oxigén.Én itt az élettani okokra voltam kiváncsi! A vakum mit okoz? A hő egyértelmű, bár rövid ideig tartó hatásáról beszélünk.
Tájékoztató az eljárás eredményéről
Elnevezés:
NFSI - HM energetikai korszerűsítés - 4 részben
Rövid meghatározás:
Vállalkozási szerződés „A Honvédelmi Minisztérium épületeinek energetikai fejlesztése” című, KEHOP-5.2.2/16-2016-00001 azonosító számú projekt keretében energetikai korszerűsítésre- 4 részben
Valamennyi rész II.2.4) pontjára irányadó:
A 435/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletben Ajánlatkérő feladatai között nevesítésre került többek között a 2014-2020 programozási időszak Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programja (továbbiakban: KEHOP) terhére finanszírozott, közszféra szervezet épületenergetikai célú beruházása megvalósítását célzó kiemelt projektek megvalósításához szükséges közbeszerzési eljárások lebonyolítása. Ennek megfelelően jelen közbeszerzési eljárás tárgya a „A Honvédelmi Minisztérium épületeinek energetikai fejlesztése” című, KEHOP-5.2.2/16-2016-00001 azonosító számú projekt kivitelezési munkáinak megvalósítása az ajánlattevők részére kiadásra kerülő közbeszerzési dokumentumokban részletezettek szerint.
A teljesítés fő helyszíne:
HM II. 1135 Budapest, Lehel u. 35-37. HRSZ: 28001/1
Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 6000 Kecskemét, Reptéri út 4. HRSZ: 0425
Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis 5008 Szolnok, Kilián György út 1. HRSZ: 0785/1
Nagysándor József Laktanya 8000 Székesfehérvár, Mészáros Lázár utca 3. HRSZ: 1951
A beszerzés végleges összértéke (áfa nélkül)
Érték áfa nélkül: 3 248 455 845.00 HUF
105360-2022 - Eredmény
ted.europa.eu
Szerintem senki sincs aki szerint nem sürgősek a beszerzések, csak a realitásokat nem lehet felülírni. Komolyabb eszközöket nem lehet máról holnapra venni. Legrövidebb határideje a páncéltörő eszközöknek és MANPADS-nak van szerintem, és az ezekre való kiképzés is relatíve rövid. De pl. a Spike-ot is rég megrendeltük, és híre-hamva sincs még. MANPADS, Spike-on és CG-n kívüli pc törő fegyver (gondolok itt könnyű 1x használatosokra) beszerzése szóba sincs. Nagyon nagy sajnálatomra. Módosítok: Félegyházi RGW gyár 2 éve bejelentve, gyártásnak híre-hamva sincs, pedig ez azért nem járműgyártás.
Én nem látok rémeket, nem tartok a 3. vh-tól (bár az ukrajnai háborút is csak 100x eljátszott rémisztgetésnek tartottam a média meg az USA részéről), de ha itt és most lenne minden amit megrendeltünk, nyugodtabbak lehetnénk sokkal.
Akkor most álljunk neki és találjunk fel valamit amit már más feltalált, sőt sikeresen használ.Azt nem "szokom" qrvára érteni, hogy a laktanyák tetejére miért nem raknak napelemeket, mert a (gazdaságilag)fenntartható honvédelemmel is lehet háborút nyerni !!!
...még mielőtt kitörne: mert olcsóbban fenntartott haderő nagyobb lehet => nem lehet/túl kockázatos "kikezdeni" vele!!! (Szun-Ce után szabadon...)
A nálunk --szerintem-- rosszabb innovációs K+F helyzetben lévő törökök nem megrendeltek technikákat --qrva drágán, hosszú szállítási határidőkkel--, hanem a megvettek/megvolt a drón/butefegyverzet alap, és a hosszú szállítási határidő alatt kifejlesztették!!! ...és most kaszálnak!!! ...de mi továbbra is/ismét --qrvadrágánx2, +továbbra is hosszú határidővel!!!-- vásárolunk!!!
...ez már nem a régi --rugalmas, ,eglepetéseketokozó, kreatív,... és nyertes-- FIDESZ!!!
.
Én itt az élettani okokra voltam kiváncsi! A vakum mit okoz? A hő egyértelmű, bár rövid ideig tartó hatásáról beszélünk.
Akkor most álljunk neki és találjunk fel valamit amit már más feltalált, sőt sikeresen használ.
Csak elméletben.
Kárpátalja haderő szempontjából kiürükt.
most gesztust tettünk ukrajnának hogy csatlakozhat az eu hoz.
de az orosszal kötött békébe biztos benne fog szerepelni hogy az se eu se nato.
kárpátalján 11 hágó van.
ebből 5 szinte járhatatlan.
6 hágóhoz elég lenne hágónként 2 db leo =12
1 db 72 az összes hágóhoz=11
4 RAJ HÁGÓNKÉNT= 1 szakasz= 11 szakasz
2 cső D20 = 22
1 brdm páncéltörő komplexum hágónként = 11 + 1 db a járhatókra = 17 db
- 2 raj vegyes tartalékos 2 raj műszaki =1 szakasz = 11 szakasz
- 2-3 mistral indító.= 22-33 mistral indító.
az összes többi mehet kárpátalja belső területeire.
a fenti erők képesek lennének tartani a kárpátok hágóit.
a KMDD és a felder ZL meg egész biztos hogy biztosítani túdná a gerinceket az esetleges könnyűfegyverzetű beszivárgók elöl.
Tartaléknak még mindig maradhatna 72 es és BTR el felszerelt alegységek + helikopteres és Grif támogatás.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
mégegyszer ez csupán elmélet nem kell komolyan venni.
Ez igaz. De mi soha nem tudunk kiállítani annyi profit, ami az ország katonai védelméhez elég, még egy szomszédos ország esetleges támadása esetén sem. Jelenlegi állapotba, még egy komplett dandárt sem tudunk feltölteni, ahol minden alegységben minden beosztást fel lehetne tölteni, ha lenne rá szerződéses katona. A szerbek is most akarnak visszaállni, valamilyen formában a sorkatonai szolgálatra. Mert tudják hogy amennyi profi katonájuk van, az nem lesz elég a Balkánon hamarosan. Nyilván ez politikai kérdés is. Persze hogy senki nem támogatja. A munkaerő kell a versenyszférába, pláne. Ugyanakkor most látható, mennyi idő is kellett, hogy megtörténjen az elképzelhetetlen, az orosz támadás Ukrajna ellen. Mozgósítás van ,háború esetén, persze. Kit mozgósítanánk kiképzettség nélkül mi ? 22-es csapdája a történet. Nem kell sorkatona, mert nem motivált, nem is akar katona lenni, nem sokat ér. Ok. De védjük meg az országot, ha megtámadni akarja valaki, de a meglévő katonai létszám kevés lesz. NATO ? Lehet, de lehet hogy nem, ha valamelyik szomszéddal rúgjuk össze a port. Valamit ki kell majd találni a létszámgondokra.
Én azt gondolom, hogy az első opció esete forog fenn.Egy újabb, a hadviseléshez szemernyit jottányit sem konyító firkász felböfögi a nyugati mainstream sajtót vagy lehet benne valami?
Végleg bealkonyult a harcjárművekkel vívott háborúknak