A
HERO drónok árát nem tudom, de a hasonló, ukránoknak is küldött
Switchbladet 4-6 ezer dolcsira teszik. Spikehoz képest ingyen van!
Igen, ezért kérdeztem. Mert az eredeti konfighoz képest, a 4 Tüskéhez képest ez több szempontból is olcsóbb lenne. Béke időben nem kell minden öngyilkos drónnak öngyilkosnak lenni a hadgyakorlatokon. Kb. mint a JTAC olyan spórolósabb kiképzése, amiről Szittya mesélt, hogy képzeld hozzá a robbanást, ha jó volt a pilóta és közted az adatfolyam és ő rá tudott repülni tökéletesen a célra, akkor a te kiképzésedhez nem ad hozzá, hogy ő kioldotta-e a bombát vagy sem.
Szóval egyfelől ezek a drónok úgy tudom, legalább pár alkalmat kibírnak, hogy földre leszálljanak. (Egy Spike viszont nem igen bírna ki egy ilyet.) Másfelől ahogy te is mondod, olcsóbbak és nagyobb hatótávolságúak, mint a rakéták. Könnyebb célpontok, és hátrányai is vannak, teljesen egyetértünk, hogy jobb kombinálni a kettőt, mint vagy-vagy választás.
Viszont én nem hiszem, hogy annyira igényelné a drónkezelőt az IFV-ben. Ezeknek elég problémás lenne megoldani, hogy 24/7 ott duruzsoljanak a fejed felett. Ennek megfelelően nem is hiszem, hogy állandó külön személyt igényel. Én azt mondom, hogy ha minden IFV-t felszerelünk két ilyennel, már az brutális tűzerő, több a gyalogos harcjárműveknek nem kell. De ennyi viszont hasznos, hiszen a katona csak azzal tud dolgozni, amit a keze alá raksz. Ha egy IFV-be csak rakétát raksz, akkor a személyzete csak azzal tud dolgozni. Ha kamikáze drónokat is rendelsz bele, akkor választani tud. Viszont más szint a magasabb szintű egység, ha zászlóaljnak adsz akár Gidrán alapon is tömeges indítót (mondjuk vegyük a 10-es számot a példádból), akkor a parancsnok tud döntéseket hozni az elhelyezéséről, de az nincs alárendelve az előző esetben említett IFV pk-nak. (Vagyis más feladata van egy Lynx Spike rakétának is, mint egy Gidrán páncéltörő egységnek, még ha látszólag mind a kettő azt az egy célt szolgálja is, hogy megsemmisítsék az ellenség páncélos erőit.)
Vagyis két ok a mind a kettő megvalósítására:
-szerintem egy modern IFV igenis rendelkeznie kellesz drónnal, talán érthetőbb a legalacsonyabb szint priorizálása helyett ha azt mondom, hogy egy sablon tenderen az egyik IFV-nek van, a másiknak nincs, akkor az nyer, amelyiknek van.
-200 IFV drón nélkül kiváltására 400 indítóval rendelkező önálló hordozó platformot kellene beszerezni, nem tudom, belegondoltál-e? Bárhogyan is próbálod meg kezelni ezt a mennyiséget, ez egyetlen -vagy csak egy tucat- operátor kezében olyan méretű kommunikációs bummmot idézne elő, hogy az ellenség prior célpontja lenne az a Lynxhez képest kevésbé páncélozott Gidrán, amelyik próbálja rádióban ezt megoldani... és virít egy EW egység lokátorán.
Ezzel szemben a Hiúz nem csak jobban védett, de a beépített rádióját nem szabad, hogy megterhelje két darab drón. Nem néhány operátor rádiójára terheli, hanem egy részét szétteríti. Szemléletesen hasra ütöttünk ugyan a te 10 UAV/1Gidrán számoddal, de adunk Tatának 50 ilyen csatalovat, vagy felszereljük a már megvásárolt gépek meglévő üres helyére a 400 drónt és adunk egy tucat általad 10-re becsült Gidrános indítót, vagyis csak egy pct századot? (Az én mániám, hogy a személyzet számát is optimalizálni kell, hiszen az 50 gidrán az minimum 50 vezető és 50 operátor és/vagy járműpk.)
+1 indok bár nem a mi érdekünk, hanem a németeké, de ha egy IFV nyer azzal, hogy RM drón van benne, akkor annak a dandárnak a tovább fegyverzésnél nem a Switchblade kerül előtérbe, hanem az azonos technológia. Tudom, bármit integrálnak, amit a vevő kér, de ez nem egy általánosan elterjedt technológia és itt érdemes piacszerző praktikákban is gondolkodni. Ez az összekapcsolása, hogy a kis méretű drónok egy részéhez hozzá fér közvetlenül a járműpk, a tömegesen bevethető részéhez a zlpk vagy a dd vezetője, az egy export siker esetén más export megrendelést is elősegíthet. (Vagy felőlem két típust is rendszeresíthet ugyan arra a feladatra, vannak olyan hülyék a nagy világban.)
Azért beszélek ennyit erről és ezt tényleg össze tudtam volna foglalni rövidebben is, mert két nagyon eltérő koncepció ütközését érzem. A drónokról szeretünk egységesen gondolkodni és külön fegyvernemként kezelni őket. Miközben szerintem ez nincs így. A nagyobb típusnál mondjuk a MALE kategóriánál tényleg önálló harci egységeket kell létrehozni és nem lehet minden hátizsákba egy Bajraktárt bele tenni, addig ezek a kis méretűeknél már
nem fog
mindig elkülönülni külön a lövész egység és külön a drón operátor feltétlenül. (Rakéta analógiával Iskandernek szüksége van saját csapatra, de a kisebbeknél az ATGM szerves része a lövész rajnak és nem váltja ki a pct alegység a zl-on belül a raj ATGM-esét. Látszólag ugyan arra a feladatra, de megvan raj szinten és zászlóalj szinten is szervezve. ahogy szerintem egy ilyen switchblade-szerű kategóriát is a rakéta analógiájára kellene megszervezni.)
Remélem érthető. Szerintem a jövő ideális haderőépítésénél ezek mind meglesznek.