Meglátjuk, hogy mi lesz utána, mindenesetre nekem tetszett az irány, hogy egy kis létszámú, modern, ütőképes, jól felszerelt honvédséget akart (talán) összeállítani, mert ugyebár közel sem állt össze a kép, a nyilvánosan lejött anyagok és megrendelések alapján csak valami hiányos dolog áll össze, egy teljes, komplex modern honvédség nem. Az igazság az, hogy nem tudjuk merrefele tartott MG, és szerintem azt még kevésbé fogjuk megtudni, mi lesz az új irány, mert szerintem kisebb sajtótranszparencia lesz.
Az az igazság, hogy MG nem volt látnok, aki olvasta a nemzetbiztonsági évkönyveket az tudta, hogy keményebb idők elébe nézünk biztpol téren, de sajnos több aspektusát sem kezelték ezeknek az új változásoknak a helyén, szóval a hírszerzés hiába irogatja a jelentéseit évente, ha senki sem veszi komolyan és nem tesz időben lépéseket. (pl vízgazdálkodás, és a honvédség fejlesztésének a megindulásával is azért rendesen várakoztak mielőtt beindult a bicikli...) Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy szerintem akkor sem lennénk készen, ha a NER egyből a lovak közé csapott volna ezeken a kardinális területeken, de sokkal jobban is állhatnánk... de hát ez van a politika ilyen, a hátsó megvédése, és a hatalom újratermelésse mindig előbbre lesz az érdemi munkavégzésnél. A kérdés csak az, hogy mi értelme egy stabil, hosszú távon átívelő politikai rendszert fenntartani, ha semmi magasröptűt nem alkotunk? 12 év alatt hova jutott el a haderőfejlesztés? Lényegében megrendeléseket tudunk főleg felmutatni, mert meg viszonylag kevés dolog érkezett (lengyel_nem_mediknek ebben az egy dologban igaza volt). Hol tart a klímaváltozásra hazánk vízgazdálkodását felkészítő kormányzati stratégia 12 év alatt? Paks 2 meddig jutott el 12 év alatt? (ne feledjük, Gyurcsány indította útjára a Paks2 projektet, az már a NER előtt elfogadott volt)
Én úgy látom, hogy a haderőfejlesztés is az összes többivel együtt is csak cukormázazás, alatta mag nem sok minden történik... pedig 16 év 2/3-addal azért illene felmutatni valamit...
Mindenesetre ha legalább egy működőképes, NATO elvárásoknak eleget tevő token force-ot sikerülne kiállítanunk, a jelen állapotokhoz képest az is óriási haladás lenne, kb ehhez rendelhettük be a dolgokat...