Ha jól emlékszem a lengyelek 3,5% fölött járnak, de hát ők határosak szeretnének lenni az amerikaiak barátaikal Alaszkánál...2,5%-nak kéne a minimumnak lennie, ha komolyan veszi magát a NATO európai része.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ha jól emlékszem a lengyelek 3,5% fölött járnak, de hát ők határosak szeretnének lenni az amerikaiak barátaikal Alaszkánál...2,5%-nak kéne a minimumnak lennie, ha komolyan veszi magát a NATO európai része.
Akkor nem sikerül teljesíteni a nagy célt, mert mire 2024-re elérnénk a 2%-ot, már nem 2% lesz a cél. Vagy lehet, hogy ezért kell a nagy emelés, hogy meg legyen 2024-ben az új emelt szint is? A 1300 milliárd honvédelmi alap + kb. 635 milliárd minisztériumi együtt az kb. 3% ha jól számolom...Amit várhatóan meg fognak emelni a júliusi NATO-meetingen Vilniusban.
Szerintem legalább 2,2 lesz az új irányszám, de a 2,5% sem kizárt.
Szerintem nem lesz annyi. A 600+Mrd-ban van némi beszerzés is, mert a több évre áthúzódó beszerzések korábban a HM alap költségvetésébe is bekerültek.Akkor nem sikerül teljesíteni a nagy célt, mert mire 2024-re elérnénk a 2%-ot, már nem 2% lesz a cél. Vagy lehet, hogy ezért kell a nagy emelés, hogy meg legyen 2024-ben az új emelt szint is? A 1300 milliárd honvédelmi alap + kb. 635 milliárd minisztériumi együtt az kb. 3% ha jól számolom...
Minek, mikor 2022-ben csak 7 tagnak sikerült a 2%-os célt elérnie?Amit várhatóan meg fognak emelni a júliusi NATO-meetingen Vilniusban.
Szerintem legalább 2,2 lesz az új irányszám, de a 2,5% sem kizárt.
Mert háború van vagy mi...Minek, mikor 2022-ben csak 7 tagnak sikerült a 2%-os célt elérnie?
Hol? Mert, hogy a NATO nem áll háborúban senkivel, de még csak egy tagállama sem.Mert háború van vagy mi...
Ukrajnában...
Si vis pacem para bellum. Most az utóbbi történik NATO szerte...Mert, hogy a NATO nem áll háborúban senkivel, de még csak egy tagállama sem.
Bocsánat, ma nem olvastam napi híreket, lemaradtam róla, hogy felvették a NATO-ba.Ukrajnában...
Ennek semmi köze ahhoz hogy a legtöbb NATO tagország hadereje le van gagyásodva és fejleszteni kell, mert a korábbi tévhitekkel ellentétben még sem jött el a kontinensre az örök béke kora...Bocsánat, ma nem olvastam napi híreket, lemaradtam róla, hogy felvették a NATO-ba.
Akkor döntsd el, hogy van köze, vagy nincs köze.Ennek semmi köze ahhoz hogy a legtöbb NATO tagország hadereje le van gagyásodva és fejleszteni kell, mert a korábbi tévhitekkel ellentétben még sem jött el a kontinensre az örök béke kora...
Nem igazán értelem mit nem értesz.
Ukrajna NATO-tagságát te keverted bele - annak nincs köze a fejlesztésekhez.Akkor döntsd el, hogy van köze, vagy nincs köze.
FukuyamaKi az az értelmileg sérült, aki azt képzelte, hogy örök béke lesz?
Ebben nem értünk egyet: tényleg sokan rákapcsoltak a haderő fejlesztésre, bár nem egyforma mértékben.Senki, pont annyira érdekelte a vezetőket, mint most. Csak épp rájöttek, hogy már az autóipar is döglődik Európában, és előkaparták a hadiipart, amiből még európai/NATO szinten ki lehet zárni Kínát. Erről szól:
" [Soltemberg] Arról beszélt, hogy a védelmi ipar tisztviselőivel folytatott megbeszéléseket „a termelés felfuttatásával foglalkozik”, és arról, hogy a NATO továbbra is együttműködik a szövetségen belül különböző „közös beszerzési csoportokkal” a termelési célok támogatása érdekében. „A legfontosabb, hogy szerződéseket kössünk az iparral, így növelhető a termelés...”
Nincs semmi ráébredés, semmi jóemberkedés.
Igazad van, elnézést, bármelyik Afrikai államot felhozhattam volna példának, pont annyi a köze a NATO-nak Ukrajnához...Ukrajna NATO-tagságát te keverted bele - annak nincs köze a fejlesztésekhez.
Mondom...Fukuyama
Nem velem nem értesz egyet, hanem a NATO főtitkárral, aki szerinte habár valóban történt nagyobb költségráfordítás (2,2%-al többet fordítottak a NATO tagállamok), de ennek elég kevés jelenben látható eredménye van; ez nem tekinthető rákapcsolásnak (legalábbis én nem annak nevezném és a fórumon sem annak szokták ennek magyar megfelelőjét nevezni) -ez nem hungarikum.Ebben nem értünk egyet: tényleg sokan rákapcsoltak a haderő fejlesztésre
Egy év alatt nehézen is lehetne "látható eredménye", mivel hogy több éves sorban állás van a fegyvergyártóknál.Nem velem nem értesz egyet, hanem a NATO főtitkárral, aki szerinte habár valóban történt nagyobb költségráfordítás (2,2%-al többet fordítottak a NATO tagállamok), de ennek elég kevés jelenben látható eredménye van; ez nem tekinthető rákapcsolásnak (legalábbis én nem annak nevezném) -ez nem hungarikum.
Már az is siker lenne, ha az üzemeltetési problémákat megoldaná a NATO európai fele. Mondjuk pl a németek euró milliárdokat el tudnának költeni arra, hogy legalább a meglévő eszközparkjuk normális szinten bevethető legyen.Egy év alatt nehézen is lehetne "látható eredménye", mivel hogy több éves sorban állás van a fegyvergyártóknál.
2014 8 éve volt. Azóta van Krím, Donbasz; de, ahogy a Szentírás mondja:Egy év alatt nehézen is lehetne "látható eredménye", mivel hogy több éves sorban állás van a fegyvergyártóknál.
De abból lehet, hogy kevesebb haszna lenne az iparnak.Már az is siker lenne, ha az üzemeltetési problémákat megoldaná a NATO európai fele. Mondjuk pl a németek euró milliárdokat el tudnának költeni arra, hogy legalább a meglévő eszközparkjuk normális szinten bevethető legyen.
Infláció = 24%. Tehát ha egyszerűsítünk, és azt mondjuk, hogy a honvédség beszerzési kosara azonos a vásárlói kosárral, akkor a 2024-es 1.300 mlrd rezsivédelmi alap az 1300/1,24 = 1048 mlrd 2023-as árakon számolva, ha januárt vetjük össze januárral, és az infláció marad ennyi 24%. Ugyanez igaz az idei évre a tavalyival összevetve. Reálnövekedést kell nézni, nem nominálisat.Bér, rezsi, üzemanyagok a járművekbe..... Sorolhatnánk még hogy mi mindenre kell pénz egy adott költségvetési keretből. Ráadásul nem tudhatjuk hogy a gazdaság mennyit fog zsugoródni mert sajnos fog ebből következően nem tudhatjuk hogy milyen összegek kerülhetnek "zárolásra ideig óráig"
A fegyvert nem forintra adják, szóval inkább a HUF-USD és HUF-EUR árfolyamok számítanak ha azt akarod megnézni, hogy mit kapunk ezért a pénzért. Szóval azt kell megnézni, hogy mennyit ér az 1300 mrd dollárban, nem azt hogy mennyit drágult a boltban a vaj. Ez utóbbi csak kis részét befolyásolja a büdzsének - pláne hogy bérek nem infláció követőek MH-nál. Legfeljebb akkor emelnek rajtuk ha nagyon nem jelentkezik senki. A legutóbbi emelés értékéből biztos sokat elvitt...Infláció = 24%. Tehát ha egyszerűsítünk, és azt mondjuk, hogy a honvédség beszerzési kosara azonos a vásárlói kosárral, akkor a 2024-es 1.300 mlrd rezsivédelmi alap az 1300/1,24 = 1048 mlrd 2023-as árakon számolva, ha januárt vetjük össze januárral, és az infláció marad ennyi 24%. Ugyanez igaz az idei évre a tavalyival összevetve. Reálnövekedést kell nézni, nem nominálisat.
Igen egyszerűsítettem, de a fegyverek ára is elszállt, talán többel is, mint 24%. És a büdzsé jelentős része még mindig forintban költődik el. Az egyedüli ami segít az az €/HUF árfolyam javulás 22-höz képest, de az 10% körül van, a fegyverek ára viszont ennél szerintem többel emelkedett.A fegyvert nem forintra adják, szóval inkább a HUF-USD és HUF-EUR árfolyamok számítanak ha azt akarod megnézni, hogy mit kapunk ezért a pénzért...
Vagy vegyünk török fegyvert, és fizessük lírában. Az most deal lenne, mert a líra nagyot gyengült tavaly.Igen egyszerűsítettem, de a fegyverek ára is elszállt, talán többel is, mint 24%. És a büdzsé jelentős része még mindig forintban költődik el. Az egyedüli ami segít az az €/HUF árfolyam javulás 22-höz képest, de az 10% körül van, a fegyverek ára viszont ennél szerintem többel emelkedett.