Egyszel elbicikliztem Zürichbe, és Lichtenstein felől mentem át a Rajnán. Na ott aztán volt Toblerone betonból, meg mindenféle bunkerek az erdőben és később a hegyek között is. Fotózni nem igazán mertem, meg utána összeálltam egy olasz gyerekkel és csapatni kellett serényen. Annyit azonban felfogtam, hogy úgy könnyű védekezni, hogy két oldalt vannak az 1000++ méteres hegyek, középen meg egy mély hosszúkás tó, a kettő között pedig némi lapos, meg út és vasút. Érdekes viszont, hogy a belső, Bern közeli kantonok már nem voltak ilyen látványosan megerősítve (vagy csak nem láttam), tehát ott sincs mindenre fullos vedelmi infra kiépítve (csak minden háznak kell egy bunker és Luzernt be lehet költöztetni a mellette lévő autópálya álagútba). Illetve ott a sorkötelezettség miatt eléggé mindenfelé katonák voltak.
Az más kérdés, hogy a légierő ott is egy vicc.
Alföldön meg valóban lehetetlen hasonló vonalakat kiépíteni. Maros-Tisza-Kőrösök között vannak a kedvenc, 10km-re ellátós helyeim. Kiskunságban legalább erdők vannak. Meg persze ott vannak a hidak, átereszek. Persze olyat is lehetne mondani, hogy dehát a svedeknél is szerteszét van mindenki telepítve. Egy jóval méretesebb országban. Szóval én továbbra sem Maginot vonalra, meg járasi erődre fordítanám az erőforrásokat.
Off:
LOL. Pár érdemrendet kaptam már az interneten, de "profi" és "katona" még sosem voltam (én kérek elnézést mind2 kategóriától). Ezt mégis hogyan, miből, merre sikerült leszűrni?!
(
Mondjuk önkénteskedtem 3 évig egy nyugállományú ezredes mellett, de még az ő sokat látott kék szemei is elkerekednének én + bármilyen alakiságot igénylő szervezet kapcsolata esetén. Szóval amíg nem áll fel egy kerékpáros-kajakos-sétabotos hadtest, amikenk a fő fegyvere a cseh barnasör és működési területén egy kazal jó nő található, addig sajnos nem tudok szolgálatra jelentkezni. Pedig sötétzöld kollégáim korábban már le militaristáztak - oktalanul. Oké, múlt decemberi napforduló éjjelén a zúzmarás Pilisben futkároztam többed magammal, ahelyett, hogy karácsonyi ünnepségen pusztítottam volna a kolbászt. Meg kétszer voltam laktanyában, igazi katonák között. Vagy 3x. Rendőrségen bezzeg.... na ott évente 6x sok éven át. Komolyan, még jó, hogy nem papnak vagy politikusnak nézel - az lenne ám a végső stáció )
WUT? Megemelt fizu? Hol? Mikor? Állítólag januárban léptetődök elő (már csak az évet kell kitalálni
), szóval olyat nem tudok visszautalni, ami még meg sem érkezett
. Honvédelmi Miszternek meg mit írjak? Elmebéli képességeivel gondolom tisztában van, amúgy meg nem én vagyok a főnöke.