Sajna a hozzászólásom már nem szerkeszthető, de pár dologgal kiegészíteném.
Mi volt az a technika, amivel valóban előrébb lettünk volna a szomszédoknál a tech színvonalat tekintve.
1. T80. Védettségét tekintve a T72M/M1/A verzióknál jobb volt, valószínűleg tűzvezető rendszerben is (ezt nem tudom megítélni). Ami a tűzerejét illeti, kérdéses, hogy az akkor elérhető legkorszerűbb lőszereket/páncéltörő rakétát adták volna-e mellé az oroszok? Ez ugyanis elég neuralgikus pontja lett volna a dolognak. Emellett (amit olvastam róla) ergonómiailag egy rémálom volt.
2. T64 aktuális legfejlettebb verziója. Kifutó típus volt, a T80 váltotta, számunkra értelmetlen lett volna a beszerzése.
3. BMP-2. Ha jól tudom, a fejlesztésénél figyelembe vették az afganisztáni tapasztalatokat. A 30 mm-es gépágyú és fejlettebb páncéltörő rakéta hatékonyabb volt, mint az 1-es fegyverei, viszont egyel kevesebb lövészt szállíthatott (csak 7 fő), emiatt variálni kellett volna a rajok felépítésével. Szvsz nem volt annyival jobb az 1-nél, hogy hosszú távra megérte volna számunkra, bár lehet, hogy néhány embernek más a véleménye.
4. BMP-3. Minden tekintetben jobb fegyverzet. Alapból 7 fő szállított lövész, de lehetőség volt +2 ülés használatára, így elvileg 9 lövészt vihetett. Hátsó deszant ajtaja volt, de a videókat nézve a kiszállás elég érdekesen működött belőle a motor elhelyezése miatt (felhajtani a torony mögötti tetőlemezeket és kinyitni a hátsó ajtókat, hát nem túl szofisztikált megoldás

).
Töredelmesen bevallom a tüzésghez (SPH/sorozatvetők) nem tudok mit írni. 2S19 elérhető volt már akkor? Ezt majd valaki más megszakérti.