A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 515
14 975
113
Na.... Eddig tartott részemről a bizalom...... Évek óta tartott az ún. "tábornokper". Ma, első fokon, bizonyítékok hiányában - nyomozati hibáktól hemzsegően - nagyrészt felmentő ítélet született.....

Ezek sem különbek....... Sajnos.....
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 377
55 070
113
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-23/" rel="nofollow">Littlejohn</a>

 

A magyar igazságszolgáltatás független, sajnos legtöbbször az igazságtól is :D 
De a bíróságon a politikának nem sok szava van. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a magyar "igazságszolgáltatás", mint rendszer nem ér egy kalap sz*rt sem. Ez a szomorú helyzet...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 064
113
Nem tudtam,hogy hova tegyem hát ide raktam.

 

http://hvg.hu/nagyitas/20130301_Katonaink_akik_az_elso_pofonokat_adjak
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Lenne egy kérdésem most megy a Haderőfejlesztése: 
Légierő (gripennekkel) kész ( tudom kevés ) 
Helikopterek ( remélhetőleg jó választással hamarosan kész
Szállító flotta ( Ancsák lecserélése tervben..... ) 
Kézifegyverek modernizáció elkezdődött ( 150 db AK-47 tesztelésen csapatpróbán kint )

És ez után ? ? ?
Ha Hende bőrébe képzeljük magunkat ,mi a következő jól megfontolt lépés.
Mi lenne következő fegyver ág amit érdemes lenne felfejleszteni ??
Mi lenne a helyes út ?

1: Bár következő lépésnek ahogy láttam a Katonák bérét akarja rendezni, ami bár költség de mindenképpen kell és szükséges.
2: ? 
3: ? 

Szerintem a modern ütőkepés haderő szükséges lételeme LEVEGŐ , tehát a légtér urának kell lennie.

2: Légvédelmi rakéták , vagy mobil komplexumok.
3: Kézi modern pácél elhárító eszközök beszerzése.
4: Aztán talán Önjárólövegek...
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Az hogy a légierő kész mert itt van a Gripen és repül az elég kevés...Gyakorlatilag nincs hozzá fegyverzet.Egy ilyen kis haderőnél szerintem létfontosságú a földi csapatok támogatásának lehetősége.A gripen képességeit a fegyverzet kibővítésével kellene növelni.Gyakorlatilag nem látom a lövész alegységek támogatását megoldottnak semmilyen formában.Ott van a helikopter kérdése...

Szolnokon multhéten egy finn Mi-8as repült,most a jövöhéten nem fog repülni mert betolták egy hangárba kiszednek pár alkatrészt és hip-hop repül ebből két Mi-17.Hogy meddig...nem tudom...Ennyire van pénz...A magyar jelenlegi szállítóhelikopter flotta működése szinte kizárólag azon áll vagy bukik van-e alkatrész vagy nincs.Orvosolható lenne nem?


A másik gondolat amihez én is teszek egy keveset a gyalogsági páncéltörő képesség vitatása.Van nekünk Rpg,Metis,Fagot,Konkursz meg amit kicsi kútfőből össze tudunk hozni és ennyi.Egyébként beszéltem olyannal aki lőtt fagottal meg metisszel is és a fagot szerinte pontosabb,ami érdekes mert primitívebb...De ő lőtt vele..Na de azt mindenki láthatja ezek főleg az irányítási rendszerük miatt, mobilitásuk miatt,páncélátütő képességük miatt elavultak.Csere érettek..Ez talán a legolcsóbb módja annak ha páncélos elhárításunkat elfogadható szintre akarjuk hozni...Én a magam részéről azt gondolom a mi T-72eseink üres konzerv dobozok.Akkor érdemes velük számolni ha nem más harckocsi egységek ellen mennének...Persze a csehek ezt is modernizálták....

Nem tudom a pontos összegeket,de az jutott eszembe, hogy a Gdp haderőre fordított tortaszeletét végre a Nato által kért 1 százalékos részére felhoznák akkor ezekre vagy másra éppen de jutna pénz.És katonaként jobb érzéssel gondolnék arra hogy egy olyan szervezetnek vagyok a tagja aminek értelme is van....
 

chimera

Member
2010. április 19.
560
1
18
Mindenképp a légvédelem a következő lépes talán patriot rendszer lenne a tuti vagy valami hasonló képességű európai,talán Roland vagy Aster 15/30! Reneszánszát éli a csöves légvédelem a zavarhatatlansága és a pusztító ereje miatt , ez sem lenne rossz döntés! Sztem ez az irány lenne jó.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 064
113
<a title="Profile" rel="nofollow">desertfox</a>

"1: Bár következő lépésnek ahogy láttam a Katonák bérét akarja rendezni, ami bár költség de mindenképpen kell és szükséges."

Akkor jobb ha keresel egy optikust mert nem rossz a szemed hanem egyenesen vak vagy.(minden sértés nélkül)

 

"Hende büszkélkedik a katonai életpályamodell megalkotásával. A modell bevezetésének semmivel sem jobbak az esélyei, mint a pedagógus-életpályamodellnek. Elkészült a NATO új Stratégiai Koncepciójával szinkronba hozott Nemzeti Katonai Stratégia (NKS). A gombhoz már csak a kabát kell, egy olyan haderő, amelynek képességei legalább köszönő viszonyban vannak a NKS-ban megálmodott képességekkel. Ennek jelenleg, sajnos nullához közelít az esélye. A valóságot a NATO-tagságunk 10 éves évfordulója idején kiadott ÁSZ-jelentés tükrözi: „a haderő technikai felszereltsége, infrastruktúrája, illetve az állomány élet- és munkakörülményei a NATO-haderők átlag színvonalához való közelítésének belátható időn belül nincs realitása”."

 

A teljes cikket már 1000x belinkelték de nem baj megteszem még egyszer.

http://hvg.hu/itthon/20130222_honvedseg_Kovacs_Gyula_Hende
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 064
113
Mit ér a rengeteg frissen beszerzett technika ha nincs aki kezelje?Most lehet,hogy sokan a fejemhez vágják,hogy panaszkodok vagy "haza" beszélek de ha nem kezdenek el gyorsan foglalkozni a katonákkal akkor nem lesz katona aki kezelje az eszközöket!Ha visszaesik a missziók mennyisége(ami vissza fog mert nem lesz örökké Afganisztán erre utalt már a honvédelmi miniszter is)akkor tömeges leszerelések lesznek a Honvédségnél...
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 990
113
A katonai életpálya modell, amit nagy hanggal reklámoztak (főleg Szarka Gábor kabinetfőnökkel), pár hónap után megbukott és visszavonták.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-23/" rel="nofollow">dudi</a>: Te jelenleg egy MSZP közeli média linkjét és cikkét másolgatod. Hát nem tudom volt 8 évük arra hogy csináljanak valamit, nem sikerült. OFF

Félre értés ne essen Én sem látom még az alagut végét a katonák fizetés rendezésével kapcsolatosan, de egy interjuban hallotam 2013 év végéig akar valamit Hende, számomra még nem került olyan ellentmondásba  hogy ne higgyek neki, de ez is sok oldalú dolog lehet nem fognak adni neki pénzt rá. 
Sajnálom Dudi igazad is van , Te pont ebben vagy benne , de Én még hiszek Hendének  eddig Ő az elmúlt évek legjobbika és neki is tudnia kell hogy ha nektek nem add normális fizetést , juttatásokat akkor sok értelme nincs a High tech cuccoknak.
De azt is fogd fel vagy fogjátok fel adhatnak nektek 3x fizetést , ha AK-47 küldenek ki a harctérre , hamar vége az Országnak. 
Tökéletes és ésszerű amit csinál Politikai szemmel, sporolnak rajtatok ameddig lehet , egy ideig halandzsáznak 1-2 évig fizetés emelésről stb... Aztán felemelik a fizut , húzzak az időt mivel jelenleg az egész Ország sz@rban van és nincs lové mindenre.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 064
113
desertfox

 

Tök mind1,hogy jobb vagy bal oldali média ami oda van írva az igaz.A mai gazdasági helyzet miatt mindig lesz katona csak az nem mind1,hogy az a katona 2,3,5,10, éve katona ennek megfelelő tudással és tapasztalattal vagy újon aki ráadásul csak azért katona mert nem talált magának munkát a civil életben.El sem hiszed,hogy milyen emberek vonulnak be...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 378
77 064
113
Most jól ellent mondtam magamnak...

Ami pedig az AK-kat illeti:hiába van G36-od ha az aki használja nem ért hozzá.Ott tartunk,hogy gyakorlatilag mindenen változtatni kéne és mindennek ugyan akkora a prioritása de pénz semmire nincs elég innentől kezdve nincs értelme arról beszélni,hogy ez vagy az fontosabb ennél vagy annál.
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
"Mi lenne következő fegyver ág amit érdemes lenne felfejleszteni ??"

Ideje lenne végre a személyi felszerelést megújítani, légvédelem eszközeit váltani, mert kikopnak és a BTR-eket is végre ki lehetne vágni az URAL meg UAZ járművekkel együtt. A fegyverek váltásáról pedig sajnos álmodni is kár...
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Tudom, hogy sok a semmirekellő ezért aggódok is , de értem azt is hogy milyen nyomás alatt van a kormány:
-Tarsd a GDP hiányt 3 % alatt
-Fizesd a rád maradt hiteleket

-Csökkenő bevételek ( zsugorodó GDP ) 
-Fejlesztések ami pénzt hozhat ( Vasút, Elektronikus útdíj, Elektronikus pénztárgép, Exportáló cégek támogatása, munkahely teremtés adó kedv. )
-Stratégia állam cégek visszavásárlása ( MOL, GÁZ,RÁBA(hadi szerepe is lehet)  ,  )   
És még 1000 dolog van.

Azért volt gyenge és halálra ítélt a katonai életmodell mert nincs mögötte pénz. 
Szerintem az Afganisztánon amit spórolunk , mert rengetek lovét vitt el az is remélhetőleg megkapja Honvédéségfizuba.
Ha addig USA ki nem talál nekünk valami missont.
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
Az én véleményem az hogy a fizetés emelésből nem lesz semmi.Anno látják hogy így is elműködik az egész nekik meg ez pont elég.Az afgán missziózgatás kimerül a kabuli reptér védelmében ami már csak 180 ember.Tőlünk most jönnek majd haza azt hiszem március végén és közülük rengetegen szerelnek le anno...Az új katonákról pedig annyit hogy tudatosan akarnak fiatal katonákat.Hogy miért? Mert egy 5 éves szakaszvezető már nem fog úgy fütyülni nem fog a sok balf.....oskodás felett elsiklani. Mivel megtehetik így hívnak be a túljelentkezők közül a helyükre.Nekem kerek perec mondtál az 5 évesnél fiatalabb katona a jó katona...

 

Az ak-47el pedig nincs baj főleg hogy nálunk ak-63 van, ennek kül. variánsai... :)

A fizetés pedig fontos mert sajnos a katonának is van villanyszámlája ő neki is van családja...Ja és miért van az hogy a rendőr ingyen utazhat a vonaton a katona meg nem?
 

HindTheBest

Member
2010. április 19.
163
0
16
"Azért volt gyenge és halálra ítélt a katonai életmodell mert nincs mögötte pénz.  Szerintem az Afganisztánon amit spórolunk , mert rengetek lovét vitt el az is remélhetőleg megkapja Honvédéségfizuba."
Tudtommal a missziós fizuk nem a honvédségi költségvetésből mennek...
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
Teljesen laikusként kérdezem, hogy a mi t72es gépeink felhozhatok a lengyel twardy szintjére ,és anyagilag vajon finaszirozható lenne e persze nem 100 as tételbe gondoltam max 50db ra,és az megfelelő lenne a natonak?