A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Azért nem repültek a hóban, hogy most repülni tudjanak. De hogy utána mi lesz, azt még nem lehet tudni. Állítólag áprilisban eldől.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/02/09/Tobb_orszaggal_fejleszti_egyuttm_kodeset_a_Magyar_Honvedseg.aspx
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113
Július elsejével bezárja a Magyar Honvédség a Verőcei Betegotthont
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=231877083617203&set=a.203297666475145.47903.154955087976070&type=1
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Az eszközök karbantartása is nagyon nagy előrelépést jelentene szerintem.

Viszont az biztos,hogy szerintem jó pár eszközt kellene beszerezni.
Az új lenne a legjobb talán, de a használtak is szóba jöhetnének.

 

Én mondjuk beszereznék: 

C-130(tankerképességel,esetleg légitűzoltás)

Leo2A4+

Pzh2000

Mi 35

Mi 171

G merciket, vagy Kombatokat

Esetleg pár Sztálinorgonát

Mistral helyett Gepárdokat

BMP 3 esetleg valami tényleg nagyon tuti hazai cuccot ha nekiállnának fejleszteni.

Valami jóféle rocso-t is.

Az összes régi teherautót (kivéve ami tényleg nehézterepre kell , cserélnél Rábára, a pontonosokat pl.: nem)

és a VV-s és KR-es srácok is kapnának valami finomságot.

 

Tudom rengeteg pénzbe kerülne.. na de,na .. :D értitek.

 

Mellesleg üzlet szempontjából csináltatnék valami nyereséget generáló vállalkozást is, sőt többet.. a helikoptereket pl NATO kompatibilissé "fejlesztő" és nagy javító bázist, legalábbis próbálkoznék,hogy Ivánéknak is csurranna-cseppenne,sőt talán nekik is tetszene,hogyha valami faszántos upgrade termékeket,terveket tudnánk előállítani. A németekkel szintúgy,bár őket leelőzni.. :D
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 123
53 706
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-28/" rel="nofollow">borisz</a>

 

"Ha "erőszakmonopoliuma" van az államnak, akkor jogilag te sem üthetsz vissza, nem?"

 

Ezt elolvasva talán jobban érthető az erőszak monopólium fogalma:

http://www.poltudszemle.hu/szamok/2011_1szam/balogh.pdf
 

petyulyno

New Member
2013. április 18.
5
0
1
Ahogy végigfutom a fenti eszmefuttatásokat a nemzeti érzelmű harcos hazafiak és a liberális pacifisták összecsapása bontakozik ki.Ahogy a közéletben,nagypolitikában itt sem képes konpromisszumra a magyar.Sajnos vannak elvek, van védelempolitika,vannak nagy hadvezérek bölcsességei,viszont a lényeg mindig a pénz.Egy normálisan működő demokráciában a regnáló kormányzat mindíg eljut oda -legyen az balos v.jobbos-,hogy bizony a haderőfejlesztésen nagyon sokat lehet spórolni.Persze a legfontosabb az irány kijelölésében a geopolitikai környezet,a lehetséges ellenségkeresés a szövetségesek,a nem szövetségesek a környező országok politikája stb... meghatározza az irányt.Sajnos ki kell jelentenünk,hogy bizony ennél nagyobb biztonságban- mint most vagyunk- több száz(ha nem ezer) éve nem voltunk.Ez viszont nem kedvez a harcos kedvűeknek.Ha ide még hozzávesszük az évek óta súlyos forráshiánnyal küzdő költségvetést nem sok a remény fejlett haderőre.Viszont azt a kevés pénzt ami az elmúlt 20-egynéhány évben elköltésre került azt talán el lehetett volna költeni észszerűbben is.Most nem akarok belemenni abba,hogy kell-e nekünk 13 vadászgép(van aki szerint nem kell.eltévedt motoros kisgépek ellen felesleges.szövetséges légiakciókban való részvételhez viszont nincs meg a képesség.) vagy hány harci helikopterre lenne szükség.Igazság szerint a Mig-ek is csak bravúros műrepülésre voltak jók.

Sajnos a haditechnikai fejlesztéseket (és ez 1990-óta értendő) a súlyos forráshiány mellett a szakmai dilettantizmus és a teljes koncepciótlanság vezérelte.

Sajnos nem látom a változást a regnáló hatalom terveivel kapcsolatban.Leállnak a helikopterek,nincsenek koncepciók csak kapkodás.Ez a tartalékos rendszer egy nagy parasztvakítás.Álcázott közmunka.Ezek nem katonák, ez vicc.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Kapkodás ? ? Pont hogy nem kapkodnak. Ne viccelj már. Az lett volna a kapkodás ha csitt csatt beszerzik a szar AW -139 -esket. Melyik TV-tt nézed?  Cseh2-t ? :)
 

petyulyno

New Member
2013. április 18.
5
0
1
Igazad van.

...nincs koncepció csak magyarkodás.

Az a gáz ,hogy egyáltalán felmerült az AW139.

 

Nem igazán nézek tévét.Bocs.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 279
7 745
113
Szeretem az ilyen hozzászólásokat, aminek az eredménye, hogy nem kell nekünk hadsereg mert akkora nagy a béke, és amúgy is mindenki dilettáns, meg mi mindenre lehetett volna költeni azt a pénzt 20 év alatt ami a honvédelembe ment... Aztán ugyanezek az emberek vernék az asztalt ha valami gubanc lenne hogy miért nincs ez meg az.  Minek ide ennyi vadászgép...

Koncepciótlanság van tény. Dilettantizmus is elő-elő fordul, de nehogy már azt hozzuk ki, hogy kitört a világbéke és itt már a következő 500 évben nem lesz semmi (bár úgy lenne), mert ezt badarság lenne részünkről. Akinek nincs hadserege az hamar kap egyet mástól. Szerintem ez mindent elmond.
 
D

danielblack

Guest
Úgy is lehet gondolkozni, hogy békeidőben elég a gripenek mellé 1-2 hadosztálynyi jól felszerelt, kitűnően képzett, sokoldalúan bevethető, KÖNNYŰ lövész, ellátva modern, kézi páncéltörő eszközökkel...  Most ez a mennyiség védekezésre bőven elegendő, ha megfelelő páncéltörő eszközökkel beássák magukat a katonáink. Hihetetlen mértékű veszteséget mérhetnénk az ellenségre, hiszen ha a páncélos eszközök ki lettek iktatva, akkor már nem is olyan nagy a fölényük. A gripenek pedig garanciát jelentenének a légi fölényre... Különleges alakulatokat hátra hagyva pedig még az ellenséges tüzérség is kiiktatható. Szállító helikopterek viszont mindenképpen kellenek a békeidős katasztfavédelmi feladatok, és a rajtaütés szerű támadások kivitelezéséhez, és ezek védelmére és támogatására pár modern harci helikopter jelent egyedüli megoldást.  Gyakorlatilag a megfelelő védekezés kulcsa a kicsi, de erős légierő, és egy közepes nagyságú, jól felszerelt könnyű vegyes gyalogság (na meg a jó hadvezetés és stratégia). Így több ember jutna álláslehetőséghez, és még olcsóbban is kijöhetnénk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
<a title="Profile" rel="nofollow">danielblack</a>

 

A könnyű gyalogság képtelen ellátni azt amit te neki szánsz!Ilyen feladatokra való alkalmazásuknak az eredménye egy mészárszék lenne és nem az ellenség vére folyna patakokban.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
dudi said
<a title="Profile" rel="nofollow">danielblack</a>

 

A könnyű gyalogság képtelen ellátni azt amit te neki szánsz!Ilyen feladatokra való alkalmazásuknak az eredménye egy mészárszék lenne és nem az ellenség vére folyna patakokban.
Milyen terepen? :)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

 

Itthon nem nagyon van olyan terep ami kedvezne a könnyű gyalogságnak a harckocsik vagy gépesített gyalogsággal szemben,a városokat pedig meg lehet kerülni lásd Barbarossa  vagy a 3.Öböl-háború(vagy2. attól függ ki,hogy számolja).
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
dudi said
<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

 

Itthon nem nagyon van olyan terep ami kedvezne a könnyű gyalogságnak a harckocsik vagy gépesített gyalogsággal szemben,a városokat pedig meg lehet kerülni lásd Barbarossa  vagy a 3.Öböl-háború(vagy2. attól függ ki,hogy számolja).
Nyílván nem nyílt terepen kell megtámadni őket, de egyéb más helyeken fel lehet venni ezek ellen is a harcot. Pl. bármilyen olyan hely, ahol el lehet bújni és ki lehet használni meglepetésszerű támadásra vagy pl. aknásítani olyan helyeken az utat, amit nem tudnak megkerülni. Pl. szoros, híd, stb... Nyílván ezekkel mindenki tisztában van... Kellenének azok a helik. :S
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

 

A könnyű gyalogságot olyan helyeken alkalmazzák amik a gépesített gyalogság számára alig vagy csak nehezen járhatóak vagy speciális képességeket feltételeznek ilyenek pl a az őserdők a hegységek vagy a beépített terület.A felsoroltakból itthon nem nagyon van(a mi kis puklijainkat azért ne nevezzük hegységnek).
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-28/" rel="nofollow">dudi</a>: Egy jól felszerelt gépestitett hadosztály és helikopterek plusz gripenek?  Harcértéket képvisel a péncélosok és gépestet hadosztályok ellen ?
Bár Én személy szerint a jövő háborúiban drón párti vagyok. A jővő Magyar hadseregének kéne több drón alkamaznia.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/magyar-vonatkozasu-hirek-elemzesek/a-magyar-hadero-lehetseges-fejlesztesi-iranyai/page-28/" rel="nofollow">dudi</a>: Egy jól felszerelt gépestitett hadosztály és helikopterek plusz gripenek?  Harcértéket képvisel a péncélosok és gépestet hadosztályok ellen ?
Bár Én személy szerint a jövő háborúiban drón párti vagyok. A jövőt képviselő Magyar hadseregnek sokkat több  drónt kéne alkalmaznia.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
dudi said
<a title="Profile" rel="nofollow">zotyek78</a>

 

A könnyű gyalogságot olyan helyeken alkalmazzák amik a gépesített gyalogság számára alig vagy csak nehezen járhatóak vagy speciális képességeket feltételeznek ilyenek pl a az őserdők a hegységek vagy a beépített terület.A felsoroltakból itthon nem nagyon van(a mi kis puklijainkat azért ne nevezzük hegységnek).
Most mit mondjak... Nem szívesen vitázok, mert azért van olyan seregünk, amilyen, mert egyszerüen el van bénázva az egész. Az egyszerűen nem igaz, hogy nem lenne rá pénz, Szlovénia 2 milliós népességgel (1/3 a gdp-je hazánkhoz viszonyítva) megoldotta, hogy licenceben gyártja a Pandurt (Valuk).

Egy modern jól felszerelt dandárban kellenek a gépesített lövészzászlóaljak... Ettől függetlenül 1 könnyű is javaslott szvsz, egyrészt pl. mert bizonyos terepviszonyokra ez az előnyösebb vagy éppen egyetlen lehetőség (pl. erdők, hegyek, stb.), másrészt ahogy nálunk is van, ők úgymond a gyorsreagálású egység, akit helikkel (tudom... lol) gyorsan ki tudnak dobni oda, ahova kell.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 826
113
<a title="Profile" rel="nofollow">desertfox</a>

 

Igen hisz azok elleni harcra van kitalálva.
 
D

danielblack

Guest
Azonban a páncéltörő eszközök sík terepen is működnek. Ott is használhatóak lennének. Nem azt mondom, hogy nem lennének veszteségek, hiszen maga a páncélzat arra van, hogy védje valamilyen szinten az embert és a fegyverzetet, de ha olcsón akarunk defenzív haderőt, akkor ez is szóba jöhet... Persze az mszp féle könnyű lövész koncepció szigorúan elutasítandó, hiszen semmilyen eszköz modernizáció nem történt, csak kivonták a nehéz fegyverzetet, így téve még sebezhetőbbé a harcoló alakulatokat.....