A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 109
1 997
113
Szerintem Hende jót lépett a kelet ázsiai körúttal. Kíváncsi vagyok a koreai és mongóliai tárgyalások után, mi lesz a tarsolyában, amikor végez Kínában is. Nem lennék meglepve, ha ott is a tárgyalások fő iránya a haditechnikai dolgok körül mozogna.

Sajnos semmi nem lesz a tarsolyban max. a jól bevált hadisír gondozásról egy megállapodás.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
150000 fot osszekaparni az egy dolog. A másik pedig az az, hogy ahhoz hogy azok az emberek tényleg kész legyenek arra hogy a frontra menjenek, fizikálisan,mentálisan,felkészítve,kiképezve, ahhoz 2 hónap ÉDESKEVÉS !!! Ehhez kellene egy fél év alsóhangon. Egy háborúban hol van fél év erre ????
Ugye nincs tartalékos rendszer, szal vannak a nyuggerek,meg a hiertelen bevetheto 3-4 ezres harcolo alakulat. ENNYI ÉS NEM TOBB !!! Ez mire elég?? És ez nem vagdalkozás a szavakkal hanem ezek tények! Amire mi elkezdenénk behívni embereket,elkezdeni kiképezni oket, frontra kuldeni,(kiképezve,100 % osan felkészítve,mert ugye nem annak érdekében mennének oda hogy minél elobb szitává lojék oket,hanem azért hogy megállítsák az ellenséget.) na ez lenne 6-7 hónap.
Megkérdezem mégegyszer.Hol van egy háborúban 6-7 hónapnyi ido??
Nemcsak 6-7 de akár két hónap is.Nincs!! Sot még egy hónap sincs. Az van ami van jelenleg. 3-4 ezres harcolo alakulat,illetve néhány ezer nyugger. Ez mire elég?? SEMMIRE.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Dél-Koreával és Mongóliával hadisírgondozási? :D

Hát tudod, csere hadisírgondozások, nemzetközi hadisírgondozási gyakorlatok, közös gondozási eszközök beszerzése... :D
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 109
1 997
113
<blockquote rel="gigabiga">
Sajnos semmi nem lesz a tarsolyban max. a jól bevált hadisír gondozásról egy megállapodás.

Dél-Koreával és Mongóliával hadisírgondozási? :D </blockquote>

Természetesen némi iróniával mondtam.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Olyan sokat nyuggereztek.
A hvg ben látható táblázat alapján látható, hogy a kb. 2/3-a valóban az. Ez sok, de az 1/3 nem az!! Most indult a rendszer könyörgöm!!! Mit vártok? Két év alatt maja a világ legjobb tartalékosrendszerével állunk elő?? Akkor meg az volna a baj! Egyet viszont nem kell elfelejteni! A háborúban mindenki használható. Kötekedők már biztos a válaszon fenik klaviatúrájukat " hülye marton, akkor ültesd azokat a BTR-ekbe, vagy küld a nyuggereket a városi harcokba,,, sok sikert" Nem tudom tudjátok-e, hogy egy háború esetén a hátországban is van a katonaságnak szerepe. Objektumvédelem, ellátás stb. Erre felesleges volna huszon-harminc éves életerős, jól kiképzett katonákat tartani. Nem mondom, hogy egy laktanyában háborús helyzetben, adott esetben csak "nyuggerek" legyenek, de az állomány 2/3-át háborúban azok teszik ki, az untig elég!
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 008
18 619
113
Lehet tényleg felesleges ez a topic, mert néhányan nem nagyon értik az utóbbi napok haderőfeltöltéssel kapcsolatos írásait.
Alapgondolat az, szomszédos országgal kerülünk konfliktusba és nem jön szövetséges a segítségünkre. Ezen elgondolás annál is reálisabb, mert szomszédaink vagy NATO tagállamok, vagy van aki még oda igyekszik.
Nem gondolják át pontosan, egy hazánk méretű ország esetében, amennyiben azt valóban sikerrel szeretnénk megvédeni külső támadással szemben önállóan, ténylegesen mekkora erő kell.
Mikor arról értekezünk, egy esetleges nehézfegyverből mennyi is lenne optimális, a többség elszörnyülködik, ha valaki be mer írni harckocsiból pld., 200 db-ot. Pedig háborús helyzetben még ez is kevés lenne. :)
A tartalékos rendszer most indult, szerintem még a kezdeti tapasztalatok feldolgozása folyik, gondolom csiszolnak a rendszeren.
Biztosan megvan a koncepció az újrafelfegyverzésre, amit viszont nem fognak a mi orrunkra kötni, bármennyire is elhiszik rólunk hogy szeretnénk erős honvédséget és nagyon érdekel bennünket a téma.
Találgathatunk csupán a hírmorzsákból.
Aztán majd meglátjuk, ha megéljük.
 

hangtompito

Member
2013. október 22.
44
0
6
Szittya!Mielött rádjönne az összefüggéstelen szóömleny,kérlek,2x esetleg 3x gondold át mit írsz le,mert az ovodai színvonal említése sértő lenne, a leendő ovodás fiamra.Kénytelen voltam eléd tükröt tenni,mert ezt a szellemi mélységet már nem tudtam elintézni egy mosollyal vagy kézlegyintéssel.Elhiszem a polgári életben géniusz vagy,de akkor a saját magad megaláztatásának elkerülése okán kicsit,csak kicsit emelj a hozzászólásaid tartalmi és mentális minőségén.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Ha már tartalékos rendszer: Srácok nem gondoljátok,hogy van tényleg elég sok nyugdíjas, de azoknak a többsége olyan ember aki fiatal korában katona volt? De legalábbis sorkatona, na már most ez azt eredményezi,hogy vannak akik tapasztaltabbak a jelenlegi katonáknál, lehet nem tudnak számítógépes rendszereket üzemeltetni, viszont mondjuk részt vettek például a Duna85 hadgyakorlaton, ami nem mondható olyan kis hadgyakorlatnak. Szóval ahova kiakarok lyukadni, a nyuggerek még hasznosak is lehetnek, olyan feladatot kell nekik adni amiket képesek ellátni, lehetnek parancsnokok vagy sima beosztott katonák, esetleg kiképzők. Azért a sz*rból várat építeni elv náluk is megvolt, mert nem volt világszínvonalú haderő,no meg ultramodern, nem voltak számítógépek..stb. Lehet,hogy éppen a 60 éves papika jobban ismeri a BTR-eket,mint az friss diplomás hadmérnök. Szóval ezeknek az embereknek a tapasztalatát fel lehetne használni,mind a logisztikában,mind javításban,mind irányításban,a repülésben talán már nem... Vagy nem?!

A másik, amit még pár napja írtam listát, sokan kritizálták, volt aki jogosan,de most eszembe jutott,hogy azért a db számokat nézve még azért megfelelhetnek, üzemeltetési költségeket nem ismerek, de kb akkora db számokat írtam össze,mint amekkorákat a cseh vagy az osztrák haderő tart hadrendben, a csehek pedig nem Németország..

Továbbá én is csak a szomszédok ellen készülnék,mert reális veszélyt ők jelentenek ránk nézve.NATO,EU,V4 ide-oda.. a kisantant mindig erősebb lesz,pont a régi területeink miatt.. nyugat felé pedig van egy védelmi vonalunk,mert sem a németek,sem az olaszok,sem pedig a horvátok nem ellenségesek,sőt inkább barátok,a Dél és Kelet a veszélyes irány.
Csak hát románia és ukrajna ellen nem építhetünk haderőt, szerbia ellen annál is inkább. (románia,ukrajna,szerbia kisbetű ;) )
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Egyébként meg itt sokan szídják a " nyugereket " de sokan nem kaptunk szerintem katonai kiképzést és az nyuger egy harcban úgy megszívat@ hogy feketezsákba térnénk haza.
Valaki nézet demográfia hullámot , melyik pontján is vagyunk ? ? pont hogy a "nyugerekre" is szükség lesz. Bíztos ez is véletlen hogy egész europa előregedik és pont most lesz itt valami.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 038
78 476
113
21.százat.NATO...
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.536918956395496.1073742100.203389926415069&type=1
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Most akartam én is ezt a "bombavetést" belinkelni. Ez most képességmegőrzés? Netán növekedés? Huhh... sokkot kaptam. Mindegy, próbálom a jó oldalát nézni, VAN MÉG REPKÉPES MI-17!! Sőt, valszeg van bőven órájuk is, ha ilyen "bombavetés" feladatra is jut.
A helikopter beszerzés topikban kérdeztem, hogy a horvát és az afgán MI-171-es szereplésünk miatt olcsóbb lenne-e az esetlegesen tendert nyert MI-171-re az átképzés? Nekem egyre jobban úgy tűnik, hogy nem nagyon fog kifutni a rendszerből a MI-17(1). Eddig EC-t tartottam esélyesnek, de már a MI-171-est sem zárnám ki.
 

erdifefe3

Member
2013. január 15.
97
2
8
Ez a háborúzunk téma ez engem kikészít.És azért mert mégis mivel háborúznánk?? Víztisztító berendezésekkel?

Én nagyon orulnék neki ha mindenki leírna egy kisebb osszefoglalót arról hogy miként képzelunk el egy háborút egy adott szomszédos ország elllen. Szerbia,Szlovákia,Románia aki szóba johet.A tobbiek kilove mert vagy nagyon baráti orszagok vagy nem NATO tagok.
Szóval mindenki kiválaszthatna egy országot a 3 felsoroltból és legyen kedves itt levezetni hogy az o fejében hogyan is zajlana le az a háború.
Vagy ha kell akkor nyisson valaki ennek egy új topikot de azért én tényleg nagyon kíváncsi lennék hogy mi van a fejekben egy háborúval kapcsolatban.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 759
74 891
113
VAN MÉG REPKÉPES MI-17!! Sőt, valszeg van bőven órájuk is, ha ilyen "bombavetés" feladatra is jut.

Olcsóbb felhasználni a bombákat mint megsemmisíteni.

A repidővel kapcsolatban pedig:

http://htka.hu/kozosseg/discussion/comment/77371/#Comment_77371

Két SAR helikopternek kellene lenni egyszerre készültségben. (Pápa, Szolnok)
 
D

danielblack

Guest
Szerintem a legokosabb az lenne, ha itt mindenki kiválasztana pár országot Európából, akik jobban csinálják. Vegyük példának a lengyeleket. 3 szor nagyobb ország, 4 szer nagyobb lakossággal, hasonló gazdasággal és GDP-vel. Vegyük figyelembe, hogy több száz harckocsijuk, több száz tüzérségi lövegük van, több századnyi vadász géppel, helikopterrel, ráadásul még tengerészeti feladatokkal is kell számolniuk...

Ugyebár ezeket az erőket elosztjuk a lakossági, területi arányoknak megfelelően, akkor megkapjuk azt eredményül, hogy simán fent kellene tudnunk tartani egy 100-150 harckocsis, 100 tüzérségi löveges, 2 század vadászgépes, 4-5 dandáros, 2-3 századnyi helikopteres erőt. Minden csak akarat kérdése.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Igazad van danielblack.
Egyfelől beszélhetünk arról, hogy nincs pénz (mert a médiumok ezt súlykolják), másrészt, pedig ilyan egyszerű (mert az!!) összehasonlításokkal meg is születhetne a válasz: Lenne pénz, HA LENNE AKARAT. Nem kell itt a duma, hogy melyik ország hogyan áll, meg, hogy mit miért nem lehet, a lengyel vagy a cseh példa a legjobb. Normálisabb elosztással, akarattal, szerintem is épkézláb haderőt lehetne itt fentartani. Én tudok hinni abban, hogy a "lenyuggerezett" tartalékos rendszer egyszer beérik, tudok hinni abban, hogy a Hende tesz valamit (már csak azért is, mert eddig isa többet tett mint elődei összesen), mégis, néha eluralkodik rajtam egy érzés, amolyan összeesküvés elméletnek megfelelő, hogy valaki, vagy valakik nem akarják, hogy itt normális haderő legyen. Mással nem tudom magyarázni a hanyagságot, vízfejet, nemtörődömséget.