A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ruckoj

Member
2013. február 11.
74
0
6
ruckoj:

Az NVSZ-ről annyit,hogy ha valaki kellemetlenné/feleslegessé válik a vezetőség számára akkor elkapják,ha nem akkor marad,megszüntetik/felfüggesztik a nyomozást. Persze lehet nagy fogásuk, amik kimaradtak a médiából,illetve kerülnek is be. Az NVSZ maga akkor is gyenge, a kis rendőrök (itt célzok, nav,bv ..stb) ellen nagyon tudnak kakaskodni. Elég sok ember került állományba az NVSZ-en keresztül, akik sem a kifogástalan életvitelnek sem pedig a megbízhatóságin sem felelnének meg. A másik,mint tudjuk rengeteg helyen a gyaloggalopp fizeti a saját ruháját, vagy éppen ha szerencséje van kap egy kiöregedett szolgálati ruhát, aztán a pisztolytáska helyett zsebbe a fegyver. Akkor a rengeteg szolgálati szabályzatot, vagy btk-ban foglaltatott utasítást KELL végrehajtaniuk. Ilyenkor hol az NVSZ? Pedig nem egy kis rendőr és nem egyszer fordult már az ügyészséghez, tett panaszt ..stb. De pénz beszél, kutya ugat,illetve marad az uram-bátyám. A kellemetlenné vált elemeket, illetve a bársonyszék árnyékába nem eső elemeket valóban lebuktatják, csakhogy ez kevés. A másik kérdés, a hóhelyzet esetén történt felelősségre vonás? Nem nagyon...

Na a másik,hogy Pintérúrat néhányan nem véletlenül említik keresztapaként. You mean? ;) Sajnos ez az igazság és nem kis 2 pofonos tolvajgyerek mondja.. az NVSZ-en keresztül pedig a HM-be is kerülhetnek érdekes egyének.

A neutron kommandó nem megszűnt, ahogy más "kommandós" egységek sem szűntek meg, hanem a TEK-be szervezték át. A TEK-nek pedig minden megyeszékhelyen, fontosabb helyen vannak emberei. A Neutron kommandó tudotammal 9. Műveleti Osztály néven fut.(Tudtommal különösebb változás nem történt!)

Nekem nem kell taglalnod, hogy milyen állapotban vannak a redvédelmi szervek tisztában vagyok vele, sógor-koma világ van mindenhol, szóval sokat nem kell várni, de annyit azért elmondanék, hogy ha pesttől elég messze lévő megyében dolgozik az ember akkor tud meglepetéseket okozni nekik.

A Neutron ezen a néven megszűnt, de ahogy mondtam/tad is beolvadt a TEK-be. Ha azt nem tekintjük különösebb változásnak, hogy kivették a megyei RFK iráyítása alól illetve, hogy a neve is változott továbbá az osztály szerkezetén is változtattak akkor tényleg igaz, hogy különösebb változás nem történt...

A másik az, hogy nem minden megyeszékhelyen van a TEK-nek műveleti osztálya tudtommal Paks, Borsod(volt BÜKK) Hajdu ( volt hortobágy ) illetve talán még Győrben van vidéki tekes osztály.
A megyei rfk volt bevetési alosztályait a TEK felállításakor sok helyen megszüntették, kb 1,5-2 éve újra felállították, hgy miért azt most nem fejtem ki, mert hosszú lenne. A brfk-n jelenleg nincs is "klasszikus" műveleti osztály, a BBO (volt akció) nem az, attól, hogy rájuk nyomják az elfogásokat is nekik alapvetően nem ez lenne a feladatuk.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Lehet, hogy az IFV hamarabb átúszik, de ha a túlparton ellenséges gyalogság van, akkor csak könnyű célpont. Ezenkívül amíg nincs tisztességes tüzérség, addig nemhogy IFV, hanem egyáltalán gyalogságnak sincs létjogosultsága. Van egy prioritási sorrend a BTR-80 cseréje előtt, aminek az élén a tüzérség újjászervezése áll.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Minket felszólítottak mostanság a 2%-ra?

És ha felszólítanak akkor mi van? Kiáll a miniszter és azt hazudja, hogy a szükséges fejlesztések végrehajtottuk és még a kiadásokat is tudtuk ezzel párhuzamosan tovább csökkenteni. Ne butáskodjunk már, a szerződéses kötelezettségek teljesítése ellentétes a kormányprogrammal.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 021
113
<blockquote rel="zotyek78">Én azon agyalok, hogy mi lesz ezzel a NATO felszólítással... Vajon bevállaljuk ezt a 2%-ot vagy nem? Ha igen, akkor milyen fejlesztések várhatóak?

Minket felszólítottak mostanság a 2%-ra?</blockquote>

http://htka.hu/2014/05/06/fegyverkezesre-szolit-nato-fotitkara/
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Most nézem az fb-oldalát az MH-nak. Vannak itt lövegek. Most akkor van, vagy nincs tüzérség?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=727512823959142&set=a.727512323959192.1073741884.121362154574215&type=1&theater

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=727512790625812&set=a.727512323959192.1073741884.121362154574215&type=1&theater
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 119
153
63
Nem a teleobjektív dicsérete, de rajta van a teljes tüzérségünk egy képen! :-(
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
ruckoj: Folyatassuk a magyarországi biztonságpolitikában.

Félek GrGLy új, óvszeres(vagy hiány esetén anélkül) megoldásától :D

marton: ágyútarackok voltak,csak éppen a mennyisége az ami miatt, a tüzérség halálról beszélünk. Legyen 20db és akkor nagyon sokat mondtam szerintem. Na most 20db vontatott ágyútarack az eléggé kevés..

alfa74: Erről az jut eszembe,mikor 1 srác mesélte,hogy a sógoréknál nem tudta hirtelen,hogyan is mondják németül, próbálkozott, aztán megszólalt a pultos srác,hogy : "Na mondjad mit adhatok?!" Így lett a magyar nyelv világnyelv, a technika meg az egyik csúcstechnika. Megnézném 1 amcsi fotóst,hogy mikor fotózza le a tüzérségüket 1 képen... :)) ( :(( )
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Hopsz lemaradt:

blogen: tudtommal leírtam,hogy az elsőnek a személyi felszerelésnek kéne lennie, majd azt követően a légierő-, és légtérvédelem modernizációjának ( csere / tényleg überproállat upgrade csomagokkal), ezt követően pedig a tüzérség és azután valahol a csapatszállítás.

Ha lenne tüzérség akkor is nagyobb fedezetet biztosítana az úszni tudó ifv/apc. Akárhogy próbálod forgatni, az úszóképesség itthon előny, mivel nem megyényi területben kell gondolkozni. Én a flottillát is életképesnek tartom,főleg ha modern. Aknát szedni kell és nem árt,mert például a pontonhidat pont haza tudja vágni, ha olyan az akna, illetve Paks, Százhalombatta és még jó néhány kulcsfontosságú létesítményt képes légoltalmazni.
 
D

danielblack

Guest
https://www.facebook.com/tataidandar/photos_albums
Azért itt több hullámban érkeztek a technikák. Ha jól számolom már nem egy századnyi harckocsink van.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Már megörültem a hírnek, fél percet bámultam is a képet, gondoltam rosszak a linkek, aztán rájöttem, hogy a teherautó mögött vannak. Én naív meg önjárú lövegeket kerestem, azért vettem későn észre őket.

A multkor vonatra pakolt önjáró lövegekről tette fel valaki képet. zokról lehet valamit tudni? Eladták vagy felújítják vagy valami?

Léteznek ezek a teherautó platformra szerelhető lövegek. Nagyon modern kis dögök és egyfajta önjáró löveget kapsz olcsóbban. Páncélozottsága mondjuk nincs, de ha felülről bombáznak akkor az önjáró löveget is szarrábombázzák gond nélkül. Ezek meg gyorsabban mozgathatóak, mert keréken hamarabb elviszik, mint lánctalpon. Ilyeneket nem lehetne venni vagy licenszelni és legyártatni Magyarországon?
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
Joker: Nem hiszem,hogy az önjárókat visszahoznák, pedig jelentős létjogosultságuk lenne. A teherautó platformos.. hát nem tudom...

A tetőpáncélzatról meg annyit,hogy nem véletlen ott támad a Javelin ahol támad.. :)
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
<blockquote rel="danielblack">Minket felszólítottak mostanság a 2%-ra?

És ha felszólítanak akkor mi van? Kiáll a miniszter és azt hazudja, hogy a szükséges fejlesztések végrehajtottuk és még a kiadásokat is tudtuk ezzel párhuzamosan tovább csökkenteni. Ne butáskodjunk már, a szerződéses kötelezettségek teljesítése ellentétes a kormányprogrammal.
</blockquote>

A 2% az ajánlás és nem kötelezettség, ezt ne keverjük.
Felszólíthatnak, de nem kötelezhetnek rá!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Az előrejelzés szerint így is el fog szállni az államadósság és Brüsszelnek ez nem fog tetszeni, szóval a 2%-ból nem lesz semmi.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 818
113
Szakirodalom :)

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20140505/elhizott-magyar-katona/
 

kolka

Member
2014. április 12.
82
2
8
Önjáró tüzérség esetén mit szólnátok a G6 licencbe gyártásához? (viszont Dél-Afrika kicsit messze van, illetve ők nem adják olcsón ha jól láttam bizonyos oldalakon 5,5m USD)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Ár szempontjából a T5-52 jobb megoldás lenne és hozza ugyanazt, kivéve a páncélzatot, ami egy Javelin vagy A-10 / Szu-25 ellen pont semmit nem ér.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
azt a budos..... 73km távolságra elsuhintanak vele? ?

67,450 m M9703A1 V-LAP round (tested successfully to 73,000 m by Denel in G6-52 Extended Range platform)

Nagyjából olyan , hogy Székesfehérvárról tüzérségi tűz alá veszed Budapestet. csak kényelmesbe..... :D