A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

2013. december 7.
934
4
18
a nagy állami projektek akkor indítják be a gazdaságot ha saját tőkéjű vállalatokon keresztül történik a dolog, így csak ki fog fingani teljesítés amikor elfogy a pénz.
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
M119 howitzer?
Az angol Wikipédián nézem,,, ez nem is USA cucc, hanem angol....???
1989-ben állt csapatszolgállatba??
Ez ugyanaz a cucc, mint amiről beszélgetünk? mert ha igen, 1989 azért nem volt olyan rég,,,, legalábbis haditeknikában (főleg tüzérségben) ez nem olyan régi.

http://en.wikipedia.org/wiki/M119_howitzer
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 920
58 246
113
Mondjuk én inkább ilyet vennék:
http://en.wikipedia.org/wiki/M777_howitzer

Nagy előnye, hogy egy Mi-172/UH-60 is elbírja, így a mobilitással sincs gond. Emellett 155 mm-s, 40 km-s lőtávval.
Úgysem veszünk 50 darabnál többet, szóval simán bele férne egy beszerzésbe.
 
2013. december 7.
934
4
18
abszolút jó, csak egy a baj vele, illetve nem biztos hogy baj, csak kockázat, éspedig, hogy angolszász és manapság ez akadályozó tényező lehet.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
<blockquote rel="voltagemultiplier">nem lennék annyira borúlátó mert semmi akadálya (pl pénzügyi akadálya se) a románok pl amellett hogy ők gyártották a saját D20asaikat licenszben, izraeli lövegekkel korszerűsítettek.

Nem ismerem a román hadiipar eddigi vívmányait, de azt be kell látni, hogy itthon az elmúlt 25 évben kizárólag leépítés volt, nem fejlődés, hadiipari oldalon is. Józan ésszel persze, ha a románoknak összejött, nekünk miért ne jöhetne össze?

</blockquote>

Azért,mert vannak olyan helyek amiket úgy hívnak,hogy bányák.
Nekik ebből sok van, nekünk meg egy sem,így importra szorulunk, ami egy haditechnikát gyártó cégnél eléggáz, főleg ha állami. Tegyük fel, Latin Gabrescou cége szállítja az acélt nekünk, meg 1 román cégnek, mi nyerünk 1 tendert, amit legyártunk haszonnal. Hát hirtelen felmehetnek az árak, amit egy háború esetén katapulttal lőnének ki, illetve megszűnne.

Sajnos amíg nincsenek bányáink és biztos nyersanyagforrás addig eléggé kockázatos lehet,mert ha valahol akkor a fegyverpiacon hatalmas a lobby...
 
2013. december 7.
934
4
18
pela3: ez nem igaz, Dél Korea nehézipari nagyhatalom lett seperc alatt és hadiipari is, úgy hogy még annyi bányájuk sincs mint nekünk. Japán dettó. Ausztria napjainkban dettó.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
A közúton zsandárkodóknak annyit mondanék,hogy a magyarországi közúton haladó járművek tökéletes JTAC célpontok, lehet autópályákról beszélni, de ha nagyon akarják van rá 1 féltonnás bomba, ami szerintem jó néhány hidat is bezúzna,de elég csak a Dunai hidakat átlőni, akkor jelentősen lelassul az MH, így kb a félhadsereg áll azonnali rendelkezésre, amit nem nehéz bezúzni. Ha nagyon odaakarnak vágni akkor bújtatva komolyabb légvédelmet a határhoz, légtérsértés több ellenséges géppel, majd ha ráemelték a keszit, a határfelé menni, onnan pedig azért pár Griffet lekapcsolhatnának, míg a vadászok is küzdhetnének vele. Vagy éppen addig valami bezúzhatja a reptereket. Persze ez elég utópia,egyszerűbb lenne pár mikrobuszt telivágni különlegesekkel és a Dunán felúsztatni őket a Mol-hoz ill. Pakshoz.

De lényeg a lényeg, a közúton haladok célpontok az ország nagy részén jól láthatóak és az utakat is hamar hazavághatják.
 
2013. december 7.
934
4
18
De ugyanúgy említhetném Bulgáriát is, bár ők nem nagyhatalom, de azért gyártottak, és gyártogatnak nehézfegyverzetet, páncélozott járműveket.

http://www.bdia-bg.com/en/
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 920
58 246
113
Mondjuk a fegyvergyártásnál abból kellene kiindulni ami van.
A magyar ipar/hadipar topikokban van erről egy csomó link, alumínium, műanyag, kerámia, acél, stb... mindenfélére van háttérkapacitás , sőt nem ritka a hazai nyersanyag sem.
Viszont ez itt OFF téma, inkább a fent említett helyeken kellene megdumálni.

Az ágyúkhoz visszatérve.
Az úthálózat használata evidens. Ugyanis nincs szomszédos ország ami be bírná lőni. Ott se jobb a felszerelés mint nálunk.

A másik meg az, hogy az M777 nagy előnye az, hogy légi szállítható közepes helivel is. Így meg a mobilitása jobb, mint egy önjárónak. Bárhova, bármikor kitelepíthető.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
voltagemultiplier (de utálom a neved :D)

Dél-Koreát elfogadom, Ausztriát nem,ott van szén-, illetve vasbánya is, ahogy Bulgáriában is.
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 638
876
113
fip7:

Csak féloff hiszen ha magyar gyártmányú jó haditechnikai felszereléseket gyártanánk már sem off,mivel lehetséges alternatíva.

Itthon "nincs" bányászat,kohászat.

Ha a felszerelés nem is jobb,de több,mindenből.. de valószínűleg jobb állapotban vannak, azért sem az osztrákok,sem a délszlávok nem gyökerek,de még a románok és az ukránok sem.
 
2013. december 7.
934
4
18
Amúgy hiába vannak altalajkincsek a nyugati országok nem bányásznak már vasat, ez a vasérchiányra való hivatkozás nagyon idejétmúlt. Mindenki importálja az olcsó acélt, Ezek szerint nekünk repülőgépgyártó nagyhatlomnak kellett volna lennünk, mert aluminíumunk az van.
 

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Akik arról gondolkodnak, hogy lehet-e Magyarországon ágyút gyártani ajánlom figyelmükbe azt a szót, hogy DIGÉP. De azt is, hogy az ma mér egyenlő a PG-vel. Amúgy az ágyúcső gyártás valóban nem megoldhatatlan feladat, de nem is olyan egyszerű, mint azt sokan képzelik (egy csőhuzagoló gép nem olyan egyszerű szerkezet és nem lehet minden trafikban kapni), és kérdés, hogy mennyire éri meg egy ilyen üzemet újra létrehozni és felszerszámozni, a MH igényeire.

TG
 

papa11

New Member
2011. augusztus 18.
20
0
1
Ha valamit gyártunk nem csak a HM nek kell, hanem jó minőségben a világpiacon eladhatót terméket kell csinálni.Az FN se csak a Belga hadseregnek gyárt vagy a Cseh CZ.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 122
2 051
113
Egy aknavető csövet sem tudunk (akarunk) gyártani, pedig annál egyszerűbb fegyver már nincs, tényleg filléres dolog lenne. Még mindíg a II. vh.-s vetők vannak.

Mondok mást: Mi van a Szép mesterlövész puskával? Az már létezik, nem kell kitalálni, de mi maradtunk az SZVD-nél. Egy kapufa árából le lehetne cserélni az egész seregben.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 233
113
Felejtsétek el a magyar fegyvergyártást. Nincs rá szükség, ha tisztességes hadseregünk lenne, akkor se lenne rá szükség. Egy tisztességes méretű fegyveres erőre, ami mondjuk három-négy hadosztályból áll is csak lőszergyártást lehet gazdaságosan építeni. Minden fegyver korlátlanul beszerezhető a világpiacon és a korszerű fegyvereket amúgy se lehet egy háború esetén sebtiben gyártani, szal abból készlet kell. A szuverenitás szempontjából a közepes méretű országok, mint Magyarország számára a lőszergyártás a fontos.

Kiindulva a jelen ipari kapacitásunkból és a gazdaságosság szempontjait figyelembevéve ez lehet maximum a magyar hadiipar jövője:

- lőszergyártás
- személyi felszerelés a személyi fegyverzet nélkül, tehát egyenruhák, kiegészítők
- járműgyártás, szinte kizárólag teherautók és azok páncélozott változatai
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 080
124 356
113
Az SVD meg Szép M1 felhasználás szempontjából sem egy kategória....
Az SVD rajtámogató távcsöves puska szar pontossággal. A Szép pedig mesterlövész puska ami jóval nagyobb távolságokra való.
A Szép puskát meg szidják mint a bokrot, Dudi már leírta miért.