vantsy!
alapvetően én is valami ilyen elgondolásban látnom a jövő útját, egy hatékony territoriális haderő létrehozásában, a már meglévő hivatásos haderő mellé, de nem helyett. Mondjuk én megyeszékhelyenként kezdetben egy század felállításával, amely a kiképzett tartalékosok számának növekedésével akár zászlóalj méretűvé is nőhetne. Amíg az megtörténik 3-4 ilyen század alkothatna egy-egy zászlóaljat, ami kapásból 5 territoriális zászlóaljat jelentene. Szerintem is lehetne - ahol ez nem igényel túl nagy plusz beruházást - közös elhelyezést a rendőrséggel, a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel (akármennyire is tagadjuk, ezeknek az erők szerencsére többször lennének bevetve ilyen szerepkörben, mint harciban).
Azonban szerintem túl optimistán gondolkodsz a Honvédség még meglévő eszközparkjának mind a mennyiségéről, mind a technikai állapotáról, és azok karbantartási, ellenőrzési ciklusairól, és szükségességéről. Úgyhogy bizony ezen erők felszerelése, bizony pénzbe, és nem is kevésbe kerülne.
Én nem hiszem, hogy ez a hadkieg feladata, szerintem sokkal értelmesebb lenne 4-5 (7) területvédelmi parancsnokság létrehozása, amely a vezérkarnak lenne alárendelve. Szerintem a hadkiegnek nem feladata, és az ott lévő tisztek nem is alkalmasak egy ilyen erő vezetésére.
Egy lényeges dolog (tudom nem írtál ilyet), de ezek megvalósítása, nem valósulhat meg a már meglévő hivatásos erők rovására, sőt először azokat kell korszerű szintre hozni, állományukat feltölteni, megfelelő felszereléssel és fegyverzettel ellátni. Ezt azért írom, mert úgy látom, hogy ma vannak ilyen törekvések a mai honvédelmi vezetésben. Sajnos érzésem szerint azt gondolják, hogy ahelyett, hogy megpróbálnák a missziók lecsökkenése nyomán megkezdődő elvándorlást megakadályozni, a csapatoknál évek óta (talán már egy évtizede) fennálló üres beosztásokat feltölteni, ehelyett büszkék az új 8.000-es tartalékos állományra, amely többsége azonban a volt biztonsági őrök és a 16%-os kényszerű kiöregedett tisztek alkotnak, persze vannak kivételek, de az ma a kisebbség. Ahogy egy ilyen ezredes tavaly megfogalmazta egy gyakorlaton, a MH-nak sikerült megszerveznie a legdrágább veterántalálkozót.
Én azt gondolom, hogy mindenek előtt rendelkeznünk kellene két 1987-es szervezéshez hasonló lövészdandárral, és egy könnyűvel a szolnokiakból. kezdetben nem kell, hogy ezek teljesen fel legyenek töltve, és nem kell, hogy az alárendelt alakulatok mind egy helyőrségben legyenek.
TG