A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Kis vitaindítónak .Vajon mit ajánlhat fel Putyin? Régi mi-8 mi-17 mi-24 felújítását? Esetleg modernebb technikát? KUB helyett BUK vagy valami hasonló?T-90?

Putyin nem amatőr. Pontosan tudja, hogy milyen az anyagi helyzetünk, honvédségünk állapota. Továbbá, hogy semmiféle lőporszagú dolgot nem hozhatunk tőlük. Még akkor se, ha rászánnánk a dohányt. Egészen más célja van a meghívásának.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 450
23 645
113
<blockquote rel="Star Trek">Kis vitaindítónak .Vajon mit ajánlhat fel Putyin? Régi mi-8 mi-17 mi-24 felújítását? Esetleg modernebb technikát? KUB helyett BUK vagy valami hasonló?T-90?

Putyin nem amatőr. Pontosan tudja, hogy milyen az anyagi helyzetünk, honvédségünk állapota. Továbbá, hogy semmiféle lőporszagú dolgot nem hozhatunk tőlük. Még akkor se, ha rászánnánk a dohányt. Egészen más célja van a meghívásának.</blockquote>

Tényleg nem amatőr, pontosan tudja, hogy magyar kormányfő akkor sem költene a Honvédségre, ha tehetné.

Lehet hogy csak vissza adja Észak-Erdélyt :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 375
14 043
113
NASAMS és a Pantir nem egy kategória, az előbbinek a hatótávolságáról becslések vannak csak.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
522
2 411
93
Bocsi az offért.Lenne egy olyan kérdésem hogy szintévesztőként lehetnék e szerződéses katona,vagy nem,esetleg függ a szintévesztés mértékétől?
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 754
2 618
113
Attól függ milyem beosztásba akarsz kerülni, szerintem vannak olyan helyek ahova megfelel. Probáld meg.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 881
58 048
113
Mackensen

Más szempontból sem egy kategória, ugyanis a NASAMS menetből nem harcképes a Pancir meg igen...
 

marton

Well-Known Member
2013. április 16.
1 039
709
113
Annak idején amikor jobban futtaták a heli cserét a médiába, majd jött az embargó, akkor itt leírva arra tippeltem, hogy a színfalak mögött lezsírozták az orosz heliket, de aztán jött az embargó így csend lett..
Emlékeztek azért, hogy akkoriban nagyon mondták, hogy baj van stb. Nem mondták volna (inkább kussolnak ) ha nincs meg a váltótípus.
Most is erre tippelek,, hiszen mint ahogy itt is leírtuk, kitárgyaltuk párszor, az orosz teknika volna a legolcsóbb,, a paksi szerződés miatt.
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
<b>@erdifefe1</b> Te nagyon nem vagy képbe a mai honvédséggel kapcsolatban én nem alkottam semmi nagyon újat, csak a mai MH szerkezetét csoportosítóttam át egy kicsit és kb. 4000-5000 fővel növeltem a mai harcoló alakulatok arányát (tartalékos csapatokkal együtt 2000 fő) a papír harcosok rovására, így a harcolok 10-12ezer fő lett. Szerintem elemezd egy kicsit jobban.


Hidd el képben vagyok a "honvédséggel" kapcsolatban meg a 0 valós képességgel amit felmutatnak..
Szerintem nemcsak én hanem mindenki itt a HTKA-ról összefosná magát ha olyan honvédség lenne mint amit leírtál.
De szerintem egy kicsit elszámoltad magad avval a mindössze plusz 4-5 ezer fővel.Ha csak a harctámogató meg kiszolgáló alakulatokat nézem,ahol szinte mindenhol ezredet állítanál fel ,vagy inkább töltenél fel,mert lehet hogy nevükben ezred,de a valóságban még a zászlóalj szintet sem érik el azok az egységek,nah már akkor csak ezekkel nemhogy meglenne a 4-5000 plusz fő hanem túl is teljesítenéd.És akkor még el sem kezdtem igazán belemenni a többibe.Légvédelmi dandár.Mégis ki ellen? A szlovákok 2 db Mig 29 ese ellen? Vagy a Román csúcskategóriás Mig-21 esek ellen? Ezek ellen elég ha 2 MANPADS ot beszerzünk.
Meg a fő probléma nem is evvel van hanem az ehhez a honvédségi mérethez beszerzendő fegyverzetmennyiséggel.Sőt továbbmegyek az igazi probléma avval van hogy ezt sereget fent is kellene tartani.A gépállományt,fegyver rendszereket karbantartani stb.Iszonyat pénzeket emésztene fel.Tudom a haza védelme nem pénzkérdés de mégis... Egy ekkora hadsereget fenttartani,plusz képezni a tartalékosokat,plusz azoknak a sok száz APC jét amin beindulnának a háborúba fenttartani stb.
Valaki lereagálta ezt avval hogy ez kb 3000 milliárd forint lenne.És akkor még óvatosan fogalmazott.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
A hadsereget bármelyik áruló kormány eladhatja a fejünk fölül, de az emberek fejéből a tudást már nem fogják tudni kiszedni az a kocka már el van akkor vetve.
Nem szeretem a plusszolós hozzászólásokat, de erre én is csak ennyit tudok: Széééép!

És ezt a vonalat továbbtolva ismét belógatnám a korábbi gondolatomat arról, hogy szerintem a jövő hadviselése a fedett akciókban rejlik.

Én a megfizethető magyar hadsereget inkább látom a sok kicsi modern felszerelésben és a sokrétűen kiképzett lövészekben, mint a nagy kütyükben.

Félreértés ne essék, nem állítom, hogy elhibázottak a korábbi konvencionális hadviselés eszközeit át és újracsoportosító elképzelések. Csupán még mindig azt mondom, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében nem indokolt a szárazföldi haderő ilyen jellegű erősítése. Mielőtt dőlne a bili, azelőtt kell bevásárolni a már ismert eszközökből (T-72, BTR, Mi-17, stb)

Azt azonban kevésnek érzem, hogy a Bercsényi legyen a gyalogos haderő zenitje. Nem a Bercsényivel van bajom. Azzal van bajom, hogy több kellene belőlük!

Nem férne el máshova is a többéltű kiképzés? Nem kellenének a mélységi felderítésre és a korábban említett diverzáns (kösz: @alfa74) műveletekre alkalmas magasan képzett lövészek? (lásd: krími orosz einstand) Nem jönne nagyobb haszon egy T-72 helyett egy AH-6 súlycsoportú kicsi és könnyű támadó-szállító helikopterből?

Egy hozzáértő legyen szíves cáfolni, vagy kiegészíteni!
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
<blockquote rel="Star Trek">Kis vitaindítónak .Vajon mit ajánlhat fel Putyin? Régi mi-8 mi-17 mi-24 felújítását? Esetleg modernebb technikát? KUB helyett BUK vagy valami hasonló?T-90?

A meglevő helikopterek helyett sokkal újabb használt heli heli vagy inkább új kellene. A végtelenségig nem lehet 40+ éves képességgekkel bíró vacakkal bohóckodni. Éjszakai képesség kell. Pont. Anélkül ma nem ér fabatkát sem egy eszköz. Ezen felül multirole könnyű szállító / harci kell. A dedikált harci heli csak egy álom, nem telik rá. Ez be kell látni. Ha CAS kell, akkor a Gripen flottával vagy így kell megoldani.

A Kub és a Buk a névhasonlósága ellenére nem azonos szinten voltak/vannal. A Buk hadsereg szintű légvédelem (volt) dandárban, a Kub meg ezred meg hadosztály szintű légvédelem (volt). Elvi szinten lehetne egy osztály Buk-ot rendszeresíteni négy helyett - ezt ajánlották anno a szovjetek fel - egy teljes dandár helyett - de én értelmét nem látom. Iszonyatosan drága. a Finnek anno 126 millió USD-ért vettek egy ilyen ezredet (osztályt) úgy, hogy az dandár szintű eszközökből nem is volt része az üzletnek.

Hpaspnak van egy jó angol nyelvű kivonata a finnek részéről, hogy mit, miért és hogyan szereztek be légvédelem terén. Nagyon érdekes. Ha nem felejtem el, akkor este feltöltöm. Úgy kb. 10 oldalas olvasmány asszem. Ők végül a Buk kiszórását és a NASAMS-ot választották.

A kategória kb. jó, középhatótávolságú rendszer kell. Viszont én inkább nem orosz vennék, hanem mást. Szóba jöhet a NASAMS (eszméletlen jó ár/érték aránya van) vagy a SAMP-T (ami meg már azért nagy hatótávolságő a 80-100 km-es HMZ-vel.) A NSAMS durván szétszórható és a rakétája közös a Gripen BVR AAM-mel.

(Páran mondjuk emiatt tiltakoznának ellene, mert a nemzeti szuverenitás egyesek szerint korlátozott az AMRAAM-mal. Erre én azt tudom mondani, hogy akkor bármilyen importált eszközre ráhúzható ez a címke...)
</blockquote>


Szerinted molni melyik heli lenne a jó választás és miért? Gondolok itt ár/érték/szervizelhetőség akármi alapon.Illetve mennyi lenne az ideális darabszám?
Csapatlégvédelem szintjén a Mistral az mennyire hatékony szerinted egy adott valós harci helyzetben mint csapatlégvédelem?? Lehet hogy mobil meg minden de kb ha akció van akkor a teherauto megáll,a csávók kipattanak fel a platóra,beméregetik a célt stb.csak alkalomadtán már hullik is rájuk a bomba.
Egyébként a nasams rendszerrel kapcsolatban,mekkora a max távolság a radartól vagy az irányítóközponttól ahova a rakétakilövőket ellehet helyezni?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 730
80 107
113
Ár érték arányban valamelyik MI-8 variáns ez egyértelmű mivel olcsónak számít és meg van nekünk a mögé kellő üzemeltetési háttér 90%-a és a pilótaképzés 99%-a.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Nem. Mert mindkettőnek más a szerepe harcban.
Ah. Elkapkodtam a végét és nem lett világos... Gondolom a T-72-esre válaszoltál. Természetesen igazad van, mert két teljesen más funkció.

A dolgot úgy értettem, hogy nem érné-e meg jobban befektetni egy kismadár-kategóriás forgószárnyasba, mint egy újabb tankkal gyarapítani a gépparkot?
 
M

molnibalage

Guest
molnibalage

<i>"Szóba jöhet a NASAMS (eszméletlen jó ár/érték aránya van) </i>

Ez szerintem nem igaz! Mennyi bele egy AIM-120 ?
1.5-2 millió dollár/darab egy ilyen rakéta.

A Pancir S-1 be való rakéta ezzel szemben 0.3 millió dollár/darab.
Ennek a megjegyezésnek semmi értelme.

Először is az orosz árában sem vagyok biztos....

Másodszor van fogalmad róla, hogy a NASAMS milyen hálózat alapú felderítő képességgel bír? A rendszer a mai jenki csúcs technikával is szinte SEAD-elhetetlen.

A Pancir meg egy mezei Tunguzka továbbfejlesztés, egy pontvédelmi légvédelmi szerdszer. A NASAMS meg egy borzalmasan nagy széttelepíthető légvédelmi rendszter, ami akkora területet fog le, hogy a Pancir szemlesütve néz rá legfeljebb. Szezon és fazon esete...

Mivel a rendszernek nincs tűzvezető radarja sok szerencsét a kalsszikus ARM használatához...

A NASAMS elméleti lőtávolsága 25 km vízszintesen, függőlegesen 15 km.
Nem, ennyi biztosan nem. Ez a rakéta alapvető paramétereiből jön és még a brosúrák is 10 km-es felső HMZ-t adnak meg, de itt azért a rakéta kinematikai paraméterei finoman szólva harmatosak. Mutassak neked sebesség-magasság diagramot szimulátorban?


A Buk része is totál rossz ilyen megközelítéssel. Az n+1 paraméter közül megnéztél egyet (az is rosszul) és a képességek összeségét, a túlélőképességet és mást úgy ahogy van meg sem nézted...
 
M

molnibalage

Guest
Mackensen

Más szempontból sem egy kategória, ugyanis a NASAMS menetből nem harcképes a Pancir meg igen...

Azt ugye vágod, hogy a Pantis egy pontvédelmi légvédelmi rendszrer, míg a NASAMS rohadtul nem?

Flip, mikor lett ennyire beszűkült a látásmódod...? [fejvakarás]