<blockquote rel="Star Trek">Kis vitaindítónak .Vajon mit ajánlhat fel Putyin? Régi mi-8 mi-17 mi-24 felújítását? Esetleg modernebb technikát? KUB helyett BUK vagy valami hasonló?T-90?
A meglevő helikopterek helyett sokkal újabb használt heli heli vagy inkább új kellene. A végtelenségig nem lehet 40+ éves képességgekkel bíró vacakkal bohóckodni. Éjszakai képesség kell. Pont. Anélkül ma nem ér fabatkát sem egy eszköz. Ezen felül multirole könnyű szállító / harci kell. A dedikált harci heli csak egy álom, nem telik rá. Ez be kell látni. Ha CAS kell, akkor a Gripen flottával vagy így kell megoldani.
A Kub és a Buk a névhasonlósága ellenére nem azonos szinten voltak/vannal. A Buk hadsereg szintű légvédelem (volt) dandárban, a Kub meg ezred meg hadosztály szintű légvédelem (volt). Elvi szinten lehetne egy osztály Buk-ot rendszeresíteni négy helyett - ezt ajánlották anno a szovjetek fel - egy teljes dandár helyett - de én értelmét nem látom. Iszonyatosan drága. a Finnek anno 126 millió USD-ért vettek egy ilyen ezredet (osztályt) úgy, hogy az dandár szintű eszközökből nem is volt része az üzletnek.
Hpaspnak van egy jó angol nyelvű kivonata a finnek részéről, hogy mit, miért és hogyan szereztek be légvédelem terén. Nagyon érdekes. Ha nem felejtem el, akkor este feltöltöm. Úgy kb. 10 oldalas olvasmány asszem. Ők végül a Buk kiszórását és a NASAMS-ot választották.
A kategória kb. jó, középhatótávolságú rendszer kell. Viszont én inkább nem orosz vennék, hanem mást. Szóba jöhet a NASAMS (eszméletlen jó ár/érték aránya van) vagy a SAMP-T (ami meg már azért nagy hatótávolságő a 80-100 km-es HMZ-vel.) A NSAMS durván szétszórható és a rakétája közös a Gripen BVR AAM-mel.
(Páran mondjuk emiatt tiltakoznának ellene, mert a nemzeti szuverenitás egyesek szerint korlátozott az AMRAAM-mal. Erre én azt tudom mondani, hogy akkor bármilyen importált eszközre ráhúzható ez a címke...)
</blockquote>
Szerinted molni melyik heli lenne a jó választás és miért? Gondolok itt ár/érték/szervizelhetőség akármi alapon.Illetve mennyi lenne az ideális darabszám?
Csapatlégvédelem szintjén a Mistral az mennyire hatékony szerinted egy adott valós harci helyzetben mint csapatlégvédelem?? Lehet hogy mobil meg minden de kb ha akció van akkor a teherauto megáll,a csávók kipattanak fel a platóra,beméregetik a célt stb.csak alkalomadtán már hullik is rájuk a bomba.
Egyébként a nasams rendszerrel kapcsolatban,mekkora a max távolság a radartól vagy az irányítóközponttól ahova a rakétakilövőket ellehet helyezni?